Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газ Браун в автомобила-що е то и има ли почва у нас

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Газ Браун в автомобила-що е то и има ли почва у нас

На мен не ми се вижда скъпо. Един резервоар 1.5 литра струва: 1.80 лв метанол + 0.50 лв дестилирана вода = 2.30 лв. С един резервоар при скорост 100 км/ч за 16 часа ще измина 1600 км, което прави по-малко от 0.15 лв на 100 км. Градско - средна скорост 30 км/ч - 480 км за 16 часа - 0.48 лв на 100 км.
    Сметките ми показват:
    Извънградско 14/100 * 1.30 = 18.20 лв/100
    Градско 18/100 * 1.30 = 23.40 лв/100
    Ако имам 10% икономия от основното гориво: 1.82 лв / 2.34 лв то джаджата все някога ще се изплати.
    А дали ще има икономия, за съжаление може да се установи само емпирично и то след като си се набутал.

Идеята на бълбукаторите е, не да заменят основното гориво с водород, а да го използват като добавка към основното гориво за по-голямо КПД на ДВГ, което е 24% за бензинов и 32-35% за дизелов ДВГ (Източник)
    Вече до колко се подобрява или влошава КПД в следствие на добавяне на водород към горивната смес е съвсем друг въпрос.
    Разбира се, няма никакъв смисъл метанол да се използва за основно гориво. Чист метанол в бензинов двигател гори 2 пъти повече литри от колкото бензин:
    2 * 1.80 = 3.60 лв срещу 2.70 лв за бензина.
    Последно редактирано от Alexfield; 12-04-12, 14:33.
    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Изопропанола го намирам на 3.90лв/л наливно и не ми се струва икономически обосновано за камината. Вместо бензин - не знам. Трябва да се види колко енергия има в един литър.
      Бензин: 34.8 MJ/l Източник
      Етанолът и метанолът нямат миризма и затова за камината са предпочитани. Има един проблем с цената на етанола: около 20 лв/л, защото се плаща акциз - става за пиене
      А с отровността на метанола нямам проблем. Няма да го пия. За всеки случай го боядисвам с метиленово синьо, за да не го обърка дядката с туба с вода.
      Толуол: 6.30 лв/л - хем скъпо, хем смърдяло.
      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
        Ако имам 10% икономия от основното гориво
        Пълен абсурд при такива количества. Можеш да се надяваш на около 1-2% при празен ход.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          В кутията от компютър има достатъчно място за бутилка с пропан-бутан или друго гориво, дето да стигне за 100км, та първо ще трябва да покаже "черната магия" дето е вътре. Жиците и тоците не ме интересуват - те са ми достатъчно ясни.
          Май и без капаците я слага в краката на пътника, така че ако искаш може и да гледаш какво става. Май нищо няма да видиш, ама...
          А системите ги правят с още един тарикат. Листове неръждавейка се редуват с листове гума и така правят сандвичи, стягат ги с шпилки и навръзват другите неща. Не съм се заглеждал основно и аз съм Тома Неверни
          Ако имаш мерак, идвай ще те свържа. Ама по-добре си сложи пропан или метан, доказано има смисъл.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
            Може ли да дадете линк.
            Каза го в личен разговор . Случайно проф. Лъчезар Филипов от БАН ми е комшия и от време на време сядаме на масата та той направи връзката с човека . Аз лично за себе си съмнения че това нещо не става за нищо нямам . Без много да си напрягам главата това противоречи поне на два основни закона на физиката за ентропията и за запазване на енергията а ако почнем да разглеждаме нещата детайлно сигурно ще излязат и още закони на които да противоречи но това вече не са мои води .
            Последно редактирано от sek.1; 13-04-12, 05:57.
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Мани брауновия газ, ей това е по-важно откритие - българско научно списание. Кажи къде го намери!
              За съжаление не запомних как се казва.... Мернах го и го зачетох го в контролната зала на помпената станция на Булгаргаз във Вълчи дол.
              Имаше интересни статии.
              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Днеска говорих с човека който ми бе споменал че в теца ползват за охлаждане водород. Бях ви споделил с вас за това, но ме приехте не на сериозно.
                Попитах как точно става охлаждането и защо точно с водород го правят. Обясни ми че водорода охлажда най-ефективно намотките на генераторите. Ако го няма охлаждането, генератора ще замине за нулавреме. Обаче колкото и херметически да е направено помещението с генераторите, водорода бяга и е необходими производството му. Произвежда се от прав ток. (Правия ток е необходим за да се възбужда и асинхронния генератор) та не е тук проблема. Значи е ефективно да се произведе водород за охлаждането на генератора.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                  Днеска говорих с човека който ми бе споменал че в теца ползват за охлаждане водород. Бях ви споделил с вас за това, но ме приехте не на сериозно.
                  Попитах как точно става охлаждането и защо точно с водород го правят. Обясни ми че водорода охлажда най-ефективно намотките на генераторите. Ако го няма охлаждането, генератора ще замине за нулавреме. Обаче колкото и херметически да е направено помещението с генераторите, водорода бяга и е необходими производството му. Произвежда се от прав ток. (Правия ток е необходим за да се възбужда и асинхронния генератор) та не е тук проблема. Значи е ефективно да се произведе водород за охлаждането на генератора.
                  Ааа.
                  Е, там е чист водород и много внимават да не се събере някъде с кислорода, а не да се съединява с кислорода и да се получава вода. Признавам, не се бях замислял за тази му роля - най-топлопроводим газ.

В съвременните установки за целта ползват хелий - почти толкова топлопроводим, но не гори.

Коментар

В съвременните установки за целта ползват хелий - почти толкова топлопроводим, но не гори.
                    Да де, ама как да си го произведат на място в тия количества?
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да де, ама как да си го произведат на място в тия количества?
                      Той се процежда по-малко. Поради което е и нужен по-малко, а на място - е, няма как. Предполагам, че може да се носи от далече и пак да е по-евтино цялото решение от водорода.

Коментар

Ааа.
                        Е, там е чист водород и много внимават да не се събере някъде с кислорода, а не да се съединява с кислорода и да се получава вода. Признавам, не се бях замислял за тази му роля - най-топлопроводим газ.

По тази причина си отиват цепелините през тридесетте години на миналия век след случая с Хинденбург . Много време се пълни с водород а една утечка и една искра и изгаря за секунди. Преди няколко дена в работата дойдоха две момчета да им пробия две плочи 20 мм плексиглас по конфигурацията на отворите заподозрях какво ще правят и като си ги взимаха ги питах и се оказах прав балбукатор . Обясних им на бързо къде и защо нищо не става уж ме разбраха ама продължават с експериментите . Явно човек трябва сам да си строши главата .
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

В Университета в момента продължават тестовете на дизелов двигател с водород. Произвежда се от "бълбукатор" но се събира в бутилка. Даскала каза че се получава икономия от около 15-20 %, но не ме пускат да видя уредбата. Казаха ми че догодина ще имам възможност да видя за какво става въпрос и може би ще провеждаме и ние тестове. Същия този двигател е направен да работи с метан. Но при метана няма увеличение на КПД, а икономия от по евтино гориво.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                            при метана няма увеличение на КПД
                            То и при водорода е така, а икономията ще дойде от водорода, който след няколко години ще е по-евтиното гориво, ако еко-шовинистите не усмъртят напълно ядрената енергетика. Това са и сериозните страни на ДВГ с водород.

Естествено, за експериментите той се произвежда с електролиза, но това е свързано с потресаваща сметка за ток, категорично несъизмерима с какъвто и да е генератор, закачен за двигателя. Прави се така, само защото е много по-скъпо и опасно да се докара промишлен. Ясно е, че за да се ползва това нещо в транспорта, водород трябва да идва отнякъде на цена, по-добра от електролизата.

Коментар

Изопропанола би трябвало да ти е по-евтин, а за разпалване на камината върши така или иначе същата работа.
                              Здравейте.А от къде може да се намери и на каква цена?Поздрви
                              WJ 4.7 Limited
                              0889 70 70 42

Коментар

Първоначално публикуван от Dany_iv Преглед на мнение
                                Здравейте.А от къде може да се намери и на каква цена?Поздрви
                                По фирмите за химикали. Практически във всяка такава трябва да го има. Аз конкретно го взимам от една, дето е в двора на ULMER в София, до оптикомеханичния завод. Химтекс се казва. Потърси в гугъл и ще намериш.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X