Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ксенон за WJ

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Ксенон за WJ

Първоначално публикуван от _mitaka_ Преглед на мнение
    В какъв смисъл дето не е пригоден за xenon? Не съм решил да слагам xenon, просто искам да се ограмотя на тази тема, пък някой ден може и да се сложи.
    Фаровете, пригодени за ксенонов светоизлъчвател имат маркировка DC (за къси светлини), DR(за дълги светлини) или DCR (за биксенон)..
    По закон за да може да ползваш ксенон, автомобила трябва да има:
    1. Фара трябва да е с такава маркировка
    2. Автоматично нивелиране на фаровете (ръчно с копче вътре не върши работа).
    3. Автоматично миене на фаровете (мръсните фарове позволяват отблясъци и заслепяване)...

Лично аз след ползване на автомобил с ксенон и без такъв, бих отделил време на автомобила ми без ксенон за добра центровка на фаровете, евентуално ремонт на рефлектор, полиране на външната част за да прогледна с халогена...
    И не бих се вкарвал в 'селяшки' схеми за ксенон...
    Изправния халогенен фар свети също достатъчно добре..
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Да добавим само, че има извратени производители монтиращи ксенон на рефлекторен фар, а не със лупа. Което означава само едно- че са извратени, а не че рефлектора на всяка дърта (и не толкова дърта) каручка е ОК за ксенон. Светенето на халогенната и ксеноновата лампа е различно и си изисква различен тип рефлектор. Ксенона при почти всички положения ще свети по-добре от халоген, но за съжаление и ще заслепява повече...

Коментар

Ами не. Нови и изправни фарове с ксенон или халоген светят еднакво и заслепяват еднакво (малко). Ксеноновият прави малко по-равномерно осветено поле за сметка на влошено цветопредаване и харчи малко по-малко ток. А, и повече живее лампата. Толкова за ползата от ксенона в заводски изпълнения.

Тия работи дето ги разправят за "повече светлина" са бошлаф - по нормативи един фар може да излъчва определено количество светлина и това количество го постигат и ксеноновите, и халогенните, и диодните. За да светне "повече" някой трябва да е ръгнал различна крушка някъде, където не и е мястото - било по-мощна, било друга по вид. Със сигурност ако просто сложиш ксенонова лампа в H4 или H1 рефлектор ще свети 2-3 пъти повече, ама от това нито ще е законно, нито ще видиш повече.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          ...Нови и изправни фарове с ксенон или халоген светят еднакво...Тия работи дето ги разправят за "повече светлина" са бошлаф...
          Хе-хее, това пък как го измисли...

Какви автомобили си виждал,карал,ползвал, чисто нови, еднакви, с ксенон и халогенна крушка, че правиш такива умозаключения? Или пък си ги мерил с някакъв инструмент, уред, машина колко количество светлина излиза от фара. Стига теоретични глупости...това просто не е вярно! Просто една нагрята до оранжево тел не може да се сравнява с газоразрядната лампа.

Иначе и аз съм против слагането на китайски ксенон на фар които оригинално е с халогенна крушка - може и да светне малко по добре, но на отсрещните им се разкатава майката. Почистване/рециклиране на фара + качествена крушка е много подходящо.
          Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Да не си мерим карданите, бива ли? Аз каквото съм карал, карал. Това за нагрятата до оранжево тел и газоразрядната лампа просто не съм го прочел и всичко е наред. За теоретичното - има ECE документи. Аз съм ги чел. Там не пише каква трябва да е лампата, пише да свети бяло, пише какво е бяло (и далеч не всеки ксенон го може) и пише колко да е светлината (и други работи). За цялата кола късите светлини са около 1500 лумена и над това просто не получават одобрение. Хубава халогенна лампа изкарва 1200-1700 лумена, двете заедно - двойно, а отпред излиза значително по-малко защото оптиката на фара не е идеална. Ксеноновите лампи са около 3000 лумена всяка, но пък оптиката им е оптимизирана да прави по-равно поле и съответно губи повече светлина. Резултатът навън е пак около 1500 лумена за двата фара.

Джокер: лампите за 12 волта 55 вата и за 24 волта 70 вата светят еднакво.

Ако имаш желание, ще изнудим някой от фотографския раздел да ни услужи със светломер.

Коментар

Хм... На времето бях ровил много надълбоко тези наредби. И ми е останал спомен само за ограничения на осветеността в определени точки над 'сряза'..
              Нямам спомен за общо ограничение на осветеността... Май пак трябва да си опресня спомените...
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Общо ограничение има, при това - за всички светлини и режими. Даже и мигачите. Има и изисквания за равномерност на яркостта и цвета.

Коментар

Някой знае ли за успешно вграждане на МОРИМОТО лупи в оригиналните WJ фарове?
                  Ако да, може ли подробности?

По темата: сложил съм си сам ксенон на късите само. Преработих H1 тип крушки и чрез едни специфични подложки ги закрепих в оригиналните цокли. Реглажът на фаровете после беше доста тежък.
                  Но не ми харесва ксенон в рефлекторен фар като идеология...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    ... Аз каквото съм карал, карал...

Това за нагрятата до оранжево тел и газоразрядната лампа просто не съм го прочел и всичко е наред....

Ако имаш желание, ще изнудим някой от фотографския раздел да ни услужи със светломер.
                    Разбрах, нищо не си карал, щото ако беше карал нямаше да пишеш глупости...

Ами вземи прочети...

Изнудваи си когото искаш, щом ти е интересно, може да видиш на практика как стоят нещата...

Един жокер: квалитетните машини за регулиране на фарове си имат вградени светломери. Имат още възможност да мерят разсеяна светлина ( светлина в зоната където би трябвало да я няма), и още няколко важни за практиката стоиности. Когато имаш достъп до такава техника ( а не до фотографски светломер) и до чисто нови автомобили от една марка и модел с халоген/ ксенон фар, и ги покараш няколко нощи, едва тогава ще зададеш правилни въпроси, а аз ще бъда насреща да ти помогна.

П.П.: Моного теоретично звучиш, като политик, като комсомолец, като току що завършил инжинер които иска да впечетли колежка... с нищо не помагаш на никого с общите си приказки.
                    Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Здравейте. Да повдигна малко темата. Става въпрос за Grand Cherokee 2,7 crd 2002. Не разбрах, монтирането на ксенон система трупа ли грешки в компа или светва ли някаква индикация за изгоряла крушка. Това го имах при Волвото с монтиране на 35W ксенон с-ма и се принудих да правя някои допълнителни манипулации. Ако и при Гранда го има тоя "ефект" , какво може да се направи за да изчезне грешката. Благодаря

Коментар

Гешки няма да трупа никъде , само вземи макс. качество защото съм виждал как всичката електроника откача и се побърква от калпави и евтини ксенон системи !
                        Успех !
                        Еди Рангелов : 0885 088 444
                        Няма незаменими има незабравими хора !!!

Коментар

Слагай смело, аз съм със ксенон отдавна, но качествен и свети перфектно неизлизат никъкви грешки.

Коментар

Аз също карам със ксенон от година и не съм имал проблеми нито с токовете ,нито с насрещните водачи.Разликата която намирам от халогенните крушки е само в яркостта на осветеното петно.Мисля,че струваше около 130 лв.А относно наредби,и тям подобни,не вярвам,че някой ще се занимава с тях в близките години поне в моите географски ширини.
                            Jeep Grand Cherokee WJ 2.7 CRD 2002
                            Subaru Forester 2.0 d 2010
                            Great wall Steed 5 2.0 HDI 2011

Коментар

Поставих системата и за сега нямам проблеми. Допълнително регулирах фаровете по надолу, и се получи доста добре. " Просветна" ми за разлика от стандартните крушки. уверен съм също, че няма да пречат на водачите срещу мен.

Коментар

По безумната тема, ще споделя:
                                Абсолютно безсмислено е да се слага на халогенен фар ксенонова крушка!
                                Има много просто и добро решение. Почистване отвътре на фара/трудно,но изключително ефективно/ полиране отвън/+лак или фолио, най добре и двете/, замяна на оригиналната крушка /Силвания/ с по-добра. Например Осрам Найтбрейкър. Резултатът е фантастичен. Аз направих първо единия/за съжаление не направих снимки/ и моментално започнах и втория. Разликата е +50% и отлично светене дори и дъждовно време.
                                С ксеноновите крушки само впечатлението е че светят по силно/по добре. Но това е измамно. При мокър и без маркировка път, при снеговалеж, при мъгла се вижда какви са недостатъците на ксенона, на неоригинален фар. Много разсейване и самозаслепяване! Невъзможни за регулиране и т.н. Проблемът е много прост, крушките имат различен фокус.
                                Та извода за мен/от личен опит/ е: безмислено е да се дават пари за ксенон, а тези пари да се инвестират в оптимизация на съществуващия фар. Например в София има поне едно момче което върши тази работа срещу прилични средства. Не му знам координатите, но като потърсите в нета ще го намерите/даже инсталира и ксенон със сериозно качество/.
                                в общия случай, питащия, приема за точен и коректен,само отговора който е очаквал.....
                                Land Rover Discovery 4 & VW Touareg 3.0TDI

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X