Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Топомапс vs OFFROAD картата

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От една седмица компютър не съм виждал и съм пропуснал интересните изказвания по темата. Макар и малко късно, утре ще напиша няколко неща като потребител на картите на Геотрейд, на Събин и на К2.

    Има много забавни изказвания . Днес се прибрах от "голямата супа" (морето, исках да кажа) и нямам сили да пиша, но искрено се забавлявах с темата.
    "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
    http://ftp.domainbg.com/tuono

    Коментар


    • #47
      Егати темата сте заформили докато ме е нямало

      Много ми е неприятно когато виждам готини хора да се увличат в спорове и да загрубяват нещата...

      Преди да напиша каквото и да било по темата искам да кажа, че „картата на Събин” е малко неточно определение, защото това е картата на OFFRoad обществото на България - всички приятели които са се захванали да описват мартшрути и ми изпращат по хиляди километри всеки месец или с 3 думи това е нашата OFFRoad карта. Та затова и толкова ревностно я бранят OFFRoad приятелите, а не заради някакви реклами продажби и каквото и да било друго.

      Въпреки цялото ми старание, съм сигурен че ако подложите OFFRoad карта под лупа ще намерите пак неточности и спора може да се проведе съвсем спокойно и в обратна посока. Територията на страната и пътищата в нея са толкова много че няма как хора като К2 или мен да направим всичко перфектно. В тази насока благодаря на Иван Алексиев (професионалист в областта) за огромната помощ при създаването на OFFRoad картата.

      Да сравнявате OFFRoad и K2 картарта е малко странно като цяло, защото двете карти са с различна насоченост. Неговата карта е туристическа и за туристите не е толкова фатално(според мен) дали пътят е с цялата си детаилност, но за моторите и джипките подобна информация е важна когато видимостта е лоша или пътят е толкова затревен че не можеш да го следиш. Пешеходеца има най добрата възможна видимост, която не може да се сравнява дори с тази на мотористите, пък камоли с джипките, където положението е много пъти по зле. Отделно пешеходеца няма да се преобърне през таван ако пътят го води към стръмно дере защото 60-80% от точките му са махнати с цел „олекотяване” на продукта и ако забие в грешна посока просто ще се обърне и ще се върне, а ако забиеш джипката в някое дере ще трябва да идва някой да те вади в повечето случай, пък да не говориме за възможните по-лоши и опастни за здравето последствия. Така че с 2 думи за офроуда точността е МНОГО важна, и това ви го казвам като човек светнат в навигацията и навигирането и с не малко опит при джиповете и моторите.

      Иначе според мен К2 в желанието си да предостави повече ориентири за пътища и пътеки в дадени райони е използвал не много точни данни, което е по-добре от нищо, НО според мен задължително трябва да се слага на подобни пътчета и пътеки някакъв маркер за да знаят хората, че пътчето може и да го няма, може и да не е точно там и т.н.т., защото всички които сме попадали в мъгла или нощта ни е заварвала в гората знаем че понякога дори 3 метра неточност е ужасно много! Аз използвам етикет на пътя катo "Maps" за пътища с неточни източници и картни листа с голям мащаб, "Link" (връзка) за оказване че пътищата се свързват но не е записан по една или друга причина, "слаб сигнал" за пътища които са записани но гпс-а е приемал малко сателити.

      За да не ме обвините че говоря празни прикаски визирам многото новодобавени пътища в Лозен планина, които незнам от къде са взети, но подозирам че са от някоя не много точна и актуална хартиена карта, защото са много далече от истината, сравнено с пътища карани и записани от мен лично със сърф3 ГПС с външна активна антена. Ако някой прояви съмнения в изказването ми ще приложа и примери с картинки, въпреки че предпочитам да не се занимавам с подобни неща, а да използвам свободното си време за развитието на картата ни.

      Отностно кой какво продава и за колко искам да кажа че като цяло аз продавам офроуд карта с черни пътища и пътеки карани от офроуд обществото в БГ а не карта на пътната мрежа на БГ. Последното е бонус или цена 0лв както казва К2. Всеки собственик на OFFRoad картата който си я копува за 120лв получава нова версия всеки път когато излезе, стига да изпраща по някой друг описан трак от време на време.

      Отностно картата на гармин за която си мислите че ще е голяма работа, мисля че ще е по зле от родните ни карти, за справка който има картата на Гърция и я е тествал е наясно за какво говоря. Единствено правилата за движение ще са повече от родните и конкуренти.

      Отделно искам да ви кажа, че когато за 1-ви път си купих гармин ГПС и намерих К2 картата бях изумен колко яка карта съществува. К2 е рядко печен пич за дето се занимава с този проект от толкова много години и до ското беше единствената карта на БГ! Мисля че той е допринесъл много за разпространинието и продажбите на GPSи в България, защото много хора са си купили ГПС, защото съществъва неговата карта. Явното му неуважение и подигравателният му тон към участници в темата обаче не му правят чест и не отговарят на представата ми за него, защото не се познаваме лично.

      В заключение мисля че за туристи и пешеходци картата на К2 може и да е по-подходяща, защото е пълна с куп информация, която аз считам за „извън темата” на една офроуд карта и не я подържам. Моята пък има много черни пътища и пътеки по които е вероятно да срещнете някое МПС, така че туристите не е зле да имат и моята че да знаят къде да не се разхождат

      Поздрави на всички!

      Събин

      Коментар


      • #48
        Няма да напиша кой знае какво, но с няколко думи ще кажа за картите.

        Сравнение да се прави няма никакъв смисъл - както вече се написа, картите са насочени към различни потребители.

        Я си спомнете само как всички се радвахме на първата карта за GPS. Беше супер некадърно направена от някакви си фирма и някой я пусна в Интернет.Какво да кажем сега - имаме няколко карти, които изобщо немогат да се сравняват с първата - всички до една са много по-добри.

        Картата на Геотрейд си е предназначена повече като пътна рутираща карта и върши чудесна работа , макар и на места да има проблеми с рутирането, които се отсраняват след сигнализиране на автора. Off-road картата на Събин освен всичко това, предлага и уникалната възможност да имаме черните пътища и то заснети директно с GPS. За мен е много ценна, защото често се налага да стигна максимално близо до някой баир с НИВА и един багажник оборудване. Успешно картата може да рутира и по републиканската мрежа. Каквото и старание да полага автора, пак неможе да изчисти всички проблеми. Пуснете на MapSource да рутира от България до Германия и гледайте сеир - на места такива глупости ще ви даде Europe City Select, че ще се смеете искрено. А това си е фирмена карта. Изобщо този, който не е запознат с проблемите може да се оплаква, няма съвършена карта.

        ТоpoMaps е един проект, за който в началото и аз си казах "Голяма работа, хоризонтали на планините". Но както се видя после, нещата се развиха доста и сега имаме една чудесна карта, която е неоценима в планината независимо от някои двойни линии и други козметични дефекти. На тази карта колкото повече информация има, толкова по-добре. Горското покритие, например, е незаменимо за мен, защото едно е да вървя по ливада, друго през иглолистна гора и трето през борова гора.

        Изобщо няма смисъл да продължаваме - всяка карта има своето място в ГПС-сите и си струва човек да я има без да забравя, че по принцип използването на какъвто и да е GPS носи известен риск, то си го пише на екрана.

        А за това кой как се изразил - всеки е различен и се изразява различно, няма смисъл от никаква конфронтация.
        "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
        http://ftp.domainbg.com/tuono

        Коментар


        • #49
          Конфликта в темата не се породи от това коя карта е по-добра (аз също съм от 9000 и нагоре изтеглили топомап-а ,който не ползва този продукт - ясно защо) , а от дивашката реакция на другаря К2.В неговия си форум може да се държи както му позволява възпитанието (което стана видно на какво ниво е) , но не мога да приема да се държи тук ,по този начин с всеки който не харесва продукта му!Изказванията му предизвикват в мен съжаление , защото докато има хора като него разсъждаващи така за околните ,просто няма да се оправим скоро! За мен това си беше чисто избиване на комплекси!
          Не мога да разбера , как не знае за какви неточности става въпрос в собствения мупродукт! Ами ,К2, купи си GPS (ако кажеш ще ти услужа)
          PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
          КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
          0899187766

          Коментар


          • #50
            Както Sabin и Tuono написаха, картите са предназначени към различен кръг ползващи. Аз лично съм си качил и двете, но ползвам предимно тази на Събин (понеже не обичам да ходя пеша)!
            Картата на Събин е 90% авто/мото/вело карта, а тази на К2 според мен 90% туристическа. Когато пътувам с кола ползвам само тази на Събин, но когато се опитам да походя пеша винаги се консултирам и с TopoMaps!
            Не може да ги мерим, защото според мен наистина насоката им е различна!
            За хора, които не са склонни по една или друга причина да инвестират, мисля че TopoMaps е перфектен вариант!
            Определено обаче, пътувайки предимно с автомобил, тази на Събин е ненадмината!

            Нека двете карти продължат да се развиват и НЕКА ВСИЧКИ НИЕ ПОМАГАМЕ С КАКВОТО МОЖЕМ ЗА ТОВА, както Събин казва "Може да е малко, но от сърце" Скъпи автори на картите, БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВЛОЖЕНИЯ ТРУД !
            LZ1JJJ

            Коментар


            • #51
              И нека в знак на уважение към двамата темата да се заключи!Лично на мен ми е неприятно да се слиза на такова ниво.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X