Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пещерите в БЪЛГАРИЯ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Пещерите в БЪЛГАРИЯ

Първоначално публикуван от pacific Преглед на мнение
    То, тия ги има навсякъде - географска карта, карта на 100 нац. обекта, пътна карта на БГ, кафявите табели по пътищата, телевизии и прочее. Ако Сабмн намери време да ги вкара вкартата няма да им навреди.
    Съгласен съм има ги на 95% от хартиените карти за масово ползване, табели (които за съжаление някъде вече са свалени и се използват като маси, като плотове в-у които да се пекът чушки и за каквото още се сетиш, но това е друга тема), както и някъде бях гледал POI 100 национални обекта.

Ако Сабмн намери време да ги вкара вкартата няма да им навреди.
    На мен именно това ми беше идеята, просто можеби не съм се изразил точно, но все пак раздела е за Навигационната Карта на България. Все-пак не са малко хората които си купуват някво НУВИ и карат с вгадения ОФРМ без да пипат нищо. Това са хората които по-принцип не се вълнуват дотолкова от тези неща и са на принципа "Я, аз съм близо до...я да видя"
    Та така де разбрахте ме :-)

Коментар

Първоначално публикуван от the_sandman Преглед на мнение
      ...............както и някъде бях гледал POI 100 национални обекта.
      Ето ги тук.
      А тук са някои от пещерите.
      LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Въпреки горенаписаното забелязах, че в OFRM 5.01 са вкарани много "необлагородени" пещери. Това ме накара и да събудя темата.
        Защо не трябва да се поставят такива пещери в масова карта ? Накратко - стават достъпни за вандали, иманяри и неопитни туристи. Всички те нанасят непоправими щети на пещерите. Освен това стои въпросът и със сигурността на туристите...

Коментар

Първоначално публикуван от sotk Преглед на мнение
          Въпреки горенаписаното забелязах, че в OFRM 5.01 са вкарани много "необлагородени" пещери. Това ме накара и да събудя темата.
          Защо не трябва да се поставят такива пещери в масова карта ? Накратко - стават достъпни за вандали, иманяри и неопитни туристи. Всички те нанасят непоправими щети на пещерите. Освен това стои въпросът и със сигурността на туристите...
          Точките, които сме вкарали са предоставени от потребители. Ние нямаме информация коя пещера каква е. Ако ми дадете списък с пещерите, които не трябва да вкарваме по горепосочените причини може да проверяваме всяка точка на пещера която получим дали фигурира в списъка и ако е там да не се вкарва в картата.

Коментар

Първоначално публикуван от sabin Преглед на мнение
            Точките, които сме вкарали са предоставени от потребители. Ние нямаме информация коя пещера каква е. Ако ми дадете списък с пещерите, които не трябва да вкарваме по горепосочените причини може да проверяваме всяка точка на пещера която получим дали фигурира в списъка и ако е там да не се вкарва в картата.
            Така или иначе те ОБЛАГОРОДЕНИТЕ не са много... само дето не се сещам за точната бройка . Така или иначе ги има в "стоте национални обекта" може да се видят от там. Иначе ето ТУК има някакви, ама незнам защо ми се струва, че не са всички, обаче не се сещам
            А колкото до другите все пак е хубаво да се саберът на едно място (POI наприемр), че ТУК май доста от координатите са грешни

Коментар

Първоначално публикуван от sabin Преглед на мнение
              По-добре да се направи обратното - списък с обезопасените и осветени пещери, подходящи за включване: http://hinko.org/gallery/index.php?cat=17
              За ваше улеснение прилагам и мапсорски файл с координатите им. Благодаря за разбирането !

... А колкото до другите все пак е хубаво да се саберът на едно място (POI наприемр)...
              Тук има: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=19686
              Прикачени файлове

Коментар

Мисълта ми е, понеже бях останал с впечатление, че това е позабравена тема да се актуализира. Понеже май беше сталало ясно, че някои от пещеритя бяха със сгрешении координати. Та ако може сбин също да събира (да не трие) данните, които получава за всякакви пещери и дупки, за да се допълва или коригира общата база данни в последствие .

Коментар

Мисълта ми е, понеже бях останал с впечатление, че това е позабравена тема да се актуализира. Понеже май беше сталало ясно, че някои от пещеритя бяха със сгрешении координати. Та ако може сбин също да събира (да не трие) данните, които получава за всякакви пещери и дупки, за да се допълва или коригира общата база данни в последствие .
                  Ами тогава защо да ги трия, като информацията я има публично? Принципно не мисля че не може да се спре информацията, все някъде ще се събере списък с пещерите...

Коментар

В България има над 3000 пещери. Тук са изнесени, има-няма 100, и то по-известните, както и облагородените. Няма никакъв смислъл да се крият/трият вече известните. Може би е добре само да се означат като облагородени или не.

Коментар

Малко несериозно е да се мисли, че като няма информация за пещерите в OFRM, ще бъдат предпазени по някакъв начин от вандали (или ще бъде спасен мизерния животец на вандалите...). Аз като имам информация за много от пещерите, не съм тръгнал да се зявирам в тях, само защото знам къде са. Както и всеки нормален човек няма да го направи. А тези, които имат точно това за цел, ще си намерят информацията която ги интересува, и не от тази карта. И това важи за всякакви други обекти. Най-малкото, картите на генщаба са масово достъпни, няма смисъл да се крие нещо, което вече го има там. По тази логика, изобщо не трябва дa се правят и подробни карти...
                      "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

Коментар

В България има над 3000 пещери. Тук са изнесени, има-няма 100, и то по-известните, както и облагородените. Няма никакъв смислъл да се крият/трият вече известните. Може би е добре само да се означат като облагородени или не.
                        Вече станаха 6 000 регистрирани пещери, а в OFRM преброих 38, част от които са си чисти пропасти, като например Змейова дупка край Враца. В началото на темата е изяснено защо не трябва да се включват такива обекти.
                        Няма да повтарям аргументите, не е и моя работа да определям каква информация да се включва в картата. Но това не ми пречи да дам един пример: представете си как средностатистическо затлъстяващо семейство решава да посети въпросната Змейова дупка и какво може да им се случи там. Приложил съм снимка на входа. За да я открият те няма да ровят в картите на Генщаба, а просто Нувито ще им покаже, че наблизо има някаква забележителност... Инциденти винаги са ставали и ще продължат да стават, но може би сега малко по-често ...
                        Иначе съм съгласен, че който се интересува, ще си я намери и по други начини.
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от sotk; 01-02-10, 11:48. Причина: Допълване

Коментар

Вече станаха 6 000 регистрирани пещери, а в OFRM преброих 38, част от които са си чисти пропасти, като например Змейова дупка край Враца. В началото на темата е изяснено защо не трябва да се включват такива обекти.
                          Няма да повтарям аргументите, не е и моя работа да определям каква информация да се включва в картата. Но това не ми пречи да дам един пример: представете си как средностатистическо затлъстяващо семейство решава да посети въпросната Змейова дупка и какво може да им се случи там. Приложил съм снимка на входа. Инциденти винаги са ставали и ще продължат да стават, но може би сега малко по-често ...
                          Иначе съм съгласен, че който се интересува, ще си я намери и по други начини.
                          За това казвам, че трябва да обявят кои са със стълби и осветление и за кои трябва водещ самохват и душегубка

Коментар

Да се сложи знак череп и кости.

Коментар

Двама българи отиват в Египет. Разбира се, влизат и в Хеопсопвата пирамида. В нея обаче е адски задух и колкото по-навътре влизат, толкова по-задушно става…Накрая единият вече не издържа и вика на другия: – Не мога повече, много е задушно тука, аре пиши по-бързо ..УР и да бегаме.

Това е положението.

Има ли файл с координати на пещерите, нанесени на руските карти? Може ли поне да пише какъв е източника-Генщаб или....неизвестен...или -координатите проверени от екипа на ОТеам?
                              Последно редактирано от 100yanov; 01-02-10, 12:05.

Коментар

@sotk, да кажем, че навигацията те е завела до въпросната пропаст от снимката. Кой нормален би тръгнал да влиза там? Същото важи за всякакви други обекти. В картата са нанесени и всички върхове, включително и трудно достижими по опасни скали. Всеки си има глава да преценява. Картата е просто... карта. Нейната цел е да информира. Който си няма в главата може да се пребие навсякъде, без да му трябва карта за целта.

И аз съм съгласен, че туристическите пещери трябва да са обозначени или описани по различн начин.
                                Последно редактирано от dhv; 01-02-10, 13:15.
                                "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X