Здравейте, колеги! От известно време си задавам въпроса, защо автомобилното масло трябва да се сменя на 10 000 км или повече, в зависимост от маслото? И чуденето ми не е защо да е на 10, 15 или 20 хиляди км, а защо трябва да се сменя на изминати километри, а не на "ХХХ" часа работа на двигателя? Моите разсъждения са следните: ако един автомобил се използва предимно на дълъг път, много магистрали и т.н., то неговата средна скорост ще е от порядъка на 80-90 км/ч и нагоре. То този автомобил ще измине въпросните 10 000 км за определени часове, тях ще ги обозначим с "Х" часа. Ако същият този автомобил се кара предимно в градска среда, то неговата средна скорост ще е около 30-40 км/ч, а може и нагоре. Следователно, този автомобил ще измине въпросните 10 000 км/ч за два пъти повече часа, т.е. "2Х" работни часа на двигателя. Трети вариант - ако този автомобил се кара предимно в гората (тук ще отворя скоба да кажа, че под "автомобил" нямам впредвид само леко кола, а всяко МПС), то неговата средна скорост, да кажем, че би могла да бъде от порядъка на ~10 км/ч, което от своя страна означава, че може да достигне своите 10 000 км след "8Х" работни часа на двигателя. И от тези няколко примера достигам до логичния за мен извод, че не би ли трябвало двигателното масло да се сменя след 10 000 км, а след определен брой работни часа на двигателя. Ако греша някъде в изводите или в сметките, надявам се да ме коригирате. Благодаря!
П.П. Ако това, което мисля, е вярно, не би ли трябвало в съвременните автомобили да слагат брояч за работните часове на двигателя? Или всичко това, което мисля, вече е измислено и се ползва, просто в нашата държава все още не е навлязло?
П.П.2. Извинявам се, ако има такава тема, но не успях да я намеря.
П.П. Ако това, което мисля, е вярно, не би ли трябвало в съвременните автомобили да слагат брояч за работните часове на двигателя? Или всичко това, което мисля, вече е измислено и се ползва, просто в нашата държава все още не е навлязло?
П.П.2. Извинявам се, ако има такава тема, но не успях да я намеря.
Коментар