Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ArcGIS Desktop

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Карти за ArcGIS?

The_sandman, освен ако Icpart не е искал да каже да се направят с един цвят само незащитените, а всички защитени с друг контрастен цвят и естествено границите трябва да изпъкват. Не съм специалист в създаването на карти, но поне така мисля.

Поздрави

Коментар

Да табак точно това имах предвид че са все защитени територии полигоните и е хубаво да са от един тип.
      Иначе the sandman да те питам случайно дали си запознат дали могат да се видят в ArcGisExplorer или ArcExplorer така цветно отделните полигони тъй като имам инсталирани само тях а не огромния ArcDesktop но при мен се виждат само като един цвят в един слой. Иначе в ГПС а се сещам единствено че може да се направи е да се насекат полигоните по максималния брой поддържани такива от GPS а в няколко карти и така с помощта на тип файл и да се зададат съответните цветове които ще се ползват, също така мисля че има и допълнителни типове полигони които по принцип не се поддържат от Мапедит но ги има описани в ръководстдвото на cgpsmapper а някои от тях даже сигурно и ги няма но се поддържат от ГПС а. Виж не се бях замислил че различните полигони се припокриват и това би било проблем при определяне на границите на зоните но си мисля дали не може да се направи тип файл така че самите краища да се виждат по отчетливо, но като се замисля това най-лесно ще стане с превръщането на полигоните в полилиня които обграждат дадената област (полигон) който съответно се вижда ясно откроен и проблема с границите е решен. Дал съм по долу как може да изглежда примерно, но определено съм съгласен че цветно е по добре но от практическа гледна точка и това с един цвят върши работа.
      А относно за растерната е защото сме ограничени от броя полигони които се използват пък си и по мислих ако е по шарена картат така ще стане и по лесно конвертирането.
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от icpart; 01-09-09, 14:37.

Коментар

IcPart след, като отворих .shp файла в МапЕдит се получи по-долу изобразената картинка:
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
          Иначе the sandman да те питам случайно дали си запознат дали могат да се видят в ArcGisExplorer или ArcExplorer така цветно отделните полигони тъй като имам инсталирани само тях...
          Честно казано никога не съм ползвал ARCExplorer и немога да кажа, но ако има възможност да отваря *.mxd файлове мога да направя един и да ти го пратя. Просто идеята на ArcGis e работа в мрежа и всеки сам да си прави стиловете, затова и те не се съхраняват в самия слой.
          Ако от OPEN програмата има опция за *.mxd само пиши и ще пратя.

...Иначе в ГПС а се сещам единствено че може да се направи е да се насекат полигоните по максималния брой поддържани такива от GPS а в няколко карти и така с помощта на тип файл и да се зададат съответните цветове които ще се ползват, също така мисля че има и допълнителни типове полигони които по принцип не се поддържат от Мапедит но ги има описани в ръководстдвото на cgpsmapper а някои от тях даже сигурно и ги няма но се поддържат от ГПС а. Виж не се бях замислил че различните полигони се припокриват и това би било проблем при определяне на границите на зоните но си мисля дали не може да се направи тип файл така че самите краища да се виждат по отчетливо, но като се замисля това най-лесно ще стане с превръщането на полигоните в полилиня които обграждат дадената област (полигон) който съответно се вижда ясно откроен и проблема с границите е решен. Дал съм по долу как може да изглежда примерно, но определено съм съгласен че цветно е по добре но от практическа гледна точка и това с един цвят върши работа.
          Моята идея беше да се каже примерно "Тая територия е по поречието на река, затова в новата колона пишем 1, тази пък е гора, затова 2 и тнт" някакви напълно условни различия за да се получат няколко близки по цвят, но все пак различни типа полигони. Съгласен съм че за всеки полигон цвят би било некоректно имайки се впредвид, че става дума за почти едно и също , но 2-3 различни за да се отделят все пак кой кой е ...

А относно за растерната е защото сме ограничени от броя полигони които се използват пък си и по мислих ако е по шарена картат така ще стане и по лесно конвертирането.
          Направи ли се от вектор първо на растер а след това на вектор отново се губи цялата идея на GIS изработката, най-малкото няма как да се свърже даден обект с наименованието му.
          Друг е въпросът, че би отнело много повече време имайки се впредвид че от *.shp на *.mp е въпрос на 1-2 минути.

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
          IcPart след, като отворих .shp файла в МапЕдит се получи по-долу изобразената картинка:
          Именно за това говоря и аз полетата с червения растер (щтриховка) са недефинирани като обекти и предполагам GPSът не би ги визуализирал.

Коментар

Табак да те попитам това с получаването на различните цветове за полигоните ръчно ли си го направил при импорта на shp файла или някак си по автоматизирано например за дадено наименование изолзваш даден тип полигон просто ми стана интересно как си го постигнал? Табак забелязах че при теб имената на кирилица при импортирането на български излизат нормално, а при мен на странни символи можеш ли да кажеш коя версия ползваш да не би оттам да ми идва проблема?

Sandman разгледах сега из нета явно ArcExplorer не поддържа този тип файлове който споменаваш а май друга програма ArcReader, а аз си мислих че тази информация се съдържа в самия shp файл но съм грешал явно е в допълнителен който се чета заедно с него, също така не ми стана много ясно това с колоните (за което се извинявам не съм много запознат подробно със структурата на shp) но предполагам имаш предвид че за всеки един тип елемент има описание в отделна колона по която се съпоставя и съответния полигон при импортирането на данните ли?

Коментар

Понятието GIS (Географска Информационна Система) принципно означава, че освен графична информация дадена карта (или по точно част от нея наречен слой) съдържа и база данни която ние създаваме и попълваме успоредно с изчертаването. Да вземем например слой за линейни водни обекти (реки, потоци и тнт) Създавайки този слой ние създаваме и таблица подобна на екселска като всеки ред се отнася за отделен обект (линия) а всяка колона за определена характеристика. За реки например може да се направят колони за наименование на реката, обща дължина, тип на реката (плавателна или не, сезонна или целогоишна), годишен минимум и максимум на отока, притоци и каквато още информация имаме. След това чрез прости филтри ние можем да групираме отделните обекти по групи и да ги маниполираме по различен начин. Именно така (според мен е постъпил и Табак) задал е на МапЕдита да му раздели отделните обекти по някакъв параметър (евентуално по името), като по този начин те са приели характеристикие на различни типове полигони, но тъй като няма критерй за разделяето на обектите в няколко големи са се получили множетво малки, за които не достигат типовете полигони.
              Колкото това къде се съхранява стиловата информация, както споменах идеята на ARCGIS е всеки отделен слой (реки, пътища и тнт) да може да се използва като самостоятелна карта или в комбинация с други и за да може всеки човек да си прави каквито иска комбинации на каквато и да е тематика се създава *.mxd файл кошто запазва информация относно слоевете включени в конкретната карта тяхната подредба по екрана и стиловете на всяка отделна линия. Ако стиловете се запазваха в *.shp файла за да направи 5 карти от едни изходни дани трябваше да копираме всеки отделен слой 5 пъти, а това си е 5 пъти повее дисково пространство.
              Надявам се да съм бил полезен

Коментар

Icpart не съм ги обработвал ръчно. От прозореца "Select type object" избираш бутона "From fied" и натискаш бутона "ObjectID". Маркира се цялата колона и продължаваш с next. Програмата е версия 1.0.38.3.

P.S. Изпращам между другото един .bil файл, но не знам дали може да влезе в употреба. От сайт на Еврпейска организация по опазване на оклолната среда.
                Поздрави
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от tabak; 01-09-09, 20:56.

Коментар

Всъщност може таблицата от данни за .shp файла да се редактира, като се добави колона с поле с име "ColorID" и срещу всеки обект се добави цифра, която ще бъде определен цвят. Може би те не трябва да са повече от 5_6 бр.Тогава ще може да се селектира по това поле и да се филтрират обектите по цифрите. Ограничението е явно от броя на цветовете в МапЕдит. Аз съм добавял такива полета с Arcview и няма проблеми, но беше доста отдавна.

Привет

Коментар

Всъщност може таблицата от данни за .shp файла да се редактира, като се добави колона с поле с име "ColorID" и срещу всеки обект се добави цифра, която ще бъде определен цвят. Може би те не трябва да са повече от 5_6 бр.Тогава ще може да се селектира по това поле и да се филтрират обектите по цифрите. Ограничението е явно от броя на цветовете в МапЕдит. Аз съм добавял такива полета с Arcview и няма проблеми, но беше доста отдавна.

Привет
                    Абе Табак ти не спиш ли Поста е пустнат "Днес 04:12"
                    Да добавянето на колони и записи в тях не е никакъв проблем и именно това е идеята, даже 5-6 може и да са много.
                    От снощи с тази задача официално е заангажиран Астерикс (лично го прецаках ), като пуска теми, кой му е виновен . Само ако някой помогне и даде подходящи критерии за поделянето в няколко групи например според типа на обекта или другия варият е по положение, т.е 2 саседни да са различни групи за да се различават по някакъв начин.

Коментар

За Asterix85 - прикачено помощно файлче с различните типове зони. Ако иска може да ги раздели и на повече цветове. И естествено една картинка, която се получава с това файлче. Циана може да го раздели с поне още един цвят.

Привет
                      Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от the_sandman Преглед на мнение
                        От снощи с тази задача официално е заангажиран Астерикс (лично го прецаках ), като пуска теми, кой му е виновен . Само ако някой помогне и даде подходящи критерии за поделянето в няколко групи например според типа на обекта или другия варият е по положение, т.е 2 саседни да са различни групи за да се различават по някакъв начин.
                        Много благодаря колега sandman, обаче мисля че имате твърде високи представи за моите способности ...
                        Относно поставената тема - както гласи хубавата народна поговорка: "ЧОВЕК КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ!"

За Asterix85 - прикачено помощно файлче с различните типове зони. Ако иска може да ги раздели и на повече цветове. И естествено една картинка, която се получава с това файлче. Циана може да го раздели с поне още един цвят.

Привет
                        Здравей tabak,

Много благодаря за гласуваното доверие, но наистина не мисля че ще успея да се справя сам с тази задача. Иначе темата стана много интересна и следя всеки коментар.
                        Междудругото колеги, извинявам се че задавам въпрос извън поставената тема, но може ли някой помеждудругото с прости думи да обясни как се правят 3D сгради с ArcGIS както е на тази снимка?

П.П.: Тъй като обичам всичко да е подредено, малко по късно ще преместя написаните досега коментари в темата за ArcGIS...

Поздрави,

Коментар

Хмммм, добре де ето един вариант на НАТУРАта, като не казвам, че е най добрият вариант, всеки може да си го преправи както си иска
                          Прикачени файлове

Коментар

Така малко помощ и от мен импортирането на даден тип полигон от shp файл (демек цвят) може да се осъществи чрез добавянето на отделна кололона на таблицата (или направо предлагам колоната CODE за редакция) и за всеки елемент който искаме да бъде с отделен цвят (полигон) му слагаме съответния атрибутен номер в HEX код (например от вида 0х42) отговарящ на типа на Гармин, така може да се направи напълно автоматично присвояване на отделните типове полигони към предварително определен елемент в dbf файла, сега видях че се отваря без проблеми в Ексел за редакция. Остава си основната играчка в групирането на дадените елементи (в случая полигони) към даден тип както спомена sandman. Накрая като се направи импорта му слагаме един тип файл който да измени цвета за всеки тип полигони и готово избирайте си цветове от 256 цветовата палитра така че да може да се вижда еднакво добре както на по старите Гарминчета така и на по-новите модели.
                            Едит: Чак сега видях че Табак е вкарал такава информация в по-горе прикачения файл е остава само да се направи един тип файл.

Коментар

В първия .dbf файл кирилицата в колоната с български наименования на зоните се четат с маймунски шрифт при импорт в МапЕдит, което съм изправил по-долу с прикачения файл. С малко по други разцветки са самите зони. Както каза Icpart някой трябва да направи тип файла.

Цитат от Asterx85
                              "Междудругото колеги, извинявам се че задавам въпрос извън поставената тема, но може ли някой помеждудругото с прости думи да обясни как се правят 3D сгради с ArcGIS както е на тази снимка? "

Asterix85 с думи прости никой не може да ти обясни как се правят 3d сгради в ArcGis. Повечето проектанти и архитекти работят с ArchiCad, AutoCadArchitecture, Autodek3dsMax, AutodeskMaya и още една дузина допълващи се програми. Това, което си показал, някои програми го правят от 2d в 3d с три до четири команди, защото това са само едни кутийки. Дори не са рендирани, както трябва - все едно гледам комплексите построени в миналия век. Сега сме в следващия все пак !! По-долу една обложка по-добре изглежда

Привет:
                              Прикачени файлове
                              Последно редактирано от tabak; 02-09-09, 15:36.

Коментар

Здрасти Табак благодаря за добрата работа която си направил относно групирането на данните от Натура 2000, аз ще се заема в изготвянето на typ файла за Гармин.
                                Астерикс85 вместо да се мъчиш да правиш сгради за АркГис имам едно предложение, то е и твое де преди доста време се беше интересувал от 3D сгради в Гугъл Ъртх и според мен там е по интересно да се направят такива, някъде из нета гледах едно готино клипче обхващащо целия процес на направа на сграда. В общи линии се започва със създаването на самия 3D модел след като е готов той се наслагват текстурите върху модела които представляват снимки на дадената сграда направени от различни страни и които се рендират върху 3D модела. Ето една отправна точка от където се започва http://sketchup.google.com/index.html

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X