Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление на твърдо гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Ако си решил да се топлиш с дърва,тая печка от снимката е нищо .....
    кпд и е кофти....Из нета има схеми на печки дето топлят доста повече......
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      точно същия топлообменник си купих завчера, но не съм го слагал. Иначе за печката на дърва си има различни чалъми, кога да отвориш клапата, кога да я притвориш, кога да дослагваш дърва - абе хамалогия си е. Ако си с плътна дограма, осигури и въздух, иначе ще пуши.

• m_markovski
      m_markovski коментира
      Редактиране на коментар
      Може ли малко инфо за този топлообменник - цена, размер, производител/откъде се купува?
      Намирам само топлообменници с няколко вертикални канала и не ми допадат визуално.

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      Същото място от което купих двете печки: pottery.bg, Бусманци.
      За 120мм кюнец е, ако искаш ще ида да премеря другите размери.
      Имам мъгляв спомен, че беше около 60лв но това преди месец и нищо не значи.
      Ако те интересува точно звънни и ги питай.
      В интерес на истината този модел не е много популярен, мислех да купя от онези с ребрата.
      Обаче само това имаха а не ми се вманиачаваше да обикалям за конкретен модел.
      Сега не съжалявам изобщо за него - по-компактен е от масовите а съм удивен колко сериозна топлина вади!

Я кажете с каква течност си зареждате котлите?
    Етилен гликол, антифриз червен, син, жълт?
    Защо?
    Ще пълня чисто нов котел на дърва, нови алуминиеви радиатори. За пробата ще бъде с вода, но после се чудя с какво да го напълня, ще се ползва събото-неделно и има риск да се цепне, ако през седмицата падне здраво температурата.

Коментар

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      И би трябвало.
      Двата вида инсталации си имат особености, най-малко количествата не са съизмерими.
      Само заради последното се очаква цената да бъде по-ниска.

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Навремето като правихме инсталацията на къщата на братовчеда първите 2 - 3 години я зареждахме с антифриз сезонно сменен от голям сервиз . После установихме че няма смисъл понеже в къщата се живее постоянно . Чугунени ГДРейски радиатори и стоманени тръби . Нищо от никъде не протече .

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      Ако парното е на непрекъснат цикъл е съвсем наред да не се ползва нещо различно от вода.
      Приятел новоселянЕн 3 или 4 година е така.
      Аз бих постъпил по същият начин.

Но тук както се вижда няма да работи на 24 часов цикъл а по-скоро на уйкенден.

Няма начин да не се напълни с антифриз!
      Освен ако не източва и пълни системата при всяко ползване.

Вярно е, че от години, поне в ниското зими няма но с вода пак си остава доста хазартен подход!

Първоначално публикуван от Никола Преглед на мнение
    Я кажете с каква течност си зареждате котлите?
    Етилен гликол, антифриз червен, син, жълт?
    Защо?
    Ще пълня чисто нов котел на дърва, нови алуминиеви радиатори. За пробата ще бъде с вода, но после се чудя с какво да го напълня, ще се ползва събото-неделно и има риск да се цепне, ако през седмицата падне здраво температурата.
    Преди два месеца напълних нова инсталация на село, камина с водна риза втора радост, два дърти радиатора, два нови алуминиеви и шест нови панелни. Чорбата е тази https://antikoroza.com/bg/mpg-solaris/p50.html , купена директно от тях. Бях я вземал за едно друго парно, но там така и не се стигна до пълнене с незамръзващ флуид. Оплаквания нямам.
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

• Никола
      Никола коментира
      Редактиране на коментар
      На колко градуса я разреди, че казват имало проблеми, ако твърде е концентрирана помпата се товарела.
      Това не са мои теориЙ и сега събирам впечатления.

• Asen Kushlev
      Asen Kushlev коментира
      Редактиране на коментар
      Ами точните градуси не съм мерил, 20 л. на инсталацията, смятах по таблица към -12, -15 трабва да е. Това с гъстотата се убедих лично, понеже беше в бутилки по 2 л. и така стояла 2 години, някои бяха много гъсти, почти на каша. Затова и разреждахме с вода предварително в един съд и от него вкарвахме с помпа в инсталацията((затвотена система). Ако е много концентрирана и не се ползва дълго време може да се "утаи" гъст концентрат, който или няма да мине лесно през помпата, а може и да я повреди. Според мен повече от -15 няма смисъл, все пак отвън трябва да е -40 за да стане това, за прилично затворена къща. Източих малко от инсталацията за да премерим с рефрактометър, не че премерихме де, но на гъстота си беше неразличим от вода, поне на око.

Колкото е по-концентриран антифриза в парното, толкова са по-лоши топлопреносните му качества. Идеалният топлопреносител е водата, но пък тя замръзва и затова ѝ влошаваме характеристиките като я смесваме.
    С други думи разреждайте като за -10, освен ако вилите не са на връх Ботев.

Коментар

Първоначално публикуван от m_markovski Преглед на мнение
      Колкото е по-концентриран антифриза в парното, толкова са по-лоши топлопреносните му качества. Идеалният топлопреносител е водата, но пък тя замръзва и затова ѝ влошаваме характеристиките като я смесваме.
      С други думи разреждайте като за -10, освен ако вилите не са на връх Ботев.
      Точно така е и същото важи и при автомобилите. Другия минус на водата освен температурата и на замръзване е корозията.
      Който търси , намира !
      Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
        И на мен доскоро ако някой ми кажеше, че ще си купя печка за дърва щях да го пратя на някакъв вид преглед.
        А само в рамките на месец купих 2 и пренесох 3.
        Та и аз нямам конкретни намерения, само имам адски кофти очаквания.
        Които ще се радвам да не се случат, естествено!
        Какво мисля има значение само дотолкова, че да не се окажа с нож в престрелка
        При мен за сега им се размина . Аз се отоплявам на ток другия вариант е някакво твърдо гориво защото нашето каре къщи никога не е имало топлофикация а за газ не се и говори . Добре че размислиха тия долни педали в правителството и НС че и ние трябва да пълним гушата на ГЕРБаджийската енергийна мафия . Приготвил съм им котле с много ПДЧ и стара дограма поляти обилно с мазут разреден с горяло масло .
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Наскоро сменах дограма и чам-а от старата изчезваше от контейнера в рамките да минути.
          Докато сваля следващата порция черчивета предните ги нямаше.
          До края на деня останаха само крилата със стъкла но до другият ден ги "смляха".
          И тогава печките ми бяха налични ама не ми се заминаваше да ги разкарвам до тях.
          Е, някой е нямал такива задръжки

БТВ имам 100л варел с горяло масло и доскоро се чудех какво да го правя понеже вече е с "връх".
          Май ще изчакам и по-скоро ще се потърся "технология" за правене на жешко от него.
          ДГД ехолозите!

П.С: От ебалника, красота за окото въпреки, че не става за битово помещение:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot from 2022-11-03 08-37-15.png
Прегледи:604
Размер:398.9 КБ
ID:6897974
          Последно редактирано от Esper; 03-11-22, 07:38.
          Враг усраине

Коментар

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Има си такива фабрични котли и в момента на пазара.
            Но както каза Иван трябва си количество, аз с моите стотина кила, които вероятно са понамаляли, понеже раздавах заникъде не съм!

Един приятел от др. село, на който токнАх една туба каза, че си “кръщавал” кюмюра с малко масло,
            Отгоре, преди още да запали котела.

Аз кюмюр нямам но каза, че можело да си “кръщавам” дрФцата с него.
            И ехо брикетите, колкото са останали
            Обаче на топла печка с хубава жар трябвало да се мятат такива.
            Иначе излишна чад.

Което ме подсеща, че освен гуми скоро трябва да сменям и олиото на мечката.
            Трябва да видя нейните 8 литра колко жешко ще досложат в уравнението!

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Една печка харчи над тон на сезон .

• Паджеровод
            Паджеровод коментира
            Редактиране на коментар
            Ами 8 литра масло са 7 кила. Да дадат, колко да дадат грейка - колкото 15 кила сухи дрФца...

Да, затова не си струва да се харчат пари в нещо фабрично.
          Нямам количества, нямам и желание и да издирвам екзотично гориво.
          Иначе доколкото си спомням през соца, докато ни пуснат парно в блока се отоплявахме на нафтова печка.
          И по спомени там някъде се харчеше - около тон.
          Резервоара в мазата беше към 800л + 2 варела по 100кила.
          Сега единият е с масло на двора, другите съдинки отдавна отидоха на скрап.

БТВ проверявах бегло цената на нафта за отопление, пак наскоро.
          Цената и беше сходна с тази в бензиностациите.
          Което е някаква безмислица, мислех, че има някакви акцизни облекчения.
          Па като се замисля за лобирането на всякакви ехо-педали по-скоро ше и турят двоен акциз отколкото нисък такъв.
          Та май ще дойде нормално да е и по-скъпа!

Враг усраине

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Бойко ни го завря и с нафтата . Сега и ние за нашите горелки я плащаме на цени на бензиностанциите . Моите харчат от 10 до 40 литра на час .
            Последно редактирано от sek.1; 06-11-22, 06:31.

Последно като проучвах за горелки на мaсло , разхода беше от 0,2 до 2,2 литра на час . Средно да го кажем 1 литър , което е 7-800 на месец.
          Последно редактирано от ИВАН НЕДОКЛАНОВ; 05-11-22, 13:00.
          Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
          За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Горелката е съвсем друга бира и топлиш съвсем друга квадратура . Тая дето я правихме на времето топли 300 квадрата къща и според човека се оправя с 3 -4 тона на сезон ама той е нещо собственик и шеф в голяма транспортна фирма та проблеми с маслото няма .

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
            ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
            Редактиране на коментар
            Аз гледах горелка , която да монтирам в котела на парното, защото имаше оферта за старо масло на добра цена. Добре че не се подлъгах, защото маслото се оказа на друга цена Моите си сметки са , че ако маслото е повече от 20 стотинки за литър , няма смисъл да се занимавам , на ток ми е по-евтино

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение

БТВ имам 100л варел с горяло масло и доскоро се чудех какво да го правя понеже вече е с "връх".
          Май ще изчакам и по-скоро ще се потърся "технология" за правене на жешко от него.

П.С: От ебалника, красота за окото въпреки, че не става за битово помещение:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2022-11-03 08-37-15.png Прегледи:118 Размер:398.9 КБ ID:6897974
          Става, но с малко проба/грешка. Аз си събирам "екологично" и масло и пластмасови бутилки и картонени опаковки и си ги горя или ползвам за разпалване, Проблем е дозирането масло/въздух за да не пуши, и другото е контрол на процеса понеже ако е изпуснеш или гасне и олива наоколо или става като огнедишащ змей.
          П.П. Колкото до ЕКОбрикетите и т.н. пробвал съм, горят но слабо и отделят някаква топлина, ако искаш жежко или трабва да сложиш много - преразход на материал, или да подаваш допълнително въздух - бързо горене - и пак прерасход на материал или за бързо загряване дървени стърготини в пластмасова бутилка поляти с отработено масло (грубо 1/5 до 1/10 масло на 1 обем стърготини)
          Последно редактирано от дядо владо; 05-11-22, 18:01.
          0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            To e като с нафтовите печки.
            Автоматичните дозатори бяха капризни и проблемни.
            Масово ги махахме но след байпас вероятността да отиде коня у ряката беше прекалено голяма.
            Не малко сакатлъци се случваха така.
            Вероятно и с горната печка е нещо подобно - проба/грешка със съответната доза хазарт.
            Просто ми хареса снимката.
            Пък и горещ среден пръст в посока ГринПис винаги дава още малко топлина за душата!!!

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Трудно ще намериш по корумпирани структури в този свят от екологичните .

Това е положението.
          В елитен столичен квартал нема охтика а тук хората си купуват това с връзки
          В соца не съм виждал такава текиви буци као тикве!
          Наскоро един приятел ми разправяше, че докарали такъв.
          Той като го видял им казал въобще да не разтоварват а да си го заврат където искат.
          Мангала обаче му казал "споко бате, сичко ще оправим"
          На другият ден дошли 4 мангала с варии и му го смлели на толкова, колкото им казал.
          За същите паре, тоест влизало си в цената

Явно откъдето ги краднат немат време за лиготии като търговски вид.
          Всъщност това ако се ползва в едновремешен котел и влезе...
          Би трябвало да няма проблем с горенето.
          НЗ, аз такава изрутщина не бях виждал.
          Избегах бързо за да не ме хванат да помагам с вкарването - на комшията са
          Враг усраине

Коментар

• Паджеровод
            Паджеровод коментира
            Редактиране на коментар
            Бучките трябва да са колкото кюфтета(ама не татарски) за да горят добре. Големите буци не са екологични и устойчиви.

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Е да, да ти докарат ситнеж и прахоляк е по-големото зло.
            Тези кютуци си да влязат в коетла ще остава много празно място между тях и на финала ще се зареди с по-малко количество.
            Все тая - както казах влизало си в 0слугата да ти го начукат мангалите на колкото искаш

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Като ги гледам ми приличат на чукуровски . Тия даже са дребни навремето ги вадеха с големите ескаватори много по едри . От как Ковачки заряза мината всичкото сиганин от региона копае на ръка и вози с каруци и каквото има . Детството ми мина да се топля на такива . Горят си идеално и на по големи буци . Иначе въглища каквито искаш се продават съвсем официално и законно . Една от стотиците обяви на един от най старите играчи на пазара https://www.facebook.com/19517425450...810988/?type=3 Търговския вид смлени на определени дребни размери е заради автоматизацията на котлите да могат да вървят през шнеков транспортьор . Екологията съм си я сложил някъде от доста години . Важно е да извадиш максималните килокалории .
            Последно редактирано от sek.1; 07-11-22, 08:19.

Те от тук ги копат буците. Изоставения открит рудник Брежани . Директно копаят надолу и с ипровизирана лебедка вадят чувалите . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка2064.jpg
Прегледи:450
Размер:789.4 КБ
ID:6898743
          На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Първоначално публикуван от aldr Преглед на мнение
            Те от тук ги копат буците. Изоставения открит рудник Брежани . Директно копаят надолу и с ипровизирана лебедка вадят чувалите . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка2064.jpg
Прегледи:450
Размер:789.4 КБ
ID:6898743
            Нек поработят още малко, и Асан е хор!
            Зима иде а както се знае мангал и форт зимата не работят
            Враг усраине

Коментар

Да не отварям друга тема, та да питам направо тук.

Искам да сложа стояща камина/печка в къщата, обаче всички удобни места са далече от комина.

Та , ще има ли проблеми ако кюнците са около 4/5 метра почти хоризонтално ?
              Ще прави ли някакъв кондез и да капе мизерия?

Какъв наклон трябва ?

Има един трегер на тавана покрай който мога да пусна почти хоризонтално кюнците.
              Ще се пробвам снимка да кача .

Коментар

• piron45
                piron45 коментира
                Редактиране на коментар
                За да има конденз си трябват специфични температурни условия. Значи зависи от къде ще минават кюнците и каква е околната среда.Това че ще има хоризонтални тръби не е фатално, стига комина да ти е висок за да има тяга.

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
              Да не отварям друга тема, та да питам направо тук.

Искам да сложа стояща камина/печка в къщата, обаче всички удобни места са далече от комина.

Та , ще има ли проблеми ако кюнците са около 4/5 метра почти хоризонтално ?
              Ще прави ли някакъв кондез и да капе мизерия?

Какъв наклон трябва ?

Има един трегер на тавана покрай който мога да пусна почти хоризонтално кюнците.
              Ще се пробвам снимка да кача .
              Проблем със сигурност ще имаш. Конденз и капане няма да има. Но има два други проблема. Ако комина ти е нисък, например къщата е на един етаж и печката е там, ще загубиш тяга и ще има пушене в стаята при някои условия, например топло време навън и т.н. Вторият проблем, че поради загубата на тяга и дългите хоризонтални участуъци ще ти се запушват постоянно кюнците, от което следва пак пушене и недобро горене. Имам приятел с такава разстановка, чисти кюнци постоянно, и пушене в стаята при почти всяко отваряне на камината за зареждане с дърва. За сравнение, сега си сковах парно с камина на село, кюнеца вертикален и с две колена и 50 см. прав хоризонтален участък в комина. Последния е висок, къщата е на два етажа, камината на първия. Ако нещо не изтърва жарта, мирис на пушек нямам при отваряне, или е минимален.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X