Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Задача с движение по азимут

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Задача с движение по азимут

По скоро тази задача е теоретична, отколкото практическа приложима при тези начални условия. Едва ли някой би тръгнал от началната точка и да пристигне отново там при тези условия без предварителна подготовка. Освен ако точката цел е диапазон с радиус 1км. Това е при грешка в "крачкомера" 10 см на 1 м. При по-малка грешка диапазона би се намалил. По-долу картинка на маршрута и обратен ход за определяне на азимута в (зелено)
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от tabak; 29-03-11, 11:49.

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
      Мне, по-добре да не опитва по твоя метод.
      Грешката от така или иначе разклатения метод с определянето на разстоянието и точността на определяне на азимута ще се умножи точно по този мащаб и човека ще се озове... в беда.
      Ми- значи трябва да се прецезита измерването на разстоянието - 1метър..това също е интересна задача-как да измерим 1м с подръчни средтва..после да го нанесем...що се отнася до точността на определяне на азимута- такава е задачата - компас...тоест имаме пред вид неговата инструментална грешка (ако елиминираме човешката)..иначе си мислех за педи-мойта е точно 20см, ма така отиваме към мащаб 1 към 10к..
      Равно поле...каква беда...също е интересно в такова до колко има видимост при добро време...
      Ще си умра гладен явно..

Намираш се в празно поле. Така заочва задачата от темата.Не става дума за вода
      Последно редактирано от 100yanov; 29-03-11, 12:43.

Коментар

Първоначално публикуван от 100yanov;1489159..................[FONT=Arial
        Намираш се в празно поле. Така заочва задачата от темата.Не става дума за вода[/FONT]
        Идеята за празното поле е, че нямаш ориентири. Същото е, ако си под вода
        LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
          По скоро тази задача е теоретична, отколкото практическа приложима при тези начални условия. Едва ли някой би тръгнал от началната точка и да пристигне отново там при тези условия без предварителна подготовка. Освен ако точката цел е диапазон с радиус 1км. Това е при грешка в "крачкомера" 10 см на 1 м. При по-малка грешка диапазона би се намалил. По-долу картинка на маршрута и обратен ход за определяне на азимута в (зелено)
          Има практическо приложение. При гмуркане от лодка в т."А". Плуваш наляво, надясно, следиш си курса и на края на третата права трябва да се върнеш на лодката.
          На лист хартия е лесно, трапеца го получавам и аз, едно към едно с твоя. Идеята беше как да се сметне къде е т."А". За вътрешна ориентация не говорим. Явно има начин, но не става за смятане на наум. Поне, не и с моето IQ
          LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Аз си представих..знаем,че сме в поле, но в ужасна мъгла, двама сме, загубили сме се, на другия му става зле и не може да продължи, няма обхват или са паднали батериите, няма гпс...трябва помощ...с варианти зима-сняг или друг сезон, нощ...или зима-нощ, минус 10..виелица закрива следите...демек Пернишката трагедия :-)..ако някой знае откъде идва този лаф, да каже, че го ползваме от години, а се губи откъде идва

Коментар

Pacific, до колкото знам, няма такъв метод. Не всички, които тръгват се връщат...
              There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
              No wahalla.

Коментар

Бре и аз учих ветроходство и методи за ориентиране, ма не помня без линийка , пергел и транспортир как ставаше, еле па ако преди това те е пернал гика у междувеждието.
                подаръци за мъже от FACOM
                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                  Бре и аз учих ветроходство и методи за ориентиране, ма не помня без линийка , пергел и транспортир как ставаше, еле па ако преди това те е пернал гика у междувеждието.
                  Тъй де! Нали за това съм обявил награда.

Коментар

Ооо, гика е суров педагог- и аз имам незабравими смени на халса:-)
                    Ако все пак, някой, някога измисли метод в съответствие с изискванията на Pacific, то хорариума по "Навигация" ще бъде съкратен на 5 часа от сегашните 5 години.
                    There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                    No wahalla.

Коментар

На това тука му викат dead reckoning. Google...
                      На времето португалските навигатори са се оправяли по този начин. И лога /дневника/ е стрквал няколко пьти тнглото си в злато. На ум не става. Или поне аз такьв магьосник още не сьм срещал. Носете си акьла и картите в морето. На полето с клечки и нещо за мерене на мащаб ще стане ама ще е толкова неточно, че...
                      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                        . Носете си акьла и картите в морето. На полето с клечки и нещо за мерене на мащаб ще стане ама ще е толкова неточно, че...
                        А по-добре резервни батерии за ГПСто.

Коментар

Задачата си е много трудно решима по условие. Освен разстоянието, според мен никой не може да върви в права линия без да има ориентир. Доколкото си спомням винаги малко завиваш в посока на по-силния си крак /десен или ляв/. В морето е същото /под и над вода/ - има течения, които също те отклоняват - с малко следвайки компаса, но на практика с доста при 5 км. разстояние в 1та посока. Идея нямам как мога да определя /особено в морето/ колко е 1 м. Не че на сушата ми е много лесно.
                          Извод - присъединявам се към наградния фонд на Пенчо - аз няма да го взема със сигурност.
                          Nothing comes from nothing...

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            А по-добре резервни батерии за ГПСто.
                            Няма да ти казвам колко си прав! Тия пеленги, дистанции... Даже по едно време ги преподавах. Урока започваше с "знаете ли кьде е най близкия магазин за GPS?"
                            Аз на работа с по малко от 3 GPS не ходя. Е сега даже се моткаме на една лодка и долу бачкат всичките 4 които имаме. 3 противоводни, всички с различни антени, взимат ток от различни места и минават на батерии автоматично, ако спре тока. Батерии има около 40 кила. Параноя...
                            Винаги сьм се чудел на хора - вьдицата му $1000 а няма кинти за GPS.
                            Е сега сме до Пуерто Рико. От Калифорния до тук поне 3-4 лодки на камьните. Снимки после.
                            Та тая задача е само за домашно. Клечки и станиолчета на теория вьршат работа. Практиката ...
                            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

По спомени, при подводни дейности , се изисква обозначаване и оповестяване, в смисъл - буй + сигнален флаг на него.
                              При гмуркане на близо около буя, то той може да е с дънна котва, ако ще се кръстосва по-надалеч - буя с въже за колана.
                              Пък на него може да накачулиш освен свирка и сигнална ракета, и ГСМ , и ГПС, и някоя друга бира (на буя, не на колана).
                              подаръци за мъже от FACOM
                              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                                По спомени, при подводни дейности , се изисква обозначаване и оповестяване, в смисъл - буй + сигнален флаг на него.
                                При гмуркане на близо около буя, то той може да е с дънна котва, ако ще се кръстосва по-надалеч - буя с въже за колана.
                                Пък на него може да накачулиш освен свирка и сигнална ракета, и ГСМ , и ГПС, и някоя друга бира (на буя, не на колана).
                                Така де. Все пак е 2011.
                                Тука доста хора не са виждали логаритмична линия или елка с ламбов дисплей.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X