Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна на охлаждането на Чероки 2.5TD с електрически вентилатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Смяна на охлаждането на Чероки 2.5TD с електрически вентилатор

А и нормално ли е виското да се върти стабилно още като го запаля и първите 2- 3 минути докато 3.1 загрее и след това почти да спре и като тръгна да го спирам на загрял двигател, направо да го завъртам като колелото на късмета в обратната посока
    R 727cc BB KIT
    ZJ V8
    WK2 V6

Коментар

Първоначално публикуван от baha Преглед на мнение
      А и нормално ли е виското да се върти стабилно още като го запаля и първите 2- 3 минути докато 3.1 загрее и след това почти да спре и като тръгна да го спирам на загрял двигател, направо да го завъртам като колелото на късмета в обратната посока
      Съвсем нормално е. Дори е един от индикаторите че всичко е наред, разбирай, че е пълно с масло.

А ако радиатора на климатика е пред основния радиатор (както е на тераното), можеш да провериш дали работи реално много лесно - на загряла кола пускаш климатика, ама до край. Оставяш колата на празен ход и на място. След известно време перката на климатика ще се включи. Остави го така минута-две. След това като дадеш газ на място виското трябва да е зацепило и да чуеш как вентилатора вие - точно както вие в първите минута-две, за които споменаваш по-горе.

Номера на тераното действа безотказно, но само лятото при температура над 25 градуса (разбирай - утре ). Няма причина да не действа и на други возила, ако радиатора на климатика е пред основния и е с електрическа перка.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Y.Stoqnov Преглед на мнение
        ух отдавна се чудя и мая по този проблем... или по-скоро въпрос...
        интересно ми е как аджеба е доказан проблема (пукането на главите) че се случва баш като се изгаси двигателя? Някой правил ли е постановка, с термо камери, датчици и т.н.
        Нека не звуча като заяждащ се тийнейджър или като "Тома неверни", но все ми се струва, че проблема няма да се проявавя "над 200 000 км" а ще е налице и при 20 000-дния километър... че и при 2 000-ния...
        Спира да работи принудителната циркулация на охл. течност и от там каквото следва.
        Другия проблем с главите е стареенето и умората на кекавия алуминий, който се натрупва с годините и км.
        После е различното температурно разширение и свиване на чугуна и алуминия.
        И в един момент има пук.

Коментар

Ми точно това е интересното, че освен виското когато запаля, се включва и някакви ел. перка всеки път и си работи постоянно, независимо дали съм включил или изключил климатика. Но и това ще го пробвам...
          R 727cc BB KIT
          ZJ V8
          WK2 V6

Коментар

Ми точно това е интересното, че освен виското когато запаля, се включва и някакви ел. перка всеки път и си работи постоянно, независимо дали съм включил или изключил климатика. Но и това ще го пробвам...
            Това вероятно е перката на интеркулера (ако има такъв) или перката на климатика(ако има такъв). Поне аз за другио не се сещам. И двете не трябва да работят постоянно. Вероятно има някакъв проблем.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

...и като тръгна да го спирам на загрял двигател, направо да го завъртам като колелото на късмета в обратната посока
              Виското не включва толкова рязко - като със съединител. Има някакъв температурен диапазон в който започва плавно да сработва.
              Не е нормално на загрят двигател ( примерно 80 градуса) да я завърташ перката на обратно. Трябва с парче мукава да изпитваш сериозно съпротивление, ама сериозно. И мукавата след няколко опита трябва да стане на парцал. Щом толкова лесно я спираш перката на загрят мотор - ново виско.

Няма вентилатор на кулера.

Перката на климатика не трябва да се върти постоянно.
              Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                Спира да работи принудителната циркулация на охл. течност и от там каквото следва.
                Другия проблем с главите е стареенето и умората на кекавия алуминий, който се натрупва с годините и км.
                После е различното температурно разширение и свиване на чугуна и алуминия.
                И в един момент има пук.
                Има и друга циркулация освен принудителната.При мен си върши идеално работата.Погледни накъде сочи превключвателя за обдухване .Ако е на положение за обдухване на стъклото климатика винаги работи за да обезвлажнява въздуха без значение дали си го включил.
                Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
                Grand 3.1TD
                0898 620 306 Стоян

Коментар

И аз мислех да слагам ел перка, но като почетох малко из нета се отказах, та сега съм си поръчал и чакам новото виско за 92$ /имаше и по-евтино 72$/. С пътя дойде на 130$ приблизително, пристига за 3 дни горе долу.

Някой ще ми каже ли да правилно разсъждавам при диагностицирането на мойта:

1. Паля мотора и заграявам до работна температура 96 градуса.
                  2. Изчаквам да загрее и радиатора /да развърти и големия кръг/
                  3. Гася мотора и връткам перката на ръка - мойта се върти сравнително свобоно.

Не би трябвало, нали?
                  ZJ'96 5.2

Коментар

Първоначално публикуван от FDevil Преглед на мнение
                    Някой ще ми каже ли да правилно разсъждавам
                    Да!
                    Но! Това ти е работна температура. Вентилаторът трябва да се включи по-късно.
                    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Е, ти ме уби ...
                      При колко да се включи тогава? И как да проверя. Тя ако се забави още малко и замина мотора. Да не говорим , че ако работи с биметална пластина вътре /за това не съм сигурен, просто предполагам/, то ще има някаква латентност при включване и респективно изключване.
                      ZJ'96 5.2

Коментар

Първоначално публикуван от FDevil Преглед на мнение
                        Е, ти ме уби ...
                        При колко да се включи тогава? И как да проверя. Тя ако се забави още малко и замина мотора. Да не говорим , че ако работи с биметална пластина вътре /за това не съм сигурен, просто предполагам/, то ще има някаква латентност при включване и респективно изключване.
                        Доста двигатели си работят безгрижно на доста над 100 градуса, ако това имаш в предвид. Охладителната система е под налягане, разбирай - охладителната течност кипва със сигурност на над 100 градуса.

Виското включва плавно, да. И да, голяма част от тях са с биметална пластина (аз всъщност други не съм виждал). Това обаче не значи че при работен режим трябва да е зацепило въобще. Дизелите имат свойството трудно да загряват на празен ход, тъй че е напълно нормално дори и в жегите да не зацепва, когато си на празен ход. Само радиатора и естествената циркулация около него се оказват достатъчни. Трябва да качи стрелката над средата, за да зацепи.

Виското на ферозата ми при работен режим, незацепило, си се върти напълно свободно. А гарантирано работи когато трябва - чува се, когато зацепи. На тераното не съм опитвал как е, но предвид кога се чува и кога не, зацепва крайно рядко, и практически до сега никога не ми е зацепвало напълно, освен на място, в жегата и с пуснат докрай климатик. Тогава обаче зацепването е лъжливо - двигателя не е загрял, но радиатора на климатика се е напекъл, и електрическата му перка се е включила, обдухвайки през основния радиатор виското, което съвсем резонно е зацепило.

Коментар

ОК. Моя е 5.2 бензин и не е капризен към прегряване, но когато катеря по-голям баир на директна без много газ /демек с ниски обороти/ си се качва стрелката над 100, което не ми се струва нормално.

Как да проверя тогава дали работи?
                          ZJ'96 5.2

Коментар

На почитателите на виско-перката, като най-добър начин за охлаждане искам да напомня, че при Grand Cherokee 5.9, тя е сменена от електрическа перка! А това само по себе си говори, че не е особено надежден вариант за охлаждане.
                            Аз съм заменил своята виско-перка с електрическа и съм се убедил, че това е по-добрия начин за охлаждане на двигателя и скоростите – имам два маслени радиатора монтирани пред този на климатика, - разбира се ако замяната се направи грамотно.
                            Jeep Grand Cherokee 5.2; GSM - 0892-757-619

Коментар

Първоначално публикуван от inyan Преглед на мнение
                              На почитателите на виско-перката, като най-добър начин за охлаждане искам да напомня, че при Grand Cherokee 5.9, тя е сменена от електрическа перка! А това само по себе си говори, че не е особено надежден вариант за охлаждане.
                              Аз съм заменил своята виско-перка с електрическа и съм се убедил, че това е по-добрия начин за охлаждане на двигателя и скоростите – имам два маслени радиатора монтирани пред този на климатика, - разбира се ако замяната се направи грамотно.
                              Кажи от какво е перката и колко ток харчи, ако е възможно. Ще е от полза.

Иначе, не съм твърдял кое е по-удачно, а че козата си сака пръч. Разбирай - няма как перка, харчеща 10 ампера да замести виско, което при пълно зацепване дава 3 пъти по-голям дебит. А конструкционни проблеми да се направи няма. Слага се перката с нужната мощност, и алтернатор, дето да я осигури. 30 амперова перка си охлажда безгрижно, само дето нова струва колкото ново виско, че и отгоре.

Коментар

Перката ми е от Chrysler Voyager – единична, но мисля, че по-добрия вариант ще е с две перки, поради по-голямата сигурност, ако едната откаже. Двойни перки, горе долу, по размер има Audi B4, например. А ако някой иска да си купи чисто нова/и електрическа/и перка/и на поносима цена може да потърси и в prospeed.
                                Jeep Grand Cherokee 5.2; GSM - 0892-757-619

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X