Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да си построя ГАРАЖ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да си построя ГАРАЖ

От есента на миналата година се замислям да си построя гараж в двора си.
    Живея на село, двора ми е около 700 кв.м. и за да си влезна в двора минавам по мост. Реката граничи с двора. Вкъщата си имам гараж, но в него е монтиран котел на твърдо гориво, има 2 АТВта, водоструйка и куп нужни и ненужни /най вече второто/ боклуци.
    Имам и ретро автомобил в паянтов гараж на който покрива му падна от снега. Автомобила не мога да го извадя т.к. няма къде да го сложа.
    Реших, че се нуждая от друг голям ГАРАЖ.
    Трябва да бъде близо до входа т.е. до реката, за да не рина много сняг и трябва да побера поне 2 автомобила + АТВта и склад за гуми, оборудване, ремонт.

Моля да ме посъветвате от тухла ли да го строя или с други материали. Покрива ще бъде от ондулин, за да се връзва с къщата и може би основата му ще трябва да е облепена с пясъчник.

Очаквам Вашите идеи и съвети.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

До: Да си построя ГАРАЖ

Обмислял ли си идеята за поликарбонатни плоскости? Хубавото им е че ще е максимално осветен вътре. Ще стане лека конструкция, и ще се построи бързо.

От подобен материал правят спирките в София например, както и доста покриви на пазари и тем подобни.

Недостатък е че лесно може да се проникне вътре от разни хаймани, и лятото ще трябва добро проветрение, защото иначе става парник.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не съм обмислял, но само като съм сядал на кафе под такъв навес и ми е ставало лошо от жега макар и на открито, а пък и няма да ходи на стила на селската къща.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Не си дал много информация, за да ти отговорим. Кажи първо кое за теб е приоритет - бързина на изграждане, стойност на постройката, здравина и защита срещу крадци, топлоизолация ...много са факторите, с които следва да се съобрази един избор.
        Помисли и уточни и ще ти дадем точна препоръка.
        НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
        Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
          Не си дал много информация, за да ти отговорим. Кажи първо кое за теб е приоритет - бързина на изграждане, стойност на постройката, здравина и защита срещу крадци, топлоизолация ...много са факторите, с които следва да се съобрази един избор.
          Помисли и уточни и ще ти дадем точна препоръка.
          УТОЧНЯВАМ:
          Създавам точкова с-ма от 1 до 10. 1-не е важно, а 10 най-важно.

Бързина на изграждане - не-повече от 2 мес. - 5т.
          Стойност на постройката - по възможност по ефтина, но без голяма загуба на други качества - 8т.
          Здравина и защита срещу крадци - важно е но все пак не говорим за банка - 6т. /10 т. за противо атомно укритие/
          Топлоизолация - минимална, но все-пак да я има, зимата да не замръзва водата, а през лятото да не влизам в сауна. - 4т.
          Външен вид красота - да се вписва в селото, до двуетажна къща с тераса с дървен парапет и кафява дограма, с гараж с кафява авт. врата с основа върху която е залепен пясъчник - 5т.
          Вентилация малка, колкото да не става конденз - 2т.
          Пожаробезопасност - 5т.
          Сеизм. устойчивост - 5т.
          Осветление - някакво малко прозорче на стената и такива на вратата - 2т.

Ако трябва да отговарям на други въпроси - с удоволствие!

Коментар

От ей тея големите белите тухли (бахти колко съм зле забравих как им се викаше) Итонг дето е марката се строи много лесно и бързо с тях и ще покрият изискванията ти.
            [img]http://images26.snimka.bg/005951842.jpg[/img]

Коментар

Първоначално публикуван от SIRIUS Преглед на мнение
              От ей тея големите белите тухли (бахти колко съм зле забравих как им се викаше) Итонг дето е марката се строи много лесно и бързо с тях и ще покрият изискванията ти.
              Газобетон.

Ама си имат и недостатъци. Иначе и аз много ги обичам. Зидаш, режеш, оформяш и си пееш. Еднакви са, и като ти е равна основата, или добре направен първия ред, нагоре е песен.

Обаче много поемат влага и не са подходящи за приземни етажи, освен ако не се правят специални изолации, които не знам какви са.
              Друг недостатък е че малко трудно се закрепват разни шкафове, рафтове и тем подобни.
              Топлоизолацията им е добра, звукоизолацията никаква. След като ги иззидаш след известно време леко се свиват (виждал съм 3мм свиване на стена от 3м. Не знам на какво се дължи. Става предимно на тънки стени.

Евентуално решение е някакво поясче отдолу, примерно 30-40см над земята, и нататък газобетон.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не Ютонг не ми харесва, удобни са само за балкони с арки /лесно се дялат/, но на тази влага до реката, когато и през най-горещото лято има роса по колата ми сутрин определено няма да ги избера.

Коментар

1) Итонгът се напоява със специален хидрофобен ратвор. Това позволява да се ползва в условия на повишена влага (и в мокри помещения). Лесно и бързо се зида, осигурява добра топлоизолация (за гараж 20 см мисля, че са достатъчни, за да не замръзва вътре). При всички случаи се налага изпълнение на колони, носещи покрива и укрепващи зидовете (може да са метални или стоманобетонови). За да се осигуриш срещу замръзване, е важно за изпълниш топлоизолация на пода и тавана. Външно оформяш както си искаш.
                  2) Стоманобетонова постройка. Трудоемкост откъм кофраж и зидане (освен ако не ползваш елементи от Итонг). Сравнително ниска себестойност. Устойчивост срещу земетръс и кокошкари. Външно оформяш както си искаш.
                  3) Метални колони и гредоред, стени и покрив от термопанели. Много бърз монтаж, лесно изпълнение. Не съм сигурна откъм цена дали няма да дойде по-скъпо. Стабилна и устойчива. Външно трудно ще се върже с къщата.
                  4) Дървена постройка. Бърза и лесна за изпълнение. Иска известна поддръжка на дървените части. Стените могат да се изпълнят във всички варианти. Неустойчива, пожароопасна, но лесно ще се върже с къщата. Идеална за временна постройка.

Задавай конкретни въпроси нататък .
                  Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                    1) Итонгът се напоява със специален хидрофобен ратвор. Това позволява да се ползва в условия на повишена влага (и в мокри помещения). Лесно и бързо се зида, осигурява добра топлоизолация (за гараж 20 см мисля, че са достатъчни, за да не замръзва вътре). При всички случаи се налага изпълнение на колони, носещи покрива и укрепващи зидовете (може да са метални или стоманобетонови). За да се осигуриш срещу замръзване, е важно за изпълниш топлоизолация на пода и тавана. Външно оформяш както си искаш.
                    2) Стоманобетонова постройка. Трудоемкост откъм кофраж и зидане (освен ако не ползваш елементи от Итонг). Сравнително ниска себестойност. Устойчивост срещу земетръс и кокошкари. Външно оформяш както си искаш.
                    3) Метални колони и гредоред, стени и покрив от термопанели. Много бърз монтаж, лесно изпълнение. Не съм сигурна откъм цена дали няма да дойде по-скъпо. Стабилна и устойчива. Външно трудно ще се върже с къщата.
                    4) Дървена постройка. Бърза и лесна за изпълнение. Иска известна поддръжка на дървените части. Стените могат да се изпълнят във всички варианти. Неустойчива, пожароопасна, но лесно ще се върже с къщата. Идеална за временна постройка.

Задавай конкретни въпроси нататък .
                    Благодаря!
                    1.Ако говорим за 40 кв.м. застр. площ 8/5м. и най малка височина 2м. за покрив ондулин върху конструкция от дървени греди и изолация от 5 см. мин вата и избера 1 или 2 от твоите, покрива едно или двускатен, симетр. или не? Най големия сняг който помня си правехме тунели под него и от височина 2.4 м. на плочата на къщата директно скачах долу върху снега.
                    2. Под и основи, на земя цяла плоча или само замазка как да бъде?
                    3. Има ли стени термопанели, имитиращи дърво?
                    4. Няма да бъде дървена къща, защото някой завистник много лесно може да ми "драсне клечката"

Коментар

Щом е гараж, ти препоръчвам плоча на пода. С армировка при това. Ако направиш само замазка, твърде лесно се напуква и нагърчва. Покрива може и дървен, стига да се предвиди за товароносимост. Плоча отгоре не е задължителна, но трябва да се направи здрав пояс върху зидовете, освен колоните и другите неща. Като решиш какво ще е, е все пак хубаво да се консултираш с някой проектант, иначе ще трябва да се презастраховаш, а излиза скъпо.

Коментар

Естествено нищо няма да направя без одобрен проект, но първо трябва да имам оформена идея какво точно ще правя и с какви материали и да съм наясно +-% какви пари ще ми струва.
                        Плоча за покрив няма да правя, напълно излишно е.

Коментар

Като гледам как се развиват нещата при теб, си направи стандартна конструкция с бетонни основи, канал , носещи колони и тухли четворки, с плоча отгоре и теферидж )) - лозница.
                          За изливане на плочата, за един ден ще се намерят колеги доброволци, ти си на удобно място.
                          Иначе само ще доправяш, няма смисъл .
                          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

+1
                            LZ1NBN

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                              Благодаря!
                              1.Ако говорим за 40 кв.м. застр. площ 8/5м. и най малка височина 2м. за покрив ондулин върху конструкция от дървени греди и изолация от 5 см. мин вата и избера 1 или 2 от твоите, покрива едно или двускатен, симетр. или не? Най големия сняг който помня си правехме тунели под него и от височина 2.4 м. на плочата на къщата директно скачах долу върху снега.
                              3. Има ли стени термопанели, имитиращи дърво?
                              1. Наклонът на покрива и конструкцията ще зависят от характерните за района снеговалежи и ветрово натоварване. Дали ще е 1 или 2-скатен, ще решите с архитекта. Зависи от това дали постройката е свободностояща или "на калкан" и лични предпочитания, както и от посоката на отвеждане на дъждовните води. Минималната височина на гараж и на гаражна врата е 2,20 м.
                              3. Не съм сигурна, ще трябва да се провери по фирмите.
                              Omnia vincit amor !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X