Обява
Свий
Няма добавени обяви.
И Китай смята да си прави собствена система за глобално позициониране...
Свий
X
-
До: И Китай смята да си прави собствена система за глобално позициониране...
То скоро в орбита няма да може да се разминем от спътници за позициониране
.
От друга страна след въвеждането на Глонасс нещата за по-високата точност станаха по-лесни и по-бързи. Е всяко нещо си струва пари, за съжаление цените на услугата не са паднали. Цената на приемникът 90% е такса за декодиране на сигнала. Сега вече имаме 3 доставчика, дано се види подобрение и в паричките.Най обичам да ми обясняват как няма да стане!
Коментар
-
А реално може ли да се ползват тези другите системи?
Защо съм останал с впечатление, че само Глонас-а работи (май донякъде само) освен GPS-а и то със приемник различен от нашите?Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
Seat Leon 2007 1.9 TDI
Коментар
-
Зависи от приемникът, но на този, който е за 2-те системи цената е около 60 000, верно че и точността на позициониране се мери в мм. За конвенционалните не съм чул още да са произвели.Най обичам да ми обясняват как няма да стане!
Коментар
-
В момента няма даже и в проект спътникова навигация с точност до милиметри. ГЛОНАСС със сигурност няма такива амбиции.
Колкото до цената, в момента 90% от цената е пазарен дефицит. Никой вече не може ефективно да събира пари от производителите на приемници. Затова и не се напрягат.
Коментар
-
цената е преувеличена. има приемници, които работят с двете системи, но глонас не е напълно оперативна. аз лично не съм работил с такъв приемник, но със сигурност не е толкова скъпПървоначално публикуван от Танасе Преглед на мнениеЗависи от приемникът, но на този, който е за 2-те системи цената е около 60 000, верно че и точността на позициониране се мери в мм. За конвенционалните не съм чул още да са произвели.последна версия на спийд камерите и засадите: http://paralax.org/garmin/
Коментар
-
Говорим за съвсем различни неща - става дума за 3 вида приемници:
- първият са всичките, които използваме - ръчни или в колите - те са с точност до 3 м.;
- вторият вид са дигиталните GPS-и, те са за проследяване на приемници, имащи връзка и с базова станция на Земята - този вид се използва от охранителните фирми и военните. Освен данните от спътниците, чрез връзката с наземната станция могат да се предават и други данни. Тук точността е до 1 м.;
- третият са геодезическите приемници, при които системата е доста по-сложна - за този вид говоря, че се постига милиметрова точност.
Относно цените - първите са няколкостотин лева, вторите - и те толкова плюс такса на охранителната фирма, на третите цените започват от 10 000 лева и стигат над 100 000...Най обичам да ми обясняват как няма да стане!
Коментар
-
Вторият и третият вид... сигурен ли си, че знаеш за какво говориш?Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнениеГоворим за съвсем различни неща - става дума за 3 вида приемници:
- първият са всичките, които използваме - ръчни или в колите - те са с точност до 3 м.;
- вторият вид са дигиталните GPS-и, те са за проследяване на приемници, имащи връзка и с базова станция на Земята - този вид се използва от охранителните фирми и военните. Освен данните от спътниците, чрез връзката с наземната станция могат да се предават и други данни. Тук точността е до 1 м.;
- третият са геодезическите приемници, при които системата е доста по-сложна - за този вид говоря, че се постига милиметрова точност.
Относно цените - първите са няколкостотин лева, вторите - и те толкова плюс такса на охранителната фирма, на третите цените започват от 10 000 лева и стигат над 100 000...
Охранително/проследяващите устройства ползват съвсем същите чипове, като навигационните. На много автомобили даже приемникът е общ за навигацията и охраната. И е вграден в автомобила. Връзката с наземната станция е през други канали, нямащи нищо общо с GPS технологията - най-често клетъчни мрежи. Точността е като на навигацията и се определя от качеството на приемника и сигнала в дадения район. Точността е 1м или по-лоша за всичките. Аз в България точност под 1.8м не съм виждал.
Третият вид - геодезичните - пак са същите. И точността им е същата. Точността от милиметри се постига с оптика, тригонометрия и опорна мрежа от известни точки. Методите са същите още от древен Египет, само сметалките са по-добри. Там GPS приемници се ползват отскоро, и те служат само за ориентация и намиране на опорните знаци (особено извън населените места). Иначе, за геодезиста наличието на GPS приемник в тоталната станция е бегла екстра, без която всякак ще се оправи. Еднаква работа му върши и обикновен навигационен.
ГЛОНАСС обещават по-добри резултати, но пак стотици пъти по-неточни от класическата геодезия.
Комбинирани чипсети за GPS/ГЛОНАСС се продават свободно за под $50, готови за свързване към контролер. Крайни устройства с ГЛОНАСС има съвсем малко, продават се в Русия в малки серии.
Коментар
-
Не ми се рови в статистическата радиофизика, защото никога не съм дружал с тая математика. Поради това не мога да разкажа подробности. Обаче напоследък там се вдига няква голяма гюрултия на тема приемане на зашумени слаби сигнали. И с тия спътници и наземната им инфраструкура, тоя - оня ще изхвърли много пари на вятъра.
Идеята със спътниковото поле е принципно лоша - спътниците мърдат неприемливо много. А квазарите все едно са на края на видимата Вселена, и не мърдат хич. Възможно най неподвижното съзвездие. Само дето миганията им минават трудно през атмосферата. Та значи скоро някой ще получи Нобелова награда за това, а някой ще започне да продава прескъпо особено чувствителни радиоприемници
Коментар
-
И квазарите не са чак толкова неподвижни. Т.е. те са си, ама пространството се гъне както си ще, та все едно и за тях ще трябва алманах, няма да се мине със списък. Отделно, че излъчват каквото и когато си искат и познаването им в радиошумотевицата на Земята е трудна задача без многометрови антени. Цяла отделна тема е, че самата земя мърда достатъчно, за да обърка сметките, релативни на земни обекти.Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнениеНе ми се рови в статистическата радиофизика, защото никога не съм дружал с тая математика. Поради това не мога да разкажа подробности. Обаче напоследък там се вдига няква голяма гюрултия на тема приемане на зашумени слаби сигнали. И с тия спътници и наземната им инфраструкура, тоя - оня ще изхвърли много пари на вятъра.
Идеята със спътниковото поле е принципно лоша - спътниците мърдат неприемливо много. А квазарите все едно са на края на видимата Вселена, и не мърдат хич. Възможно най неподвижното съзвездие. Само дето миганията им минават трудно през атмосферата. Та значи скоро някой ще получи Нобелова награда за това, а някой ще започне да продава прескъпо особено чувствителни радиоприемници
Коментар
-
Не, гласовете на всичките са строго разпознаваеми и еднозначни. Освен това са достатъчно много, за да може просто да се пропускат преместените от свръхнови в ъъъ... момента
Остава да се оправяш само с атмосферната турбуленция, което е известна още от Спутник - 1 технология.
Антените са реалният проблем, и част от филтрацията. Явно затова и са се разбързали теоретиците. Как трябва да изглежда синтезираната апертура на джобен прибор, аз нямам идея
Коментар
-
Това с квазарите не го вдявам
.
Каква ще е времевата база/референт
.
А и разстоянието от различни точки по повърхността на Земята до тях на практика е еднакво
.
Животът се мери не с броя вдишвания, а с моментите които спират дъха
GARMIN nuviCam LMT, GARMIN nuvi 200
Коментар
-
Не е казано, че ще станат джобни. Може да има и теоретични лимити. От друга страна, и цялата сегашна система да стане "прокси" към квазарите, пак е бонус. Може би, милиметрите ще станат постижими.Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнениеНе, гласовете на всичките са строго разпознаваеми и еднозначни. Освен това са достатъчно много, за да може просто да се пропускат преместените от свръхнови в ъъъ... момента
Остава да се оправяш само с атмосферната турбуленция, което е известна още от Спутник - 1 технология.
Антените са реалният проблем, и част от филтрацията. Явно затова и са се разбързали теоретиците. Как трябва да изглежда синтезираната апертура на джобен прибор, аз нямам идея
Коментар
-
Ако го искаш в понятия времева база, това ще са краищата на антената. По закъснението между тях ще определяш кой откъде ти пее.Първоначално публикуван от chavdarlk Преглед на мнениеТова с квазарите не го вдявам
.
Каква ще е времевата база/референт
.
А и разстоянието от различни точки по повърхността на Земята до тях на практика е еднакво
.

Пък и май пеят доста синхронно. Чак да ги заподозре човек.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар