Обява

Свий
Няма добавени обяви.

aster gdem

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: aster gdem

Първоначално публикуван от dhv Преглед на мнение
    Твърдя със сигурност, че релефа от картите е с порядък по-точен и верен от радарните данни SRTM.
    Така съм гласен . Може и аз да не съм сханал, ама от писаното си правя изводи, че се опитвате да проверите Астерите колко са точни...за SRTM неможе и да става дума там отклонението е мнооого

офтопик: по отношение на стереокартографите - за мен проблема не беше с въртенето на ръчките, а взирането в окулярите. Няма да забравя, като си вдигна погледа след половин час зяпане в 3Д, после трябва някой да ме хване... виждаш стаята двойно и завъртяни под ъгъл двете стаи.
    Аз затова като идиотче, наложи ли ми се 3D с хартиените очила и нямам проблеми

Коментар

tabak: точността не е толкова впечатляваща, ако разгледаш внимателно. Тук терена е планински, и затова хоризонталите не се разминават много във хоризонтална посока, но при стръмен терен, дори и малко хоризонтално отклонение води до голяма грешка във височината. Ако забелязваш, на места има почти 50 метра разлики в надморската височина. Релефа като цяло следва терена, но малките долини и хребети пак са доста загладени.
      При равнинен терен, хоризонталното отклонение е много по-голямо.
      Все пак за туристически цели, е напълно достатъчно. Придобива се добра представа за релефа като цяло.
      Tabak, за туристически цели е адски зле това заглаждане, , т.е. данните не са добре. Дълбоките бърчини се прикриват и могат да заблудят човек, че районът е лесно проходим. Оттам могат да се вземат грешни решения за придвижване ако за база се ползват само СРТМ-генерираните хоризонтали. Имал съм немалко такива реални случаи на кофти данни и объркване по терена. Затова за планинарската карта издирваме височинни данни с висока резолюция/малка стъпка. Уви ГДЕМ-а няма да е панацеята за тоя проблем ...

Коментар

Със сигурност за България няма такива модели, както е за USA http://dox.bg/files/dw?a=f6ef4a3ac1 и за територията на Б-я най-точни ще останат картите 1:5000, които пък не са векторизирани. Явно това е фактическото състояние. По-долу една картинка може би с такава резолюция и стъпка 1 м. Е, не е за Б-я. Това е връзката от където съм ги свалил: http://www.mapmart.com/Products/Digi...tionModel.aspx
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от tabak; 01-08-09, 08:54.

Коментар

За любителите на разнообразието - друго виждане на шест формата на дигитални файлове чрез програмката 3dem. Представят се по-реалистично изображенията в 3d измерението. В допълнение изходните файлове се записват и в .avi формат. Моделите се гледат с GOM player и не трябва да се избира възможността за компресиране при създаването им.
          Прикачени файлове
          Последно редактирано от tabak; 09-08-09, 04:18.

Коментар

Прикрепям два файла с едно и също изображение за оценка насъответствието на хоризонталите на карти в 25К и 5К. Хоризонталите с черен цвят са от карта 1:5000.

Привет

P.S Прикрепям линк за филмче, генерирано от 3dem прогрмата, но в компресиран формат и с по-лошо качество. Добре върви, когато е в некомпресиран формат. При гледане намалете скороста. http://dox.bg/files/dw?a=94db008456
            Прикачени файлове
            Последно редактирано от tabak; 09-08-09, 11:24.

Коментар

Предлагам Ви по-екстремна 3d повърхнина(TIN) на карта в мащаб 5к изградена непосредствено от Dem файл N41Eo23 предоставен от Icpart преди време. Разглежда се с DWG True View. И две картинки в едно от 3d измеренията.

Привет
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от tabak; 28-08-09, 13:04.

Коментар

Програма с която може да разглеждате допълнително .dwg 3d файлове на TIN повърхнини и която може да генерира профили на повърхнината по XY,YZ и XZ равнини. Не че Civil 3d не може, но тази е главно и само за първоначално представяне и визуализиране, без възможности за проектиране.
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от tabak; 28-08-09, 16:40.

Коментар

Определяне на ДЕМ

Питанка- ако имаме ДЕМ с неизвестен произход, как може да се определи колко метров е?Примерно с ГМаппер..

Коментар

Въпроса поне за мен е неясен. Какво означава колко метров е ? Обхват на дължината и широчина на включените обекти, обхват на котите или нещо друго ??

Коментар

До колкото знам, SRTM 3 са 90м или 3 арк секунди, SRTM 1-1 арксекунда или 30м...не знам дали ги има свободни за БГ. Ако обаче имаме ДЕМ не от тези колекции...как да разберем колко е детайлен? Не съм професионалист в областта, така че ако някой разясни,ще съм му много благодарен.

Коментар

Аз не съм специалист по геодезия, но съм правил такива модели с LandDesktop или Civil3d и единствения начин да се разбере детайлността, е да имаш базата данни от точките с които е направен модела. Но на практика никой не прави заснимане на терен систематично с точно определена детайлност. Обикновенно където се изисква за определена повърхнина се взимат повече точки и там детайлността е по голяма. Не е необходимо един равнинен терен да го заснимаш с голяма детайлност. Доста повече работа и се плаща за заснета точка. Тогава няма да се намери клиент които да плати. За всяко нещо се подхожда специфично в зависимост от крайната цел.
                        Последно редактирано от tabak; 11-09-09, 11:53.

Коментар

Имам просто един ДЕМ, не зная дали в него се съдържа базата данни, с които е направен, и дали може да се извлече.В случая със SRTM-тата-какво означават 30 или 90м-че точките са разположени с такава гъстота на терена в план или че котите им са "около" реалните с разлика до 30 или 90м..? Или нещо друго?

Коментар

Отвори файла с GMapper, след това менюто Tools\Control Centre и избери metadata. Там ще видиш PIXEL HEIGHT=93 meters или PIXEL HEIGHT=30 meters и ще бъдеш ориентиран.
                            Прикачени файлове

Коментар

Благодаря,Tabak- даде ми 1 арк секунда направо, не метри. По-натам,като получа права, ще го кача.

Коментар

Като препрочетох темата, ми хрумна, че тя всъщност е производна на една по-обширна тема - ДЕМ или ДТМ. През годините на развитие на форума вероятно спонтанно са се създавали различни подтеми, произтичащи от нея,пръснати навсякъде. Не съм убеден,че форума е място за първоначално обучение по такива въпроси, но...има стотици постове в тази насока,,така че нищо не пречи да има няколко въвеждащи поста в темата от спецовете. С две думи- ако хората решат, може да се постави подтема в някои от разделите - подозирам обаче, че трябва да е векторни карти (иначе влизаме в 3Д)„ ДЕМ. Настоящата тема за Астерите би трябвало да е подтема, а основно Демовете би трябвало да са разделени по някакви параметри-примерно-демове за БГ, и за света.Друг подраздел примерно би могъл да е-SRTM и други.Та така...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X