Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И Китай смята да си прави собствена система за глобално позициониране...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: И Китай смята да си прави собствена система за глобално позициониране...

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Вторият и третият вид... сигурен ли си, че знаеш за какво говориш?
    ...
    Третият вид - геодезичните - пак са същите. И точността им е същата. Точността от милиметри се постига с оптика, тригонометрия и опорна мрежа от известни точки. Методите са същите още от древен Египет, само сметалките са по-добри. Там GPS приемници се ползват отскоро, и те служат само за ориентация и намиране на опорните знаци (особено извън населените места). Иначе, за геодезиста наличието на GPS приемник в тоталната станция е бегла екстра, без която всякак ще се оправи. Еднаква работа му върши и обикновен навигационен.
    Хм-м-м доста странна мисъл бих казал, обикновенния нагигационен може да ти свърши работа за да намериш ТТ, ама някак не виждам как ще направиш точно измерване (под 3m) с него или как ще отидеш да мериш в гората с оптика, не че неможе ама да правиш полигон с точка до всяко дърво, което ти се изпречи на пътя, не си е работа . Виж за опорната мрежа си си прав. Та накратко геодезически GPSи си има и въобще не им е работата само да те ориентират накъде има ТТ например, а мерят с точност в порядъка на mm, само че наистина точността неможе да дойде от спътници пък ако ще и да са 200, а от наземна станция, която да нанася корекции.
    По същия начин не виждам с какво ще помогне получаването на сигнал от някъде във вселената, без наземна корекция точността пак би си била ниска. Рзликата само би била, че грешката няма да идва от неравномерното движение на спътник, а от голямото разстояние.

Коментар

Първоначално публикуван от the_sandman Преглед на мнение
      Хм-м-м доста странна мисъл бих казал, обикновенния нагигационен може да ти свърши работа за да намериш ТТ, ама някак не виждам как ще направиш точно измерване (под 3m) с него или как ще отидеш да мериш в гората с оптика, не че неможе ама да правиш полигон с точка до всяко дърво, което ти се изпречи на пътя, не си е работа . Виж за опорната мрежа си си прав. Та накратко геодезически GPSи си има и въобще не им е работата само да те ориентират накъде има ТТ например, а мерят с точност в порядъка на mm, само че наистина точността неможе да дойде от спътници пък ако ще и да са 200, а от наземна станция, която да нанася корекции.
      По същия начин не виждам с какво ще помогне получаването на сигнал от някъде във вселената, без наземна корекция точността пак би си била ниска. Рзликата само би била, че грешката няма да идва от неравномерното движение на спътник, а от голямото разстояние.
      Ааа, наземна станция, казваш. И даже не една, а цяла опорна мрежа. Просто сме заменили оптиката и Слънцето с радиоантени и спътници, но принципът остава. Относителни измервания и триангулация до дупка, макар и скрито от геодезиста. Съжалявам, трябваше да се доосведомя за тази нова технология в геодезията.

Колкото до квазарите, идеята си я бива. Най-малко, защото движението на Земята във Вселената е приблизително известно и трудно може да се промени, а квазарите работят независимо от финансиране и политика. Разстоянието е само от полза в тези сметки. Но тази идея е инженерен кошмар, въпреки оптимизма на Стефан. Може и да потръгне, не знам.

Коментар

Триангулацията си е триангулация, тя си е константа според мен. И именно там ми е идеята, от където и да получаваме сигнал без наземни станции, които да правят корекция, точността ще е много относително понятие. А колкото до парите, винаги ще манерят начин да си ги вземат от нас, независимо от първоначалните вложения. Също е и ясно, че има ли разработена технология, то задължително ще има начин и за "прецакването" и, стига да можеш да си го позволиш ($$$) и пак същите игачи ще са на пазара...

Коментар

Първоначално публикуван от the_sandman Преглед на мнение
          Триангулацията си е триангулация, тя си е константа според мен. И именно там ми е идеята, от където и да получаваме сигнал без наземни станции, които да правят корекция, точността ще е много относително понятие. А колкото до парите, винаги ще манерят начин да си ги вземат от нас, независимо от първоначалните вложения. Също е и ясно, че има ли разработена технология, то задължително ще има начин и за "прецакването" и, стига да можеш да си го позволиш ($$$) и пак същите игачи ще са на пазара...
          Прецакай квазарите и ще те призная !!! И не само аз.

Коментар

Защо са ви наземни станции? Астронавигацията се оправя без тях. Ако имаш звезди, ти трябва само сектант, часовник и таблици. Това е съвсем същото. Само трябва да се иде в радиодиапазона например, за да се виждат и денем, и антената да е по-малка от обикновен гигантски телескоп
            Как таблиците да се набутат в паметта на калкулатора е известно, как да се направи точен часовник също, пеленгацията по ъгъл на предавателите - и тя, всички са в безкрайността, известни са и прозорците за различните лъчения в атмосферата и йоносферата. Остава само приемникът за слаби сигнали в кой да е диапазон, в който пеят.

Коментар

Не е много по темата, но да вметна една подробност. С геодезически приемници основно се мери по 2 начина.

1. Статика - поне един приемник се поставя на точка с известни координати. Останалите 1, 2, 3 или колкото си искате приемника определят нови точки с точност милиметри или сантиметри. Тук е важно да се знае, че няма никакви корекции на терена и никакви базови предаватели. Нито един от приемниците не "знае" за съществуването на останалите. Всичко се обвързва после в софтуера.

2. RTK (кинематика в реално време) - тук базата пак си е на точка с известни координати, но вече има връзка с друга, подвижна антена. Един корекции се предават чрез радиомодем или GSM и в реално време се получават точни координати. Колко точни? Ами Когато базата ми беше в София, а подвижната антена в едно трънско село, точността беше 4-5 сантиметра.

Като цяло една GPS мрежа е доста различна от триангулацията и не е много уместно да се сравняват.

Иначе от доста време ГЛОНАСС работи и ползвам данни от техните спътници, повече от година.

Това е.
              "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
              http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Прецакай квазарите и ще те призная !!! И не само аз.
                Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                известни са и прозорците за различните лъчения в атмосферата и йоносферата.
                Квазарите немога да ги прецакам (друг е въпросът, че някои вече са прецакани, ама ние не се знае след колко хледи или милони години ще видим, ако сме още тук ). Номерът е какво става в атмосферата и най-вече в йоноферата и дали винаги е едно и също...и дали на това неможе да се влияе...

Първоначално публикуван от Tuono Преглед на мнение
                Като цяло една GPS мрежа е доста различна от триангулацията и не е много уместно да се сравняват.
                Чстно казано, мислех, че от моболнта станция и щока (с чинииката) си "контактуват" до изясняване на посочен ъгъл и растояние... Ама наистина, като се замисля, както трябва, не съм много сигурен дали това въобще е възможно, а и би било просто станцията да изпрща корекции...

Коментар

Разстоянието и посочния ъгъл са много точно определени между двете антени - база и щока, както го наричаш. Но проблем са координатите - те наистина са с точност на туристически приемник - 1.5-3 метра. Но понеже в софтуера са заложени и истинските координати на базата, компютъра (контролер с WindowsCE) обработва тези корекции от 1.5-3 метра и ги предава в реално време на Rover-а(щока, подвижната антена или както там се нарича). Предаването на тези корекции не е задължително да е директно. Дажи и с радио модеми могат да бъдат използвани ретранслатори точно както става предаването с GSM мрежата чрез клетките.

Но това за RTK, иначе няма никаква връзка между антените при Static.
                  Последно редактирано от Tuono; 24-01-09, 21:08.

Коментар

Първоначално публикуван от Tuono Преглед на мнение
                    Разстоянието и посочния ъгъл са много точно определени между двете антени
                    Е тук савсем се отклонихме от темата, ама ми стана инстресно. Нещо съвсем се обърках и установих, че и аз съм го карал "леко" нелогично в началото... Та щом между двете антени имаме посоен ъгъл и растояние и то точни, за каво въобще ни трябват спътници, при положение че станцията има известни координати, та това си Iва задча, която се решава дори от най-простата елка (е най-простата съсс sin и cos де). Не би ли трябвало станцията да дава единствено корекция за време, за изчисляване на разстоянието до различните спътници срвнявайки изчислените чрез тях координати и тези които ние сме задалии оттам поправка и на търсенитеот нас. Ако съм в грешка моля за разяснение .

Коментар

Посочния ъгъл и разстоянието са резултат от спътниците, няма как да ги избегнем. Този ъгъл и разстояние са определено точно спрямо двете антени, но спрямо реалната координатна система си е с грешка 1.5-3 м. Грубо казано GPS измерванията са нещо като триангулация, изнесена в космоса за удобство. Но както всяко ново постижение на техниката, решаваме един проблем и се появяват поне два други.

Беше много радващо, когато за първи път успях да заснема Track с точност 2-3 сантиметра, шофирайки с висока скорост по пътя. Пак за любопитните ще кажа нещо за Track-a. От Garmin ние познаваме настройки за запис на Track по изминато, разстояние, изтекло време или автоматично. При професионалните системи настройката по разстояние е разделена на 2D и 3D разстояние. От своя страна има настройка освен за измината дистанция в хоризонтално положение и за промяна във височината. С други думи казвам на системата:

3D Distance
                      Horizontal: 10.000 m
                      Vertical: 0.500 m

Това означава, че ще имам записана точка на всеки изминати 10 метра в хоризонтално положение, но ако през тези 10 метра надморската височина се промени с повече от 50 сантиметра независимо в каква посока също ще имам запис на точка.
                      Последно редактирано от Tuono; 24-01-09, 21:09.

Коментар

Защо са ви наземни станции? Астронавигацията се оправя без тях. Ако имаш звезди, ти трябва само сектант, часовник и таблици. Това е съвсем същото. Само трябва да се иде в радиодиапазона например, за да се виждат и денем, и антената да е по-малка от обикновен гигантски телескоп
                        Как таблиците да се набутат в паметта на калкулатора е известно, как да се направи точен часовник също, пеленгацията по ъгъл на предавателите - и тя, всички са в безкрайността, известни са и прозорците за различните лъчения в атмосферата и йоносферата. Остава само приемникът за слаби сигнали в кой да е диапазон, в който пеят.

А един Мармот завива шоколад . . .

Коментар

Щом няма друга работа ...
                          УКВ-то например нали работи само на пряка видимост? Как тогава има далечна тропосферна връзка? Айде, ние сме малка страна, и по телефона говорим от върховете, но военните имаха. Питай техните радисти какво ще правят, ако го няма практически многолъчевото приемане на засветките от разсейването на един и същи сигнал. А тука от цяла полусфера ти трябват три точки, избери ги колкото искаш далече една от друга, и които искаш. Или използвай повече, какво ти пречи? Моряците успяват да се определят и по две звезди някак си. Или по една през деня) И самолетите успяват да обиколят земята по звездите, и не се оплакват.

Коментар

Откраи време съществува морската навигация RECALL_DEKA/ и още деиства/ просто са разполижени много предаватели с тоно калибрирана мощност. На борда имаш приемник с точно калибрирано усилване и карти на RECALL_DEKA където са изобразени предавателите с концентричните окръжности на мощноста около тях. Просто си избираш 3-4 от тях в подходяща за предполагаемото ти положение позиция. Мериш приеманата мощност на всеки от тях./честотата им е намираш ж картата/. Където окръжностите около всеки предавател с съответната мощност се пресекат или направят триъгълник /четитигълник на грешката Там си с точност 10/50метра.
                            Точност която не се достига с секстант , алманах,чесовник и много сметки които можеш дори и с елка да оплескаш.
                            Дори има и такава по нова автоматизирана система която сама си избира предавателите ,мери ги и смята координатите,вместо ръчното графично построение
                            Естествено и наи-новата система по RECALL_DEKA е изпратена в музея на техниката от GPS-a ,но оше тези системи се ползват с успех в мореплаването.. Та дори и като ! основни ! /странно нали/
                            Живота е тръгнал от морето-
                            Човека се завръща там....

[url]http://ftp.domainbg.com/krasi_k/[/url]

Коментар

Tuono,
                              видя ли колега, че спрях?
                              Тук се заформи спор за яйцето и кокошката, предизвестен резултат. Винаги можеш да им обясниш как работи, но и да го направиш ще има ли ефект?
                              Кажи им, че и софтуерът при постпроцесинг използува корекции за ефимеридиите и др. подробности, да ще свърши работа, но на хора, които искат да знаят... тези не щат.

Krasi_k досега рядко съм видял нещо напълно ново измислено, всичко е на база на използваното досега. Както обясни колегата в геодезията също нещата се развиват върху някаква база, направена преди това.
                              Имам приятелче капитан, та той разказва, аз съм 30 м. широк и 150м. дълъг, ука ми дали съм 30 м. в ляво или на север.
                              Последно редактирано от Танасе; 30-01-09, 19:10.
                              Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Абе момчета, да не съм объркал форума нещо. Вие говорите за такива понятия и които не съм и чувал. Тази тема стана сложна...... и мигам само на парцали

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X