Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Топомапс vs OFFROAD картата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Венцислав Петров
    "Тенденциозното" и "непроверено" твърдение е, че Топомапс е механична компилация от различни и то повечето неточни източници, че е нечетима и има огромни разминавания с действителността... И само да отбележа, че всеки лесно може да провери моите "тенденциозни" твърдения като просто изтегли картата (безплатно е) и провери това което е там доколко се връзва с действителността... За който му е любопитно мога да дам и примери с по пет трака, които механично са компилирани, а всъщност са един път и т.н., кръстовища, които не са такива и тем подобни хиляди подобни "тенденциозно" избрани от мен неща...

Уважаеми к2, вашата карта е отново повтарям проста механична компилация, от каквото ви е попаднало, която няма никаква проверка и в много отношения не отговаря на действителността. С това нито ви упреквам, нито отричам вашия труд, за който може да получите само благодарност имайки в предвид, че безплатно го предоставяте. Но ви моля да не уверявате никой в точността и перфектността на тази карта, защото предоверяването в нея може да донесе големи неприятности на някой. Като човек, който отдавна се занимава с офроуд и тъй като често ми се налага да разчитам на карти придавам особено значение на точността и горните факти.

За всички, които наистина искат да разчитат на картата в своя GPS и искат да са сигурни, че тя е проверена и детайлите в нея са истински препоръчвам картата на Събин, тя е на порядъци по-точна и детайлна (което не означава, че в нея също няма неточности). В никакъв случай не мога да препоръчам на някой да разчита на Топомас, когато това е важно и може да доведе до сериозни последици. Смятам това си твърдение за особено важно особено имайки опита си по въпроса. Тук сме се събрали все големи хора и всеки може сам да взема решения и поема отговорности но едно от важните неща е да се поделят информации с другите които са важни и могат да ги предпазят от проблеми...

Пожелавам на к2 да подобрява картата си и тя скоро да е готова да отговори на по-високи стандарти. В момента в който тази карта стане достатъчно точна и надеждна със сигурност ще съм от първите които съобщават този факт...
    Да любопитен съм за примери, мисля и други ще са любопитни.
    Това което продължаваш да твърдш, продължава да са непроверено, грешно и заблуждаващо(всъщност това са същите твърдения от по-горе и няма как да са различни). Това очевидно е твоя стил.
    Слава Богу латерната на изказванията ти може да влияе само на конете с капаци, кавито за радост в България са малко.
    Моят стил е да изпипвам нещата до колкото мога, което и правя.
    Разбира се не бих описвал подробно технологита на добавянето на данни, но за всеки с елементрани познания по темата е ясно, че това е невъзможно без човешка намеса. Така че твъренето ти за механична компилация(какво ли искаш да кажеш с това) е меко казано глупаво и очевидно целящо да вреди, предвид много кратното му повтаряне.
    Всичките "явни" и "безспорни факти" са плод или на непознаване на тетемата, или на неразбираема за мен тенденциозност. Същите те ме карат да не ценя мнението ти по какъвто и да било друг въпрос. Това разбира се е нормално, ние сме съвсем различни хора.
    Поздрав.
    [url=http://www.topomaps.info/][img]http://www.topomaps.info/images/banners/topomapsinfo234x60.png[/img][/url]

Коментар

Е това вече е приказка, примери да искате! Ще ги получите но към вторник сряда другата седмица, дотогава ми е невъзможно!
      VPetrov.photography

Коментар

Е това вече е приказка, примери да искате! Ще ги получите но към вторник сряда другата седмица, дотогава ми е невъзможно!
        Понеже виждам, че темата е обявена като състезание, предлагам да има и някакъв регламент. Тенденциозни примери всеки може да намери. Идеята ми е просто от територията на България да се избират случайно парчета, за коiто има детайлно покритие със снимки от Google Maps и за които да може да се прецени до колко са верни картите.
        Аз ще си позволя да участвам с данните от 2.13, които в момента могат да де видят на онлайн картата: http://www.topomaps.info/index.php?o...mid=40&lang=bg

Успех!
        [url=http://www.topomaps.info/][img]http://www.topomaps.info/images/banners/topomapsinfo234x60.png[/img][/url]

Коментар

Темата не е обявена като състезание, а като сравнение. И въобще нещо се разминаваме тотално. Аз по-горе споменах, че вашата карта е механичен (непроверен) компилат от множество източници повечето, от които неверни. И точно това ще докажа и то с примери, а не с общи фрази и прилагателни. Аз не съм представител на Събин, нито негов адвокат, за да приемам условия и уреждам съревнование между карти, на които не съм собственик и към които няма никакви права освен да ги използвам. Аз съм потребител (достатъчно квалифициран) който има нужда от точни векторни карти, има достатъчно средства и техника и иска да работи с най-доброто. И затова съм проверил и избрал най-доброто към момента. Картата на Събин е платена и аз съм си я купил.

И пиша всички тези неща, за да може хората, които се интересуват да си направят някакви изводи. А дали съм прав поне в този въпрос е лесно да се определи, все пак не е толкова трудно да се дадат примери...
          VPetrov.photography

Коментар

Темата не е обявена като състезание, а като сравнение. И въобще нещо се разминаваме тотално. Аз по-горе споменах, че вашата карта е механичен (непроверен) компилат от множество източници повечето, от които неверни. И точно това ще докажа и то с примери, а не с общи фрази и прилагателни. Аз не съм представител на Събин, нито негов адвокат, за да приемам условия и уреждам съревнование между карти, на които не съм собственик и към които няма никакви права освен да ги използвам. Аз съм потребител (достатъчно квалифициран) който има нужда от точни векторни карти, има достатъчно средства и техника и иска да работи с най-доброто. И затова съм проверил и избрал най-доброто към момента. Картата на Събин е платена и аз съм си я купил.

И пиша всички тези неща, за да може хората, които се интересуват да си направят някакви изводи. А дали съм прав поне в този въпрос е лесно да се определи, все пак не е толкова трудно да се дадат примери...
            Както се казва "чекам да ми пееш" с примери. Понеже не става ясно със какво ще сравняваш тези примери(За Бога нека е с нещо по-точно от офроуд картата на Събин) ти предложих като база за сравнение детайлните снимки от Google maps с резолюция 1.2 метра на пиксел. Смятам, че са достатъчно добри за целта.

Коментар

Да кажа откровенно , аз ползвам картата на Събин по няколко обективни причини , а именно :
              1. Има офроад пътища РУТИРУЕМИ , разделени по тип МПС и ПРОВЕРЕНИ ! Някои от тях и от мен .
              2. Пътната мрежа е рутируема и проверена . /в по-голямата си част/
              3. Не е претоварена и "тежка" - визирам видовете гори и т.н. от картата на К2
              Има и няколко други неща , но те са незначителни .
              Това мое изказване касае само моето виждане и мнение по дискутирания въпрос и не цели да обиди никого .

Коментар

Първоначално публикуван от Митко/fulda/
                Да кажа откровенно , аз ползвам картата на Събин по няколко обективни причини , а именно :
                1. Има офроад пътища РУТИРУЕМИ , разделени по тип МПС и ПРОВЕРЕНИ ! Някои от тях и от мен .
                2. Пътната мрежа е рутируема и проверена . /в по-голямата си част/
                3. Не е претоварена и "тежка" - визирам видовете гори и т.н. от картата на К2
                Има и няколко други неща , но те са незначителни .
                Това мое изказване касае само моето виждане и мнение по дискутирания въпрос и не цели да обиди никого .
                Това е мнение което ценя, и за което благодаря.

Коментар

Както и по-горе съм написал картата BGTOPOMAPS на к2 може да послужи евентуално за цели които не изискват точност или просто за тренировка как се работи с GPS.

Основната цел на моите постове е не да ви съветвам да не бъде използвана тази карта, а да дам реална представа за нейното съдържание и точност. В този форум присъстват много хора, които разчитайки на данни от GPS-а си могат да изпаднат в реално опасна и дори трагична ситуация. И така защо BGTOPOMAPS не може да служи за никакви по сериозни цели:

1. Претрупаност и липса на всякаква картографска култура при изготвянето на картата.
                  2. Разно мащабност на информацията - липсва генерализиране съответно детайлизиране на данните.
                  3. Безсмислена подялба на отделните карти в пакета, не позволяваща те да се използват в логична последователност.
                  4. Непроверена или некоректно конвертирана входна информация.
                  5. Цели масиви от данни са постъпвали с не съответстващи на другите картографски параметри (референтен елипсоид и картна проекция) и са заложени така в общия масив.
                  6. Липса на каквато и да е топология при линейните обекти – например, реките често пъти са няколко линии наложени една върху друга некоректно затваряне на полигони и др.
                  7. Няма никаква систематика в легендата.
                  8. Не добра организация на детайлността при промяна на мащабите.
                  9. Липса на логика (примерно послойна) в изграждане на пакета, което неминуемо довежда до практическата невъзможност за неговото използване.
                  10. Некоректност и заблуждаване на потребителя още със самата инсталация. Претендира се, че това е изцяло безплатна карта съдържаща безплатна информация. Всъщност истината е че безплатно се предоставя чужда информация (не коментирам обектите изпратени от сътрудници на създателя на картата).
                  11. Съвместени са коти със стойности в Балтийска височинна система с хоризонтали интер-полирани от радарни снимки използващи друга височинна система.
                  12. Хоризонталите не са изчистени от грешки при интерполацията секат реки и водни площи.
                  13. Липса на тематична подялба със съответната специализирана обработка на данните с оглед необходимостта на потребителите на тематичните слоеве.
                  14. Допуска се добавяне на информация от практически непроверени източници (дори само това я прави просто играчка)
                  15. Авторът не носи отговорност за продукта си никъде и под никаква форма – всъщност на практика авторът е нелегален.

И понеже авторът постоянно парадира с това колко хора са я изтеглили аз бих попитал, а колко от тях реално я ползват успешно и разчитат на нея.

По-долу привеждам няколко графични примера за тотални не съответствия и разминавания в картата на к2.

При изготвянето на този материал съм ползвал мнението и консултациите на специалисти по геодезия и картография!

Съжалявам за големия размер на картинките но той е необходим за да се видят ясно примерите!

VPetrov.photography

Коментар

1. Претрупаност и липса на всякаква картографска култура при изготвянето на картата.
                    Лично мнение на лаик, неподкрепено с никакви знания и конкретни примери.
                    2. Разно мащабност на информацията - липсва генерализиране съответно детайлизиране на данните.
                    Очевидно използване на непознти термини.
                    3. Безсмислена подялба на отделните карти в пакета, не позволяваща те да се използват в логична последователност.
                    Кратата е поделена след дълбоко обмисляне за максимално бързодействие, с възможно най-голям брой модели проемници. Естествено с развиването на хардуера подялбата търпи промени
                    4. Непроверена или некоректно конвертирана входна информация.
                    Поредното непровероно изказване имащо за цел да вреди. Неграмотно твърдение, поставящо под съмнение всичко казано по темата от в.п.
                    5. Цели масиви от данни са постъпвали с не съответстващи на другите картографски параметри (референтен елипсоид и картна проекция) и са заложени така в общия масив.
                    Очевидно използване на непознти термини, за пореден изложени в стила на в.п. сиреч непроверени и целящи да вредят. Неграмотно твърдение, поставящо под съмнение всичко казано по темата от в.п.
                    6. Липса на каквато и да е топология при линейните обекти – например, реките често пъти са няколко линии наложени една върху друга некоректно затваряне на полигони и др.
                    Всеки запознат с .img формата не би използвал думата топология. Дори данните с идеална топология, биха изглеждали по подобен начин в този формат. Непознаване на особеностите и спецификата и излагане на общи фрази, несъвместими с конкретиката на случая.
                    7. Няма никаква систематика в легендата.
                    Това което наричаш" легендата" не е перфектно, но изисква като минимум боравене с хартиена карта, за да бъде ползвано. Непознаване на възможностите на формата.
                    8. Не добра организация на детайлността при промяна на мащабите.
                    Лично мнение, основано на недостачно познаване на специфините изисквания при изготвянето на карти за GPS приемници. Организацията е оптимална за максимален брой модели приемници с различни хардуерни възможности и е плод на много кратни консултации и тестове.
                    9. Липса на логика (примерно послойна) в изграждане на пакета, което неминуемо довежда до практическата невъзможност за неговото използване.
                    За твоята логика едва ли има подходяща организация на "пакета". Използването на пакета изисква като минимум елементарни познания и грамотност.
                    10. Некоректност и заблуждаване на потребителя още със самата инсталация. Претендира се, че това е изцяло безплатна карта съдържаща безплатна информация. Всъщност истината е че безплатно се предоставя чужда информация (не коментирам обектите изпратени от сътрудници на създателя на картата).
                    Непроверено твърдение имащо за цел да вреди. Да информацията е напълно безплатна.
                    11. Съвместени са коти със стойности в Балтийска височинна система с хоризонтали интер-полирани от радарни снимки използващи друга височинна система.
                    Неграмотно твърдение, предвид че в картата няма нито една кота в Балтийска височинна система. Данните за надморската височина не претендират за точност.
                    12. Хоризонталите не са изчистени от грешки при интерполацията секат реки и водни площи.
                    Факт, но вършат чудесна работа за ориентиране, между другото под водните площи също има релеф, питай риболовците.
                    13. Липса на тематична подялба със съответната специализирана обработка на данните с оглед необходимостта на потребителите на тематичните слоеве.
                    Т.нар. слоеве са възможни но силно не препоръчителни, погледни всички оригинални продукти на Garmin
                    14. Допуска се добавяне на информация от практически непроверени източници (дори само това я прави просто играчка)
                    Непроверено и невярно твърдение. Всички новопостъпващи данни са надлежно проверявани, в рамките на възможното.
                    15. Авторът не носи отговорност за продукта си никъде и под никаква форма – всъщност на практика авторът е нелегален.
                    Който е пожелал се е запознал с автора.

В заключение мога да кажа, че с изключение на няколко уместни забележки си написал поредните глупости, облечени в претенци.

Прегледах картинките. Използваш думата "реален" неграмотно.
                    Сравнявал си с данни далеч от реалността, което прави цялото ти сравнение загуба на време(и за мен) и показва тенденциозност и желание за манипулация.
                    Относно водните басейни - много често те са с променлив обем/площ. Справка - миналогодишните наводнения.
                    Относно хоризонталите - мисля че тези в БГ Топо Мапс са достатъчно добри за ориентиране и подробността им е съобразена с много фактори, основния от които е максимално бързодействие за повече модели приемници. Твърдението ми се подкрепя и от приложената картинка.
                    Относно контурите на населените места - това са очертания с минимално значение за ползването на картата. Различните населени места имарт разлчини видове полигони, които могат да са разминават.

Относно пътищата - в посочения пример данните от БГ Топо Мапс са очевидно ПО-НЕТОЧНИ, от данните с които е сравнявано. Поне това е мнението ми на базата на тази картинка.

При изготвянето на този материал съм ползвал мнението и консултациите на специалисти по геодезия и картография!
                    Мненията на специалистите са добре дошли, стига да не са изкривени от твоята уста. Впрочем конкретния случай е друг - става дума за представяне на географски данни в точно определен формат, със собствени възможности и ограничения, където азбучните правила търпят промени.
                    И понеже авторът постоянно парадира с това колко хора са я изтеглили аз бих попитал, а колко от тях реално я ползват успешно и разчитат на нея.
                    Вече казах мнението си по въпроса, но ако те интересува, просто направи анкета, може и в този форум.(Не забравяй че можеш да манипулираш резултата)
                    Понеже ми додея да се занимавам с глупостите ти, това ще бъде последния ми постинг по темата. Мисля че загубих повече от достатъчно време.

До всичи ползващи БГ Топо Мапс(дори да са двама заедно с мен)
                    БГ Топо Мапс ще продължи да се развива, до като има полза от нея. Надявам се да е полезна на много хора толкова, колкото и на мен, затова ще бъде и безплатна. На мен ми е достатъчно да си спомням виртуалните бири, които сме си разменяли.

Весели почивни дни и наздраве
                    Константин Коцев

Коментар

Написаното дотук е съвсем достатъчно всеки да си направи изводи... за картите и за пишещите...
                      VPetrov.photography

Коментар

Момчета,
                        мисля си, че форума е за да си ПОМАГАМЕ и ЗАБАВЛЯВАМЕ...

Изумен съм!

Някой направил нещо "на ползу роду", ами нека вместо да го критикуваме, да му помогнем, кой с каквото може...
                        пък било то и с критика, ама градивна.

Имало неточности по картата - да му ги посочим, за да ги няма в следващото издание и т.н.

Надявам се, че всички тук сме от един отбор, отборът на БЪЛГАРИЯ.
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Аз също съм един от ползвателите на BGTopoMaps и дори съм изпратил данни за някои градове. Тъй като не съм готов да положа толкова усилия и средства, че да проверя всички данни (а това не са трекове, които може да се предположи, че са точни), съм ги изпратил с пълното съзнание за наличие на неточности. Но мога да ви уверя, че данните се проверяват много старателно от K2. Бях му изпратил данни за няколко града, за част от които знаех, че не са особено точни и го предупредих. Той обаче не ги включи в картата.
                          А иначе моето мнение е, че този тип карти са основно за приблизително ориентиране. И грешка от 50-100 метра рядко е фатална. Аз ползвам GPG от много години, главно при пътувания в чужбина, и много често съм се удивлявал на точността на картите за Западна Европа, но реално тази точност не ми е трябвала. Обикновенно търся улица и посоката към нея. Дори и ауторутингът не е най-важен (макар че много помага). Но мисля че е вън от съмнение, че е по-добре не особено точна информация, отколкото никаква. Когато си в непознат град и търсиш някоя улица и не особено точна карта е безценна. А когато се намери някой да направим перфектна карта, аз ще съм от първите, които ще я купят. За сега обаче предпочитам BGTopoMaps , защото имам възможност с GPSMapEdit и cGPSmapper да си редактирам данните и да си добавям неща, които ме интересуват, а едва ли биха интересували други.
                          Затова призовавам всички, които не са готови да чакат Garmin да пусне "перфектната" карта на България, да подпомогнат К2 за включване на повече населени места в картата.

Коментар

Първоначално публикуван от miro_h
                            Затова призовавам всички, които не са готови да чакат Garmin да пусне "перфектната" карта на България, да подпомогнат К2 за включване на повече населени места в картата.
                            Само да внимават какво приказват, че К2 го дава нервак и може и да ги сиктирдоса, ако вземат да му задават въпроси.

Първоначално публикуван от k2
                            Честно казано горедя се с отговора и наистина предпочитам пилетата свикнали всичко да им се смеле и постави в човката да не ползват картите.
                            А въпросното "пиле" беше изявило желание да му подава информация ...
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Пичове,вие защо въобще ги сравнявате двете карти !!!

Едната е рутираща,доста точна,постоянно се ъпдейтва,пътищата са класифицирани,.....абе въобще е за хора които ГПС-а за нещо повече от поредната дрънкулка.Освен това е КОМЕРСИАЛЕН ПРОДУКТ!

Топо мапс си е free продукт и си супер като такъв!Препоръчвам го на всички които имат ГПС и искат да имат вътре някаква карта на БГ.Аз си я ползвам с голям кеф,освен в случаите когато:

1.Трябва ми точно местоположение на обект а не колкото да имам представа че съществува

2.Тръгвам по чукарите с мотора(или пикапа) и ми трябва достоверен маршрут

3.Не ми остава време да си правя route на компа предварително и ползвам autorouting,включително и по асфалтови пътища.

При тези случаи ползвам БГ офроуд картата!!!(платена)

Във всички останали случаи , когато просто ей така си нося ГПС-а си включвам Топо мапс-а,все пак дава някакява представа къде се намираш, а и е напълно безплатна.Така че ако сте туристи (пешеходци) и имате време за разхоки,или парапланеристи,или просто не ви се дават пари за нещо истинско, горещо ви препоръчвам да ползвате картите на К2.Така че К2-ние всички благодарим за безплатния труд който полагаш- а "на харизан кон зъбите на се гледат", стига коня да не е умрял междувременно, че се губи смисъла
                              offroad фен
                              1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
                              TOYOTA Hilux 3.0 D-4D

Коментар

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X