Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ArcGIS Desktop

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ArcGIS Desktop

Здравейте и от мен, днес накрая реших да сложа АркГис. Като съвсем начинаеш имам няколко бързи въпросчета към по знаещите за работа с него. Първия ми въпрос е има ли някакъв лесен начин за импортиране на растерно изображение например от Озиексплорер там с помощта например на geotiff или някакъв друг начин. Другия ми въпрос е как може да се направи групиране на данните например от корине като по зададен параметър код да се визуализират с даден цвят и дали е възможно да се зададе от дадено поле да се избере точния цвят тъй като видях в един от обяснителните файлове цвета е даден във формат за RGB като "ххх-ххх-ххх"; т.е. дали може Аркмапа да си прочете сам тези цветове и да създаде групи по тях. И още едно въпросче как става самото редактиране на базата данни с параметрите за shp файла че искам да добавя още едно поле с типове за Гармин, макар че си намерих един хубав dbf редактор и мога и с него но ми се ще да стане с Аркмап.
    П.С.
    Започнах съставянето и превода на typ файл отговарящ на оригиналната пълно цветна палитра на данните от Корине. После ще направя коригиран такъв с максимално близки цветове отговарящи на 256 цветовата палитра на 60Csx.

Коментар

Привет
      При мен се плучиха следните резултати и картинки за WGS84. Изглежда ми доста завъртяна, но не мога да преценя реално ли е изображението или не. Прикрепям Ви една картинака от МапЕдит и .shp файл и неговите съпътващи.
      The sandman данните в случая са повече. От прикрепената по-долу картинка се виждат 1010 записа и доста полета, къде попълнени къде не. Но стига да има информация може да се добави.

Icpart мисля че няма да се разминеш без обработка на .dbf файлове, ако искаш да се свърши работа. За малко записи сигурно е възможно, но за записи от 1000 нагоре не виждам как ще стане. The sandman може да има по-добра практка на обработка. За ArcView няма проблеми да се импортират растерни изображения. За ArcMap ths sandman може да отговори.
      Прикачени файлове

Коментар

Мерси табак за отговора ти даже сега като ти видях скриншотовете се светнах че може да се ползва Аксеса за редакция на dbf файловете за което благодаря просто не знаех че поддържа този формат.
        А относно shp файла предполагам че изкривяването се дължи поради промяна на проекцията което довежда до това неиминуемо.

Коментар

За да редактира пълноценно .dgf файла, той трябва да се имппртира, а не да се присъединява. Присъединих го защото бързах.(Пиша го за тези, които не го знаят)
          IcPart може да присъединиш в графичната част точки с имента на водните обекти. Аз лично ги нямам под какъвто и да е формат. Ако има Exel таблица с такива данни, тя може да се присъедини към .bgf файла и да си излизат, като атрибути и/или имена в графичната част.

Поздрави
          Последно редактирано от tabak; 05-09-09, 07:29.

Коментар

На вашето внимание .mp файл на горния .shp файл, с класицирани произволно избрани кодове от МапЕдит и наименованията на язовирите от файл на Icpart взет от тема на форума "Има ли карта с водоемите в България?"

IcPart доста координати попадат в центъра на язовирите. Дали координатите са взети с лодка??

Поздрави
            Прикачени файлове
            Последно редактирано от tabak; 06-09-09, 06:41.

Коментар

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
              На вашето внимание .mp файл на горния .shp файл, с класицирани произволно избрани кодове от МапЕдит и наименованията на язовирите от файл на Icpart взет от тема на форума "Има ли карта с водоемите в България?"

IcPart доста координати попадат в центъра на язовирите. Дали координатите са взети с лодка??

Поздрави
              Знае ли някой, трябва да питаме колегите от форума "На Риба" все пак те са автори на тези точки ама нищо чудно
              Между другото и аз си мислих да ползвам тези координати от същата тема но ти ме изпревари. Сега работя по направата на тип файл за класовете за данните от Corine Land Cover.
              П.С.
              Между другото реди доста време бях попаднал на един много интересен проект за изработена ГИС система но вчера пак се сетих за него. Та за това тук става дума: http://computerworld.bg/23792_Inform...voto_zemedelie
              Та въпроса ми е известно ли е на някой дали я има вече вкарана и работеща самата система или само са я разработели и толкоз само дотам, тъй като явно идеята на този проект е информацията да бъде общо достъпна с помощта на АркГИС сървър например през Интренет.
              Между другото и попаднах на един много интересен документ който явно дава описание на тази система и в него е описана май какво съдържа и се разпостранява на CD и са вкарани и данните от Корине та другия ми въпрос някой знае ли къде и дали може да се намери самата описана система даже ако не е безплатна то и платена?
              Последно редактирано от icpart; 06-09-09, 17:15.

Коментар

IcPart погледни в следните сайтове, може да ти свършат работа и информацията на 90% е платена(за последния информацията се взима от български организации):
                http://image2000.jrc.ec.europa.eu/i2000/index.cfm
                http://nfp-bg.eionet.eu.int/ncesd/bu.../projects6.htm
                http://nfp-bg.eionet.eu.int/ncesd/bul/clc/first.html
                http://nfp-bg.eionet.eu.int/ncesd/bul/clc/agree1.html

Поздрави
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от tabak; 06-09-09, 18:24.

Коментар

Здрасти Табак сигурен ли си че е напълно платена информацията защото една част т.е. сателитните снимки могат да се ползват с некомерсиална цел, който иска ето тук всеки мисля може да се регистрира http://img2kdb.jrc.ec.europa.eu/thirdparties.cfm. Наистина информацията е полезна но е малко остаряла като цяло тя е то 2000 година, но има предимството че е обработена, а иначе самите снимки от Landsat 7 са безплатни и могат да се свалят от сървисите на НАСА като повечето снимки се обновяват всекидневно но наистина трябва да се обработят. Аз и заради и това преди време бях пуснал тема за дистанционното сондиране чрез които се получават именно тези данни при обработката на сателитните изображения.

Коментар

IcPart, някъде бях срещал и проекта за 2006, но останах с впечетление че няма готови продукти. Не съм проучвал, но сигурно няма и да проучвам.

П.С http://etc-lusi.eionet.europa.eu/CLC2006/ и една картинка по-долу от SAR data acquired by ERS-1/2 satellites. Още нещо интересно :
                    http://webgis.irea.cnr.it/
                    Прикачени файлове
                    Последно редактирано от tabak; 06-09-09, 19:51.

Коментар

IcPart ето от къде и как можеш да си получиш официално исканата информация :
                      http://nfp-bg.eionet.eu.int/cds_bg/mzg1d1.htm
                      Долната картинка и .mp файлове са с произволно опрделени и групирани цветове от МапЕдит за N56E23 получени от файл на EU Environment.

Успех
                      Прикачени файлове
                      Последно редактирано от tabak; 07-09-09, 00:08.

Коментар

Благодаря Табак както винаги даваш много полезна информация, например не знаех че има и проект на Корине за 2006 година. А това от снимката дето си приложил е интересно определено, ще го разуча за какво става дума

Коментар

Геореферирана растерна карта на България от Корине2000.

За Icpart ненапълно съответствие между цветовете на Корине2000 и МапЕдит в екселски формат. И въпрос: Могат ли да се добавят повече цветове от тези обявени в МапЕдит ?? Изглеждат ми твърде малко.

Един квадрант от Бг Корине с новите цветове в 100KME54N22_WGS84.rar с редактирани .shp и .dbf файлове.
                          В .dwg и .mif файлове цветовете могат да бъдат същите, като на Корине, но не знам да могат да се импортират за Garmin.
                          Прикачени файлове
                          Последно редактирано от tabak; 12-09-09, 20:45.

Коментар

По принцип нямаш никакво ограничение относно цветовете в Мапедит можеш да си сложиш всякакви като си създадеш скин за него за това как да изглеждат типовете елементи в него. Прави се с помощта на typ файл като се използва неговото текстово описание което се ползва именно като скин за Мапедита. Проблема вече в цветовете идва от ограничението на цветовите палитри на самите Гармин уредчета тъй като мисля че всеки един от тях има някаква такава заложена цветова палитра която е ограничена по брой изобразявани цветове, и мисля не знам дали е така дали има модел който е пълноцветен т.е. да поддържа цялата цветова палитра в зависимост от битноста на цветове и да не са индексирани. Иначе благодаря и за екселския файл ще свърши добра работа.

Коментар

Здравейте, на всички форумци. Здравей, icpart. Относно питането ти за статията поместена втук http://computerworld.bg/23792_Inform...voto_zemedelie
                              мога да кажа с ръка на сърцето, че всичко е истина. ИАПР е място в което е струпан огромен геоинформационен масив, както е посочил в едно от каретат директора на дирекция "дистанционни методи" мисля, че се казваше. само не зная дали ще стартират скоро сървъра за интернет достъп до част от тази база данни. имайки предвиди Директивата INSPIRE, обаче все някога трябва да го направят, макар и с минимална част от информацията с която разполагат. дано скоро има резултат от работата им, който е достъпен и за нас непряко свързаните с почвените ресурси.

Коментар

До: Карти за ArcGIS?

Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение

......

Междудругото колеги, извинявам се че задавам въпрос извън поставената тема, но може ли някой помеждудругото с прости думи да обясни как се правят 3D сгради с ArcGIS както е на тази снимка?

...

малко късно се включвам в темата, но за 3D в ArcGIS се използва ArcScene. В интерес на истината приложението е доста бъгаво например Гугъл Земя се справя доста по-добре от него. За някои градове дори има много добро приложение за създаване на модели http://sketchup.google.com/3dwh/buildingmaker.html

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X