Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спукан радиатор от Колос

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Спукан радиатор от Колос

Нагрей го и цялото парче ще го отлепиш с една отверка. При мен падна само след нагряването!

Коментар

Струва ми се че няма награпяване на повърхността, а може и да е необходимо. Без разглобяване е отчайваща работа, а самото разглобяване е една друга силна радост.

Коментар

Първоначално публикуван от ANARCHY Преглед на мнение
        Тоя сън фикс да го махаш веднага! Освен проблеми друго не можеш да постигнеш с него!
        На това което ползвах аз пишеше J-B welding или нещо такова, две тубички, едната червена, другата черна.
        Веяроятно лепилото е J-B weld. Лошата новина е, че вносителят му хлопна кепенци преди доста време и намирането му в нашата търговска мрежа е предизвикателство...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

То пак е епоксидно.

Коментар

Според описанието, бачкало до към 300 градуса...

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Веяроятно лепилото е J-B weld. Лошата новина е, че вносителят му хлопна кепенци преди доста време и намирането му в нашата търговска мрежа е предизвикателство...
              Добрата новина е че намирането му в интернет е лесно. Да, издържа на топлина ( става и за лепене на печки).

Коментар

Коя разлика между Sun-Fix и J-B weld ще допринесе за по-различен от сегашния незадоволителен резултат? И двете са до 200 градуса, типично за този материал, и предостатъчно за наличните максимално 100 - 110 в радиатора. И двете залепват по сходен начин за тази пластмаса.
                Това ако ще става по този начин ще е да се направи с масивна черупка от стъклопласт от епоксидна смола и мек плат в комбинация с добро награпяване на повърхността и дебелина 3+ мм. Значи над 10 слоя плат от по-леките ако е. С надеждата да се заклещи от двете страни на пластмасовия капак, там, където стените му са успоредни точно преди защипването към питата.

Коментар

Единственият смислен начин е пистолета за горещ въздух, мрежа от цедка и евентуално добавъчен материал от старото казанче.
                  Полиестерните и епоксидните смоли няма да свършат работа. Просто адхезията към тази пластмаса(ABS) е нищожна. Относително успешно, временно може да го залепиш с полиуретаново лепило, след обстойно обезмасляване. С всичко останало просто го цапаш.
                  "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Според описанието, бачкало до към 300 градуса...
                    То и маджун заварката уж дъежи до към 200, но колегата каза, че не става...

Коментар

Да, това е едно от нещата които никога не съм писал в темата - че въросното лепило става за лепене на радиатори. Беше споменато по-напред в темата и уточних името му...

Да отворя една малка скоба - ако продължите с експериментите с лепене, смяна на казанчета, мрежи и т.н. в един момент рискувате като цена на тестваните материали да се доближите до цената на нов радиатор, но да не разполагате с такъв...

И коментаторите...

Коментар

Да, това е едно от нещата които никога не съм писал в темата - че въросното лепило става за лепене на радиатори. Беше споменато по-напред в темата и уточних името му...

Да отворя една малка скоба - ако продължите с експериментите с лепене, смяна на казанчета, мрежи и т.н. в един момент рискувате като цена на тестваните материали да се доближите до цената на нов радиатор, но да не разполагате с такъв...
                        На този етап маджун заварката държи(доколкото съм карал колата то вчера насам). Ако пробие, ще направя още един пласт от останалото ми лепило...
                        Ако пак пробие, ще мисля за още един опит с друго лепило или за нова радиатор...
                        То тук съм дал за лепило 5лв да дам най много още 10-15...

П.С. Преди да почна да лепя доста теми изчетох за лепене на радиатори и основно гледах кои както е ползвал и дали резултата е бил задоволителен.
                        Общо взето успешните опити са направени с високотемпературен bison aqua. Някакъв перматекс за пластмасови радиатори и резервари и sun-fix

Не се занимавайте с глупости .. смоли , течни метали и др.
                        На стария нисан радиатора имаше цепка 10 см на 2 до 5 мм.
                        Процедурата беше следната:
                        - почистване с шкурка
                        - почистване с коресилин
                        - лепене на мрежа с поялника /примерно от говорители!/
                        - и после SUN FIX / двукомпонентно лепило, прилича на пластелин, дават го дори за лепене на бойлери - не бих пробвал !!!!!!!! т.е. ще може да поеме температурните разширения/

Така изкарах 25 000 км и така я продадох

Дано съм бил полезен

Коментар

Температурата до която издържа даден материал не гарантира залепване - като не е станало, и с чешмяна вода ще протече.
                          Всичкото споменато лепило е базирано на епоксидна смола, освен неуточненото като марка и тип "полиуретаново". Лошото на полиуретановите материали е, че работят до 70 градуса в общия случай. Съответно каквито и марки д се ползват, разликата е малка.
                          Споменава се, че пластмасата на радиатора е ABS. Това е роднина на полистирола, който се топи при 80 градуса. Това ме озадачава, ако е употребен за радиатор - може би не знам някаква особеност на ABS - смеситте.

Вчера докато спях се сетих как ще стане. Дори да се провали работата, ще капе, но няма да се разпадне:
                          Както е започнато, се продължава обвиването със стъклопласт. До мястото, където пластмасата ляга в питата, и от двете страни. На няколко слоя. Вече писах за това вчера. Новото е, че преди последния или последните няколко слоя трябва да се пробие дупка напреко на цялата конструкция - оста на отворите ще е успоредна на посоката на движение на колата. В тези отвори се слагат шпилки М3 примерно от неръждавейка, като краищата им стърчат достатъчно за да се захванат добре от стъклопласта. Друг вариан е да се надупчат дупки и да се завият неръждаеми винтове за дърво, като главите им се покрият с епоксидна смола след това.
                          Награпяването остава да е необходимо, но не със шкурка, а с острие. Може да се исползва кухненско ножче с остър връх, или секторен нож. С лек натиск се правят драскотини напреко на посоката в която би имало някакво усилие. Така се рязва, че стружката да остане закрепена към детайла и да увеличи контактната повърхност и да се закотви в лепилото заради формата и положението си.

Коментар

Това няма ли химически разтворител както изопропила някой "пластмаси", а хлороформа други?

Иначе ittso e ужасяващо прав и без да се добавят загубите на труд, време + времето, в което колата не е в движение.

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
                              Това няма ли химически разтворител както изопропила някой "пластмаси", а хлороформа други?

Иначе ittso e ужасяващо прав и без да се добавят загубите на труд, време + времето, в което колата не е в движение.
                              [emoji2] алтернативата на опитите ми за лепене е да пия една студена вода за новия ми радиатор и да хвърля още едни 180 лв за нов...

Коментар

Не би трявало да има разтворител, ако питаш за материала на капака на радиатора. Още не знаем какъв е, но обикновено е адска смес от термореактивен материал - значи се получава с нещо като вулканизация, което е необратима химическа реакция. Топене и рязтваряне след това не се получават.

Ремонтът дотук върви в правилната посока, макар и не по правия път, а в канавката. Ама нали е офроуд форум, може би си е традиция

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X