Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна на охлаждането на Чероки 2.5TD с електрически вентилатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Смяна на охлаждането на Чероки 2.5TD с електрически вентилатор

В една тема бях писал какъв вентилатор съм сложил, но да повторя:
    Май е камионски. Взех го от алжирците от Симеон - втора употреба. Не съм мерил точно консумацията, но бушон от 60А гори, та сега е с 80 амперов. Когато е включен, леко пада напрежението, но си остава 14V. При автоматичен режим работи по по-малко от 10 секунди. Като качвам дълъг баир, го включвам принудително.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Виското на 3,1ТД трябва да "сработи" при температура от 82 до 91 градуса по целзии. Сработва означава, че се повишават оборотите на перката. Разбира се по звука - започва да шуми доста по-силно. Температурата се мери на въздуха пред виското. В обратния вариант - при намаляване на температурата, виското изключва (утихва) при 79 до 57 градуса. Ако не влиза в тези граници - сменя ся виското.

При положение, че термостата започва да отваря на 80 градуса, а перката сработва при до 90 градуса, температура на мотора над 90 градуса не е нормална или е допустима във съвсем кратки интервали, при екстремни натоварвания. Да не говорим, че има и ел. перка.
      Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Ел. перката е за климатика, при мене работи постоянно и при изключен климатик, но тя с нищо не помага като допълнително охлаждане. Температурата в града като му подам няколко пъти рязко газ тругва към 100-те градуса и слиза бавничко като изляза на по- дълга права! Аз вероятно ще сменям виско, но ще видя по- рано или по- късно.
        R 727cc BB KIT
        ZJ V8
        WK2 V6

Коментар

По горе писах, че тази перка не трябва да работи постоянно - най вероятно имаш проблем с релето.
          Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Да разбрах, ще я водя на доктора дето прави аск-то, че той е пипал тук там по електрониките, че и темпомата ми не го е направил като хората та да си гледа къде какво е ровил той, да не каже, че аз съм пипал, пък после му го карам...
            R 727cc BB KIT
            ZJ V8
            WK2 V6

Коментар

Първоначално публикуван от baha Преглед на мнение
              Ел. перката е за климатика, при мене работи постоянно и при изключен климатик, но тя с нищо не помага като допълнително охлаждане. Температурата в града като му подам няколко пъти рязко газ тругва към 100-те градуса и слиза бавничко като изляза на по- дълга права! Аз вероятно ще сменям виско, но ще видя по- рано или по- късно.
              И моя правеше така, но по съвет на един "разбирач" смених капачката на разширителния съд и температурата взе, че се стабилизира. Знам, че звучи невероятно, но е факт.
              Сега не ще да вдигне 100 или поне стига до 100 и престава да се покачва (поне според стрелката на уреда) дори и при зверско газиране по магистрали със 120-130 км/ч при 35-градусови жеги, изкачване на наклони, хем натоварен като магаре, с кутия на покрива и с климатик на макс.

Със старата капачка при такова шофиране стрелката доста подминаваше 100 и понякога се налагаше да понамаля скоростта.

Има и още нещо, на което ми обърнаха внимание в германския форум - когато работи климатика (респективно електрическата перка), виското не може да зацепи добре, защото струята въздух (макар и много гореща) от "карлсона" интензивно охлажда биметалната пластина на виското. Това може да се разглежда и като лек пропуск в конструкцията на охлаждането.

Иначе дори и при изключен климатик електрическия вентиратор при мен се включва над 92 градуса (проверено на диагностика) и виското плавно изключва. Когато температурата падне под 92, "карлсона" се изключва и виското постененно набира обороти.
              ​​​Volvo XC90 D5 Inscription '16
              Volvo XC90 D5 Executive '12
              Volvo XC60 D5 Summum '11
              Alfa Romeo Spider 2.0 '90

Коментар

Хм, ще пробвам, че не ми се иска стрелката да минава 100, до сега не се е случвало, но ще се подсигуря за лятото въпреки това... Оригинална капачка ли взе,от къде и скъпа ли е? А ел. перката си ми работи постоянно, така че има някъде по кабелите нещо, утре ще им я закарам и ще кажат.
                R 727cc BB KIT
                ZJ V8
                WK2 V6

Коментар

Нека да споделя моя личен опит! 2.5 TD VM с достатъчно количество от правилното масло, с работещ виско съдединител на охлаждащата перка и с ИЗРЯДНИ ХИДРАВЛИЧНИ ПОВДИГАЧИ, си един обикновен средностатистически дизелов агрегат! Както и при всички останали и при този РЕДОВНА ПОДРЪЖКА му е майката, защото е малко по-малко дуракоустойчив от събратята си, ако трябва да сме честни..!!! Докато си беше във фабричен вид миналато лято, натоварен с багаж и двама пътници (около 300 кг. общо) редовно си летеше по магистралата със 140-160 в летните жеги (30 градуса и нагоре), със включен климатик на макс, като стрелката не е мърдала от 83-85 градуса! На базата на емперичните наблюдения стигнах до извода, че влизайки в населено място (преминаването на т. нар. градско) не влияе на температурния режим според датчика. С риска да се проявя като наивен глупак, ще споделя, че не съм го оставял да работи на място умишлено, което също не доведе до нищо неприятно (може и да съм голям късметлия). В момента джипа ми е лифнат и с доста големи (като за него) "бойни кубинки" - Малатеста "Кайман" 15/75/255. Преди десетина дни бях на рали в Гърция, като изминах на връщане 750 км. без спиране при почти постоянна скорост от 120 км/ч. ( с тези гуми повече не е добре) при температура на въздуха от около 25 градуса! И познайте! Стрелката отново бе като закована между 83 и 85 градуса по целзий! Пътя на едно място е отклонен покрай морето (за около 85 км) и се минава през едни доста красиви иначе местенца, става дума за доста стръмни баири с множество криволичещи почти обратни завои, където може да се кара максимум на втора по нагорнището. единствено там стигнах 90 градуса, като температурата веднага падна щом трета скорост влезе в употреба...!!! Така, че поне до този момент аз съм твърдо зад виското, стига да е изправно! При неизправно охлаждане и Майбах да караш, ще му разкатаеш двигателя, в крайна сметка..

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X