Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как загряват вашите джипове по баири? Нормално ли е да мине 90 и да стигне до 100?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как загряват вашите джипове по баири? Нормално ли е да мине 90 и да стигне до 100

Радиаторът не е задръстен!
    Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Какво собствено чакаш? Някой да ти измие радиатора? Както е известно от детските книжки - задръстените радиатори водят до прегряване. Във всеки момент, когато си тъп и мързелив.
    V10

Коментар

От: Как загряват вашите джипове по баири? Нормално ли е да мине 90 и да стигне до 100

Има нещо гнило. На моя стрелката не мърда дори при катерене на Беклемето откъм Карнаре с ЯКО натискане.

P.S. Уточнение: не е 3.1 а 4.7
      “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
      Walter Rohrl
      GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Еми говошир за 3.1 а всеки 3.1 и с чисто нов радиатор да са, пак си вдига стрелката при по- продължително натоварване освен ако не е сложена ел. перка на мястото на виското.
        R 727cc BB KIT
        ZJ V8
        WK2 V6

Коментар

Това го знаеш със сигурност или предполагаш?
          Първоначално публикуван от baha Преглед на мнение
          Еми говошир за 3.1 а всеки 3.1 и с чисто нов радиатор да са, пак си вдига стрелката при по- продължително натоварване освен ако не е сложена ел. перка на мястото на виското.
          V10

Коментар

Тайна превелика сие ест!
            Какво мислиш, могат бързоходните шосейни дизели в калта?
            Не можеш да го държиш дълго на обороти. Не можеш да го държиш на ниски натоварен. Не можеш да го напъваш по средата в калта. Какво го можеш?
            За които е важало - вече са ги прекарали през Кремиковци.

Коментар

По доста изчетено и личен опит го казвам това. При мен се случвало стрелката да мине 100 при включен климатик, ниска скорост и високи обороти...
              R 727cc BB KIT
              ZJ V8
              WK2 V6

Коментар

Първоначално публикуван от rustson Преглед на мнение
                Иска ми се повече колеги с WJ 3.1 да се включат в темата и да споделят. Особено колегата Carburettor знам че той имаше взимане даване с радиатора и ми е интересно какво е положението в момента.
                При мен положението след някои модификации е много стабилно. Конкретно вчера следобед, когато в ужасните задръствания в центъра (по маршрута Орлов мост-стадиона-Патриарха-НДК-Хемус-Кошарите-телевизионата кула) термометърът показваше 30 градуса, стрелката се отместваше леко вдясно от отметката 90 (или последната чертичка преди 100) и в този момент се включваше електрическия карлсон (датчика му е за 92 градуса). Всичко това при включен климатик, естествено.

При по-хладно време (например вчера сутринта, когато беше около 21-22 градуса), вентилатора на климатика (който е включен винаги, дори и при хладно време, щото обичам по-свежия изсушен въздух) явно осигурява достатъчно обдухване на радиаторите в задръстванията и температурата не минава 90.

Иначе и при най-грубо натискане по баир в жегата стрелката почти никога не подминава 90 гр, стига скоростта на движение да е над 30-40 км/ч. При лазене по баир в много горещо време стрелката тръгва нагоре и подминава 90, но почти веднага се включва перката и температурата се стабилизира.

Абе направо се родих с тоя електрически вентилатор, вече почти не гледам термометъра на таблото. Преди да угася мотора, след като е работил в жегите, винаги го оставям да поработи 1-2 минути на празен ход с принудително пуснат карлсон (извел съм си едно превключвателче) и дори и при над 30 градуса стрелката пада на около милиметър под 90 и термостата затваря (усеща се по това, че при отворен капак въздухът от перката изведнъж става по-хладен). А и разхода на градско е категорично по-нисък в сравнение с виското, а и колата е по-пъргава.

Но имайте предвид - при монтирането на карлсона цялата охладителна система беше промита старателно няколко пъти с препарати, сипан е нов антифриз -25 (по-гъстия няма достатъчна топлоемкост), радиаторите бяха свалени, почистени и измити отвън (специално питата на кондензатора, която беше почти задръстена от разни мушички, пеперуди, листенца и всякаква друга гняс и почти не пускаше въздух до водния радиатор), свалихме водната помпа и почистихме турбинката и (беше доста мръсна и покрита с нещо като котлен камък).
                ​​​Volvo XC90 D5 Inscription '16
                Volvo XC90 D5 Executive '12
                Volvo XC60 D5 Summum '11
                Alfa Romeo Spider 2.0 '90

Коментар

Не знаех че си махнал виското! Колко ти излезе процедурата и къде ти я правеха?(сигурно има и тема но не съм я видял)
                  Първоначално публикуван от Carburettor Преглед на мнение
                  При мен положението след някои модификации е много стабилно. Конкретно вчера следобед, когато в ужасните задръствания в центъра (по маршрута Орлов мост-стадиона-Патриарха-НДК-Хемус-Кошарите-телевизионата кула) термометърът показваше 30 градуса, стрелката се отместваше леко вдясно от отметката 90 (или последната чертичка преди 100) и в този момент се включваше електрическия карлсон (датчика му е за 92 градуса). Всичко това при включен климатик, естествено.

При по-хладно време (например вчера сутринта, когато беше около 21-22 градуса), вентилатора на климатика (който е включен винаги, дори и при хладно време, щото обичам по-свежия изсушен въздух) явно осигурява достатъчно обдухване на радиаторите в задръстванията и температурата не минава 90.

Иначе и при най-грубо натискане по баир в жегата стрелката почти никога не подминава 90 гр, стига скоростта на движение да е над 30-40 км/ч. При лазене по баир в много горещо време стрелката тръгва нагоре и подминава 90, но почти веднага се включва перката и температурата се стабилизира.

Абе направо се родих с тоя електрически вентилатор, вече почти не гледам термометъра на таблото. Преди да угася мотора, след като е работил в жегите, винаги го оставям да поработи 1-2 минути на празен ход с принудително пуснат карлсон (извел съм си едно превключвателче) и дори и при над 30 градуса стрелката пада на около милиметър под 90 и термостата затваря (усеща се по това, че при отворен капак въздухът от перката изведнъж става по-хладен). А и разхода на градско е категорично по-нисък в сравнение с виското, а и колата е по-пъргава.

Но имайте предвид - при монтирането на карлсона цялата охладителна система беше промита старателно няколко пъти с препарати, сипан е нов антифриз -25 (по-гъстия няма достатъчна топлоемкост), радиаторите бяха свалени, почистени и измити отвън (специално питата на кондензатора, която беше почти задръстена от разни мушички, пеперуди, листенца и всякаква друга гняс и почти не пускаше въздух до водния радиатор), свалихме водната помпа и почистихме турбинката и (беше доста мръсна и покрита с нещо като котлен камък).
                  V10

Коментар

Първоначално публикуван от rustson Преглед на мнение
                    Не знаех че си махнал виското! Колко ти излезе процедурата и къде ти я правеха?(сигурно има и тема но не съм я видял)
                    Още миналата пролет свърших тази работа и писах, ама явно не си видял. Цялата процедура отне 1 ден и ми струваше около 200 лева. 120 кинта за карлсон от някакъв дизелов бус Рено (май Трафик, ма не съм сигурен), остатъка за труд, датчик, тръба, окабеляване, реле, превключвател за принудително пускане от купето и т.н. А да, дадох и още 30 кинта за някакъв майстор на електромотори, който смени четките и лагерчетата на моторчето на карлсона, че леко виеше - все пак го купих от морга.

Много яка перка е, като я пробвахме с един акумулатор, както беше оставена на земята, едвам я удържахме - излетя във въздуха като хеликоптер

​​​Volvo XC90 D5 Inscription '16
                    Volvo XC90 D5 Executive '12
                    Volvo XC60 D5 Summum '11
                    Alfa Romeo Spider 2.0 '90

Коментар

С ново виско от Вест ауто съм. С нов термостат на 79* от Нелас. В горещините с пуснат климатик , и в задръстванията повече от 95* не мърда стрелката - малко преди дебелата стрелка по средата.( описвам го така защото при мене няма цифри). Ако всичко е наред, ако са почиствани радиаторите - не би трябвало да се покачва температурата над средата на скалата. Много важно е термостата да е на 79*- само на някакъв модел Мерцедес го слагат, а иначе за 3.1 турбо предлагат на 82* ,от което може да идва проблема.

Коментар

карал съм къде ли не и как ли не... стрелката си стои все на едно и също място (около 90 градуса)... никога не е мърдала на горе!

Коментар

A на мен ми прави впечатление, че моят вдига 100 (днес даже 110) без да се позамисли даже. Това при нормално градско каране, чат-пат - с включен климатик.
                          Има ли повод за притеснение?

P.S. 4.0 литров бензин, WJ, автоматик...

Коментар

Първоначално публикуван от ChimeyJimmey Преглед на мнение
                            A на мен ми прави впечатление, че моят вдига 100 (днес даже 110) без да се позамисли даже. Това при нормално градско каране, чат-пат - с включен климатик.
                            Има ли повод за притеснение?

P.S. 4.0 литров бензин, WJ, автоматик...
                            110 е много. Нормално трябва да държи 95-100. При включен климатик се включва ел. вентилатора и пак трябва да подържа тия стойности.
                            За да се локализира проблема трябва тестване на цялата система.

Коментар

Моя е 3,1 и миналата събота когато беше 35 градуса, закачих лодката и тръгнах в 15 часа за язовир Самболийски.Който и минавал през с.Крамолин за язовира знае какви баири са .На най -големия наклон при скорост 40 км. /лодката с колесара са 2 тона/ и вкл.климатик, температурата стигна до 100 и там остана докато не почна спускане.Така ,че е нормално за мен да вдига 100 градуса ,виж и ,че червеното почва от 120гр.Работната температура на този дизел е в този диапазон.
                              Jeep Grand Cherokee 2000 3.1 WJ
                              Starcraft 21f 235 HP

Коментар

С 2.7 CRD съм и при мен се държи температурата по същият начин както и при теб колега на опоменатото място по "Хемус" и аз притеснено звъннах на майстора първият път , но "Тва е нормално " и се съгласих с него
                                Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                                X