Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как работи мазането на турбината на 2,5дизел?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как работи мазането на турбината на 2,5дизел?

Ъъъ, площта на действие няма нищо общо в случая. Преговорете си учебника по физика. Имаме налягане срещу налягане, дали ще е половин бар срещу два и половина или 100 бара срещу 102, на оттичането му е все тая. На уплътненията обаче не им е все тая. Жокер - мерната единица за налягане е сила върху площ.

Повишено картерно налягане означава изобщо повишено маслено налягане, но само спрямо външното. В цялата маслена система обаче относителното налягане на маслото към картерното си остава същото, тоест, ако имаме по книга примерно 3 бара налягане на маслото при почти никакво картерно, то при 1 бар картерно налягане ще имаме 4 бара налягане на маслото, при 2 бара картерно ще имаме 5 бара на маслото и т.н. Няма никакво значение къде се излива обратното масло на турбото. Значение има единствено повишеното общо налягане спрямо външното. И понеже въпросното повишено картерно налягане, водещо до повичено маслено нялагане спрямо атмосферното значи доволно избушен двигател, което обикновено е съпроводено и с турбо на края на живота си, случва се да е достатъчно за да избуши въпросните уплътнения. Толкоз.

Друг възможен но малко вероятен сценарий е през не добре работещата картерна вентилация (която по принцип не би трябвало да позволи твърде високо картерно) и позамазан маслоотделител , повишено количество маслени пари и дребни капчици (които, поради посоченото състояние на двигателя отново са с повишено количество), да дойдат достатъчно за старт на "верижната реакция".

В обшия случай просто уплътненията на турбото изпускат някакво количество масло, което се увеличава с увеличаването на масленото налягане, то пък се увеличава с увеличението на картерното налягане, което пък се увеличава с тежестта на крака върху педала, и така до момента в който турбото започне да пуска достатъчно количество масло, че да е достатъчно двигателя да работи само на масло.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки , не се съмнявам , че физиката ти е много по ясна отколкото на мене , но преди време имаше едно предаване по Дискавъри как площта въздействаше за повдигането на една тежест при едно и също налягане. А за останалото , и аз това се опитвам да кажа , че се повишава налягането на маслото в турбината , не е нужно да се спре оттичането , достатъчно е да му се пречи да се оттича нормално. Но ако оттичането е над нивото на маслото , мисля че няма да го има проблема.
      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
        ... ако оттичането е над нивото на маслото , мисля че няма да го има проблема.
        Бъркаш.

Коментар

Площта на действие на налягането я брой повърхнонстта на картера, а не повърхонстта на маслото в него. (дори площта на цялата маслена система).

И това пак няма нищо общо с тръбичката на отлива, понеже тя е с 2 квадратни милиметра сечение, съответно и двете налягания двйстват върху тия два квадратни милиметра - това в коя посока ще тече флуида в тръбичката се определя единствено от това кое налягане е по-високо. И понеже картерното няма как да е по-високо от масленото (физически няма как да се случи - ще избие през щека, капчака, ще спука картер), където и да е пъхната тръбичката за отлив, тя винаги ще е отлив. Ако уплътненията на турбото тотално избият - да, потока ще се обърне, просто защото налягане на маслото след турбото изобщо няма - всичкото дошло от помпата заминава или в ауспуха, или в колектора.
          Последно редактирано от sparkybg; 26-01-16, 15:01.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

А! А така сега, престраши се един колега да ме подкрепи! Този пост (последния) напълно коресподира с това, което аз се опитвах да обясня! След него пост обаче, Андро ми копна пост на колегата със задръстения филтър на картерната вентилация на Аудито, което, като цяло е извън контекста на спора! Защото дали от задръстен филтър на картерното налягане или от пропуск на компресия в картера, ефекта е един и същ -увеличено картерно налягане и аз не соря за това! Аз споря, че увеличеното картерно налягане по никакъв начин не може да натика маслото от магистралата за мазане на турбината в смукателния тракт!!! По този спор освен, кореспондиращото с мойто, мнение на последния колега - нищо друго смислено не прочетох! За да се случи това, в което Андро и консултиращите го турбо специалисти се мъчат да ме убедят, трябва на оточната тръба на маслото от турбината, да застане налягане равно на налягането на маслото на входа на турбината, което в най ниските си стойности би било около 2 бара, а два бара картерно налягане ще забучи щеката в капака, капачката ще "хване баиря", семернги, гарнитури на капаци и т.н.......
            Колега в повечето случаи отичането на маслото е през по-големи от 2мм. отвори,ама това само принципно го казвам, не че има отношение към тезата, която поддържаме!

Коментар

Този клип го пускам на колегите, които не могат да си обяснят как се случват нещата, но въпреки това запазват добрия тон и уважението си към противното мнение.
              Гледайте и слушайте внимателно, всичко е обяснено:
              Устройство и неисправности турбины - YouTube

Коментар

Първоначално публикуван от evillion Преглед на мнение
                И при запушена картерна вентилация става същото. На аудито я бях извел навън за да не ми цапа дросела с масло от парите и миналата зима като замръзна ела та гледай. Едни пушилки отзад, едни димки, направо ужас. За 500 метра издуха 1л. масло. Оправих вентилацията и сега за 9000 км. Съм долял 300г. масло. Мотора е 1.8т.
                Още един пирон в ковчега на теорията,личен опит,не "компетентни" мнения на "майстори"
                Сменях някакви части и чистих дросела на 1,6 екотек на опел с долен дросел(който е правил такова го е запомнил) и при монтажа на бобината защипах и напълно запуших отдушника на мотора. В резултат опелчето за 1 минута направи невероятна синя мъгла. Все едно нямаше сегменти. Почесвах се известно време по главата,пък дръпнах пръчката за маслото-ПСССССС последва и орела спря да пуши. Не хвърли семеринги,нито протече отнякъде. Та откъде постъпваше маслото в цилиндрите,след като мотора е атмосферен?
                Жокер-не е през турбото...
                Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Бъркаш.
                  Вземи един маркуч около 8мм. , вдишай въздух и след това го издишай през маркуча , след това потопи маркуча в една бутилка масло , пак вдишай и издишай през маркуча , и кажи има ли разлика. А относно картерното налягане , има значение броя на цилиндрите и начина им на работа , затова и отдушниците са с различен размер.

Коментар

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
                    Колега я ако обичаш прочети каква световна глупост си написал преди да се стараеш да апострофираш някого. Преди години така имаше един "велик" майстор на карбуратори който обясняваше че смучело от едно място в карбуратора вакуум... Та се учудих още тогава как може да смуче нещо дето го няма. Та и ти "засмуква картерно налягане"... Видно е че в главата е една голяма хубава каша и свръх самочувствие без особено покритие. Като отвориш на великия VМ който и да е маркуч след турбото е пълен с масло... от къде ли е дошло? Обаче в един момент става толкова много че си работи сам с него. Ако кажеш че дизела не може да работи с масло и че там всичко ти е чисто и да пипнеш няма да се изцапаш до ушите сега и директно те обявявам за новия месия на дизелите...
                    Наистина доста добре работи с масло.

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                      Вземи един маркуч около 8мм. , вдишай въздух и след това го издишай през маркуча , след това потопи маркуча в една бутилка масло , пак вдишай и издишай през маркуча , и кажи има ли разлика.
                      Около 10 милибара. Картерното налягане в ред случаи е около 200 пъти по-високо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                      X