Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И Китай смята да си прави собствена система за глобално позициониране...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• И Китай смята да си прави собствена система за глобално позициониране...

http://news.ibox.bg/news/id_2084632174
    VPetrov.photography

До: И Китай смята да си прави собствена система за глобално позициониране...

Beidou се разглежда като конкурент на американската система за глобално позициониране GPS.
    Това означава, че китайската система ще се ползва и от военните ли?

Коментар

То скоро в орбита няма да може да се разминем от спътници за позициониране .
      От друга страна след въвеждането на Глонасс нещата за по-високата точност станаха по-лесни и по-бързи. Е всяко нещо си струва пари, за съжаление цените на услугата не са паднали. Цената на приемникът 90% е такса за декодиране на сигнала. Сега вече имаме 3 доставчика, дано се види подобрение и в паричките.
      Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

А реално може ли да се ползват тези другите системи?
        Защо съм останал с впечатление, че само Глонас-а работи (май донякъде само) освен GPS-а и то със приемник различен от нашите?
        Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
        Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Зависи от приемникът, но на този, който е за 2-те системи цената е около 60 000, верно че и точността на позициониране се мери в мм. За конвенционалните не съм чул още да са произвели.

Коментар

В момента няма даже и в проект спътникова навигация с точност до милиметри. ГЛОНАСС със сигурност няма такива амбиции.

Колкото до цената, в момента 90% от цената е пазарен дефицит. Никой вече не може ефективно да събира пари от производителите на приемници. Затова и не се напрягат.

Коментар

Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнение
              Зависи от приемникът, но на този, който е за 2-те системи цената е около 60 000, верно че и точността на позициониране се мери в мм. За конвенционалните не съм чул още да са произвели.
              цената е преувеличена. има приемници, които работят с двете системи, но глонас не е напълно оперативна. аз лично не съм работил с такъв приемник, но със сигурност не е толкова скъп
              последна версия на спийд камерите и засадите: http://paralax.org/garmin/

Коментар

Говорим за съвсем различни неща - става дума за 3 вида приемници:

- първият са всичките, които използваме - ръчни или в колите - те са с точност до 3 м.;
                - вторият вид са дигиталните GPS-и, те са за проследяване на приемници, имащи връзка и с базова станция на Земята - този вид се използва от охранителните фирми и военните. Освен данните от спътниците, чрез връзката с наземната станция могат да се предават и други данни. Тук точността е до 1 м.;
                - третият са геодезическите приемници, при които системата е доста по-сложна - за този вид говоря, че се постига милиметрова точност.

Относно цените - първите са няколкостотин лева, вторите - и те толкова плюс такса на охранителната фирма, на третите цените започват от 10 000 лева и стигат над 100 000...

Коментар

Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнение
                  Говорим за съвсем различни неща - става дума за 3 вида приемници:

- първият са всичките, които използваме - ръчни или в колите - те са с точност до 3 м.;
                  - вторият вид са дигиталните GPS-и, те са за проследяване на приемници, имащи връзка и с базова станция на Земята - този вид се използва от охранителните фирми и военните. Освен данните от спътниците, чрез връзката с наземната станция могат да се предават и други данни. Тук точността е до 1 м.;
                  - третият са геодезическите приемници, при които системата е доста по-сложна - за този вид говоря, че се постига милиметрова точност.

Относно цените - първите са няколкостотин лева, вторите - и те толкова плюс такса на охранителната фирма, на третите цените започват от 10 000 лева и стигат над 100 000...
                  Вторият и третият вид... сигурен ли си, че знаеш за какво говориш?

Охранително/проследяващите устройства ползват съвсем същите чипове, като навигационните. На много автомобили даже приемникът е общ за навигацията и охраната. И е вграден в автомобила. Връзката с наземната станция е през други канали, нямащи нищо общо с GPS технологията - най-често клетъчни мрежи. Точността е като на навигацията и се определя от качеството на приемника и сигнала в дадения район. Точността е 1м или по-лоша за всичките. Аз в България точност под 1.8м не съм виждал.

Третият вид - геодезичните - пак са същите. И точността им е същата. Точността от милиметри се постига с оптика, тригонометрия и опорна мрежа от известни точки. Методите са същите още от древен Египет, само сметалките са по-добри. Там GPS приемници се ползват отскоро, и те служат само за ориентация и намиране на опорните знаци (особено извън населените места). Иначе, за геодезиста наличието на GPS приемник в тоталната станция е бегла екстра, без която всякак ще се оправи. Еднаква работа му върши и обикновен навигационен.

ГЛОНАСС обещават по-добри резултати, но пак стотици пъти по-неточни от класическата геодезия.

Комбинирани чипсети за GPS/ГЛОНАСС се продават свободно за под $50, готови за свързване към контролер. Крайни устройства с ГЛОНАСС има съвсем малко, продават се в Русия в малки серии.

Коментар

Не ми се рови в статистическата радиофизика, защото никога не съм дружал с тая математика. Поради това не мога да разкажа подробности. Обаче напоследък там се вдига няква голяма гюрултия на тема приемане на зашумени слаби сигнали. И с тия спътници и наземната им инфраструкура, тоя - оня ще изхвърли много пари на вятъра.
                    Идеята със спътниковото поле е принципно лоша - спътниците мърдат неприемливо много. А квазарите все едно са на края на видимата Вселена, и не мърдат хич. Възможно най неподвижното съзвездие. Само дето миганията им минават трудно през атмосферата. Та значи скоро някой ще получи Нобелова награда за това, а някой ще започне да продава прескъпо особено чувствителни радиоприемници

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      Не ми се рови в статистическата радиофизика, защото никога не съм дружал с тая математика. Поради това не мога да разкажа подробности. Обаче напоследък там се вдига няква голяма гюрултия на тема приемане на зашумени слаби сигнали. И с тия спътници и наземната им инфраструкура, тоя - оня ще изхвърли много пари на вятъра.
                      Идеята със спътниковото поле е принципно лоша - спътниците мърдат неприемливо много. А квазарите все едно са на края на видимата Вселена, и не мърдат хич. Възможно най неподвижното съзвездие. Само дето миганията им минават трудно през атмосферата. Та значи скоро някой ще получи Нобелова награда за това, а някой ще започне да продава прескъпо особено чувствителни радиоприемници
                      И квазарите не са чак толкова неподвижни. Т.е. те са си, ама пространството се гъне както си ще, та все едно и за тях ще трябва алманах, няма да се мине със списък. Отделно, че излъчват каквото и когато си искат и познаването им в радиошумотевицата на Земята е трудна задача без многометрови антени. Цяла отделна тема е, че самата земя мърда достатъчно, за да обърка сметките, релативни на земни обекти.

Коментар

Не, гласовете на всичките са строго разпознаваеми и еднозначни. Освен това са достатъчно много, за да може просто да се пропускат преместените от свръхнови в ъъъ... момента Остава да се оправяш само с атмосферната турбуленция, което е известна още от Спутник - 1 технология.
                        Антените са реалният проблем, и част от филтрацията. Явно затова и са се разбързали теоретиците. Как трябва да изглежда синтезираната апертура на джобен прибор, аз нямам идея

Коментар

Това с квазарите не го вдявам .
                          Каква ще е времевата база/референт .
                          А и разстоянието от различни точки по повърхността на Земята до тях на практика е еднакво .
                          Животът се мери не с броя вдишвания, а с моментите които спират дъха
                          GARMIN nuviCam LMT, GARMIN nuvi 200

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            Не, гласовете на всичките са строго разпознаваеми и еднозначни. Освен това са достатъчно много, за да може просто да се пропускат преместените от свръхнови в ъъъ... момента Остава да се оправяш само с атмосферната турбуленция, което е известна още от Спутник - 1 технология.
                            Антените са реалният проблем, и част от филтрацията. Явно затова и са се разбързали теоретиците. Как трябва да изглежда синтезираната апертура на джобен прибор, аз нямам идея
                            Не е казано, че ще станат джобни. Може да има и теоретични лимити. От друга страна, и цялата сегашна система да стане "прокси" към квазарите, пак е бонус. Може би, милиметрите ще станат постижими.

Коментар

Първоначално публикуван от chavdarlk Преглед на мнение
                              Това с квазарите не го вдявам .
                              Каква ще е времевата база/референт .
                              А и разстоянието от различни точки по повърхността на Земята до тях на практика е еднакво .
                              Ако го искаш в понятия времева база, това ще са краищата на антената. По закъснението между тях ще определяш кой откъде ти пее.

Пък и май пеят доста синхронно. Чак да ги заподозре човек.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X