Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Здравейте колеги !

Какво Ви е мнението за този тинол ? Става ли за нещо?

ТИНОЛ 0.8ММ 1М
    ТИНОЛ 1MM 1M
    ТИНОЛ ASAHI 1M LEAD FREE

Относно човката: Имам индукционен поялник ZD-507 и искам да му сложа човка, направена от меден проводник. Ще има ли проблем предвид това че човката е G-образна ? Има ли опасност от медната човка да изгори поялникът ?

Благодаря !

От: Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Здравей
    Аз купувам от едно магазинче в Варна
    Това е тинола, ползвам тази марка от години, цената е някъде 12-14лв за ролка.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SINGAPURE.jpg
Прегледи:1
Размер:41.1 КБ
ID:5504951
    Що се отнася до индукциония поялник, ползвай го за перограф.
    Купи си един нормален поялник за 5-10лв и ще се родиш сравнение с индукционния.

Коментар

Първоначално публикуван от 1georgi Преглед на мнение
      ...
      Що се отнася до индукциония поялник, ползвай го за перограф.
      Купи си един нормален поялник за 5-10лв и ще се родиш сравнение с индукционния.
      Ъ, точно на обратното мнение съм. Докато чакам котлона да загрее ми се отщява да се занимавам с електроника. Постоянната смрад е в пъти повече, "за сметка" на голямото чакане. Да, имат си особености индукционните, с незаземена човка не се пипат процесорни системи, че се шашкат паметите.

Коментар

Едно време на "кировските" индукционни поялници слагахме човки от велосипедна спица и си работеха безпроблемно. ВЕрно, че всичко вътре беше истинско.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

Благодаря колега, знаеш ли от София къде мога да закупя същия тинол ?

Имам всякакви поялници, но идеята ми беше да си направя човка от меден проводник за този индукционен поялник, за да си имам резервна медна пък и да пробвам с медна човка. Притеснява ме единствено ако си направя медна човка за индукционния дали няма да го изгоря или повредя по някакъв начин.

Коментар

Първоначално публикуван от DD-WRT Преглед на мнение
            Относно човката: Имам индукционен поялник ZD-507 и искам да му сложа човка, направена от меден проводник. Ще има ли проблем предвид това че човката е G-образна ? Има ли опасност от медната човка да изгори поялникът ?
            Има. Ти ще гледаш да я направиш от меден тел със същата дебелина, като на оригиналната, а това е с пъти по-ниско съпротивление.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
              Ъ, точно на обратното мнение съм. Докато чакам котлона да загрее ми се отщява да се занимавам с електроника. Постоянната смрад е в пъти повече, "за сметка" на голямото чакане. Да, имат си особености индукционните, с незаземена човка не се пипат процесорни системи, че се шашкат паметите.
              Щото не знаеш какъв да си вземеш.

Това, например е реакцията на не-индукционен:

В ляво - JBC с цена 50 кинта човката, в дясно - китайски с цена 4 долара човката. Единия е 130 вата, другия 70. Размер на нагревателя със все човката - дебел пълнител от химикалка.

Е, станция + поякник струва колкото 50-100 китайски подобия на поялник от кварталния пазар....

Индукционния поялник става за ужасно груби неща, като го изпуснеш прегрява зверски и скапва всякаква електроника. Не заради заземяването - никакъв е проблема да му се заземи човката - той работи на ниско напрежение, но не това е което мори електрониката. Нея я мори прегряването. Тоя от пазара като го оставиш за 5 минути отива на 600 градуса и после пак така.

На индукционния човката не случайно не е медна. Ако трябваше да е медна, щеше да си идва от завода медна. Чисто медна човка се изяжда от тинола и колофона за отрицателно време и като изтънее започва да прегрява още по-зверски, отделно детозаради медта ще започне да грее и трафа в поялника. Няма достаътчно топлинна маса и дори човката му да е червена, изстива до температура под тая на топена на тинола в момента, в който го допреш до мястото, където искаш да правиш спойка.

Истински поялник трябва да е с терморегулация. Иначе имате желязо, дето прилича на поялник. Истинския поялник е с човка с поне двуслойно защитно покритие, дето изкарва години, а не след 2 дни запояване да няма нищо общо с първоначалната си форма. На истинския поялник само човката струва минимум колкото 2 китайски поялника от пазара. Истинския поялник поради тая причина струва от 40-50 кинта нагоре.

За тинола - тинол като тинол. На тоя поялник и марсиански тинол да му вземеш резултата все ще е гаден.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първо, посмятай малко. Закона на Ома кой не знае...

Второ, намери си кантал - със съответния диаметър, за съответнатата дължина.

Трето - перографа е уред за писане с перо. Предполагаемото устройство за гравиране с топлина се нарича пирограф.

Четвърто - всеки един поялник си има приложението. Както при гаечните ключове - къде звезда, къде обикновен, къде камък за гедоре, къде френски, къде раздвижен..

Пето - с пръдня боя не става!!!

успех!

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                  Едно време на "кировските" индукционни поялници слагахме човки от велосипедна спица и си работеха безпроблемно. ВЕрно, че всичко вътре беше истинско.
                  Аз пък слагах тел от кламер. А вътре беше толкова истинско, че и на двата, които имах им е стопен корпуса. А си ги напънал, а са прегряли зверски истинските неща вътре, заедно с истинската пластмаса отвън. Кантала е добър вариант, но се калайдисва трудно.

ПП: По темата - няма смисъл от безоловен припой при домашна употреба, освен ако не запоявате казана на село или джезвето за кафе. Безоловния не само няма предимства, освен липсата на олово, ами има куп недостатъци, като например че се топи при като минимум 40 градуса по-висока температура от стандартния оловен 63%/37% калай/олово. Случва се и да прави бели при стоене на студено зимата.
                  Последно редактирано от sparkybg; 24-07-13, 19:45.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ето ви минимума за нещо, дето може да се нарече поялник:
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:MSolder_poialnik.jpg
Прегледи:1
Размер:12.6 КБ
ID:5505118

Потърсете в гугъл "MSOLDER поялник" и ще ви излязат сайтове, дето ги продават. Поялника е български, имам 2 такива (35 и 65 вата), които ползвах дълго време преди да си направя тия от клипчето. За тия няколко години (2-3) не съм сменял човки.

Има вероятно и китайски с регулация в дръжката, но не съм търсил. Във всеки случай, няма да са драстично по-евтини.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                      Не знам дали се занимаваш с електроника, но ако нямаш нерви да изчакаш да ти загрее поялника значи тая работа не е за теб.

Коментар

Спарки, индукционния поялник е незаменим в редица случаи.
                        Констатирах го, когато моя се спатакса..

Инак, калаената чума никой не я е отменял - още в металознанието се учеше.

Коментар

Първоначално публикуван от 1georgi Преглед на мнение
                          Не знам дали се занимаваш с електроника, но ако нямаш нерви да изчакаш да ти загрее поялника значи тая работа не е за теб.
                          Очевидно и двамата не се занимавате.

Щото и тия за по 10 кинта от пазара откак не останаха работещи електрони, опери и прочие "електроника", общо взето за нищо повече не стават. Стават за електротехника с дебели жици. Даже на едно компютърно дъно не можеш да смениш кондензаторите с тях - или ще го прегреят и отлепят пистите, или силата няма да им стигне да стопят нищо. Пък и за тях качествена човка е от порядъка на 7-10 кинта - повече отколкото струва самия поялник.
                          Последно редактирано от sparkybg; 24-07-13, 20:35.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                            Спарки, индукционния поялник е незаменим в редица случаи.
                            Констатирах го, когато моя се спатакса..

Инак, калаената чума никой не я е отменял - още в металознанието се учеше.
                            Ползвал съм дъъъълги години индукционен. Ама сега не го знам даже къде е. Става да си вържеш музиката в колата или да запоиш някоя жица пак по нея, ама това не е електроника, а електротехника.
                            Сега даже и ония двата с регулация в дръжката ми отлежават в чекмеджето. Последно ги ползвах да си запоя захватите към фаровете от оная тема с ксеноновите лупи. А станциите от клипчето могат да работят и на акумулатор (и 12, и 24 волта) и на мрежово, и запояват всичко от чипове с крачета на 0.25мм едно от друго до жици от по няколко квадрата. Много лесно се свиква с хубавото.

Сигурно има какво, но лично не мога да си представя за какво в момента е незаменим индукционния. Наистина ми е любопитно за какво го ползваш?

Коментар

Да де, като казах "някои случаи", далеч не съм имал предвид конвенционалната употреба като поялник, за запояване с тинол на разни калайдисани компоненти.
                              За целта два Велера си вършат отлично работата.

Ама има и други места, дето не се пои в прекия смисъл на думата, и там тоя чукундур е незаменим. Айде да не влизам във висшия пилотаж, де..

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X