Обява

Свий
Няма добавени обяви.

aster gdem

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: aster gdem

    Направих оценка на един 25К лист на хълмист район (H = 200-380 m) и минималната стойност започва от 6.5. Явно за силно изразени нагънати форми по-точни са изображенията направени с други техники.
    За сега картите на Ведрин най-точно отразяват релефа на България, приложими за GPS уреди за навигация.
    Последно редактирано от tabak; 27-07-10, 15:41.

    Коментар


    • От: aster gdem

      Ами по спомен ние огледахме нумовете на почти цялата територия на България, прекарани през един къстъм шейдър за ГМ. Петната със стойности под 3-4 ("лоши" данни) бяха изключително концентрирани в планинските райони.

      Съответно в тези райони лошите данните бяха неравномерно пръснати, без никаква корелация. Вероятната причина да ги има най-вече в планините, е облачната покривка - там има най-голяма вероятност да е облачно, съответно да се компрометират измерванията.

      Тук веднага идва въпроса - могат ли АСТЕР-данните с нум-стойности под 4 да речем, да се заменят (блендват), с доказано по-надеждни данни - примерно СРТМ-ски ;-)
      Последно редактирано от dido2; 27-07-10, 17:23.

      Коментар


      • От: aster gdem

        Могат, но какво от това ?? Все ще си бъдат неточни по отношение на подробностите на релефа.

        Според мен за точни карти на планините ще си останат доста време все още картите 5К. Ако те се сканират, разделят тематично и компресират в приемливи за Гармин формат, ще бъдат по употребявани от гледна точка на релефа.
        Последно редактирано от tabak; 28-07-10, 10:44.

        Коментар


        • От: aster gdem

          А, това е ясно. Засега обръщането на хартиените данни в адекватен цифров формат остава в сферата на пожеланията, затова търсим други варианти.

          Коментар


          • От: aster gdem

            Да съгласен съм, но товА е защото се съобразявате с Garmin устройствата. За покет устройства и смарт телефони проблем не би трябвало да има с растер картите, които да служат като насложено изображение с по- малък интензитет върху основната карта.

            Коментар


            • От: aster gdem

              Е, последните Гармински устройства си бачкат с растери. Но не е това идеята. Векторната карта е значително по-гъвкава откъм количество и качество на поднасяната информация знаеш. Затова предпочитаме да развиваме картата в тази посока.

              Коментар


              • От: aster gdem

                Да и аз съм фен на векторния формат, защото може да се моделира за различни цели и с всевъзможни програми. Но, за съжеление не се намират данни за планински терени с точността на 5К. А картата BgMountains наистина изключително добре се проектира.

                По-долу един файл с векторизирани основни хоризонтали на картен лист от 5К. Може да направите съпоставка с хоризонталите, които използвате в BgMountains т.е да генерирате за този райнон хоризонтали които бихте приложили в BgMountains. Не съм векторизирал помощните хоризонтали, защото в 90% те са еквидистантни на основните и могат да се получат от създаден DEM модел. Имам ги получени и съм ги сравнявал с тези от картния лист - няма разминаване.
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от tabak; 29-07-10, 07:40.

                Коментар


                • От: aster gdem

                  По-долу две картинки показващи хоризонталите от SRTM в зелени и циан нюанси и тези от 5К в кафяви нюанси
                  Прикачени файлове

                  Коментар


                  • От: aster gdem

                    А, картите са ясни, няма нужда от сравнение даже :-) Въпросът е кой ще се хване да ги векторизира изохипсите :-)

                    Коментар


                    • От: aster gdem

                      Преди време виждах едни обучаващи филмчета за Easy Trace Pro, беше демонстрирано как може с обработки да се отдели релефа и после да се векторизира, даже и от много лоши копия, като например тези които имаме качени на Спелеото в мащаб 1:25000. Сега не мога да ги намеря (филмчетата), а освен това липсва излекувана работеща (нова) версия на програмата. Има само доста стари версии, които не работят на нищо по-ново от Windows XP. Но дори да трябва да си инсталирам WinXP Mode на 7-цата, може да пробвам дали става. Стига да намеря филмчетата, защото процеса беше доста заплетен и далеч от всякаква логика. И на мен много ми трябва точен релеф, защото този който ползвам очевАдно не отговаря на точността на останалите подробности от картата ми. Хоризонталите влизат сериозно в морето и през реките...
                      "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

                      Коментар


                      • От: aster gdem

                        Здравей Dhv,
                        Като влезеш тук:

                        http://www.easytrace.com/site/russia...pro/et799.html

                        и

                        http://www.easytrace.com/site/russia...ideo_list.html

                        ще намериш необходимата информация

                        Но общо взто работата е доста трудуемка. Asterix85 пробва с EasyTrace, но кой знае видимо подобрениe в скороста нe установи. Филмчетата са руски и демонстрирани върху руски карти, а те далеч нямат нищо общо с 25К, колкот и във филмчето да изглежда с лошо качество. 5К поради доброто качество изчистването става многократно по-бързо. Обаче са 16 пъти повече от 25К , въпреки че 25К са наистина най-подходящи за целта. На всичко отгоре 25К имат и мрежа.
                        Последно редактирано от tabak; 30-07-10, 15:36.

                        Коментар


                        • От: aster gdem

                          Потвърждавам, че работа по векторизиране на 5000 карта с разбитата версия на Изи Трейс е много трудоемка. Може да има странични ефекти върху опериращия. Не че е невъзможно, ама трябват много хора и голяма организация. Междудругото колегата the sandman ми беше споменавал, че има много добър плъгин за полуавтоматична векторизация на АрхГИС, който много добре се конкурира с Изи Трейс. За съжаление обаче в момента не мога да си спомня името му. Дано когато е на линия, не забрави да ми припомни. Иначе предполагам би било по лесно и по малко трудоемко да се коригира дем модела на Астер/СРТМ възоснова на 5000 карти, отколкото изцяло да се векторизират 5000 карти, и отново да се получи задоволителен резултат.
                          Последно редактирано от asterix85; 30-07-10, 22:19.

                          Коментар


                          • От: aster gdem

                            От опит съм установил, че в много случаи е по-добре да се начертае нещо на ръка и на чисто, отколкото да се коригира калпав резултат от някаква автоматична манипулация. Работата се оказва същата, а накрая пак резултата е компромисен. На ръка поне ще бъде качествено и много оптимизирано. За пример: винаги мога да начертая дадена линия, максимално точно следваща оригинала, със примерно 20 вертекса. Същата линия компютъра ще я векторизира със 60 вертекса, половината от тях следващи пикселите от растера, вместо някаква информация. Ясно е че ръчно начертания файл ще е 3 пъти по-лек и по-бърз за работа, и по-точен, със всички последствия от това.
                            "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

                            Коментар


                            • От: aster gdem

                              DHV според мен ако са изчистят хоризонталите в маслено-зеления цвят(картинките в пост #113), като че ли нещата ще изглеждат по-добре в SRTM.
                              Последно редактирано от tabak; 31-07-10, 09:07.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X