Благодаря на всички за полезната информация СПЕЦИАЛНО на колегите KINEX и Cyklon , смятам че ,темата ще бъде от голяма полза както на мен така и на други хора Ето най-после, затова ставаше въпрос.
Истинско супер професионално мнение .Смятам,че "този отговор чакахме" и така темата ще бъде много полезна за всички които се питат - "Защо GRAND" и за какво всъщност става въпрос при тези JEEP-ве !
Ама тя системата 4х4 е само една част от изискванията. Според мен даже малка част.
Аз като си търсех джип исках да е голям, бърз, луксозен, и да става за офроуд. Колко да става няма да кажа защото се убеждавам всеки ден че различните хора под офроуд разбират много различни неща. Разбира се имах известни ограничения в бюджета които ме насочиха точно към този избор. А и след покупката обикновено има едни други разходи които много често надхвърлят първоначалната сума която съм дал за конфекцията.
В крайна сметка всеки си купува това което го кефи и от което има нужда. Наречете го личен каприз ако щете.
Нашата цел тука е да покажем какво има под опаковката, защото само така изборът, (или по точно компромисът между качества и недостатъци), може да е правилен.
Всеки човек си купува това , което му харесва,но е хубаво да знае доста за модела предварително за да не се окаже накрая, че джипа не отговаря на нуждите му .
Интересува ме също на кой от двата джипа мога да сложа по-високи и широки гуми както е заводски или ако се лифтне с 2 -3 инча .
Виждам че и двамата сте виждали Гранд Чероки само на снимка, затова ще се опитам да го обясня по-просто.
Идеята на всички системи 4х4 е да придават въртящия момент от двигателя на четирите колела. Колкото по-равномерно е разпределен въртящия момент между четирите колела, толкова по-добро 4х4 имаме. В същото време имаме един фактор които обърква цялата сметка, защото при движение на джипа колелата не се движат с еднакви обороти. Иначе щеше да е много лесно - блокираме и трите диференциала и газ. Да ама така не завива.
В крайна сметка се получава така че колкото по-голям въртящ момент (сила) може да бъде насочен(придаден) на колелото което се върти с най-малки обороти, толкова по-добро 4х4 имаме.
На сняг, понеже отворихте приказка.
242 която се слага на Чероки и Гранд Чероки, основно с четирилитровия L6, е с освободен междинен диф, в комплектация с преден и заден мост в които също има освободени диференциали. Това прави общо три освободени диференциала които по никакъв начин не могат да попречат на въртящия момент да ходи където му скимне. Реално ако вдигнем едната гума във въздуха на крик, целия въртящ момент се насочва към нея и джипа просто не може да тръгне.
При движение на сняг се наблюдава абсолютно същата свинщина. При завой на ляво(например), тежестта на джипа се премества основно върху предна дясна гума, което неизбежно влошава сцеплението на предна лява и тя започва да се върти с по-големи обороти или с други думи да буксува. Като капак, за да е пълно недоразумението започва да се върти с 2, 3, или 4 ПЪТИ по-големи обороти в зависимост от това с колко по-малко обороти се въртят останалите гуми.
На практика се получава точно това от което се опасявате - джипа върви където си прецени той, а не водача.
247 която се слага само на WJ няма нищо електронно в управлението.
Не че и тя е съвършена на сняг, но е малко по добра от 242, защото активното ЛСД в раздатката се грижи въртящия момент и оборотите между предния и задния мост да са разпределени по равно. При нея не могат да боксуват по-малко от две гуми(по една на мост) обикновено по диагонал. Верно е че при нормални условия по-голяма част от въртящия момент е насочен към задния мост, НО при разлика в оборотите геропомпата реагира мигновено и притиска дисковете.
Правил съм проби при изкачване на стръмен баир на сняг - задните правят 10 оборота, предните 9. Ако се даде повече газ, предните и задните гуми започват да се въртят с еднакви обороти. Това с препоръчителното масло от Jeep в раздатката. С Дексрон-III няма разлика в оборотите на предните и задните колела. Но тогава има екстремно износване на геродисковете и това е друга тема.
При Кудра Драйв раздатката пак е 247 само че и в предния и в задния мост има активни ЛСД-та. Системата 4х4 е така проектирана че може да придаде целия въртящ момент (100%) към колелото което се върти с най-малки обороти.
Кудра Трак първо поколение се слага само на първото Гранд Чероки (ZJ) и е в две разновидности.
До 95г раздатката е 249 и в нея има освободен диференциал които разпределя въртящия момент между предния и задния мост, също както при 242 48/52%. Огромната разлика обаче е че в паралел на дифа(на едната планета) има поставена виско муфа, която предотвратява изплъзването на повече сила към единия мост и се грижи оборотите на двата моста да са относително еднакви.
В комплектация с пасивното ЛСД в задния мост, системата е изключително добре зацепена на сняг. Трудно ми е да посоча по-добра
245 Кудра Драйв II на последното Гранд Чероки след 2005, също е много добре зацепена. Там въртящия момент се разпределя по равно между двата моста и геродисковете (същите както при 247 но по-малки) са поставени в паралел на дифа. Управлението им обаче е електронно, както и управлението на активните ЛСД-та в предния и задния мост, и това създава известни проблеми защото датчиците на АБС-а от където системата разбира какво се случва, започват да дават грешки от многото кал или сняг които се натрупва по гривните.
След 95г до 98г с новия си фейс лифт Гранда получава най-лошата раздатка произвеждана някога от Ню Продъкт, а именно 249OD.
Задния мост получава въртящ момент през твърда връзка, а предния ПРЕЗ виско муфа, която от своя страна не може да придаде повече от 7% от силата на двигателя към предните колела. Идеята е икономия на гориво за сметка на сцеплението.
Ако не съм бил достатъчно ясен, вземете карайте.
Щото и аз много спорих с Димата че 242 е по-добра на сняг, ама като я покарах разбрах че хич не съм бил прав.
Компетентен както винаги.Браво.
[LEFT]JEEP CHEROKEE 2.1 TD
[/LEFT]
[LEFT] HONDA MTX 200R Хубавата жена и хубавата кола трябва да могат да си въртят гъза.[/LEFT]
Интересува ме също на кой от двата джипа мога да сложа по-високи и широки гуми както е заводски или ако се лифтне с 2 -3 инча .
Гранд Чероки-WJ може да събере с 1" по големи гуми от Гранд Чероки-ZJ и Чероки-XJ.
При 2" лифт ако се изпълни оптималния вариант със смяна на носачи и бъмп стопове и с точен офсет на джантите, на WJ могат да влезнат 32х10.5 а на ZJ и XJ 31х10.5
Коментар