Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Global Mapper - въпроси и проблеми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Global Mapper - въпроси и проблеми

Табак да попитам а обработвал ли си по някакъв начин DEM файла или просто си наложил върху него топокартата тъй като не знам дали има разлика с оригиналния SRTM файл, поне от скриншотовете ми изглежда че пак го има типичното за SRTM заглаждане на хребетите и долините на реките.

Коментар

Ixpart не съм ги обработвал само ги наложих изображенията едно върху друго, заради по-д0бро качество според мен( не съм професионалист за да го оценя самостоятелно). По-долу без оработка Ви предоставям наложените изображения с Aster файлове. Исках да оценя разликата между на хоризонталите наAster и STRM файлове, използвайки като база хоризонтали от топграфска катрта 5К.
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от tabak; 16-08-09, 18:50.

Коментар

Icpart въпроса е да оценим дали Aster заобля даден релеф, когато е по-голям от 30 м., което при SRTM става при 90 м. Би трябвлало чрез Aster да има значително по дребна релефност(не знам дали точно се изразявам), което означава и по-добрата му отразяемост.

Коментар

Малко допълнение:1. В .dwg формат предоставям основните, средните и междинни хоризонталите от STRM и Aster в различни цветове за да се види разликата в заглаждането на релефа. 2. В .jpg формат картинка на междинните хоризонтали от Астер и STRM.
          Прикачени файлове

Коментар

Като цяло от предишните си сравнявания между двата вида данни то наистина при Астер данните има известно подобрение откъм детайлност на показване на релефа в повечето зони, но както са писали и самите автори то детайлността от 30 метра реално може да е по зле и от тази на 90 метра за дадени места като впоследствие предполагам при по нататъшни бъдещи версии на Астер тези данни ще бъдат коригирани и отстранени голяма част от грешките, за сега обаче са наистина доста. Аз и затова се опитах да обединя двата вида данни с цел постигането на някакъв компромисен вариант чрез Глобал Маппер. За сега данните от Астер са много пресни и ще трябва да почакаме за техен по-добър бъдещ вариант.

Коментар

За картния лист К7-34_134 Ви предоставям 3D повърхнина създадена чрез използването на TIN и Polylines модели и получена от координатите на точките на координатната мрежа със стъпка 30 м от съответния формат на Aster GDEM. Файла е в .dwg format. Може да се чете и с DWG TrueView, но с AutoCad е за предпочитане. Като отворите файла може да "светнете" 3D-SCTM и 3D-SCTN слоеве за по-добро виждане на повърхнината. Естествено трябва да използвате 3D Orbit.

Поздрави
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от tabak; 21-08-09, 11:44.

Коментар

Табак ако правилно съм разбрал от описанието макар да не е много подробно (малко ми е непонятно за TIN и Polyline модел) това е нов 3D модел който е създаден на базата на данните Астер? Искам да те попитам също в този модел използвал ли си и други данни освен тези от Астер? За съжаление нямам инсталиран Аутокад, но ако може да дадеш малко по-подробно описание на това как се разглежда че така за такива като мен дето не са го разцъквали е малко непонятно

Коментар

Icpart TIN и Polylines моделите се използват за създаване и по-точно показване на 2D и 3D повърхнини в продуктите AutodeskLand Desktop или Civil 3d Design. Повърхнината е създадена от X, Y, Z координатите на мрежата от Aster. Свободно се изтегля от сайта - http://usa.autodesk.com/adsk/servlet...MP=ILC-DWG-PUV програмата за разглеждане на файлове DWG TrueView. След инсталацията отваряш файла File\Open и менюто само те води. Използват се за разлеждане следните менюта: Navigation, където за предпочитане е да избереш 3d Orbit, View -пробвай всички възможности за виждане, Layers\ Layer Propertys manager\ включи "D-SCTM и 3D-SCTN" слоеве за да видиш триизмерните линии. Последните представляват триизмерната мрежа на повърхнината и може да се разглежда, като самостоятелен модел за виждане. К7_34_134_Mesh.rar е файла за Polylines model.

П.П : Изпращам допълнително и файл за Polylines model.
                  ПП : Първия файл се беше изгубил и го пращам отново.
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от tabak; 21-08-09, 12:53.

Коментар

Здравей tabak,

При отваряне на K7_34_134_Combine.dwg файла в Global Mapper се получава тази 2D картина.

Трябва ли да се правят някакви нястройки на GM за отваряне на dwg? Само с Аутокад ли може да се отвори пълноценно този файл?
                    ...
                    tabak, възможно ли е да конвертираш K7_34_134_Combine.dwg примерно в *.bil или .dem за по-лесно.

Поздрави,
                    Последно редактирано от asterix85; 21-08-09, 12:56.

Коментар

Съжалявам, но мисля че не могат да се конвертират за 3D приложенията, които желаетe. Ако някой има Civil 3d 2009(2010), ArcGis или MapInfo(последните версии) може да провери за възможност. Довечера мога да проверя само за MapInfo, но малко вероятно е.

Icpart не съм ползвал други данни, но за генерирането на повърхнината могат да се използват координати на точки(X,Y,Z) от преки геодезически измервания за дадения район, за който аз нямам такива. Това ще доведе до доста по-точна картина на местностите в които има повече точки от които се генерира повърхнината

По-долу две картинки, които може да гледате и с GlobalMapper, но не и 3D. В тях се вижда 3d ефекта.
                      Прикачени файлове
                      Последно редактирано от tabak; 21-08-09, 15:53.

Коментар

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
                        Съжалявам, но мисля че не могат да се конвертират за 3D приложенията, които желаетe. Ако някой има Civil 3d 2009(2010), ArcGis или MapInfo(последните версии) може да провери за възможност. Довечера мога да проверя само за MapInfo, но малко вероятно е.

Icpart не съм ползвал други данни, но за генерирането на повърхнината могат да се използват координати на точки(X,Y,Z) от преки геодезически измервания за дадения район, за който аз нямам такива. Това ще доведе до доста по-точна картина на местностите в които има повече точки от които се генерира повърхнината

По-долу две картинки, които може да гледате и с GlobalMapper, но не и 3D. В тях се вижда 3d ефекта.
                        Здравей tabak,

Наистина много добре изглеждат картините! Браво!
                        ...
                        В интерес на истината може да се направи *.dem точно с Civil 3D! Даже много искам да разбера как точно става това! Аз лично не успях да се справя. Нека някой който го е правил да сподели
                        http://discussion.autodesk.com/forum...hreadID=620844

Поздрави,

Коментар

Здравейте Asterix85,
                          От картинките не може да се оцени дали повърхнината изградена с тези модели е по-добра от тази на .DEM файла. С DWG TrueView(програма с която се отварят и визуализират файлове с формати на AutoCad), която е напълно безплатна и лесна за инсталиране, може да се оцени създадената повърхнина. Да със Civil 3D, могат да се генерира .DEM файл, но за лично смятам че едва ли ще бъде по-добър от оригинала. Представената повърхнина е създадена от .DEM файл.
                          Мисля, че повърхнините създадени от AutodeskLand Desktop и Civil 3D са само едно ново виждане на определена повърхнина осъществено с други средства.
                          Тези дни ще се опитам да създам .DEM със Civl 3D. Не съм работил с нея и за това, който е навлязъл в програмата по-долу предоставям целия "project" на повърхнината създадена с AtodeskLandDesktop(2004) за import в CIvil3D и създаване на .DEM файл.
                          http://dox.bg/files/dw?a=c173cc947c

Привет
                          Последно редактирано от tabak; 24-08-09, 08:05.

Коментар

Предлагам Ви две картинки със стъпка на хоризонталите S=5m и S=1m, за да се оцени разликата в изображението на повърхнината. Данните от тази повърхнина са използвани за повърхнина в TIN модела. В прикачения .rar файл може да видите разликите в 3D изображенията на повърхнината при S=5m и S=1m с GM, като включвате и виждате в 3d хоризонталите с избора на хоризонталите със съответната отметка в меню Tools\Overlay Control center\.
                            DHV и Icpart могат да преценят дали има разлика от към детайлност(може и да няма).
                            _____________________________________________________________

Поздрави

Здравейте,
                            Предоставям Ви прикрепен по-долу .DEM файл на К7_34_134, получен от .TIN повърхнина чрез Civil 3d и обратно експортиран в .dem формат. Не съм правил анализ за разликата между входящия, от който е получена повърхнината в TIN модела и този който Ви представям. В обема на файла има доста голяма разлика - 50 пъти е по-голян, на за качеството нямам представа. Единствено, като се генерират хоризонтали под подразбиране изисква стъпка 2 вместо 5, както е при входящия файл. Също така: 1. при прилагне на Hill Shading последните се виждат почти със стъпката на хоризонтали. 2. При прилагане на Slope Shader се виждат и хоризонталите.

П.П. При трансформацията, като гледам по подразбирне се е избрало feet вместо meter и сигурно са разменени N с E , но идеята беше да се трансформира TIN повърхнина в DEM формат.

Поздрави
                            Прикачени файлове
                            Последно редактирано от asterix85; 27-08-09, 08:05.

Коментар

Предоставям Ви по-долу коригирания ТIN to .Dem файл.
                              Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
                                Предоставям Ви по-долу коригирания ТIN to .Dem файл.
                                Здравей tabak,

Отново много добре изглежда! Вече почти успявам да разбера предишните ти коментари
                                ...
                                Аз също прикачвам DEM модел генериран възоснова на векторизираните хоризонтали + точки от топографската карта K-3-34-(200), за които бях писал в темата за Easy Trace. Междудругото коментарът, в който бях прикачил векторизираните хоризонтали е променен като съм прикачил хоризонталите, но вече и с добавена z координата към тях + 30 точки. DEM моделът е направен чрез TIN повърхнина със GM. Като ми остане време ще се опитам да генерирам DEM чрез методите Kriging, IDW, Natural Neighbour и Bilinear с Vertical Mapper. Интересно ми е да разбера разликата между различните методи.

поздрави
                                астерикс
                                Прикачени файлове
                                Последно редактирано от asterix85; 26-09-09, 22:15.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X