Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Шмиргел

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Шмиргел

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
    Здравейте. Имам един правен шмиргел. Мотора му е бил трифазен, но е пренавит на монофазен. Не знам каква му е мощността и какви обороти има. Довелен съм от работата му, но може само с един диск да се ползва. А от както си купих струг ми се налага да ползвам по-мек камък за пластините, докато свредлата и кобалтовите ножове искат твърд диск. Така миналата година сложих един мек диск и вече е почети заминал. Реших да си направя още един шмиргел за другия диск. Днеска остъргах остта на мотора, направих гайка и шайби. Реших да пробвам как ще работи. Хванах мотора в менгемето, завих един диск и пуснах. На табелката на мотора пише че е 1410об/мин. Смятах скоростта и за камък Ф200мм скоростта е 45м/с. На самите камъни пише че скоростта е 35м/с. А оригиналните шмиргели пише че са по 2800об/мин, но ги дават за диск 150мм и скоростта е 50м/с.
    С твърдия камък мотора работи добре, но с мек камък само износва камъка, без да заточва. Мисля да го направя за твърди камъни.
    Дайте съвет, да се занимавам ли с това начинание.
    Това е първия ми пост в който се вижда ясно какво питам. Имам вече направен шмиргел с неясни обороти и мощност. Не съм оточнил каква е мощността на мотора, понеже при шмиргелите не е такова голямо натоварването и мотора с данните ми е ясен че ще издържи. Единствената грешка която съм допуснал в поста си е линейната скорост на диска. Във формулата съм ползвал лице на кръг и се получава некоректен отговор. Трябва да се ползва формула за обиколка на кръг. Така сметнато и на оригиналните шмиргели скоростта е доста по-ниска от допустимата за камъка. Факт е че колкото по-малък става диаметъра на диска, толкова и намалява линейната скорост. За това че примерно оборотите могат да са достатъчни за одържане на необходима скорост на голям камък и недостатъчни за малкия. Вчера сложих един предпазител на самия мотор и един твърд камък. Стегнах мотора в менгемето и работи доста добре с него, не пуши и не прави бели. С подобен камък съм работил на другия шмиргел, с осезаемо повече обороти и там се работи доста трудно. При заточване на по-високи обороти се получават вибрации. Диска без товар е балансиран и работи добре, а като почне да се пили с него и започва да подскача детайла в ръцете ми.
    За това сега ще пробвам на ниски обороти да работя с него. Само да направя стойка за мотора и един пакетен прекъсвач, че сега ползвам на таблото прекъсвача.

Коментар

Днеска сглобих стойка за шмиргела. Камъка сложих директно на остта на мотора. Харесва ми как работи твърдия камък на тези ниски обороти. Заточването става много по-добре от колкото на другия шмиргел с високи обороти. Така реших този да е за твърд камък, а другия за мекия. Остава само да си купя един пакетен прекъсвач, че сега го включвам с щепсала в таблото и пускам от прекъсвача на таблото.

Коментар

То колкото разбирам от написаното искаш да монтираш ПЕП,ако е така това не е много удачен вариант по ред причини.Тези прекъсвачи не са предназначени за много кратно включване в рамките на работното време често се получават механични повреди от това,няма как да се постави защита,неудобно са манипулиране и ако не са добре защитени лесно се замърсяват контактните повърхнини. По-добре ще е с пускател от рода на въздушните,но цените са доста различни.Пускателя трябва да има термична защита с минимален ампераж от порядъка 0,5-1А,а максимален 4-6А.
        Това е моето мнение,а избора си е твой.

Коментар

Има формула за пресмятане на периферната скорост. оборотите на двигателя умножено по диаметъра на диска в мм разделено на 18090. Ако резултатът е по малък с не повече от 5 от отбелязаното на диска спокойно можеш да го слагаш. В никакъв случай не го слагай ако е повече. Винаги съм се чудил от къде е това 18090, но така съм го запомнил и така си я ползвам.

Коментар

За първи път чувам това число и ми е малко странно, та затова проверих. При зададените обороти и диаметър реалната скорост е 14,76 м/s. Смятах и по твоята формула и даде около 15метра и нещо. Горе долу се получава и разликата беше по-малка от еденица, което за малко обороти като посочените не от значение. Проблема е ако наистина пише на камъка скорост от 35м. а реалните са с 20м. по-малко. Тогава наистина мекият къмък ще се яде по-бързо.
            Honda CR-V I 2000 г.
            0 осем 96 осем три 3 сто и 10

Коментар

От давна съм направил шмиргела и нямам никакви проблеми вече с него. Сложил съм му твърд камък и нямам проблеми с бързо износване. Другия шмиргел е с доста по-високи обороти и там ползвам мекия камък. Скоростта на рязане е доста под допустимото, което не пречи да се работи нормално с този тип камък и за мойте нужди не мисля да променям нещо. Единствения недостатък на мотора е че вала не излиза от другата страна и няма перка за охлаждане. След около 2 часа непрекъсната работа усетих че мотора е леко топъл. За в бъдеще няма да го държа толкова дълго да работи.

Коментар

Не се бъзикай със себе си. Ако това е вярно - все едно вече имаш съвършенния шмиргел.

Коментар

Здравейте колеги! Прочетох мненията ви и ще споделя моят опит.От близо 14г. си точа ножовете с твърдосплавни пластини на диамантена шайба на мястото на шмиргеловият камък.Шайбата е руска ,от битака в Малашевци, с аксиално разположен около12мм широк кант от технически диамант и свързващо вещество, съдържащо бронзов прах графитен прах и не знам какво още точно и външен диаметър около 160 мм.При внимателно ползуване такива шайби са почти вечни. Основата на ножовете я изпразвам на твърдият камък на който точа сведлата и кобалтовите ножове.Елмоторчето е 250 W трифазно 1430об/мин(по спомени) . само съм му направил удължения на ф20 с норм. и обратна резба ,съответно. И вече близо16г. работи безотказно.Като режещият ръб на ножовете става като бръснач и удивително равен и гладък , нещо непостижимо при точене с камък.Надявам се да съм ви бил полезен!
                  "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                  Ат.Буров.

Коментар

Ето и снимка на моето шмиргелче:С един камък за кобалтовите ножове и свредлата и 3бр. диамантини за твърдосплавните пластини.
                    На тях заглаждам и кобалта когато ми трябва перфектен режещ ръб.
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0091.jpg
Прегледи:5
Размер:126.4 КБ
ID:5474998
                    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                    Ат.Буров.

Коментар

Това с диаманта дразни.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                        Споко! Никой не се я родил научен.
                        Та действай. Като счупиш и наточиш тон ножове - и си готов.

п.с. Имам един шмиргел за подаряване. Монофазен.
                        Аз пък търся някой да ми подари един шмиргел. При желание мога да почерпя до цената на шмиргела

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
                          Ето и снимка на моето шмиргелче:С един камък за кобалтовите ножове и свредлата и 3бр. диамантини за твърдосплавните пластини.
                          На тях заглаждам и кобалта когато ми трябва перфектен режещ ръб.
                          [ATTACH=CONFIG]574758[/ATTACH]
                          Каква е идеята на конусната шайба най-вдясно, и как се използва тя?

Коментар

Здравейте колеги! Прочетох мненията ви и ще споделя моят опит.От близо 14г. си точа ножовете с твърдосплавни пластини на диамантена шайба на мястото на шмиргеловият камък.Шайбата е руска ,от битака в Малашевци, с аксиално разположен около12мм широк кант от технически диамант и свързващо вещество, съдържащо бронзов прах графитен прах и не знам какво още точно и външен диаметър около 160 мм.При внимателно ползуване такива шайби са почти вечни. Основата на ножовете я изпразвам на твърдият камък на който точа сведлата и кобалтовите ножове.Елмоторчето е 250 W трифазно 1430об/мин(по спомени) . само съм му направил удължения на ф20 с норм. и обратна резба ,съответно. И вече близо16г. работи безотказно.Като режещият ръб на ножовете става като бръснач и удивително равен и гладък , нещо непостижимо при точене с камък.Надявам се да съм ви бил полезен!

Коментар

Хубаво е да е с челно (аксиално)покритие , като моите, защото по-лесно се заточват ножовете ,а и може да се постави абразивен диск зад диамантината ,както е при мен.Имаш повече заточващи инстументи на един шмиргел. Това е идеята за конусните шайби.
                              Ат.Буров.

Коментар

Здравейте,

И аз да попитам за един шмиргел, който ми създава проблеми,който не мога да ги разреша?
                                Шмиргела е китайски 680 вата, трифазен, 2950 оборота с ф 200 Х20Х16 40 м/с.
                                С оригиналните дискове като го пусна и си върти работи, като натиснеш нито спира нито намаля,дисковите малко замятат на страни но не тресе.
                                Като го купувах презумцията ми беше да му сменя дисковете с бял и зелен и да имам работещ шмиргел , да ама не.
                                Сложих му бал и зелен диск , но почна да тресе, направо ще излети и така няколко смени на нови дискове все замятат настрани и тресат и не мога да разбера,
                                къде е проблема в дисковете или в шмиргела.Като сложа оригиналните пак замятат леко но не тресат и си стои на място, като почнеш да натискаш върху тях не спират и не намялят оборотите, само дето не стават.В чудо се виждам и се изнервям не мога разбера къде е проблема а ми трябва шмиргел.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X