Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на руски боен пистолет.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Избор на руски боен пистолет.

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
    Несъзнателно поставях палеца на лявата ръка така, че триеше по затворния блок отстрани при движението на блока. Затова при ръчно зареждане пистолета си стреляше първия изстрел, а за втория само штракваше и не възпламеняваше капсула. А защо на ПМ ударника удря без да е дозатворил затвора (не е захапал добре гилзата), не знам!
    Честно казано, стрелял съм с подобен хват- стрелба с две ръце, десният палец върху основата (началото) на левия палец, а левият палец допира затворния блок. Препоръчаха ми този хват, като даващ по-добър контрол върху оръжието. Засечки съм нямал, но хватът като чели не е за мен- давам по-лоша стрелба от хвата с успоредни палци. За другото- не мога да кажа.

Коментар

Първоначално публикуван от sk67 Преглед на мнение

Чл. 5. (1) Забранява се придобиването, съхранението, носенето и употребата на огнестрелни оръжия и боеприпаси от категори А:

5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) боеприпаси с експанзивно действие, както и куршуми и снаряди с такова действие, с изключение на тези, предназначени за огнестрелни оръжия за ловни или спортни цели, или за колекциониране.
      Колега, проектилът (куршума) на стоппатрона има ли експанзивно действие? Вярно, че се е дискутирало тук, че определение за експанзивно действие няма по закон, но мисля че разпадането на пластмасов куршум и разтварянето на торбичка със съчми .... Е, ако се съмняваш- посети най-близкия КОС и попитай дали ти е разрешено да си купиш стоп патрони

Коментар

Предварително отново се извинявам за отклонението

Да четем внимателно ЗАКОНА и по-точно Чл.5 преди да зададем въпрос на КОС:

Забранени са боеприпаси и куршуми с експанзивно действие.
        На така нареченият „стоп патрон” проектилът губи пластмасовата си обвивка по време на полета, а не действа експанзивно при попадане в целта .
        Приблизително същото е когато концентратора на ловния боеприпас се отдели след изстрел и освободи сачмите – това не превръща така снарядения патрон в „експанзивен”.
        Експанзивен е този проектил, който има „експанзивно действие на целта – така е и записано в закона.
        Тоест за да има експанзивно действие проектилът трябва след попадането в целта да увеличава диаметъра си.
        Няма как да има „действие” на проектила преди попадането му в целта, тъй че падането на пластмасовата обвивка на прави стоп патрона експанзивен – просто неговия куршум не действа експанзивно, понеже при попадане в целта нито се уголемява нито се взривява.
        Това е и причината да няма отделно опрeделение.
        Освен това четем следното:
        с изключение на тези, предназначени за огнестрелни оръжия за ловни или спортни цели...
        Така че на притежателите на разрешително за спортни цели е разрешено придобиването, съхранението, носенето и употребата на експанзивни боеприпаси, дори ако в това число се причисли и уж спорния „стоп патрон”.

Във връзка с горното "стоп патронът" не е забранен за цивилни.

Съвсем друг е въпросът колко хора разбират това включително и тези в КОС.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:3
Размер:31.9 КБ
ID:5423351Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpg
Прегледи:2
Размер:27.6 КБ
ID:5423352Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3.jpg
Прегледи:3
Размер:29.1 КБ
ID:5423353
        Последно редактирано от sk67; 08-11-12, 07:22.

Коментар

"Забранени са боеприпаси и куршуми с експанзивно действие."

Именно колега, законът казва: "боеприпаси с експанзивно действие, както и куршуми и снаряди с такова действие" - прави се разлика между боеприпас с експанзивно действие от една страна И куршум с експанзивно действие от друга страна. Няма да споря за твоята тълкуване на "куршум с експанзивно действие"- уважавам твоето мнение.

Съгласен съм, че тези забрани за боеприпаси и куршуми се отнасят за оръжия за самоотбрана и не се отнасят за спортни и ловни оръжия. Знаем обаче, че боеприпаси за КНО за самоотбрана се закупуват от магазин само с разрешение от РПУ-то. Е, как тогава ще си купиш от "незабранените" стоп патрони, ако от РПУ-то не ти дават разрешение, защото според тях са забранени или за тях са специални средства по ЗМВР?

Благодаря за приложените снимки- страхотни са!

Коментар

Всеки куршум (проектил) има някакво дори и минимално експанзивно действие .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Е не мога да се въздържа вече! Сума ти народ се изреди да разправя че ПМ не засичал! Е на мене пък са ми засичали много пъти! Айде при стрелба със стоп патрони дето често недозатваря затвора и да не го броиме, да не броиме и автоматичната стрелба дето се получава при някои износени екземпляри! Ама по едно време ми бяха дали чисто нов, залежал по граничарските складове ПМ, с който успявах да гръмна 1 от всеки 2 патрона! 50% успеваемост, гърми веднъж втория път "щтрак" и до там. Като го хванеше оръжейника ни, си гърмеше без грешка. Докато открием че е от грешен навик при хвата ми (придобит от ЧЗ-то) се изприщихме и аз и оръжейника ни. Та засича, както си засичат всички пистолети, било от калпав боеприпас, било от калпав хват, било от износване!
              Скъса ми нервите на последната стрелба.От 16 изстрела 7 след повторка.
              Изглежда предпазителя закача съвсем леко палеца на дясната ми ръка.
              А хвата трудно ще го сменя.........

Коментар

Несъзнателно поставях палеца на лявата ръка така, че триеше по затворния блок отстрани при движението на блока. Затова при ръчно зареждане пистолета си стреляше първия изстрел, а за втория само штракваше и не възпламеняваше капсула. А защо на ПМ ударника удря без да е дозатворил затвора (не е захапал добре гилзата), не знам!
                Щото ти е скапан пищова. Иди и го тресни у главата на оръжейника.
                "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                  Щото ти е скапан пищова. Иди и го тресни у главата на оръжейника.
                  И защо да е скапан? Щото штрака недозатворил ли?
                  Пистолета беше нов. Това беше втория нов ПМ, който са ми зачислявали, а общо са ми зачислявали 4. Като прибавим и тези на колеги дето съм пробвал, досега не съм виждал ПМ, който да не штрака недозатворил та явно не е до конкретния пищов а си е особенност на ПМ.
                  "Do not correct a fool, for he will hate you;
                  Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Щото недозатваря. Смени си възвратната пружина и почисти леглото на изхвъргача.
                    Неизвестен мъдрец

Коментар

Е как ще дозатвори като натискам отстрани с пръста затворния блок!?
                      Друг път когато ми се е случвало да не дозатвори беше другия нов ПМ, който съм имал, когато пробвах да стрелям едни стари доста ожулени стоп патрони.
                      А при мене непочистено оръжие няма, и никога не е имало!

Коментар

Ми тогава сигурно имаш доста яки пръсти за да удържиш тая корава пружина.... Пробвай на сухо да я задържиш така, че да не дозареди и ще се убедиш, че е много трудно постижимо при изправна пружина. Изхвъргача захапва гилзата дори и от 1 см да го спуснеш.
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Току що пробвах (и си издействах скандал от жена ми), като държа пистолета с едната ръка с протегнат напред показалец триещ по блока успявам да го задържа в 80 % от случаите на каквато си искам изтеглена позиция (крайно задно, по средата, недозатворил с 1-2мм.), а ако го държа с двете ръце успеха ще ми е 100% ама нямам трета ръка, с която да дърпам затвора, жена ми отказва да съдейства категорически, а да стрелям в къщи макар и със стоп патрони не е културно някак си. Между другото тоя ПМ е вече друг и не е нов като предния! А нов пистолет освен по твърда възвратна пружина има и повече триене м/у частите и неизносен зъб на изхвърляча, а и по-твърда пружина на същия = по-голяма сила нужна за да захапе гилзата и да дозатвори.
                          Прекратявам експериментите докато не съм направил некоя беля! Кой повервал, повервал, който не вярва много му здраве.

Коментар

Мисля тука в тая тема е подходящо да потърся от вас информация за това какви марки и модели съвременни/модерни руски КНО се предлагат на пазара и нещо относно качествата им. ако знаете споделете.
                            Всеки трети е шести

Коментар

Май никакви. Даже и Викинг не съм виждал напоследък.
                              Неизвестен мъдрец

Коментар

Миналата есен съм стрелял в Новосибирск с ПЯ "Грач". Честно да ви кажа, несъм останал доволен от него, накратко - НЕ СТАВА!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X