Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Global Mapper - въпроси и проблеми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Global Mapper - въпроси и проблеми

Здравейте,

Коментарът на колегата dido2 ме провокира да направя сравнителна таблица между BGTopo20. В синьо са оцветени изолиниите на BGTopo20. Снимките са произволни от района на Поповяне. Надявам се да ви е интересно :

BGTopo20m.VS.25mICPART

25метровите изолинии, компилирани от icpart, са направени възоснова на SRTM30.

BGTopo20m.VS.BGMountains

Изолиниите на BGMountains са направени възоснова на SRTM30. По-малка стъпка отколкото тези на icpart.

BGTopo20m.VS.BGTopoMaps

Изолиниите на BGTopoMaps са направени възоснова на SRTM30.

BGTopo20m.VS.К-34-059-4

BGTopo20m.VS.К-9-34-(169)

BGTopo20m.VS.Landscape(Google)

Аз лично от тези снимки не мога да стигна до никакъв извод, а още повече се обърках ...Мисля че интересното, което може да се види е Landscape (Google).

Към коментара на колегата icpart:
    Браво...

Поздрави,
    Последно редактирано от asterix85; 02-06-09, 19:11.

Коментар

Здравейте,
      Още един път за възможностите на Global Mapper. Предоставям Ви едно 2Д и две 3D изображения за визуализация на терен. На практика самата програма ги визуализира значително с по-голяма чистота на виждане. Това е района около Враца и DVH може да каже дали има нещо общо с действителността.

Поздрави,
      tabak
      Прикачени файлове

Коментар

asterix85: от примерите се вижда различната точност на релефа от различните източници. Най-верни и подробни са данните от топографските карти 1:5000 (в случая К-9-34-(169)), след тях са 50-хилядните карти на Генщаба. SRTM са доста по-неточни, първо хоризонталната им резолюция е 90 метра, после самия релеф е доста "изгладен".

icpart: няма нужда от по-дребна стъпка от 20-30 метра, защото стъпката на самите SRTM данни е 90 м. Също така simplification 0 няма да допринесе за по-точни контури, само увеличава времето за смятане и големината на файла, но на практика вече се семплира шума от радарните данни, вместо някаква полезна информация.
        Аз ползвам хоризонтална стъпка 25 метра, simplification 0.16 и от опит мисля че повече от това вече е не е необходимо. Ще прегледам и другите програми, за да видя дали мога да задавам база различна от нула при генериране на контурите.

tabak: разликите в резултатите са резултат от различни параметри при генерирането. Освен трова има разлика в SRTM данните, ако ги зареждаш директно онлайн в мапера, спрямо тези, които са публикувани на ftp-сървъра на НАСА.
        3D примера който си дал е Борованската Могила, точно така изглежда, само че вертикалния мащаб в модела е увеличен. И разбира се е с леко "изгладени" долини, както казах вече самите данни са с такава точност.
        "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

Коментар

Ето едно сравнение между нашата карта (BGMountains) и контурите 20m., районът на планината Стъргач. 20м съм ги омазал виолетови и по-дебели, да се виждат разликите.

Обърни внимание на местата, маркирани с червени кръстове. Там контурите 20м описват деретата и ридовете по-добре. Разликата е малка, но я има. Такова сравнение ми дава повод да мисля, че височинните данни за 20м не са от SRTM-а, а от някъде другаде (снимката горе е само пример, на много места със силно пресечен терен могат да се видят подобни разлики).
          Прикачени файлове

Коментар

Доколкото разбрах от сайта на германеца една част от данните са използвани от този сайт:
            http://www.viewfinderpanoramas.org/dem3.html
            А иначе засега най-точните и със отстранени грешки от 90 метровите SRTM данни се намират на ето този сайт откъдето и могат да се свалят свободно но дори и при сравнение на тях при използване на данни от контурите 20м ги има същите малки и несъществени разлики които е констатирал дидо2 така че явно германица се е сдобил от другаде с тях, също така мисля че той работи и в тази сфера и явно притежава по достоверни източници на данни от тези които са предоставени за широка употреба.

Коментар

До тези които могат да оценят качеството на предоствени изображения за генериране на хоризонтали.
              Както каза the sandman наистина в близко време могат ида се получат данни с по-малка стъпка на сканиране. Предоствям Ви за информация:
              1. Името http://www.intermap.com/ и изображение на сайт, в който въпреки че се рекламират карти за Източна Европа в него липсват, но се намират такива за Европа. Информацията там е поне за стъпка около 7 м, което за мен звучи невероятно но в крайна сметка не съм специалист в тази област.
              2. Конвертирано изображения на Итлия в *.gmw формат заради малкия обем на файла.
              Очаквам картографите да дадат становище дали качеството на предлаганите изображения са такива, които бихме искали да бъдат и за България. (Картите там са платени, но се предлагат някои за свободно изтегляне.)

Привет,
              tabak
              Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
                До тези които могат да оценят качеството на предоствени изображения за генериране на хоризонтали.
                tabak
                Малко допълнителна информация
                Прикачени файлове

Коментар

М-м-м да-а-а-ам сам няма да се справя това вече го разбрах... та да попитам...
                  Първо здравейте всички.
                  И така ако някой каже как да си направя 3D в Глобъл Мапъра използвайки предварително начертани хоризонтали мого ще го черпя.
                  Стигам до момента в който съм задал да чете елевацията от съответното поле на атрибутната имформация ама след това ...
                  В ARC Scene успях да изкарам много добре загладени части на един район като комбинирах де,що има данни за него, до определен етап изглежда добре, обаче глобъл мапера се гаври с мен .

Коментар

Искаш от линии със зададена височина да направиш 3Д модел?
                    Не знам дали глобал мапера го може това. Аз го правя със Autodesk Civil 3D. Там може да се създаде повърхност по този начин. След това може да се експортне във DEM или GeoTIFF, който вече може да се отвори с глобал мапер. Но директно в глобал мапер мяй няма начин да се направи DEM от зададени линии. Обратното го може.

Коментар

Искам да попитам някой успял ли е да подкара да се вижда кирилицата правилно при импорт на данни с такива символи или при писане на дадено име на емент при чертане на такъв с Глобал Мапера да се вижда нормално че при мен само се виждат разни странни думи?

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
                        Искам да попитам някой успял ли е да подкара да се вижда кирилицата правилно при импорт на данни с такива символи или при писане на дадено име на емент при чертане на такъв с Глобал Мапера да се вижда нормално че при мен само се виждат разни странни думи?
                        Не знам за вас, но мен тази програма все повече и повече ме разочарова, особено що се отнася до чертане на карти в нея. Освен за конвертор между различните формати и разрязване на карти, друго нейно приложение не виждам Това е мое лично мнение...

На въпроса: Tools>Configure...След това на всеки тип обект от категориите (Line Styles, Area Styles и Point Styles) трябва да задaдаеш Select Label Font > Cyrillic.

Поздрави,

Коментар

Точно като конвертор на данни е незаменима. Аз не се и опитвам да чертая в нея карти. Ужасно е.

Коментар

О мерси Астерикс85, по принцип и аз не я ползвам за чертане а за конвертиране между формати просто в случая ми трябва да конвертирам едни данни от kml в мп формат които са писани на български та затова ми беше питането.

Коментар

Здравей, Sandman. До колкото знам,програми, с които да направиш от хоризонтали ДЕМ,са:autocad map;Golden surfer;R2V... без да говорим за Mapinfo i ArcGis.
                              ...
                              Имам една питанка-да речем искам да разпечатам от Глобал Маппер карта-25к,изправена,примерно в УТМ, като използвам функцията да сложа грид с избрана от мен гъстота.Проблема е, че грида застава върху картата, а на мене ми трябва около нея-как ставаше номера?Рових там по леерите, но не го намерих.
                              Последно редактирано от asterix85; 10-07-09, 21:24. Причина: Обединих, двата коментара...

Коментар

Успях да получа малъл файл с генерирани хоризонтали от .hgt с максимално добро качество позволяващо от програмата и с размер равняващ се на мащаб 5К. Наложих върху него и едно изображение на топографската карта 5К. Приложение : 1.Снимки(в 2D i 3D); 2. .gmt файл с избраните изображения. (Настройките на изображението са Slope, но могат да се изберат и др.). Черните хоризонтали са от топографска карта 5К.
                                Прикачени файлове
                                Последно редактирано от tabak; 16-08-09, 04:34.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X