Обява

Свий
Няма добавени обяви.

GPS НАВИГАТОР 750 НАМИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПАРЦЕЛ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: GPS НАВИГАТОР 750 НАМИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПАРЦЕЛ

Има ли някой идея за този софуеър който трансформира данните от 1970 във WGS формат за да се въведат в GPSа като стандартни координати ?

Коментар

Колега няма разработен софтуер, защото е КС `70г. е била силно засекретена "даже и от самите нас ", но сега вече като не е секретна има алгоритми по които се изчисляват тези "Мики Маус" координати в WGS `84 и може да се пресметат (с относителна точност), но ако не ти трябват професионално можеш да ми пратиш на лично, тези които те интересуват и аз ще ти ги сметна.
      TLC 90 1KZ-TE 2000г.
      "Социализмът приключва тогава, когато чуждите пари свършат!" - Маргарет Тачър

Коментар

... "Мики Маус" координати ...

Коментар

Благодаря Тони,

Въпросът ме интересува принципно. Имам познати геодезисти които ми изчисляват тези координати. Просто ако не представлява някаква убийствена секретност бих искал сам да правя това. Колкото до софуеъра- уверяват ме че има такъв, т.е разработена програма която трансформира координати от единия тип в другия.

Не ми е ясно защо казваш "приблизителна точност". Веднъж ползвах служител на геодезическата фирма да ми даде координатни точки на една нива. Той се движеше с най обикновен GPS. Значи ли това че ми е дал приблизителни точки и с какво приближение- 3 м като на моя GPS ли? А за прецизност какво трябва да ползва- тотална станция ли?

Коментар

http://www.geodesy-bg.net/index.php?id=22
            а това няма ли да помогне...

Коментар

Първоначално публикуван от gkostadinov Преглед на мнение
              Благодаря Тони,
              Значи ли това че ми е дал приблизителни точки и с какво приближение- 3 м като на моя GPS ли? А за прецизност какво трябва да ползва- тотална станция ли?
              Точно това означава. С истински GPS може да се трасира с точност 1-2 сантиметра, но никой геодезист няма да ти се занимава ако не ти е приятел или не си платиш съответната сума. Но познавам и геодезисти, трасирали с Benefon мобифон, от онези първите, големите. За щото предишния ден бях минал с малкия GPS и имаше марки по дърветата, та хората така и не разбраха разликата между Benefon и Garmin GPS 12.

Иначе и с тотална станция става, стига да има "репери" наблизо.
              "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
              http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Благодаря Тони,

Въпросът ме интересува принципно. Имам познати геодезисти които ми изчисляват тези координати. Просто ако не представлява някаква убийствена секретност бих искал сам да правя това. Колкото до софуеъра- уверяват ме че има такъв, т.е разработена програма която трансформира координати от единия тип в другия.

Не ми е ясно защо казваш "приблизителна точност". Веднъж ползвах служител на геодезическата фирма да ми даде координатни точки на една нива. Той се движеше с най обикновен GPS. Значи ли това че ми е дал приблизителни точки и с какво приближение- 3 м като на моя GPS ли? А за прецизност какво трябва да ползва- тотална станция ли?
                Ами относителна точност, но защо относителна е една друга много дълга тема, иначе малко те поизлъгах защото има софтуер, който смята, но за да можеш да си ги сметнеш с този софт. трябва да знаеш още доста неща по КС`70г. като изходни данни и точността за различните региони на страната е различна, но само ще ти кажа, че на места достига 20 м !!! и това геодезистите го знаят, та се правят корекций и т.н. трудно е за непрофесионалист. Добрата новина /всъщност и лошата/ в случая е ,че е Българското правителство е поело ангажимент да въведе WGS`84, но батака повярвай ми е голям, но знам че се работи по въроса един ден като подадеш молба за скица да ти я издадат с координати във WGS`84 ама кога ще стане ?????
                П.С Всъщност ако те интересува можеш като начало да изчетеш статийте на Тuono, уверявам те има какво да научиш, а бих казал, че на мен специално ми допода и начина по който са поднесени.
                Последно редактирано от tony553; 15-06-08, 12:39.
                TLC 90 1KZ-TE 2000г.
                "Социализмът приключва тогава, когато чуждите пари свършат!" - Маргарет Тачър

Коментар

Хрумна ми брилиантно-тъпата идея, за направя карта за Garmin, която всъщност да представлява една проста квадратна мрежа, която да показва координатите в "Мики-Маус 1970". Ще има само проблем по Стара планина и другите места, където се застъпват четирите зони, ако е обща картата. Затова може би 4 отделни карти, по една за всяка зона.

Естествено, отчитането вътре в мрежата ще става на око - но ако има разграфка на 10 метра - направо ще е с точността на самата машинка (като позиция).

Ке има ли желаещи за такова нещо? Ако се съберат 10 души, които да обещаят, че ще я ползват - ще направя.

Понеже аз нямам машинка Garmin (с екран), не съм на ясно дали имат възможност да работят с user datum, ако могат, може да се помисли за подобна фиктивна карта, на която да са нанесени параметрите на потребителската коорд.с-ма на различни места. Т.е. като застанете някъде, от картата да отчетете параметрите на datum-а, който трябва да въведете, после да си го въведете (тук картата ще избяга на майната си), и да си отчитате UTM метрите.

Въобще, измъчена работа - купете си нещо с операционна система (няма да спра да агитирам).

Сега се замислям, че в една такава фиктивна карта могат да бъдат вкарани и триангулачните точки, с имена и коти. Ама те обикновено трябват по други случаи. Поне ще е лесно за търсенето им, ако разполагаме само с Garmin. За такава карта обаче трябват 20 желаещи че адски ме мързи, и не ми трябва на мен.

Коментар

Благодаря на Туоно и Тони. Май нагазих в интересите на някои. Нямам такива намерения.
                    Благодаря и на Астерикс- този сайт е много интересен. Програмата UlTra при мен обаче не работи за конвертиране от 1970 към WGS. Не знам защо.

Коментар

ULTRA си работи безпроблемно.
                      Може би бъркаш някъде по стъпките.
                      Давай да помагаме.
                      Георги Тонев

Коментар

Изпращам приложението към скицата от което вземам данните и съобщението за грешка.
                        Мисля че прочетох внимателно указанията за работа с програмата.
                        Единственото което ми хрумва е, че може би това не е 1970 или не е К-9.
                        Прикачени файлове

Коментар

Пробвах я тая програма.
                          Леко бъгава, някой се е тренирал на програмиране чрез нея.

Направи такъв файл:
                          Код:
                          7058  4664465.70 9592498.27
                          7053  4664465.21 9592498.86
                          11    4664400.23 9592610.99
                          10    4664399.20 9592642.89
                          9     4664417.24 9592661.76
                          7049  4664470.14 9592603.62
                          13    4664537.17 9592539.47
                          След което го зареждаш в програмата, и почваш да гадаеш къде и как да настроиш коорд. системи. Добре че има някакво упътване (доста неразбираемо, между другото).

Та аз получих като резултат това (за 9-та зона):
                          Код:
                          7058 42°28'58.83559"  36°40'50.61983" 
                          7053 42°28'58.81694"  36°40'50.64202" 
                          11   42°28'56.17314"  36°40'55.05059" 
                          10   42°28'55.97985"  36°40'56.42325" 
                          9    42°28'56.46255"  36°40'57.36181" 
                          7049 42°28'58.44831"  36°40'55.20632" 
                          13   42°29'00.91661"  36°40'52.88677"
                          Не разбрах как се сменя форматът на резултатите, така че се бори сам с минутите и секундите.

Коментар

Първоначално публикуван от ynopum Преглед на мнение
                            Та аз получих като резултат това (за 9-та зона):
                            Без да настоявам за непогрешимост, ама мисля, че е в 5-а.
                            Прикачени файлове

Коментар

Единственото което ми хрумва е, че може би това не е 1970 или не е К-9.
                              Аз исках да проверя проблема с програмката просто. Не съм търсил къде е имота - идеята е той да се оправи сам - може да има много имоти, не само един и да ги търси с GPS

Коментар

Благодарности на упорит и денислав!
                                Единственото което не бях направил- не въвеждах номера на имота преди данните по "х" и "у". И се поитвах да направя само една точка. Може би това е причината за неуспеха ми.

Все пак имам един въпрос:
                                Как се определя тази зона: К-5, 7, 9?
                                В интерес на истината зоната там е наистина К-5, тъй като GPS координатите получени чрез трасформацията отговарят, докато тези получени от К-9 не са верни.

В инструкцията на програмата това не се обяснява.

Прави ми впечатление че ЕККАТЕ на ОСЗГ започва с цифрата 5- дали това има значение или е случайно?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X