Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пещерите в БЪЛГАРИЯ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    До: Пещерите в БЪЛГАРИЯ

    dhv, повечето пропасти се крият. Дебнат в храстите и зад камъните. Започват с коварни сипеи или хлъзгави скали. Просто не се виждат и са неочаквани. А майките на туристите не са научили чедата си как да се пазят от това. И за да илюстрирам казаното, прилагам снимка на входа на пещерата Барки 14, също включена в OFRM. Ти би ли заподозрял, че тази "сянка" е дълбока 356 метра ? Питай някой пещерен спасител по колко хора и добитък годишно вадят от пропасти и лабиринтни пещери. Затова се води точна статистика. И не можеш да ме убедиш, че тези "атракции" в картата не повишават тази черна статистика. Туристите ще си живеят спокойно и без тази информация. За тях тя е полезна толкова, колкото и карта със зоните с висока популация на ливадния дърдавец...
    Виж върховете се виждат от далеч, пък и народа го мързи да се катери, не че не се пребиват и там...

    ПП: на фотографа на снимката се е наложило даже да нарисува стрелка, за да посочи пещерата.
    Прикачени файлове

    Коментар


    • #32
      До: Пещерите в БЪЛГАРИЯ

      Според мен dhv е прав.Всеки има право на информация.Относно опасните пропасти и пещери - по-добрият начин е те да се обозначават на място,заграждат и т.н.,така че като си там ти сам да прецениш какво да правиш.

      Коментар


      • #33
        До: Пещерите в БЪЛГАРИЯ

        Първоначално публикуван от sotk Преглед на мнение
        dhv, повечето пропасти се крият. Дебнат в храстите и зад камъните...
        Тук (както и в предните постове от темата) напълно подкрепям sotk. От пещера до пещера има ОГРОМНА разлика и не смятам, че на повечето мястото им е в комерсиална карта с широк кръг на потребители. Всеки който знае за дадена пещера или иска да научи за нея може да намери инаформация, както си и трябва, но в такв случай този човек би бил ако не не физически и материално, то поне психически подговен, на къде е тръгнал и за какво иде реч. В такъв случай ако се пречука проблема си е изцяло негов. Но има и следния случай, бай Минчо наскоро успял да закупи нов (20 годишен) автомобил и каже "Семейство айде да ви возя на новата кола." () и къде да отидат, хайде до пещерата дето е на картата (ама най близката че бензина е скъп.). И представете си изненадата на тези хорица като се окаже че входа е с диаметър 40cm, въпреки всичко убеден съм, че човек стигнал до там (поне един от семейството) би се опитал да влезе, без ни най малка идея , колко е дълаг тесняка, дали следва комин и тнт.
        ... В общи линии разбахте ми мисълта че май се поовлякох

        Първоначално публикуван от nikal Преглед на мнение
        Според мен dhv е прав.Всеки има право на информация.Относно опасните пропасти и пещери - по-добрият начин е те да се обозначават на място,заграждат и т.н.,така че като си там ти сам да прецениш какво да правиш.
        Всеки има право на информация това е факт, колкото до аргумента, че щом ги има на генщабните карти значи и тук обаче не съм сагласен. Тези кари до преди няколко години бяха секретни, а след като са разсекретени няма някой да хване с гумичката да ги трие я . А и тук има следният момент, това че мнозинството от форума могат да четата информацията от тязи карти не значи че всеки може, а щом неможе най-вероятно не е и много на Ти с природата...какво следва е ясно.
        За да ги има смятам, че добрият вариант е POI, щом можеш да си сложиш съответния файл в уреда и щом наистина искаш да го направиш троши си главата колкото искаш, но така поне не се дава зареден пистолет на кртен (ако някой го приеме лично извинявам се ама понеже последните 3 дена чета само за награди Дарвин, та установих че човешката простотия е НАИСТИНА безгранична ).
        А говорим ли за заграждането, аз собственоръчно бих пречукал всеки, който тръгне да бетонира и поставя метални заграждени в места, които не не са вече установена туристическа атракция и без това то почти не останаха места където човек да е сред природата в естествения и вид без най много на 50m от него да се виждат сърчаща арматура и парчета бетон от изоставена стопанска сграда или съборени стълбове от електропровод .

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X