Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Блокирала героторна помпа/муфа на WJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Блокирала героторна помпа/муфа на WJ

Като стана въпрос за гуми, се сетих за мой подобен проблем, че и аз така - гуми, не гуми, дифове, лагери, незнамсикво...
    Над 25-30 км/ч почваше едно виене (само че отпред) като от тролей. Толкова, че чак хората се обръщаха по спирките да видят какво става.
    Дигнах го на трупчета и виенето се появяваше точно когато тръгне и предният мост. Видимо нищо, на слушалка също, просто - от едната страна. Свалих лагер главината и при завъртане на ръка (колкото бързо успявах) звукът набираше сила. Махнах пластмасовото капаче да погледна сачмите (всичко изглеждаше ок) затворих го и вече колкото и да се пънах да въртя - виене нямаше.
    Така или иначе бях взел нов, сложих го и всичко е наред.
    WG Limited 2.7 CRD 02
    WG Overland 2.7 CRD 04/05

Коментар

Та, да продължавам...
      Както по-рано писах, сменихме маслото в задния диференциал и даваме нататък - сменени лагери на задните главини /лагери, втулки и семеринги/, сменено каре на задния кардан, завъртях и гумите за всеки случай. Ефект - минимален, да не кажа никакъв! Виенето от към задния диференциал си е там и като казвам виене, не е нещо, което можеш да игнорираш!!! Като завъртим диференциала при свалени полуоски и кардан движението е плавно и не се чуват никакви шумове, маслото, което източихме беше потъмняло, но си беше нормално - нямаше никакви боклуци или стружки. Работата стана шах с царя! Следва сваляне на задния мост и смяна на лагерите. Ако и това не помогне, остава да е лагер в раздатката, но не мога да повярвам, че е проблем с раздатката, защото от там шумове няма. Виенето се чува, отзад.
      Притеснението ми е не разглобяването и смяната, а последващото сглобяване на диференциала. Аз нямам никакъв опит, а приятеля, който ще го прави, каза, че точно такъв диференциал не е ремонтирал. По принцип той е много в час с техниката и до сега е нямало случай да не оправи каквато и да е машина или агрегат, който е подхванал, но все пак ще се радвам ако някой сподели дали има някакви специфики.
      Grand Cherokee WJ '99 V8 4.7 Limited

Коментар

Вижте тази тема за виене на диф и решението: http://www.jeepsunlimited.com/forums...hining-Roaring

Някой имал ли е подобен проблем? Има ли как със сигурност да се диагностицира откъде е виенето? Аз съм в подобен етап и смених главини и масло, виенето намаля но си е още тук...

Коментар

Всякакви шумове и потраквания под колата могат да бъдат подвеждащи.Щракащо каре от към продното колело, при мен се оказа проблемното задно каре на предния кардан.Виждал съм майстори да преслушват двигател със стетоскоп както се преслушва човек.Може да се опита нещо такова на по-стабилен подемник.
          Jeep Grand Cherokee WJ 2.7 CRD 2002
          Subaru Forester 2.0 d 2010
          Great wall Steed 5 2.0 HDI 2011

Коментар

За мое голямо неудоволствие, майстора се оказа прав - проблема е в раздатката. Вдигнахме джипа на стойки, махнахме предния кардан и развъртяхме с по-голяма скорост и колкото да ми беше странно бучеше раздатката, а като съм вътре чувам шума отзад! Източиха ми малко от маслото на раздатката и ми го дадоха да гледам са стружки, е намерих ги... Според майстора е лагера на раздатката към задния кардан и този път няма да давам акъл, защото явно той е прав, а аз греша. Каза, че ще я отвори, и ако провлема е само лагера ще го реши лесно, ако не, ще търся раздатка.
            Продължавам да съм изумен как е възможно като съм вътрем в джипа да чувам бученето само от към задния диференциал!

Коментар

Ако проблемът е в лагера на изхода към задния кардан, то сигурно е нормално да го чуваш повече от към задния мост. Раздатката е свързана чрез кардана в твърда връзка към моста и евентуални вибрации и бучене биха се предавали към него повече, отколкото към купето. Към него раздатката е свързана чрез тампони, които до голяма степен гасят предаването на звука и вибрациите.
              Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
              First impression is not always true. Get inspired.
              Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
              Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Как ще е по-добре - друга раздатка или ремонт?

Коментар

Първоначално публикуван от AAF Преглед на мнение
                  Как ще е по-добре - друга раздатка или ремонт?
                  Аз минах със смяна , но ако не случиш на читава раздатка....От друга страна резервни части за раздатка освен от чужбина или от лицензиран сервиз....Сериозна дилема.
                  Jeep Grand Cherokee WJ 2.7 CRD 2002
                  Subaru Forester 2.0 d 2010
                  Great wall Steed 5 2.0 HDI 2011

Коментар

Отворете я все пак тази раздатка и вижте какво е състоянието и. Ако проблемът е само в един лагер, а дори и нещо друго да смените - верига, семеринг и т.н. ще е по-евтино от смяна на цялата раздатка. Зависи и какво е състоянието на геротора вътре, имал ли си проблеми с него преди това. Купуването на друга раздатка втора употреба е с много неизвестни и няма гаранция, че ще е по-добра от твоята.
                    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                    First impression is not always true. Get inspired.
                    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Въпреки името на темата, както се оказа, геротора не е проблемен. Ще отворим раздатката, пък тогава явно ще се види какво ще правя. Предпочитам да отремонтирам моята, поне ще зная, че е нарад.

Коментар

Финал на сагата! След отварянето на раздатката огледахме всичко едно по едно. Единствените места, които будеха съмнение бяха веригата и вилката за превключването бързи/бавни.

Дядо Владо ни препоръча да проверим задното каре на предния кардан, но при свален преден кардан, шумовете пак си стояха, въпреки това се подсигурих.

Веригата имаше известен луфт, но нямаше къде да проверя дали е нормално или не. Голямо ровене падна, но най-накрая в един руски сайт прочетох, че хлабина от около 20 мм е допустима за верига на NV247 /нарочно го пиша така, защото да се открива по-лесно във форума, ако някой търси/. Малко преди това говорих и с s_s1, който е предишния собственик на джипката и той потвърди, че преди ~20000 километра е сменил веригата - отпадна като вариант.

Към вилката ни насочи kinex-а с консултация по телефона, за което специални благодарности! От едната и страна, пластмасовото покритие беше изтрито и имаше износване и по алуминия, което обясни няколкото ситни стружки, които намерих в маслото на раздатката. Вилката ми я намери един приятел, който се занимава с авточасти за 100 лв. Разликата между стара и новата вилка беше 1,7 мм, което се оказа достатъчно да ме хвърля във всякакви филми за две-три седмици. След смяната не се чуват никакви шумове! Бързи-бавни си работят и влизат мазно. Покрай цялата сага смених лагерите на задните главини, задното каре на задния кардан, задното каре на предния кардан лагера на вала на раздатката към задния кардан /за всеки случай и защото струваше 12 лв./, маслата в диференциалите, като в задния два пъти, маслото в раздатката също два пъти, но последните са си от мота глава...

Надявам се, лутанията ми при диагностиката и ремонта и това, което споделям тук да е полезно и на други колеги от форума, още повече, че без съветите на колегите, които се включиха с мнения и консултации и с готовност отделиха от времето си да помогнат, щеше да ми е по-трудно, а и сигурно по-скъпо.

П.П. Ако си возите резервната гума на тавана стегната с ремъци, да не се учудвате, че чувате шумове отзад, защото днес като се качих първо се опулих, че чувам нов шум, та спрях и прибрах гумата да проверя - шума спря...
                        Последно редактирано от AAF; 23-01-15, 15:02. Причина: Допълнение.

Коментар

Много се радвам, че сте успели да откриете и решите проблема. А карето, което сменихте износено ли беше, замяната наложителна ли беше?
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                            Много се радвам, че сте успели да откриете и решите проблема. А карето, което сменихте износено ли беше, замяната наложителна ли беше?
                            Задното каре на задния кардан беше износено, плачеше за смяна.

П.П.: По-горе към сменените части забравих предните главини, ама то си го пише напред в темата.

Коментар

При мен има виене, но мисля, че е от кардана предния, защото и тресе. НО като жипа е във въздуха, като въртя предната гума, другата предна се върти в същата посока...... проблем или?

Коментар

Първоначално публикуван от ostoichkov Преглед на мнение
                                При мен има виене, и тресе.
                                другата предна се върти в същата посока...... проблем или?
                                1.Задно каре на преден кардан
                                2. Нормално е
                                0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X