Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Задача с движение по азимут

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Задача с движение по азимут

Абсолютно прав си - азимута към точка "А" е само един. Но ако крайната цел е да се върнеш в изходно положение с наличието само на компас, въпросът поставен за азимута е излишен. Пиша го, защото се задават задачи за решаване с такъв тип въпроси, които нямат нищо общо с решението им. Те подлагат на изпитание човешкото въображение за намирането му.
    Последно редактирано от tabak; 28-03-11, 00:07.

Коментар

Обратната задача.
      Така де, обратния азимут. Във всяка точка запомняш допълнителния до 180 градуса ъгъл, това и ще е контракурса. И знака. Ако си бягал по нещо до 180" - минус, ако от 180 до 360 - плюс.
      В учебниците му казват "построение на обратния курс", и имам хубави книжки по въпроса. Ако трябва честно - хем ме мързи да пиша, хем изобщо не мога да го разкажа разбираемо. Не ставам за даскал. Ако искаш - ще ти дам да почетеш. Скоро за луди пари купих хубава стара книга на български.

Коментар

Първоначално публикуван от Pacific Преглед на мнение
        Ха, не върши работа. Няма организатор, няма и трак. Няма и ГПС. Там няма сигнал
        Ако някой има и литература по въпроса бих я зачел.
        Здрасти Пасифик.
        Не знам дали си попадал на този документ от спелеото но предполагам че ще ти бъде интересен ако не си го чел http://www.bgspeleo.info/files/docs/...po%20azimu.doc
        Аз лично отдавна го имам и все се каня да седна един да го прочета по-подробно и да му вникна по дълбоко в съдържанието му,но поради глезотията за ориентиране с ГПС-а все още не съм се наканил.

Коментар

Правилото за обратно връщане по азимут преминавайки по същите отправни точки:

1. Ако при правата задача посоките на азимуталните ъгли са в посоки NE или SE, при обратната задача към азимуталният ъгъл определен от правата задача се прибавят 180 deg. Или ако азимуталният ъгъл при правата задача е със стойности между (0-180)deg, то при обратната задача към тези стойности се добавят (+180 deg) за да се определи азимуталния ъгъл.
          2. Ако при правата задача посоките на азимуталните ъгли са в посоки SW или NW, при обратната задача от азимуталния ъгъл определен от правата задача се изваждат 180 deg. Или ако азимуталният ъгъл при правата задача е със стойности между (180-360)deg, то при обратната задача от тези стойности се изваждат (-180 deg), за да се определи азимуталния ъгъл.

Пояснение: При правата задача има отправна точка и точка цел. При обратната задача точката цел се избира за отправна точка, а отправната точка за точка цел.
          Последно редактирано от tabak; 28-03-11, 11:26.

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
            Здрасти Пасифик.
            Не знам дали си попадал на този документ от спелеото но предполагам че ще ти бъде интересен ако не си го чел http://www.bgspeleo.info/files/docs/...po%20azimu.doc
            Аз лично отдавна го имам и все се каня да седна един да го прочета по-подробно и да му вникна по дълбоко в съдържанието му,но поради глезотията за ориентиране с ГПС-а все още не съм се наканил.
            Чел съм го, преди да го кача там. Но задачата е друга. Нямаш карта, а и не върши работа, защото си в празно поле. Линията на движението, в крайна сметка прави трапец. И въпросът ми беше дали има начин да намеря ъгъла към основата, посредством изчисляване на азимут.
            Явно няма начин да стане без лист и молив, но пък дискусията си стана добра
            LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Не знам защо ми изтрили първият пост, но всичко се свежда до решение на геометрична задача.

Коментар

Чел съм го, преди да го кача там. Но задачата е друга. Нямаш карта, а и не върши работа, защото си в празно поле. Линията на движението, в крайна сметка прави трапец. И въпросът ми беше дали има начин да намеря ъгъла към основата, посредством изчисляване на азимут.
                Явно няма начин да стане без лист и молив, но пък дискусията си стана добра
                При четири точки когато маршрута образува четириъгълник се получава, макар, че на ум да съобразяваш дали да вадиш или прибавяш... Я опитай с маршрут от 8-9 точки....
                сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Задачата се свежда до събиране на вектори, зададени с полярни координати. Сумата умножена по -1 дава вектора за връщане в началната точка.
                  “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
                  Walter Rohrl
                  GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Не търся отговора, а как се стига до него. Горното беше само пример. Има ли начин да се сметне наум, без карта, лист, молив. Имаш само компас.
                    Компасът сам по себе си не е сметало. Ако нямаш карта или ГПС, каква е целта на задачата. Седиш си в полето и си викаш аз съм в т.А. И чакаш някой овчар да ти даде азимут. Трябва да имаш начална точка и направление. Обобщено си в полярна координатна система, в която полюс е севера. Има разлика м/у магнитен и географски север, ама става дълго. Азимутът в геодезията се нарича посочен ъгъл / ъгъл спрямо севера, мерен по посока на часовата стрелка/. Ъгълът и преместването ти дават новата точка. Всъщност идеята е пренасяне на посочен ъгъл и пренасяне на координати. Ако неможеш да затвориш полигона /както е в примера/ се получава висящ /маркшайдерски/ полигон, приложим в мините, а сега в спелеологията. Като направиш връзката полярни-географски координати ще ти се изясни кристално. Обади ми се да ти дам един учебник по геодезия 1-ва част или си купи от Строителния техникум. Материята не е сложна и са нужни познания по математика за 7-ми клас. Можеш и сам да си почертаеш и помислиш, но ако незнаеш какво търсиш е трудно. Без лист и молив не става. Трябва много богато въображение /поне 3 ракии/.

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                    П.С. Самото питане е малко странно. Когато се работи с азимут не е необходимо да се указват посоки.
                    Азимутът е ъгъл към посоката / респ. посока/ сам по себе си.

ПП Задачата теоретична ли е или е с образователна цел, или се будалкаш нещо?
                    Както казва Сибирски, това е елементарна геометрия.
                    За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение

Азимутът е ъгъл към посоката / респ. посока/ сам по себе си.

.
                      И аз това имах предвид. Не е необходимо да се указва SW, W ...

Коментар

Първоначално публикуван от javoresku Преглед на мнение
                        Задачата се свежда до събиране на вектори, зададени с полярни координати. Сумата умножена по -1 дава вектора за връщане в началната точка.
                        Има ли литература по въпроса или да взимам учебниците на дъщеря ми?

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
                        Компасът сам по себе си не е сметало. ..................
                        ПП Задачата теоретична ли е или е с образователна цел, или се будалкаш нещо?
                        Както казва Сибирски, това е елементарна геометрия.
                        Уф, добре, че те познавам, че ......
                        Задачата е теоретична с образователна цел за практическо използване. Как ти звучи? И не се бъзикам. И ако някъде в седми клас ми бяха споменали "Азимут", със сигурност щях да помня И не, не опира до геометрия. Или опира, но когато се пребереш в къщи и седнеш да чертаеш. Нека да припомня "Намираш се в голо поле". Да добавя - под, вода, в пещера......няма значение. Няма карта, няма ориентири. Знаеш от къде си тръгнал, знаеш как си вървял и е време да се връщаш. По най-късата права, не по същия маршрут. Представи си, че трябва да преплуваш по линията на трапец, като първите три посоко са ти известни (в първия пост). Като стигнеш в края на третата страна от трапеца, трябва да се върнеш в изходна позиция. И на целия зор, в лодката имаш само компас. Без право да драскаш по дъното геометрия.Това е!
                        LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Без драскане - не става.
                          За направилия го - бира на корем с кебапчета.

Коментар

Става, ама не е точно сметка за наум.
                            Ако си представим че началната точка (А) е точка с координати в правоъгълна координатна система Х=1000 и Y=1000.
                            Имаме азимут и дължина (полярни координати) към втората точка Б. Решаваме правоъгълния триъгълник с хипотенуза разстоянието АБ и един прилежащ ъгъл, който е азимута. По този начин намираме катетите на триъгълника. Хоризонталния катет (dX) ни представлява координатната разлика по оста Х между точка А и т.Б. Вертикалния катет (dY) ни е разликата по оста Y. Получаваме координатите на втората точка X(Б) = 1000+dX; Y(Б)=1000+dY.
                            Повтаряме всико безброй пъти, докато получим кооринатите на последната точка - Z.
                            Имаме начална точка с кооринати:
                            X(A)=1000m
                            Y(Б)=1000m
                            Имам е крайна точка с координати примерно:
                            X(Z)=2332m
                            Y(Z)=3441m

Решаваме правоъгълния триъгълник с катети:
                            Хоризонтален = [X(A) - X (Z)] = [1000 - 2332] = 1332 метра
                            Вертикален = [Y(A) - Y(Б)] = [1000-3441] = 2441 метра
                            Хипотенузата се явява разстоянието между началната и последната точки.
                            Азимута също се смята от горния триъгълник.
                            Трябва все пак човек да си представи малко къде вади и къде прилага координатните разлики, но това не е проблем.
                            Георги Тонев

Коментар

Всъщност, определянето кога вадиш и кога прибавяш координатните разлики е просто:
                              Ако азимута е между 0° и 90° (I-ви квадрант) - прибавят се и X и Y.
                              Aко азимута е между 90° и 180° (IV-ти квадрант) - прибавяш X, но вадиш Y.
                              Ако азимута е между 180° и 270° (III-ти квадрант) - вадиш и X и Y.
                              Ако азимута е между 270° и 360° (IV-ти квадрант) - вадиш X, но прибавяш Y.

Не съм сигурен за номерацията на квадрантите, дали се въртяха по часовниковата стрелка или обратно. Но мисля че идеята е ясна.
                              Георги Тонев

Коментар

Колегата търси решение само с компас! Без хартия, молив и калкулатор.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X