Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въпрос за Чероки Спорт 2.5 CRDI
Свий
X
-
От: Въпрос за Чероки Спорт 2.5 CRDI
Проблемът при преместването би бил повече от механичен характер. Трябва да паснат на профила на другите джанти. Освен това заради корозия на алуминия, от който са направени вентилите е възможно при опит да се развие гайката на вентила същият да се скъса или да превърти в основата си - мястото на фиксиране в пластмасовия корпус на сензора.Първоначално публикуван от Валери Недялков Преглед на мнениеОще един въпрос. Някой успял ли е да премести датчиците за налягане на гумите от фабричните джанти на други и имало ли е проблеми? Питам защото в упътването пише "Не се опитвайте бла,бла,бла....".
За това става въпрос:Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
First impression is not always true. Get inspired.
Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
Reading is sooo boring, unlike writing!
Коментар
-
Накрая купих Черокито от подписа. Имам въпрос: Къде в София мога да направя обслужването на двигателя? Ангренаж и термостат са за спешна смяна. Джипа е: Cherokee 2.8 CRD Limited 2006 година. На външен вид е като този от снимката по-долу,но с хромирана решетка и 17 цола алуминиеви джанти:
Последно редактирано от Валери Недялков; 18-03-15, 18:42.Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.
Коментар
-
Би ли споделил каква е процедурата за монтиране на защита на резервоара?Първоначално публикуван от Павлин Андреев Преглед на мнениеАз ще нося моята за монтиране на защита на резервоара от удар отзад и проверка на щуцера за масления филтър.
Предполагам, че става въпрос за рикол N46?
Коментар
-
Здравейте, решил съм да купувам Чероки, втората генерация след 2000 г. дизел с ръчни скорости. Колебая се кой от 2-та д-ля от темата 2.5 или 2.8 да избера, но предвид ограничения избор на пазара, май ще трябва да избирам по запазения. Имам няколко въпроса към вас. Все пак кой от 2-та ще ми препоръчате и ме интересува и при двата модела ли има лост за вкл/изк. на раздатката и позициите който са 2HI само заден мост и 4HI za 4x4. Гледам че има още 2 - N и 4Lo, те предполагам са бавните скорости, така ли е. И как се държи на пътя джипа / при сух и най вече при мокър асфалт / без включено 4Х4, дали е стабилен при мокро време на асфалт. И каква мак. скорост може да развива с вкл. 4Х4, колко време може да се кара. Питам това защото това ще ми е първият джип, досега съм карал кола с предно. И части за тези джипове лесно ли се намират, освен чрез еBay.
Коментар
-
Сори че пак аз ти отговарям, но ще е накратко.
За сега не можеш да четеш в този раздел, тази тема - http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=21021. Но съвсем скоро след няколко поста ще получиш права.
До тогава, търси информация за Чероки/Либерти от 2001 до 2007. Ето ти и готова такава - http://jeep.avtograd.ru/liberty/xfer.htm на руски. Линка е точно към раздатките, но в сайта има информация и за целия джип, разрови се, ще се ориентираш.Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."
Коментар
-
Всъщност явно става въпрос за Cherokee - Liberty KJ, които се произвеждат от след 2001 г. "Introduced in 2001 for the 2002 model year" който замества Jeep Cherokee (XJ). Това е първият модел на Jeep от по-новото поколение, който е с предно независимо окачване /първи е Jeep Wagoneer от 1963 г. но за кратко време и в ограничена серия/. Това прави Liberty KJ доста по-различен и с по-добро пътно поведение, особено при по-високи скорости на магистрала и извън града. Управлението му е почти като на лек авромобил, като това му дава възможност да се движи спокойно и за продължително време с максимално разрешената скорост на магистралата, а и с по-висока при нужда. За него не е проблем да поддържа скорост от 150, а дори и 160 км/ч, което не е често срещано при доста от другите т.н. джипове, за които оптималната поддържана скорост е около 100 - 110 км/ч.
Задвижването е основно 4х4 с налични две системи Command-Trac и Selec-Trac. Има и екземпляри само със задно предаване, но тук са рядкост и се различават по липсата на лоста за превключване на раздатката.
Command-Trac е с раздатка NP231 /transfer case/ - Part Time, без междуосев диференциал, с четири позиции на превключване: 2-HI, 4-HI, Neutral, и 4-LO - т.е. бавни с понижаващо число 2,72.
Тук основен режим на движение е 2-HI т.е. само на заден мост. Включването и използването на 4х4 система - 4-HI и 4-LO става само на път с недобро сцепление и с възможност някои от колелата да приплъзват - сняг, лед, кал, трева и т.н. На сух път с добро сцепление не може да се кара с включено 4х4 защото в раздатката няма диференциал и няма какво да развърже двата моста в завой и да осигури въртенето на всяко колело с различни обороти. В противен случай в трансмисията се създават сериозни натоварвания и при по-продължително използване това може да доведе до повреда.
Selec-Trac е с раздатка NP242 /transfer case/ - Full Time, с междуосев диференциал, с пет позиции на превключване : 2-HI, 4-HI Part-Time, 4-HI Full-Time, Neutral, и 4-LO - т.е. бавни с понижаващо число 2,72.
И тук включването на позиции 4-HI Part Time и 4-LO става само на път с недобро сцепление и с възможност някои от колелата да приплъзват - сняг, лед, кал, трева, но има и позиция 4-HI Full-Time, на която може да се движи на всякакъв терен и неограничено време. Това е така заради наличието на междуосев диференциал, който може да се блокира принудително в позициите 4-HI Part-Time и 4-LO. Това е и предпочитаната система и раздатка за задвижване при Liberty.
Дизелите 2.5 и 2.8 CRD са съвременни Common Rail с турбокомпресор и междинен охладител, с два горно разположени разпределителни вала, задвижвани с ремък. Тези мотори са сравнително безпроблемни, когато разбира се не са с пробег от по 350 - 400 000 км и повече.
Моделите от 2002 до средата на 2003 са с 2.5 CRD - VMotori Diesel с мощност 105 kW (140 к.с.) и 343 N·m въртящ момент, като са само с ръчни скорости. При тях основно раздатката е Command-Trac - NP231 Part-Time. От средата на 2003 г. вече са с 2.8 CRD - VM Motori Diesel с мощност 110 kW (150 к.с.) и 360 Nm въртящ момент (а от 2005 г. 160 к.с. и 400 Nm). Тук основно скоростите са автомат и раздатаката е Selec-Trac - NP242 - Full Time, като това е препоръчителният вариант на задвижване.
Като цяло, когато са в добро състояние и със сменяни редовно консумативи, тези машини се оказаха здрави и сравнително безпроблемни, като има доста екземпляри на повече от 250 000 км пробег.Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
Коментар
-
Да, за същото става въпрос. Днес гледах едно Чероки, но за съжаление не успях да го огледам отвътре, но през прозореца ми направи впечатление, че мястото отпред при краката е малко стеснено. Точно около скоростния лост има някакво уширение което отива назад към седалката. Та въпроса е, не е ли малко тесничо шофьорското място и дали е удобно ... за по дълъг път примерно.
Коментар
-
Дали е тясно и неудобно за дълго пътуване? Не и за мен, но това си е мое мнение. Да, заради това, че трябва да съберат скоростна и раздатъчна кутия вероятно тунелът е разширен, както е при повечето джипове и за разлика от лек автомобил. Но поне за мен не е неудобен, като може би единственото нещо в тази посока, което ми липсва е опора за левия крак. При автомата левият крак не е ангажиран с нищо по управлението и се чудиш къде да го денеш или подпреш. Но за да може да прецени лично, все пак всеки трябва сам да седне вътре и да пробва за да види какво е неговото лично усещане. Не става само с поглеждане през стъклото. Трябва също така да има и база за сравнение, да седне и да покара, макар и за няколко километра различни марки и модели и сам да избере. И ако в Liberty му се стори тясно и некомфортно, може би все пак трябва да седне и в Land rover Defender, да види какво е разположението на волана и педалите там, както и да пробва да го покара без да отваря стъклото на шофьорската врата.
Тук ще помоля за извинение собствениците на тази иначе прекрасна машина LR Defender.
Поздрави!Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
Коментар
-
Мерси за изчерпателните отговори Алекс
. А да питам още нещо, имат ли някой слаби места Черокитата, за който трябва да гледам по внимателно при огледа. Как се пробва 4х4-то, бавните и другите с-ми дали работят правилно Разбира се като тръгна да взимам сериозно, няма да ходя сам, но все пак да знам какво да гледам.
Коментар
-
Карам такова Чероки (от подписа),карам и Рейндж ровър МК3(L322). В Рейнджа е широко като в апартамент,но разликата не ми прави впечатление. И двата са ми удобни и Черокито не ме изморява.Първоначално публикуван от JakDousan Преглед на мнениеДа, за същото става въпрос. Днес гледах едно Чероки, но за съжаление не успях да го огледам отвътре, но през прозореца ми направи впечатление, че мястото отпред при краката е малко стеснено. Точно около скоростния лост има някакво уширение което отива назад към седалката. Та въпроса е, не е ли малко тесничо шофьорското място и дали е удобно ... за по дълъг път примерно.Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар