Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли смисъл от нов автомобилен Garmin, днес?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Има ли смисъл от нов автомобилен Garmin, днес?

Според вас, има ли смисъл да си купя нов нисък клас (евтин) автомобилен навигатор Garmin, например Garmin Drive 53? Питам, защото при последните ми дълги пътувания из Гърция, старият ми верен Nuvi 1490 (над 16 годнини го имам), правеше доста проблеми. Замръзва, забива... Разбира се, може и аз да съм виновен, защото доколкото знам този модел не поддържа NTU карти, а само NT, но вече няма такива, а аз инсталирах именно NTU. Може да не е това причината, но знам ли... Факт е, че официално от Гармин вече излизат само NTU, които не били подходящи за старото Нуви 1490. Отделно, доста дразнещо – на нова карта са изобразени кръстовища, а хората вече направили кръгови, ок случва се, но една година по-късно качвам нова карта и кръговите още ги няма, което е леко несериозно, според мен. При Waze, или Google като че ли го няма този проблем.

Та според вас, има ли смисъл да го сменям, или да си карам с телефона с Waze, или Google?

Изобщо може ли по старото Nuvi 1490 нещо да се оптимизира, или просто хардуера вече сдава багажа? Или пък проблема е, че картите не са официални, а един вид пиратски? Донякъде и това малко не ми харесва, докато при едно обикновенно Garmin Drive 53 си има безплатно обновяване от Garmin.

Аз тия съм ги отписал за навигация,телефона е предостатъчен по тоя край
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

И аз мисля, че телефона е достатъчен. ОБАЧЕ, все още има и нещо, наречено "хартиена карта".
      Не пречи, не тежи, не заема много място. Не иска батерии, не иска спътник или сигнал, не иска постоянни актуализации, и стига да знаеш какво пише в нея- може да е много полезна.
      Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

Не, напълно няма смисъл при цивилна употреба.
        Има нужда при специализирана - в гората, планината, в морето във въздуха.
        Автомобил на пътя отдавна няма никаква нужда от отделен навигатор.
        Това е просто история.

Виж хартиена карта винаги ще бъде полизна.
        Враг усраине

Коментар

В морето от десетина години сме с айпади / или там кога излезе първия им модел /,носехме едни базуки с хартиени карти и един ден седнах е с брата на по пиене,сметнахме,че 6 години хартиен карта не сме отваряли и отебахме базуките. От година 2 тукшните спряха да произвеждат хартиени карти,явно не им върви бизнеса,няма търсене нещо пък и тия карти за да са актуални ти трябва по 3-5 пъти на година да се влачиш до магазина.От Януари 2025 хартиени няма,Англичаните май година преди това биха кепенците

https://nauticalcharts.noaa.gov/char...al-charts.html

На мотора имам Гармин някакъв,дойде с него,99% от времето съм с телефона обаче,имам Гармин ИНРИЧ с карти в него,но това 100% от времето се ползва за проследяване на позиция и комуникация като нямам обхват.

В пустинята сме с Айпад и там,еле вечер се е утепало да се намериш загубен по пясъците,в комбито и там съм с Айпад на стойка Фунауе или там каквото беше.

Идеята ви ми е ясна ма реалността друго показва,като паднат сателитите ‘е се сетя за вас нищо,че няма да можем да си пишем 🥃🥃🤣

Хартията е добр идея на хартия само,реално не ти трябва
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            От година 2 тукшните спряха да произвеждат хартиени карти,явно не им върви бизнеса,няма търсене нещо пък и тия карти за да са актуални ти трябва по 3-5 пъти на година да се влачиш до магазина.От Януари 2025 хартиени няма,Англичаните май година преди това биха кепенците
            Тия пък, що не гледат от военните? Не помня кои американци ли натовци ли, първо спрели да учат навигация по компас и карта, после пак го върнАли обратно, щото нали... все пак разбрали, че трябва.

• BENZBOSS
            BENZBOSS коментира
            Редактиране на коментар
            То за капитанско 500 тона ти искат тест Навигация по звездите ма като отида в библиотеката да търся книгата с цифрите и вече никой не го печата това……..та така,не съм военен,и секстант никой не гледам да ползва често както и морзовата ти ти тит

Аз секстант и таблици няма да влача,както казах хартиени карти с години влачехме и нищо,сега и резервен Айпад е достатъчен

Гармина е хубава и полезна вещ, но старите устроиства вече се бъгват, бавни са и дразнят, говоря за над 10-15 годишните. Има нови, с доста повече функции и дигитален приемник / има буква D в означението на модела/, 6-7 инчови, освен това с доживотен безплатен ъпдейт на картите, гласови команди и т.н. 4-600 лева са, има и втора ръка на добра цена. Сами си качват новите карти през wi-fi. Сравнено с телефони работят и без интернет, което на определени места е важно. Мен ме дразни каквото и да е било, което ми е на таблото да ми светка и разсейва, и пускам навигация само в град, за намиране на адрес и ориентация.

Картата на хартия обаче е хубаво нещо, има нови актуални, много добре направени, удобни са. Незаменими са за добиване на реална представа и общ поглед, сравнено с екран. Или атласите на Мишлен- но у нас не се издават, трябва от чужбина. У нас най-добрата фирма за карти е Домино, продават в бензиностанциите, гръцката и турската карта са изключително подробни.
          0899 шест5313нула
          За всекиго по нещо

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
            ...
            Хартията е добр идея на хартия само,реално не ти трябва
            Сега да не ми кажеш, че всички пари са ти в банката и го караш само на пласмаса?
            Даже само за бекъп вариант аналоговата карта е полезна.
            Не е нормално да разчиташ единствено на ток за да идеш някъде
            Враг усраине

Коментар

• BENZBOSS
              BENZBOSS коментира
              Редактиране на коментар
              Аз с карти работя и има твоето мислене,като ги размъквах 6 години без една да отворя и ми се смени мисленето.

Иначе знам много добре какво пишеш,6 години мъкнене на базука с карти не е малко Имам един малък алманах в комбито с карти и интересни места из тукашните земи……..ми не може да бие айпада колко и да се напъва,а тока не ми е свършил за тия години.

И не пиша да не се носи,пиша,че според моя опит няма смисъл,кой иска да носи,аз носих та няма да е първия или последния

Гармини с автоматично обновяване през безжичния, електронни книги (и те така), компютри с ай-ди чип, софтуер, дето не е твой и друг го управлява, а данните са ти в облаците, мобилни телефони и автомобили - като компютрите, виртуални пари, които са на чужди сървъри....
            Много удобно. Като памук около топките

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
              ...Виж хартиена карта винаги ще бъде полизна.
              Това е нещо което за цивилна употреба вече е почти в историята.
              Наскоро познат разказваше, как се е опитвал да си купи хартиена карта в швабско. Почти навсякъде го питали "да си вас" и 'що не си ползва телефона.
              Накрая в една от бензиностанциите намерили в склада изостанала карта, и му я дали.

Не знам дали тук все още се намират хардуерни карти в продажба, но и да има, няма да е за дълго. Никой търговец няма да държи стоки към които има интерес два пъти за десетилетие.
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Всички навигации могат да работят Офлайн, даже Гугълските.
                Да ползваш хартиена карта, трябва да знаеш къде се намираш. За това в морето и пустинята ти трябва онова сложно приспособление което нямаш..... и не знаеш как се ползва. Ай да кажем, че часовник имаш. На времето имах добър хартиен алманах в Патрула. Замина си с него.

По-лесно е да те отърват от парите в джоба от колкото да оберат банката. Тия от джоба са ми ги прибирали 3-4 пъти до сега. Банка още не ми е фалирала, да не дава Господ.
                Облаците са кофти нещо. От тях вали.
                Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                Съединител - долен, ляв педал.
                Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• ezhko
                  ezhko коментира
                  Редактиране на коментар
                  За крадене от банка - справка Кипър

Ами аз ако нямам лаптоп - а като пътувам не нося такъв - винаги ми е много по-прегледно да се ориентирам на хартиена карта на къде вървя.
                Преди няколко години в Душанбе ни пратиха местни на конкретно място за аналогови карти.
                Ако не бяха те - абсурд да намерим хартиена карта.
                За Немя не знам но тъдява по бензиностанции все има достатъчно.
                И еврогея също, освен ако в последните 5 години не са изчезнали.

Все тая де - въпроса беше за друго и отговора е доста еднозначен: НЯМА нужда от отделен автомобилен навигатор от вида NUVI
                Враг усраине

Коментар

Хартиени карти в чужбина има много повече, отколкото се предлагат у нас, по-разнообразни и за целия свят ! Особено тръгващите през Гибралтар на долу, винаги са снабдени с карти ! И се оплакват, че на границата мароканците ги късат ако не е отбелязано, че Западна Сахара е в Мароко..
                  Последно редактирано от sonda; 19-02-26, 11:05.
                  0899 шест5313нула
                  За всекиго по нещо

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                    Хартиени карти в чужбина има много повече, отколкото се предлагат у нас...
                    Абе по Азия например не е баш така или не знаем къде да ги дирим.
                    Тоест с питане се намират но не са като тука - на почти всяка бензиностанция или книжарница.
                    Хората там обичат да си говорят, може би затова.
                    Ем спреш, ем пикаш, ем ли полафиш с некой и между другото не упътят

Аз по принцип за бекъп ползвам телефон, основно с отделен GPS.
                    Но предпочитам да имам и истинска карта като не пропускам да купя ако намеря.
                    Това не означава, че и тука разнасям с мен хартиена, всъщност наоколо не гледам в нищо.
                    Хората масово за запалили ваза при шофиране но според мен е масово така заради предупрежденията.
                    А такива липсват при "нафтово" нуви и това е още един момент заради който "олекват".
                    Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение

Абе по Азия например не е баш така или не знаем къде да ги дирим.
                      Тоест с питане се намират но не са като тука - на почти всяка бензиностанция или книжарница.
                      Хората там обичат да си говорят, може би затова.
                      Ем спреш, ем пикаш, ем ли полафиш с некой и между другото не упътят

Аз по принцип за бекъп ползвам телефон, основно с отделен GPS.
                      Но предпочитам да имам и истинска карта като не пропускам да купя ако намеря.
                      Това не означава, че и тука разнасям с мен хартиена, всъщност наоколо не гледам в нищо.
                      Хората масово за запалили ваза при шофиране но според мен е масово така заради предупрежденията.
                      А такива липсват при "нафтово" нуви и това е още един момент заради който "олекват".
                      Аа, да, не Мисълта ми беше/е , че из западна чужбина, поради много издателства и т.н би могло да се намери всяка карта за свет голем, а не че на изток и юг е пълно с карти..Да речем карта за Грузия взех от Германия, тука йок..

Гармина също доносничи за камери иначе. Аз общо взето, както писах, ме дразнят всичките, освен карта, и ги нося под седалката за намиране на точен адрес в град, ако потрябва, в краен случай...Много пъти и само компаса на колата ме е ориентирал даже, той не ме дразни ..

Но и зависи за какво трябва. За далечно пътуване ли, за у нас ли, за мотор, камион, баирбудала ли, офроуд ли, то и това е от значение..Общо взето кой каквото му е удобно/ достатъчно за конкретната цел.
                      0899 шест5313нула
                      За всекиго по нещо

Коментар

Гармина клюкари от десетки години за камери но ако е взел да може динамично да взема данни за разни събития на пътя ще да е нещо ново за мен.
                        Доколкото съм чувал (не, че ме интересува) вазата има репорти за какво ли не: Камери, куки, катастрофи, умрели животни - по едно време дори тролове така репортвали куките така
                        Май няма сила дето да и стъпи на пръста и както актуални събития, случващи се на пътя.
                        Имам познати, дето не могат да отлепят ако не са запалили вазата - толкова са вманиачени в нея.
                        Аз го хейта това и дори не съм го инсталирал ма то аз не съм и пример за нищо.
                        Всъщност не е така - казвали са ми, че ставам за лош пример баш
                        Враг усраине

Коментар

• Esper
                          Esper коментира
                          Редактиране на коментар
                          Некъде наскоро ми попадна нещо като слоган, който цитирам по памет:

Прекалено много полезни вещи правят прекалено много безполезни хора
                          Сигурно не е дословно пък и не запомних автора но със сигурност беше по-добре формулирано

• BENZBOSS
                          BENZBOSS коментира
                          Редактиране на коментар
                          На мотор брата е с Вазето,аз съм Gaia или OnX и антирадара ма пак зависи къде сме,Вазата за клюкарка е идеална,като ти каже Стълба в лявата лента …..3 км преди стълбата,а ти си на мотор и ми идва да го разцелувам

• Esper
                          Esper коментира
                          Редактиране на коментар
                          Вазата е силна в неща, които мен просто не ме интересуват - нито в кола нито на мотор.
                          Да намеря точка всичко дето така или иначе го има в телефон ми върши работа.
                          Като така или иначе е в мен защо да не свърши и още едно полезно нещо.

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 18,038 в 21:09 на 10-02-26.

Зареждам...
                      X