Обява

Свий
Няма добавени обяви.

aster gdem

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: aster gdem

Колега явно не си запознат със спелеото временния сървър който ползваме за качване на разни неща, но май не е това на което си попаднал. Иначе съм ги изтеглил нещата и съм ги качил временно тук хттп://bgspeleo.info/others/Others/ASTER%20GDEM/
    Иначе ето ви и директен линк предоставен ми от НАСА ftp://e4ftl01u.ecs.nasa.gov/PullDir/...5349BLQydB.zip По техни данни файла ще е валиден до 07/07/2009 09:12:31.
    Последно редактирано от icpart; 03-07-09, 08:53.

Коментар

Интересно е да се направи сравнение със старите данни в планиниски райони. При СРТМ-а деретата се заглаждаха заради ниската резолюция, което определено е проблем при навигиране в непозната местност. При АСТЕР-ските данни има трикратно подобрение на резолюцията, та знам ли ...

Коментар

Сравнени са вече . Накратко - разлики почти няма. Във pdf файла, който е дал icpart, е казано точно същото. Въпреки че данните се водят с резолюция 30м, на практика детайли по-подробни от 100 метра не могат да се извадят.

"...Also, while the elevation postings in the ASTER GDEM are at 1 arc-
        second, or approximately 30 m, the detail of topographic expression resolvable in the
        ASTER GDEM appears to be between 100 m and 120 m."

"...The ASTER GDEM contains anomalies and artifacts that will reduce its usability for cer tain
        applications, because they can introduce large elevation errors on local scales. However, in
        spite of its f laws, the ASTER GDEM will be a very useful product for many applications,
        including those requir ing a true global DEM"

Лично аз продължавам да използвам SRTM засега. Разгледах подробно доста райони от ASTER, дефектите са прекалено големи за картографски цели.
        "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

Коментар

Интересно е положението за грешките в равнинните райони т.к. нар "bumps" тоест например в средата на Варненското езеро се получават хълмчета от порядъка на 50-60 м и в равининте има доста падинки и възвишения добавени като грешка които дефакто не същуствуват иначе бих казал че където има по голяма денивелация и резки склонове като дерета например има известно подобрение откъм точността, но разликите са несъществени. Но както са посочили и самите автори то тези данни са в още на процес на изследване и обработка и сега са предоставени тази версия така да се каже за тестване, а от доклада за цялата мисия може да се прочете по подробно относно грешките и точността на самите данни и последващото им отстраняване. Ето и връзка към него, като цяло пише интересни неща макар че не съм го прегледал подробно целия:https://lpdaac.usgs.gov/lpdaac/media...Summary_Report. В него е посочено че тепърва ще се изчистват грешките и явно ще се ползват и данните от SRTM за сравнение а относно файла num.tiiff доколкото разбрах той отговаря и показва някакви параметри свързани с точността но как се ползва не ми е ясно, ако някой има идея нека сподели.
          Едит:
          Нещо е затрит по горния линк и затова добавям файла като прикачен файл.
          Прикачени файлове
          Последно редактирано от icpart; 03-07-09, 22:56.

Коментар

До DHv
            Както сте забелязали втория файл от ASTER GDEM дава сканиране на територии от -1 да+16 м, което не знам за какво би могло да послужи. Отворих два такива файла и двата са в границите (-1,16) м и при генериране на хоризонтали по подразбиране се настрйват през 1м. Бихте ли направили предположение за приложението им ?

Поздрави,

Коментар

Колеги не знам дали сте прочели внимателно двата по-горни документа прикачени от мен но ето го обяснението за втория файл и го слагам тук на видно място:
              ASTGTM_N00E006_dem and STGTM_N00E006_num files accommodate DEM and QA data, respectively.
              C. QA File Description
              The QA file included in the tile container conveys two fundamental pieces of information:
              1) the number of scene-based DEMs contributing to the final GDEM value for each 30m pixel (stack number); or 2) the source data set used to replace identified bad values in the ASTER GDEM. Each QA file pixel contains only one of these two possible pieces of information.

Коментар

Тук попаднах на едно сравнение на SRTM DEM данните с тези получени от ASTER мисията, предполагам че ще ви е интересно
                http://www.gisdevelopment.net/technology/tm/tm001.htm

Коментар

Вчера попаднах на една интересна програмка която има вградени възможностти за корекция на неточностти с артефакти в DEM файловете както и с възможност на запълване на липсващи такива данни в тях. Програмата се казва TransDEM и по принцип е предназначена донякъде за създаване на 3D терени за TrainzSimulator но успешно може да се ползва за корекция на DEM файловета за всякакакви нужди. За жалост не може да се намери из нета по другия, начин поне аз не успях и я има само платена.
                  Ето повече инфо за нея http://www.rolandziegler.de/StreckeU...ansDEMEngl.htm
                  А ето тук е описано как се премахват някои от недостатъците на ASTER DEM и сравнение на резултатите с тези от SRTM. Ако някой знае за други подобни програмки нека сподели.

Коментар

Autodesk Raster Design обработва dem файлове, като генерира от черно бели DEM в цветни и съответни хоризонтали. (Последното филмче за обучение за програмата)http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=61514. Asterix 85 ги беше качил някъде и във форума. Също така и Geomatica, която работи с няколко приложения за прилагане на DEM и други типове файлове. В Internet пространството се намира предходната и версия .

Коментар

Малко допълнителна информация в три файла за приложението на DEM в AutodeskRasterDesign.

Привет,
                      Прикачени файлове

Коментар

Направих опит да обединя данни от ASTER GDEM с тези от SRTM с цел изчистване на грешки от ASTER и ви давам два файла за тестване за генериране на хоризонтали и чакам отзиви дали упражнението си е струвало изобщо
                        http://dox.bg/files/dw?a=940ba1d872
                        http://dox.bg/files/dw?a=a5b373f5c3

Коментар

Трябва да ги анализирам по-подробно, но след бърз преглед:

По-добре е от Астер, по отношение на артефакти и дефекти, няма ги големите бабуни и мрежата от изпъкнали линии. На места са останали, замаскирани по долините. Има някаква пикселизация, по дъната на долините и като цяло в релефа.
                          Засега не мога да преценя как са като точност в сравнение с SRTM.

Лично моето мнение е, че всички съществуващи досега варианти са със много по-лошо качество и точност, сравнени с релефа от топографските карти, и не си заслужава усилието за каквато и да е обработка по тях. Резултата е все грешен, всеки по свой начин. Просто ги ползвам наготово (SRTM все още), поради липса на по-добър вариант.

Май няма да видим никога векторизиран релефа от 50-хилядните или 25-хилядните карти. Той е десетки пъти по-подробен и точен.
                          "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

Коментар

Да dhv наистина релефа от топографските карти е най-подробен и е напълно възможно да се векторизира но ще отнеме време и доста усилия, при тези карти с по-добро качество ще стане по-лесно. Даже си има векторизатор с който е постигнато това и е easytrace, ето и примерно клипче- http://www.easytrace.com/site/russia...tersRelief.htm. Намерих и още инфо тук.
                            А най-добре е да се създаде собствен DEM на база векторизираните данни някъде из този сайт в който има много полезна информация относно DEM http://www.terrainmap.com/ но не знам точно на коя страница е.
                            Последно редактирано от icpart; 26-07-09, 22:15.

Коментар

Неангажиращо мнение: Ако ще се правят във векторен вид хоризонталите на Република Б-я, 5000 карти са може би най-добрия вариант за тази цел, дори и от цветова гледна точка. Обикновенно тези карти са в два цвята. И тогава може би ще си заслужава работа по векторизирането въпреки огромния обем от работа за свършване. Въпроса е могат ли да се съберат за територията на цялата страна. Програми за векторизиране има и много други Raster design, ProCad, Acstre2007, MKad, Cadis. Последните три са български и специално само за векторизирането вършат работа. Въпроса е, както каза Dhv e в намирането на добри растерни карти и подобряването им за да бъдат векторизирани. 25000 картите предоставени от PIZ наистина, могат да се пробват за векторизиране. Ще пробвам да векторизирам една от картите на PIZ.

Коментар

Да tabak наистина основния проблем е с намирането на добри източници и картите предоставени от PIZ са аналогични с тези предоставени от другите колеги първоизточника е бил един и същ само че са били обработени но като цяло смятам че е възможно да се направи векторизация по 25хил карти тъй като на повечето от тях са добри и отчетливи самите хоризонтали, посочената от мен програма беше само един пример тъй като тя е силно специализирана в тази област именно за векторизиране на топографски карти и съответно има доста свързани с това инструменти и затова я посочих като пример иначе подобни програмни продукти има описани доста и то в раздела със софтуера на GPS подфорума.
                                П.С.
                                Малко се отклонихме от основната тема
                                Искам да добавя че прикачените по горе DEM файлове се различават помежду си макар да са за една и съща територия като са направени съответно по различна методика. Ако някой се интересува как съм го направил то то е с помощта на Global Mapper но сега не ми се обяснява целия метод че е дълъг.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X