Първоначално публикуван от lubashki777
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Как се кара дизел?
Свий
X
-
Обаче е автомобил за много спокойни хора, аз не можах да се разбера с него...Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
-
D-max,ами че те днешните дизели повечето са с алуминиеви глави.Недей,че да не вземе някой да прочете каво си пишем тука и да отпише дизела тотално.Просто искат наглеждане и своевременна реакция на появил се проблем.При правилна експоатация и изправен автомобил, място за притеснения няма.Чао.NISSAN FOREVER
-----------------------------------------------------------------------------
Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!
Коментар
-
Прав си, ама аз не съм виновен че производителите искат производството да им е евтино , а пък печалбите големи. Отгоре на всичко производителите тикат пазара, да си сменя колите не на 4-5год, а вече клони към 3. Т.е., купуваш кола броиш примерно10-20хил. евро, караш 3 год, имаш гаранция през този период. За това време всички полимери по колата държат горе долу и ти не срещаш дертове. На края на лизинговия период се отърваваш, и така колата се озовава в БГ, кара се година-две макс, и от веднъж почва теч от тук теч от там, тва тракне другото тракне, пък никой не си задава въпроса че е купил за 7-10хил лв. автомобил втора употреба, който е с изтекъл експлоатационен срок. Затова в някои държави забраниха втората употреба на автомобили от внос. Ама при нас вс е наопъки.Първоначално публикуван от lubashki777D-max,ами че те днешните дизели повечето са с алуминиеви глави.Недей,че да не вземе някой да прочете каво си пишем тука и да отпише дизела тотално.Просто искат наглеждане и своевременна реакция на появил се проблем.При правилна експоатация и изправен автомобил, място за притеснения няма.Чао.
Та явно алуминиевата глава държи горе долу този период, пък след това го яли вълците. Пък хората от къде да ги знаят тия тънкости.
За потвърждение на последното, ще ти кажа че вече се продават на нашия пазар кранчета за вода направени от ЦАМ. Който знае що е то , знае и колко слаб е този материал. Верно е че се лее лесно, но е пълен буклук като якост. Та някой хора в близкия и по-далечния изток са почнали да правят сферични кранове от този материал вместо от Месинг, щото месинга е скъп. И наще абдали тичат да купуват щото е по-евтино. Обаче кво става монтират ги на радиаторите, минава около година и а неприятност, 100% от крановете протичат. В момемнта ги сменят за сметка на тия дето са ги купували. Интересно нали? Та пак за главите, след като бизнеса с главите върви, явно нещо не е наред. Не смятам че ние експлоатираме автомобилите по-лошо от да речем муджихидините, или пък онези в африка, така че проблема не е само в хората, а в самите машини. Ама какво да се прави, това е цената на технологичноста. Много малко останаха истинските фирми които произвеждат здрави дизели, а не еднодневки.
ПоздравиВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
Коментар
-
пак стигаме до невероятни обърквания:
- "съвременните" автомобили НЕ СА направени да си ги купиш на 10 години и 300 хиляди км и после да разправяш какъв боклук са
идеята им е да се карат най-много 10 години и да се претопяват!помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117
Коментар
-
Темата пак мина встрани...
Не съм съгласен, че цилиндрова глава от алуминиева сплав е по лоша от чугунената такава. Сравнението и пък със стареенето на полимерите е абсурдно. Ако е правилно конструирана не създава проблеми. Наскоро внесоха един МБ 124 с двулитров двигател, на реални километри – 1,3 млн.км, главата си беше оригиналната и не беше чугунена. При уредбите с директно впръскване, самата глава е още по-разтоварена и там елемента, който е проблемен е буталато. Иначе на всички е ясно, че двигател с ниска степен на форсировка е по-малко натоварен, не знам защо да го дъвчим повече това – въпросният двигател на Пежо наистина е бил чудесен за времето си, но все пак това са 29 к.с/л. Опитайте да го форсирате до съвременни стойности и гледайте, какво ще се случи с чугунената му глава. Вярно, че някои от съвременните изделия не върха на сладоледа (турбокомпресорите например) по надеждност, но пък имат качества немислими преди 20 години.
Относно електрониката – лично мнение – проблемите са основно софтуерни, самите модули не дефектират толкова често. Електронните системи за сигурност са спасили много повече животи, отколкото са навредили или попречили на някой. Това е достатъчна причина да се вграждат. Електронно управляемите горивни уредби намалиха токсичните компоненти в отработените газове многократно. Знам че примамливо за някои хора да карат карбураторен или стар дизелов двигател без грам електроника респ. надежден, но на тази планета е редно да живеят хора и след нас.
Още по встрани от темата – през 50-те години на миналия век един от корифеите в изучаването на пасивната безопасност в САЩ проф.Лари Патрик подема натиск към автомобилните производители, за редица изменения в конструкцията на автомобилите – предпазни колани, деформируеми кормилни колони и колела, енергопоглъщащи елементи във и извън купето. Насреща си естествено получава подигравки и опити да бъде компрометиран с нещо. Дървеното и с некелирани елементи табло е много красиво, и освен това не старее като омразните полимери. Но когато си отпечаташ лицето на въпросното табло ще разбереш, че резервни части за хора все още не се предлагат масово.
Коментар
-
Идеята ми за полимерите е че с течението на времето стареят доста бързо, напукват се и започва да тече най вече антифриз от тук от там, минава се на доливане с вода, и най вече кога долял кога не, а като краен резултат прегряла глава. Това е уточнението.
В тези условия, явно чугуна се справя по-добре!ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
Коментар
-
Съгласен съм, че при работа на “въздушно” охлаждане, чугуна ще издържи повече. Но първопричината – водните съединения, които са гумени не са нововъведение на новите автомобили, а се използват от много отдавна (направо не знам откога). А и смея да твърдя, че в момента гумено-техническите изделия са на по-високо ниво.
Коментар
-
Абе човек, за какви гумени съединения говориш след като, дори вече радиаторите ги правят от пластмаса. Понеже продаваме лепила, ми е писнало от хора които търсят продукт, който да им спре теча през пластмасовите напукани(като майски рози) части на радиаторите им. Относно гумата, знаеш ли че ЕС забрани използването на стабилизаторите в гумените продукти произвеждани в ЕС заради това че са канцерогенни. А стабилизаторите са това което държи полимера здрав с течение на времето без да деструктурира. Ма тва май е тема за химиците във форума, пък аз не съм. Те да кажат. Пък и темата беше за дизела не за пластмасите. Естествено че не е лошо да се изпозват, но всяко нещо с граници. Относно електрониката, и тя отдавна е минала границите. Използването и вече не е заради клиентите, а заради производителите. Колкото по-сложно, толкоз по-често се озоваваш във фирмения сервиз. Всеки на който ръцете не са му в задника може да си смени четките на генератора, обаче задължително трява да идеш във фирмения сервиз за да ти нулират грешката дето свети на таблото за има няма 3-5мин. и НАЙ-вече 200-300лв. Ми аз не съм любител на това всеки да ми пипа колата, особенно хора които са пришълци от няколко месеца и са се хванали за монтьори "щот друго нема".
Коментар
-
Не знам какво караш, ама я вземи и си вдигнви капака на колата. Тогава ще разбереш какво имам в предвид. И на старата ми лада от 1975 г. е с пласмасово казанче, ама не става въпрос за това казанче. Виж си РАДИАТОРА и тогава дано ме разбереш за какво става въпрос!Първоначално публикуван от ДвигателистРадиатори с пластмосови казанчета има от над 20 години. Сега ли станаха толкова лоши?ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
Коментар
-
Момчета, той този мотор -1.9- толкова си може. Не че е лош, но макс. му въртящ момент е при около 1800об/мин. Там някъде включва и турбото. И силата му е до 3000об/мин. Такава му е кривата на въртящия момент. От 3000 нагоре наистина сякаш се мъчи и очевидно по-слабо наема, ама и тя скоростната му кутия е съобразена- на 5-та със 120км/час е 2000 и малко оборота. Какво повече?!Първоначално публикуван от Насоваз 3000 не обичам много на дизел, до към 2500 мисля е добре за средно статистически дизелПървоначално публикуван от geko
дизел ми се струва тих и нормален като е около 2000-2200 оборота. Тогава и не ми изглежда колата да се мъчи. Средата на оборотомера обаче е 3000 оборота и дори малко нагоре. Като го карам обаче на 3000 шумът е повече и ми се струва сякаш го мъча малко. Та в крайна сметка, какво значи "да влезе в обороти"? Трябва ли да свикнвам на повече шум и да се уча да го карам на около 3000?JEEP KJ 3.7 V6
Коментар
-
Лошото е че новите дизели са наточени към по-сериозни екологични норми и трудно теглят в ниските обороти. Под 1800 оборота няма какво да правиш по дефолт, колегите които се занимават сериозно с ДВГ ще го подтвърдят. И ако някой от по-старите мотори добре и без напрежение дърпа от 1000 оборота, то за нов дизел това е не само неприатно но и вредно и опасно.... Така че "ръчкайте" ги по-смело.
Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
Говорим за едно и също нещо. Казанчетата на радиаторите са телата, които са свързани с тръбички и пластинки. Откакто има алуминиеви пити има и пластмасови казанчета на радиаторите, а както казах това е от доста отдавна. Такива лади също има има между другото.Първоначално публикуван от D-MAXНе знам какво караш, ама я вземи и си вдигнви капака на колата. Тогава ще разбереш какво имам в предвид. И на старата ми лада от 1975 г. е с пласмасово казанче, ама не става въпрос за това казанче. Виж си РАДИАТОРА и тогава дано ме разбереш за какво става въпрос!Първоначално публикуван от ДвигателистРадиатори с пластмосови казанчета има от над 20 години. Сега ли станаха толкова лоши?
Старите радиатори за които говориш са с месингови тръбички и казанчета. Вярно, надеждни и ремонтопригодни са (лесно се запояват) но имат и недостатъци - по-големи габарати и маса, натрупват котлен камък. Последното с хубав антифриз може и да не се получава...не знам.
Ти да не си помисли, че под пластмасово казанче разбирам разширителният съд?
Коментар
-
Позна! За мен е колектор, понеже е събирател за антифриза от тръбичките на радиатора, ама нейсе тва не е важно. Та тъкмо за това казанче което ти говориш ме тормозят за разни лепила. Пък то като го видиш да се чудиш от къде по-напред да почнеш, и най важното като го омажеш от всякъде, пак няма гарнция че след някой месец няма да се спраска някъде другаде и в края на краищата работата пак отива на ново, което чувам че било доста дебело, над 300-800лв. И така хората си карат със спрасканите радиатори нивото пада и прас главата заминава. Даже няма време да се забележи т.нар. термометър, който би трябвало да мери темп. на главата. Та така е с полимерите и алуминиевите глави. Дано поне този път сме се разбрали.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар