Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ArcGIS Desktop

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Карти за ArcGIS?

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
    Здрасти Табак благодаря за добрата работа която си направил относно групирането на данните от Натура 2000, аз ще се заема в изготвянето на typ файла за Гармин.
    Астерикс85 вместо да се мъчиш да правиш сгради за АркГис имам едно предложение, то е и твое де преди доста време се беше интересувал от 3D сгради в Гугъл Ъртх и според мен там е по интересно да се направят такива, някъде из нета гледах едно готино клипче обхващащо целия процес на направа на сграда. В общи линии се започва със създаването на самия 3D модел след като е готов той се наслагват текстурите върху модела които представляват снимки на дадената сграда направени от различни страни и които се рендират върху 3D модела. Ето една отправна точка от където се започва http://sketchup.google.com/index.html
    Здравей icpart,

> Благодаря за линка, наистина е много интересен! Както винаги даваш много полезна информация. Междудругото ArchiCad има също възможност за директен експорт на 3D сгради за Google Earth. Също браво и за поетата инициатива за създаването на typ файл за Натура 2000.
    Asterix85 с думи прости никой не може да ти обясни как се правят 3d сгради в ArcGis. Повечето проектанти и архитекти работят с ArchiCad, AutoCadArchitecture, Autodek3dsMax, AutodeskMaya и още една дузина допълващи се програми. Това, което си показал, някои програми го правят от 2d в 3d с три до четири команди, защото това са само едни кутийки. Дори не са рендирани, както трябва - все едно гледам комплексите построени в миналия век. Сега сме в следващия все пак !! По-долу една обложка по-добре изглежда
    Здравей tabak,

По принцип колегата the_sandman ми е споменавал за възможност за чертане на прости 3D кутии в ArcGIS чрез задаване на височина на даден полигон. Конкретно това ми беше въпросът. Иначе благодаря за споменатите от теб програми, те наистина са професионални в тази област

Поздрави,
    Последно редактирано от asterix85; 02-09-09, 17:51.

Коментар

Аз обаче имам въпросчета няколко.
      Умишлено ли са оставени тези на снимката долу с еднакви IDта, както и на няколко други места и ако да защо?
      И кому е нужно да се задаватс код отделните IDта при положение, че после без приблеми може да се изберат кои цифри кои кодове да вземат в МапЕдита.

Астерикс, идеята на ArcGIS e не да се чертаят сгради с нея а да се създаде обем със съответни размери, който да се използва в алгоритмите при изеисляване на редица анализи, както е показано и на самата картинка. "Изчертаването" им става на принципа на TIN повърхнините, т.е. изчертаване в 2D и по заддени параметри рендериране (или както е правилно да се произнесе на "чист български").
      Табак, недей така, програмата не е от миналия век (всъщност от тогава си е де ама има и нови версии,(а старите изглеждата като втората снимка ), както междувпрочем и посочения от теб Autodesk), просто нейната насоченост въобще не е такава, както казах анализирането и е силната страна и в това отношение по-добра бих казал няма.
      Прикачени файлове

Коментар

The_sandman не говоря за програмата(ArcGIS, аз лично съм започнал с ArgGView 3.1/3.2 да решавам някои проблеми в геодеазическата практика(не съм геодезист-хоби ми е обработка на данни). Говоря за самото изображение(изглеждащо, като проектиране от миналия век), което представяйки програмата най-малкото могат да я компрометират. Между другото всяка програма си има предимства или недостатъци по-отношение на решаване на дадени пролеми отнесени към конкорентните такива програми. Всеки работи с това, което е усвоил и е удобно за него. Няма универсална програма. За това от гледна точка на професионализъм всяка програма, решава определени практически дейности. Въпрос е да се предостави на различните Civil проектанти продукти, съвместими по-между си и те да бързо реагират. Екипността и бързината в това отношение са най-важни.

Id code съм ги взел произволно, изхождайки от наличните цветове и по-голямата цветност определен в МапЕдит и то съвсем произвоно за проба. Всеки с Replace може, да ги измени съгласно неговите виждания. Даже втория файл е с различни разцветки заради произволнастта на избора.

Поздрави
        Последно редактирано от tabak; 02-09-09, 20:28.

Коментар

Направих typ файла и компилирах картата с описанията дадени от Табак за Мапсорс, прикачил съм два файла като единия Natura 2000 Ptitsi papka Garmin.rar се разархивира в папка по подразбиране C:\Garmin и след това стартирате reg файла, но ако искате в друга папка ще трябва да си коригирате пътищата в рег файла този мапсет е направен с Mapsettoolkit и при него са по-точни разпределянето на слоевете за Мапсорс, втория прикачен файл Natura 2000 Ptitsi Mapsource.rar е с готова инсталация за Мапсорс само чрез стартирането на бат файла install.bat но той е направен с gmaptool и има малко проблеми с точното подреждане на слоевете в Мапсорс не знам точно как да го оправя може би проблема е в генерираната preview карта. По принцип typ файла може да се промени по всяко време като само се замени със стария така че приемам предложения относно корекции пък който иска може и сам да си го промени. Прилагам и неговия тексови файл за тези от вас които искат да си го редактират.
          Прикачени файлове
          Последно редактирано от icpart; 02-09-09, 22:33.

Коментар

Здравейте
            Icpart предоставената карта Ptisi Natura 2000, не се отвасря с резолюция от 20 км по-висока. Не знам това може и да е нормално.
            А ето един сайт в който буквално всичките карти са направени с ArcGIS. Това са тематични карти за въздействията върху околната среда, но може поне да се вземе информация за водните обекти. Липсва обаче какво и да е атрибутивна информация:http://www.eea.europa.eu/themes/landuse/clc-download

П.С. Icpart, oтворих файла с AutodeskLanddesktop 2004 в която има AtodeskMap, но полигоните не са оцветени. В страниците на сайта на EU Environmental има и расрерни файлове, които имат цвят. Може би с ArcMAP да са в цветово изпълнение. Мисля че има и стандартните цветови кодове с които са направени цветовите полигони. В .dbf файла са дадени съответстващите на полигоните кодове
            Последно редактирано от tabak; 03-09-09, 10:20.

Коментар

Да табак нормално е тъй като левълите за Мапсорса които бях задал в Мапедита бяха да се вижда най горния слой на около 12-30км но това е само при мапсета направен с Mapsettoolkit, а този с направен с gmaptool даеже чак от 7 нататък това при medium детайлност, ако искаш да ти се вижда от по висок мащаб просто дай детайлносттта на картата да бъде на Higher така се вижда от около 50 km нататък. Ще си поиграя пак със слоевете и явно има някаква особеност при интегрирането картата в Мапсорс да се вижда подобаващо явно трябва да се направят някъде ръчни настройки а не както им хареса самите програми те да го правят.
              А Табак ти изби рибата знаеш ли откога търся тези данни на Корине на Европейската комисия откъде могат да се свалят свободно тъй като там данните са направени на базата на Landsat 7 снимките т.е. това мисля са данните направени именно по този проект http://nfp-bg.eionet.eu.int/ncesd/bul/clc/agree1.html и се чудех откъде могат да се намерят търсих из нета но не можах преди доста време.Даже и съм влизал преди в този сайт но кой да види че свалянето на данни е забутано в най-долния ляв ъгъл с едно малко банерче. Да знаеш имам да те черпя
              А някой може ли да потвърди дали след сваляне на тези shp файлове от сайта могат да се виждат така отделните групи цветно с помощта на ArcMap питам защото го нямам в момента инсталиран и ми е интересно.
              Последно редактирано от icpart; 03-09-09, 09:05.

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
                А някой може ли да потвърди дали след сваляне на тези shp файлове от сайта могат да се виждат така отделните групи цветно с помощта на ArcMap питам защото го нямам в момента инсталиран и ми е интересно.
                М-м-м с две думи и да и не. При отваряне на *.shp файла няма да ти се появи шаренка карта, просто нямяш *.mxd файл (това вече го бях разяснил по-горе), но без проблеми може да си настроиш цветовете ти. Ако си го инсталираш (ArcMAPa де) при нужда може да помогна.

А сега на свой ред да поразпитам и аз. Как да си изтегля смисляна карта, това което успях е само полигони със записани код и площ и нищо повече като информация за да разбера за какво все пак става дума . Нещо явно не правя както трябва
                Прикачени файлове

Коментар

До: ArcGIS Desktop

The Sandman ето един линк в който файла има повече информация : http://dataservice.eea.europa.eu/dat...ls.asp?id=1054, а също и тук : http://dataservice.eea.europa.eu/dat...ls.asp?id=1010. По-долу така излеждат данните за първия файл. В това, което си изтеглил и при мен данните са такива.

П.С. Тези които са без данни, като ги качиш в ArcGisExplorer, можеш да направиш оценка за точността им. Подлъгал съм се по-големината на .mdb файла. В същност има само девет записа. Но мисля че имаше в базата данни (влез в меню Data на EU Environment) и файлове с повече информация.

Между другто има и Dem файлове за Европа и Земното кълбо, с по-малка резолюция. В този файл: ERC110108v2.shp има около 8000 записа. Но е окола 17 Мб архивиран.
                  Мисля, че можем да смятаме темата с ArcGis за приключена.

Поздрави
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от tabak; 03-09-09, 15:36.

Коментар

Мерси Табак за дадените линкове, а sandman тези въпроси които те вълнуват и които забелязах и аз и на които са дадени отговор на това на кой код какъв тип области отговарят са дадени във втория линк посочен от Табак. Сега може да се заема и със следващата амбициозна задача за направата на карта за Гармин от данните на Корине .
                    Между другото Табак намерих решение на проблема с визуализацията на картата за Мапсорс като прилагам новата версия по-долу, проблема беше в това че няма полигони в обзорната (preview) карта и при най-малко увеличение се вижда само празна карта, а чак след това се виждат при по-голямо увеличение по-подробните нива.
                    Прикачени файлове

Коментар

Благодаря Icpart сега с файла Natura2000_Ptisi, всичко е наред. Прегледай следните линкове :
                      http://dataservice.eea.europa.eu/dat...=raster%20data
                      http://dataservice.eea.europa.eu/dat...spatial%20data
                      http://dataservice.eea.europa.eu/dat...=vector%20data а от този може да избереш допълнителна информация:
                      http://dataservice.eea.europa.eu/dat...=vector%20data
                      Между другото в AutodeskLandDesktop се импортират .shp файловете, но слоевете пак трябва да се групират за да се получат цветове и можеш да ги избереш съгласно изканite кодoве на EU Environment.
                      Последно редактирано от tabak; 03-09-09, 18:58.

Коментар

Езерата на България в два файла .mif and .dxf получени с данни от EU Environment. Отварят се с GMapper, a .dxf с DWG TrueView 2010. Линка е следния: http://dataservice.eea.europa.eu/dat...ls.asp?id=1012

Проекциятас е ETRS89 Lambert Azimutal Equal-Area
                        Отварянето на езерета с .mif файловете оцветява техните площи в GMapper.
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от tabak; 04-09-09, 00:27.

Коментар

Табак тези данни за езерата от сайта на Европейската комисия ли са ? Ако е така можеш ли да дадеж линк към съответната страница от сайта им. Искам да те попитам дали знаеш в каква проекция е dwg файла тъй като се опитах да го отворя с Глобал Маппера но и така и не нацелих точната проекция.
                          Последно редактирано от icpart; 04-09-09, 00:15.

Коментар

Здравейте tabak, icpart, sandman,

Може ли някой да отговори как по горе прикачените файлове на езерата в България могат да бъдат отворени в MapEdit или как ги отваряте в тази програма? Опитвам се но не става. Нито mif, нито shp. Изглежда проблемът идва от това, че MapEdit не поддържа спомената проекцията и съответно не може правилно да визуализира данните. Предполагам, че по някакъв начин координатната проекция трябва да бъде променена, но за съжаление си нямам и на идея как може да стане това

Поздрави,
                            Последно редактирано от asterix85; 04-09-09, 17:53.

Коментар

Ще прикача по-късно .shp файлове с WGS84 и ще могат да се отварят с MapEdit.

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
                                Ще прикача по-късно .shp файлове с WGS84 и ще могат да се отварят с MapEdit.

Поздрави
                                Готово.
                                Само никой да не се чуди защо зоната е 35 при положение, че не малка част от България е в 34, това не е проблем.
                                Само да питам по принцип ли имат "остра" липса на атрибутна информация или при мен само нещо се е прецакал файла.
                                Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X