Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Голяма разлика среден/реален разход

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Голяма разлика среден/реален разход

Първоначално публикуван от onufriz Преглед на мнение
    Мотора на Гранда е на базата на ОМ612 и най лесно ще ги различиш по ГНП-то. На 647 е доста по голяма.
    Извън темата е, но да те питам, на МЛ (мерцедеса)270 ЦРД мотора еднакав ли е с "грандовия"
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Да, същия е, ОМ612, с малки разлики в картера, маслената помпа и някой други устроиства по периферията като виско-печката.
      Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Понеже и аз имам същия Джип, със същия мотор мога съвсем отговорно да кажа, че моя комп показва твърдо 1.2-1.5 л/100 км по-малък разход.
        Разхода на моя Джип (Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD, 2002 г.), в зависимост от карането и пътя най-често е в границите от 9 до 13 / 100, докато компа показва от към 7.5 до към 11.7-11.8.
        Най-точният експеримент, който съм правил беше от караулката на края на Цариградско, до 212-ти километър, преди Стара загора. За измерване на разстоянието използвах километричните показатели на магистралата и показанията на GPS-a. Километража на колата е точен - показа 212 км. През повечето време карах на автопилот, като скоростта беше нагласена на 133-134 км/ч по спидометъра на колата, което по GPS отговаря на 130. Разхода, който даде компютъра беше 9,7, но след като заредих се оказа, че реалният е 11.3 /100.
        Да не говорим, че като пълня резервоара до горе ми казва, че имам гориво за над 950 км, а реално не ми се е случвало да мина повече от 650-660 и то след това, като отида да зареждам в гюма влизат над 75 литра, което означава, че е почти празен.
        В началото, докато бях мераклия стигнах до някои емпирични заключения. Например:
        1. При междуградско, когато скоростта е 80-100 км/ч и няма много натискане разхода е най-нисък - около 7,5-9/100
        2. На автомагистрала, ако карам със 110 (по километража на колата) разхода е 9/100. С всеки 10 км/ч отгоре разхода се качва с по 1/100.
        3. В София се отказах да постигам точност при смятането на разхода. Едно добро предположение е 13/100, но бях решил, че е по-добре да се смята на моточас, отколкото на километър
        Разбира се тези данни могат да бъдат оспорени, но по моите сметки положението е нещо такова.
        В защита на бордовите компютри искам да кажа, че на колите, които съм имал преди това - Ауди и Волво, компютрите показваха верен разход с точност до първия десетичен знак - засичал съм. Явно американчетата или не са се постарали да се калибрират или, както казват русначетата "мозги ебут"
        Suzuki GSXR
        VW Touareg
        Mitsubishi Pajero II

Коментар

Съгласен с всичките ти заключения.
          Относно описания експеримент...има ли вероятност автопилота да е повишил разхода? Поне при мен така се получава....или просто съм си го втълпил.
          Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Потвърждавам същите наблюдения при Jeep с 2.8 CRD двигател. При смесен режим градско/извънградско средната грешка е 2 л/100, естествено в повече от показанията на борд компютъра за среден разход. Машината е със заводски гуми и е на 65 000 км 2009 г. При сверка на километража на таблото се оказва, че отчита 5 км повече от реалните.

Коментар

Първоначално публикуван от Veselinv Преглед на мнение
              В защита на бордовите компютри искам да кажа, че на колите, които съм имал преди това - Ауди и Волво, компютрите показваха верен разход с точност до първия десетичен знак - засичал съм. Явно американчетата или не са се постарали да се калибрират или, както казват русначетата "мозги ебут"
              Ами и аз по горе казах че лъжат и то умишлено но в повечео случаи доста хора ня вярват ,така че балгодаря за потвърждението.

Коментар

Първоначално публикуван от Todor_Ninov Преглед на мнение
                Съгласен с всичките ти заключения.
                Относно описания експеримент...има ли вероятност автопилота да е повишил разхода? Поне при мен така се получава....или просто съм си го втълпил.
                Според мен на "магистрален режим" би трябвало автопилота да прави разхода по-нисък. Възможно е, обаче да греша. Не съм се замислял в тази посока. Ако времето се задържи добро, обаче мога да пробвам с и без автопилот. Опасявам се, обаче че разликата ще е много малка и за да има реално потвърждение ще трябва няколко пъти да мина магистралата насам-натам
                Suzuki GSXR
                VW Touareg
                Mitsubishi Pajero II

Коментар

Доста шофьори правят по-нисък разход от автопилота. Включително на автомат.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Доста шофьори правят по-нисък разход от автопилота. Включително на автомат.
                    Да, и аз мога да потвърдя подобно нещо. При мен с круиз контрол също леко повишава разхода. Наблюденията са ми все в потвърждение на горе-казаното. При включен круиз контрол, понякога го улавям в не съвсем адекватно поведение. Примерно - леко е забавил от зададената скорост /заради лек баир/ и изведнъж решава, че незабавно трябва да я догони. И вместо да започне плавно да подава газ и да ускори, той превключва с предавка и нещо надолу, като при натиснат педал за газ, в режим kick-down. Ускорява доста енергично, като превключва на по-горна предавка по-късно от нормалното, и чак при достигане на зададената скорост се кротва. Аз без нужда не бих ускорил така.
                    Но пък на дълго пътуване с постоянна скорост, наличието на тази екстра си е удобство.
                    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                    First impression is not always true. Get inspired.
                    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Off. А движи ли се сам педалът на "газта" при авто-пилот ? При мен - да
                      В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Не, няма намеса при дизела. При мен самия педал задвижва чрез жилото един, да го наречем потенциометър, който подава сигнал в ECU за това, какво е положението на падала за газ /drive by wire/. При тебе е свързан механично с дроселовата клапа и нейната позиция, затова всяка промяна се усеща и на педала.
                        Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                        First impression is not always true. Get inspired.
                        Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                        Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
                          ... При включен круиз контрол, понякога го улавям в не съвсем адекватно поведение. Примерно - леко е забавил от зададената скорост /заради лек баир/ и изведнъж решава, че незабавно трябва да я догони. И вместо да започне плавно да подава газ и да ускори, той превключва с предавка и нещо надолу, като при натиснат педал за газ, в режим kick-down. Ускорява доста енергично, като превключва на по-горна предавка по-късно от нормалното, и чак при достигане на зададената скорост се кротва. ...
                          За поведението на автопилота имаме аналогичен случай у наше село. Дали обаче като цяло разходът на автопилот е по-голям, отколкото без него - не съм засичал.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Според мен разхода с/без автопилот е свързан основно с терена... Ако се кара по магистралата, където няма големи и резки промени на денивилацията, автопилота работи коректно - поддържайки оптималното съотношение между обороти на двигателя и скорост. Когато обаче често имаме баири по маршрута, се появява проблема с по-високия разход... Според мен се дължи на това, че за разлика от шофьора, автоматиката реагира на моментните условия, без да има възможност да предвижда и работи в аванс. При голям наклон, автоматиката реагира на спада в скоростта и се опитва да я върне в зададените параметри, максимално бързо, което води до рязък пик в консумацията на гориво (аз направо съм си забранил да включвам компа в режим да показва моментния разход, че ми става лошо направо)... Докато човека анализира обстановката пред него и работи в аванс, управлявайки оборотите на мотора много по-ефективно при същите условия, което от своя страна прави въпросния пик, много по плавен и малък. Забелязал съм обаче и още един парадокс - на едно и също трасе (баир надолу), при едни и същи условия съм правил следния експеримент - пускам джипа по "инерция" и виждам каква е скоростта която достига и какъв е моментния разход (стигал съм и до 6/100). После се връщам и се спускам отново, като този път задавам на темпомата скоростта която съм постигнал "по инерция"... Какво се получава - ако "по инерция" съм имал разход от 8/100, на автопилот разхода е 12-13/100..!! Според вас на какво се дължи това?!

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                              Какво се получава - ако "по инерция" съм имал разход от 8/100, на автопилот разхода е 12-13/100..!! Според вас на какво се дължи това?!
                              МАторна спирачка - за да не увеличи скоростта над зададената, включва на по-ниска предавка, вдига оборотите и харчи повече.
                              В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                                МАторна спирачка - за да не увеличи скоростта над зададената, включва на по-ниска предавка, вдига оборотите и харчи повече.
                                Ами логично е..!! И аз не знам какво толкова съм се чудил до момента..?!?!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X