от 2008г. насам 6 броя автомати, вкл. един джийп и един Шеви пикап. Не виждам причина да се върна на ръчка, а 18г. преди това съм карал само такива.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Автоматична или ръчна скоростна кутия
Свий
X
-
Май правилно е да дават мнения хора дето са карали и двете по черно. Имах Витара с ръчни скорости и Гранд Чероке с автоматични. Автомата има само предимства по черно на база на опита ми. Не съм влизал в много кал, но при малко кал, сухо, каменисто, наклони - все терени дето автомата има предимство.
Най-удобно беше при неравности и сухо. Бавно стигаш до упор на камъка/ръба дето трябва да се премине, подаваш газ и в един момент автомата завърта колелата бавно и с голям въртящ момент и минава през камъка. На ръчна кутия в тази ситуация си боксувал 1-2 пъти вече и си запалил леко съединителят. Другият вариант е да влезеш със засилка, ама има удари, подскачания и трудно се уцелва колко засилен да си.
Тръгваш по баир и на мотора почва да не му стига силата. Настъпваш повече педала и без да боксуват колела автомата продължава да катери. С ръчна кутия сваляш предавка или ако няма такава настъпваш газта и се надяваш мотора да успее да избута. Ако не - връщаш се, засилваш се и опитваш пак.
Та два примера, но ще се радвам ако някой даде ситуация където ръчната кутия е с предимство.
Всъщност има едно - по-проста е и по-малко се очаква да се счупи. Та един вид е по-надеждна. Ама да вдигнат ръка тия дето автомата ги е оставял в гората за да я премерим тая надеждност.
Коментар
-
И да и не,зависи от автомата и мотора,карал съм и Самурай 1.0 с ръчни на бавна ма съм карал и 5.7 с автоматични на бавна, ми на едното не му стигаха конете за разлика от другото и това бавно и нежно поне аз не мога да го докарам.
Достигаме пак до златното правилно - конете под капака и магарето зад волана.
-
Много е относително и зависи от стила на шофиране. С автомата не можеш да сриташ съединителя и да тръгнеш рязко. Ако няма достъчно мощност се получава едно яко буксуване в автомата което води до огромни загуби и липса на мощност към колелата. Ако си в калта и трябва да развъртиш гумите за да се очистят с автомата е по-трудно. Предимството си го описал.
-
Аз за това няма ли асфалт и 250 коня поне съм за ръчка с двете ръце
Автомат ли е пак е много относително какъв е автомата и какво има пред него,че тия дни от 4 степенен на Крйслед 200 та до автомата на Мустанг мммммм всичко може да ти скъса нервите,за кал и дума да няма,там не са много автоматите които могат да ми харесат
-
-
След почти 10 години с автомат, от 7 месеца се мъча с ръчка ( не ,че не мога да карам ) . И нито едно предимство за ръчката не мога да посоча . Да , тиганчето е само на предно , но редовно се каля ...Виден столичен ихтиолог
Коментар
-
Автомат или ръчка е малко като дизел или бензин - няма правилен отговор.
Ще споделя един тест който направих. Сравнително лек баир. Първо със Самурая ми със супер бавните и ръчка - без газ на 1 бавна(много бавна) катери на 700 оборота, като на най-стръмното падна по спомен на 550(имам клипче, но не ми се търси и качва). След това Витара 2,0 Автомат - на бавни стига до най-стръмното и спира, след подаване на газ иска около 950 оборота за да се движи, на бързи спира по-рано и иска около 1050 оборота за да се движи. След това Х-Трейла ми - 2,5 автомат - спира преди Витарата и иска 1100 оборота за да се движи, явно на Нисана автомата има по-големи загуби в комбинация с по-дълги скорости. При автоматите има осезаемо сериозно буксуване в скоростната кутия което води до изискването за такива обороти за да се движи.Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
Телефон - в профила!
Коментар
-
Още едно предимство за мен на автомата офроуд:
Караш си и стигаш там дето трябва да минеш с пълзене буквално примерно качване сантим по сантим по големи камъни и бордури.
Двата крака на газта и спирачката и си правиш активен тракшън с много торк
Land Rover Discovery II, V8 4.0
VW Golf VI variant
Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."
- 1 like
Коментар
-
Това го знам, ама никога не съм го правил.
п.п. На онези със задно - същото упражнение, ама със ръчната.
edit:
Спирчката до ламарина и газ съм правил при купувяне на "нов" автомат, на М-найсе-стотин К км. Оборотомерът трябва да спре между 2000-2500. Ако продължи да дига обороти - проблем.Последно редактирано от krasi-mir; 15-06-21, 08:39.
-
Споделете какво е ДСГ и какви са разликите с ММТ. И имат ли сериини сериозни проблеми като първите ММТ.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнениеДвата крака на газта и спирачката и си правиш активен тракшън с много торк
Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениеОт: За HEMI, Меган и безсмъртни карачи ...
Мое, мое... Преди време забелязах, че като кара автомат, спира с левия крак
"Нарочно", вика, така правят gymkhana драйвърите...
В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
Коментар
-
Моето CR-V го карам с два крака, все пак два педала - два крака.
Всъщност, педалът на спирачката е мноооого широк и ми е по-удобно да го натискам с левия крак. А и имам достатъчно висока опора за излишния ляв крак, леко мръдване и съм на спирачката.
Авенсиса е друга бира - място за краката бол, ама педалчето е тясно и ми е по-лесно само да си мръдна десния крак от газта,отколкото да вдигам и местя левия.
Друго - при маневри на много стръмен наклон, когато на торка му е трудно да задържи колата, ми е по-лесно с двата крака. По-лесно контролирам баааавното тръгване в посоката, в която искам.
-
-
Не се сещам за обстоятелство, когато спирачката и газта наистина трябва да се натискат заедно."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
А-а-а-а-а, не си питàл гъзéтата па и малко хамерикански тийн-драма филми си гледàл. За "drag / race launch" сА използУва. Специалисторите по таз "спортна дисциплина" обЕсняват как така се ускорявало превключването на автоматика и по-рано се заключвал "лок-ъпа" на хидротрансформатора.Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнениеНе се сещам за обстоятелство, когато спирачката и газта наистина трябва да се натискат заедно.
В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
Коментар
-
Аз на около 50 000, но понякога доста повече. На служебната кола никога, щото не даваха пари за "глупости", но за 500 000 нямаше проблем с автомата и нищо друго, освен яка корозия"Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
И аз за т'ва мислех като се чудех кога ще сменям на Grand Cherokee-то маслото в мерцедесовата скоростна кутия. Ама го продадох преди да направя 50 000км.
Същото и за диференциалите си мислех. Основно каране по магистрала, а то дълъг прав път. Дисковете във varilock-овете хич не са се въртяли с различни обороти. Ама сменях на 20 000км маслото и то излизаше като ново...
-
Малко ми е странно............. За автомобил производство 2020г. и далеко от тежък експлоатационен режим (дърпане,буксуване) избора на кутия е ясен . Смяната на маслото е и в зависимост от експлоатационния режим,а разходите са скромни спрямо цената на придобиване на пикапа.
Пс. Не вярвам камионите да се върнат към ръчките.
Коментар
-
За дърпане тук си ползват автоматици. И като казвам “дърпане” имам в предвид инвентар, който ще накара български полицай да си глътне палката. /малко странна държава- взимаш книжка с Ярис, ама можеш да караш Зил, взимаш книжка за Мотор с Веспа, и се мяташ на Хаябуза.../.
-
При самосвалите все още си се намира ръчно превключване, но при магистралните е по-скоро изключение. Иначе тези автоматици са си това, което наричате "роботи". Но за разлика от при леките автомобили, сякаш при тежките работи без много оплаквания. Иначе добрия стар хидротрансформатор май само при автобуси (градски) и "боклучарки" остана.
-
Чшшшшш брат,нЕма ‘а говориш за Веспата,аз с нея отивам да взимам книжка за мотор,автомат е,всичките ръчки са спирачка с АБС……..за разлика от КТМа който ше карам по улиците……с книжката взета с Веспата.Е ще падне смях ма аз съм опериран от срамежливост,мятам се на Веспата с каска за мотокрос и яке за Харли и ‘ич не ми дреме,че била автомат
-
-
Имам поглед и над двете в момента. Еми за мен лично, за извън пътя автомата бие, за извънградски пътувания като че ли ръчката, понеже няма толкова загуби. Това говорим за нормални мотори до 150 коня. Над това, то е ясно, автомат. Ръчката просто няма с какво да бъде повече, дори вече и спортните автомобили са само автомати, М-сериите на БМВ и те... тъй че темата е безсмислена, еле пък за нов автомобил от магазина с гаранция !!!
Коментар
-
Изпускаш един плюс на ръчката - звука на синхронизаторите като набиеш втора с шут
.
Иначе и за извънградско с автомат е по-приятно. А те уж имат някакво заключване на torque convertor-а при някакви условия и предполагам, че загубите намалят тогава. Поне на единственият автомат дето съм карал имаше нещо такова - мерцедесова кутия на Grand Cherokee WJ/GJ.
-
Към brum: Всички автомобили, които съм управлявал със старите хидравлични АСК имат автоматично заключване на хидротрансформатора на последната скорост, а някои от тях и на пред последната. Виждал съм на Джагуар поизведен 1974-1976 г. бутон за ръчно заключване на torque convertor-а, но не съм имал удоволствието да се повозя.
-
brum , заключването на торка не е уж, истинско е. На CRV-то ми оборотите падат с около 300, когато заключи. На Авенсиса също падат, ама не съм обърнал внимание с колко. И двете кутии са степенен хидротрансформатор, ама са различни като техническо изпълнение. Въпросът е, че това заключване работи на дълъг път с малки завои и малка денивелация.
-
-
(Първоначално публикуван от tabu_bg Преглед на мнениеи те... тъй че темата е безсмислена, еле пък за нов автомобил от магазина с гаранция !!!
Пробвах да кажа същото -в по "мека" форма.)
Коментар
-
Автоматичните скоростни кутии работят много по-автоматично от ръчните, по-ориентирани са за текущия работан режим на ПС и винаги са на правилната предавка.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар