Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разтегната верига в раздатаката или ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разтегната верига в раздатаката или ?

Днес ми се случи следното - връщайки се от излет, карам кротко по магистралата с около 110 км/ч, леко нанадолнище и изведнъж - лънгър-лънгър-тропотене тип "тракане", а не "дрнчене" - някъде отдолу под колата. Инстинктивно сложих скоростите на N и дръпнах раздатката от 2HI на 4HI и върнах обратно на 2HI. Звукът изчезна и си се прибрах - още 80 км. без никакви особености и произшествия. После се замислих, че бая неразумно съм превключил при скорост около 100 км/ч, ама... защо го направих: предишния ден посетихме Староселските гробници и направих опит да стигна до "Рошавата могила" и "Гарвановия камък". По пътя "форсирах" рекичка, хванах някакъв камънак, където зловещо издрънчах няколко пъти отдолу "Либертито", върнах се, хванах друг път, в един момент се наложи да включа и предния мост и стигнах до... очевидно трасе за някакви офроуд-състезания или тренировки - имаше си обозначения, оградки на трасето, участъци с яка кал и т.н. Отказах се да минавам по него и се прибрах, като на връщане, още по "черното", след като вече бях включил само на задно чух... дрънчене като от верига - реших, че не е доизключило предното и направих същото движение 2HI-4HI-2HI, след което звукът моментално изчезна. Само че на магистралата звукът не беше дрънчащ като от верига, а тропотещ. Като се прибрах, на едно песъчливо място изпробвах раздатката - бързи, бавни - всичко си включва и работи без някакви особености. Раздатката е NV231. Ударите, за които писах, явно са били в носачите, защото няма никакви деформации под колата, а ми е направило впечатление, че носачите отпред често удрят разни камъчета и звънят бая зловещо (май са от чугун). Какво би могло да бъде това и има ли опасност нещо да ми "блокира" друг път при движение по магистрала ?
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

От: Разтегната верига в раздатаката или ?

Това, което аз знам е, че като се разтегли веригата, трака само при включен преден мост, тъй като тогава има усилие върху веригата. И още нещо - трака си ВИНАГИ при включен преден мост, а не само в определени моменти.
    Ако си сигурен, че тракането идва от раздатката, тогава смъквайте и разглобявайте. То ще се види. Ако веригата опира, то ще е между 2те зъбни колела, в долната част - веригата опира в корпуса и се вижда. Също така, по корпуса ще има следи. Ако това не е така, значи гледате лагери, редуктор и т.н. Ако ти трябват части, пиши или тук или на ЛС да ти пратя няколко сайта. В най-лошия случай нова верига е около $95 + $45 shipping

Коментар

Благодаря за мнението. Значи ли, че тази верига не се движи непрекъснато, вкл. и на 2HI ? Защото като гледам устройството на NV231 (не че разбирам нещо), оставам с впечатлението, че се върти непрекъснато от предния кардан, защото при Liberty-то няма дисконектори и предният кардан си се върти винаги при движение, дори само на задно да се кара и си мислех, че би могла да трака и само на задно.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Движи се непрекъснато.

Коментар

Да, при Jeep Liberty веригата се върти непрекъснато от предния кардан. Разликата при включен и изключен преден мост е, че в единия случай луфта се обира в едната посока - от входния към изходния вал, при което веригата провисва и когато е разтегната допира до корпуса. При изключен преден мост луфта се обира в обратна посока, защото движението идва от към кардана /изходящата посока за раздатката/ и тогава провисването е от горната страна. В този случай е вероятно да не се чува звука, ако все пак веригата не е прекалено износена.
          А що се касае до ситуацията, която описваш - все си мисля дали не е проблем с недоизключване не предавката към предния мост, т.е. да е останала зацепена до някакво положение. Тези режими са нещо, което ползваме сравнително рядко /ако не ходим често извън пътя/ и е възможно системата за превключване да клеясва и да не се превключва /изключва/ съвсем докрай. Имаше даже нещо в тази насока написано в Usermanual-а понякога да се включва за малко предния мост за да се осигури мазане в раздатката. Преди да започнете с ремонтите дали не е добре да огледате хода на лоста за превключване и дали нещо не го възпрепятства.
          Успех!
          Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
          First impression is not always true. Get inspired.
          Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
          Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Благодаря. Честно казано, не мисля да предприемам нищо засега, освен ако не се прояви отново. Единственото ми притеснение е да не би, ако това се случи при висока скорост - шосе, магистрала - да блокира по някакъв начин раздатката и да доведе до ПТП ?

Коментар

Няма как да стане. Поне историята не познава такъв случай. Което означава, че ако ти се случи, ще станеш известен

Коментар

Както писа tk3c-pyce , няма как да стане. За да се стигне чак до нещо такова, трябва всичко вътре да е толкова износено и смляно, та чак да се стигне до разпадане за да блокира. До тогава ще си го слушал дълго време да издава всякакви звуци - виене, стържене, тракане и т.н., че отдавна ще ти е писнало и ще си го ремонтирал.
                Успех!
                P.P. И дано не станеш чак толкова "известен"!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                  Благодаря. Честно казано, не мисля да предприемам нищо засега, освен ако не се прояви отново. Единственото ми притеснение е да не би, ако това се случи при висока скорост - шосе, магистрала - да блокира по някакъв начин раздатката и да доведе до ПТП ?
                  За съжаление технически съвет не мога да ти дам, но ако бях аз то щях да го тествам до дупка за да се убедя, че е било нещо случайно (недоизключване). Хем не си струва да се разглобява при положение, че шума е изчезнал...хем би ме човъркало отвътре какво, защо и т.н. Защо си включвал раздатката на N? Иначе не вярвам да е проблем, че си превключил при 100 км...вероятно е предвиден някакъв толеранс спрямо максималната препоръчителна скорост за това упражнение.
                  Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Скоростната сложих на N, после преместих раздатката - включих 4Н и върнах на 2Н. Даже май доста правилно съм процедирал "рефлекторно" като се замисля - така скоростта е оказала по-малко влияние все пак...

Коментар

Неприятно, неприятно. Но няма да се плашиш. Аз редовно, когато ходя на вилата удрум теглича. И това, приятели, е много странно техническо решение при нашите жипки. Предназначението им е не само да се движат по пътя, но и извън него. А нямат никаква защита отдолу - нито на картера, нито...никъде. Аз, например, август, когато сменях масло и филтри, установих, че масления филтър е деформиран. Ударил съм нещо с него. А на старата ми и вярна Алмера япончетата са сложили две пластмасови планки, които пазят картера, двигателя и скоростната кутия. Масленият филтър, както на Черо-то е отдолу, но, за да източа маслото и да го сменя, трябва да разкача едната от тези планки.
                      И в този ред на мисли.....май не е зле да помислим за някаква подкартерна защита за жипките. Нещо от сорта: http://www.skidplates.com/Front_02_KJ.asp
                      Поздрави.
                      Последно редактирано от mordo; 13-10-11, 06:32.
                      Jeep Cherokee, 2.8 CRD Wild Dream Edition
                      Nissan Almera N16 2.2 DI
                      LZ1MAS

Коментар

Това за масления филтър, съветските другари от jeep.avtograd.ru са му намерили решение с някаква коленообразна втулка, с която му променят посоката и го "крият" някъде. Бензиновите обаче нямат този проблем - масленият филтър се намира доста високо от лявата (шофьорската) страна отпред на двигателя.

Коментар

А къде всъщност е сложен масления филтър, та чак можете да го закачите отдолу? При мен на дизела е наврян нагоре и даже при смяната му всеки път "благославям" конструкторите, защо не са го сложили на по-удобно място, та всеки път се цапам с масло при отвиването му. Като се прибера ще взема да го снимам, за да го сравним как е при мен и при вашите коли. Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
                            А къде всъщност е сложен масления филтър, та чак можете да го закачите отдолу? При мен на дизела е наврян нагоре и даже при смяната му всеки път "благославям" конструкторите, защо не са го сложили на по-удобно място, та всеки път се цапам с масло при отвиването му. Като се прибера ще взема да го снимам, за да го сравним как е при мен и при вашите коли. Поздрави!
                            При мен трудно ще може да се закачи
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3,7V6.JPG
Прегледи:1
Размер:34.3 КБ
ID:5311343
                            Докато на картинката, пусната от mordo за skid-plates, изглежда на този дизел е отдолу под двигателя.

Коментар

Да-а-а-а... След като в зимна София започнах да включвам по-често на 4HI и да се движа така със скорости над 50 км/ч., което досега не ми се беше налагало да правя, ясно се чува някакво тракане..., приглушено от снега, но накрая го "излових" и идентифицирах с отворен прозорец, като засилих колата покрай една дълга ограда, която ми отрази звука - чисто дрънчене на синджир си е . Иначе колицата си се държи много добре на 4х4... явно досега все така си е била, ама не съм чувал дрънченето при ниски скорости... Въпроси:
                              1. Сайт, откъдето да поръчам верига ? Гледам в rockauto нЕма таквиз работи...
                              2. Мога ли да изкарам зимата така ? То тук "отговорът с вятъра се носи" - ясно е, че във всеки момент може да почне да прескачат зъби и т.н., но поне на задно ще може ли да се прибера, ако това се случи ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X