Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко често си миете зъбите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колко често си миете зъбите

Какво ми е казвал моя зъбар (решил ми куп проблеми, включитело с венците):
    - 80% от грижата за зъбите е вечер.
    - Сутрин за предпочитане преди хранене. След хранене има киселинност и четката/пастата по-лесно свалят молекули от емайла. След хранене може да се изжабурите с вода за уста.
    - Четчици за между зъбите помагат, но конеца е незаменим.
    - Ако ползвайки конец, той се нищи между някои зъби, там има проблем, напирмер не добре направена пломба.
    - Пломбите се правят така че да има проходимост на конеца и той да не се нищи.
    - След ядене дори жабуренето с вода помага да се нормализира Ph-то и да изпаднат доста остатъци между зъбите. С вода за уста - по-добре, естествено.
    - При проблем с венците най-ефикасни са хлорхексидин съдържащи води за уста (виж по-долу)
    - Ако при миене с четчица или конец от някъде понамирисва, значи или има проблем - я калпаво направена коронка (масово явление), я възпален венец, я кофти пломба или пък кариес.

Какво правя лично:
    1. Сутрин - миене преди хранене, с електрическа четка, на късата програма. (минута и половина) Понякога пропускам.
    2. След хранене - почистване с междузъбна четчица и жабурене с вода за уста - това никога не го пропускам - работа за 2 минути е.
    3. На обяд - след хранене - жабурене с вода или вода за уста. По желание - почистване с междузъбна четчица преди това. Най-често просто жабуря с вода, докато я пия. Вода за уста ползвам единствено ако в устата ми е останал някакъв натрапчив вкус след храненето, или текущо има някакъв проблем с венците.
    4. Вечер - пълна програма:
    - Изжабурване с вода от чешмата
    - Изчистване с междузъбна четчица - помага да изпаднат някакви хранителни остатъци, например от месо или комбаси, които четката за зъби не може да махне.
    - Миене с електрическа четка (Philips SoniCare в моя случай) на пълна програма (около 3 минути).
    - Веднъж на няколко дни - щателно почистване на езика от налепи, понеже имам проблем с това. Ако езика ви е розов и не се виждат налепи никъде може и по-нарядко, а може и хич.
    - Изплакване и кратко жабурене с вода за уста. Идеята е преди конеца в устата да е максимално чисто.
    - Конец, навсякъде. Бъркане до колкото е възможно по-надолу под венеца. Това почистване няма алтернатива - почиства зъбите отвсякъде, и включително и под венеца.
    - Окончателно жабурене с вода за уста (минута, примерно - не гледайте че на етикета пище 30 секунди).
    Общо взето със всичко това се справям за около 15 минути.
    5. Ако към момента някъде има възпаление на венец - мазване с гел за венци. Отново с хлорхексидин. Например Elugel. Но това при мен е рядко, ако нещо са ме друснали нервите, наранил съм венец с твърда храна или примерно ме е хванал някой бацил.

Ако хапвам през деня - жабуря, пиейки вода.

За водите, от личен опит.
    - Има води, приятни на вкус (например 1-2 чишита в DM), но общо взето са повече за дребна профилактика, и при налични проблеми не помагат с друго, освен да си освежите дъха за известно време.
    - Отдавна ползвам Листерин в промишлени количества, във всичките му разновидности. До един момент беше много ефикасен, но после смениха нещо и ефекта леко се промени към по-зле. Става, особено ако нямате сериозни проблеми с венци или от сорта. За всекидневна употреба. Не влияе на вкусовите усещания. В първата седмица е гаден на вкус, после се свиква. Обикновено след жабурене с Листерин изплаквам с вода.
    - От известно време ползвам предимно Eludril CARE - това е без алкохол, за всекидхевна употреба, отново с хлорхексидин. Разредено е и е готово за употреба. Смея да твърдя че е по-добро от листерина, но и по-скъпо. Час до два след ползване може да имате леко понижени усещания за вкус, после всичко се нормализира. Няма други странични ефекти, по-приятно е на вкус от листерина. Не плакна с вода след това.
    - Ако има някакви по-сериозни грижи и всекидневното не помага, ползвам класически Eludril, който се продава като концентрат и се разреджа в чашка непосредствено преди употреба. Молзва се 2 седмици, до месец. Заради алкохола в него е по-гадно на вкус от всекидневното, защото алкохола усилва вкуса на останалите съставки. Също не плакна с вода след това.
    - Ако някъде има локално възпаление - гел за венци Elugel. Друг гел не съм и ползвал, честно казано. Ако нещата са много зле - с четчицата за между зъби натиквате от гела между зъбите.

Ако не сте ползвали вода за уста до сега, почти всички ще ви се сторят с отвратителен вкус, особено добрите такива. Ама това е до време. След 2 седмици вече така ще сте свикнали, че ще ви е неестествено да си легнете без да сте ползвали.

За четките - пак от личен опит: Купете си електрическа. Нищо друго не може да ви измие зъбите така, както електрическа четка. Ефекта при мен - над 2 години нямах нужда от почистване на зъбен камък/налепи, а накрая почистването беше повече козметично, отколкото от нужда - имаше леки оцветявания заради това че съм пушач, но нищо особено. Съответно и самата процедура беше кратка и без странични ефекти - половин час след процедурата вече чувствах зъбите и венците си все едно нищо не е правено.
    Още след първото миене сами ще разберете ефекта. И може и да ви се стори чудно, но в същото време щади венците повече от обикновена четка. Ако сравнимо си почистя зъбите с обикновена четка, едно че ще се четкам (с електрическата ако помне добре на най-дългата програма е 4 минути, а на нормалната - 3) 3-4 пъти по-дълго, и второ че ще си направя венците на гъз. Конкретно моята е Philips Sonicare - има я по веригите за електроника. Купил съм си комплекта със стерилизатор и 1-2 пъти месечно си стерилизирам четката - то е просто UV лампа, която грее четката 10-ина минути и трепе всичко живо. Един накрайник се ползва спокойно цяла година, а самата основа все още не знам колко - моите са на 3 години и няма промяна в работата им, нито в капацитета на батериите им. Така съм свикнал че ако инцидентно ми се наложи да се мия с обикновена четка ми се струва ужасно. Не купувайте най-евтините модели - разликата между тях и среден клас четка е от тук до небето.

За конеца - първите 4-5 дни ще ви е играчка, а ако имате проблеми с венците вероятно ще има и кървене. После обаче сами ще видите разликата от комбинацията конец + качествана вода за уста. Венците ви ще се бетонират, между зъбите ще се задържа в пъти по-малко храна, дъхът ви ще се освежи, чувствителността на зъбите(ако имате проблем с това) до голяма степен ще изчезне и ще престанете да имате постоянно някакъв вкус в устата, какъвто често е случая при проблеми с венци, гърло, коронки и т.н. След около месец - два, проблемите до голяма степен ще са окончателно отшумяли, и дори инцидентно да пропуснете някое миене (любимо ми е - лягам за 5 минути пред телевизора и се събуждам на другата сутрин), от това няма да има никакви последствия.

За междузъбните четчици - модели и размери всякакви. Трябва да намерите удобните за вас, в зависимост от това какви са разстоянията между зъбите ви. Бърз частичен заместител на конеца са, когато по някаква причина не ви се ползва конец, бързате да се трупирате, защото сте капнали от умора или просто ви мързи. Аз миенето с конец го пропускам доволно често, но миенето с междузъбни четчици никога, включително сутрин след ядене.

И не на последно място - намерете си кадърен зъболекар, работещ с качествени материали и спазващ съответните процедури. За информация - за да си реша проблемите окончателно, всички умъртвени зъби се отвориха наново, почистиха наново и напълниха наново, с нови качествени материали със спазване на цялата разписана процедура за използването им. Това пести пари в дългосрочен план, въпреки че цените на самия зъболекар може да са по-високи. Помислете каква ви е далаверата от това да лекувате през годините един и същ зъб няколко пъти и в крайна сметка да го загубите, или да отидете при зъболекар, който решава проблема веднъж за винаги. От калпави зъболекари (пък и по моя вина), нещата при мен са доста изпуснати - имам много умъртвени зъби и пломби, но за щастие всичките ми зъби са си ми в устата. И откакто спазвам горното (далеч не на 100% - не съм толкова дисциплиниран ), всички действат перфектно - няма чувствителност, няма болки и каквито и да е проблеми. И от 2 години насам нямам зъби за правене. И всичко това с отделяне на 10-ина минути вечер в повече от обикновено миене с четка. Ям и доста сладко, от което не следва нищо, обаче.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      И какво като си е мил зъбите снощи и сутринта?
      А сигурен ли си че ги е мил? Щото аз съм почти сигурен че не е. Народа масово не си мие зъбите и не полага никакви грижи. Това също според зъболекаря ми.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        А сигурен ли си че ги е мил? Щото аз съм почти сигурен че не е..
        Махни го него, той е мърляч.
        Но ти май си пък в другата крайност, не че е лошо, зъболекарят ти те обича.
        Хубаво е, че споделяш опит, защото зъболекарите нямат време за безплатни консултации.

Коментар

Махни го него, той е мърляч.
          Но ти май си пък в другата крайност, не че е лошо, зъболекарят ти те обича.
          Хубаво е, че споделяш опит, защото зъболекарите нямат време за безплатни консултации.
          Ква крайност? Сутрин 5 минути, вечер 15. През деня как дойде и ако дойде. То се превръща в навик много лесно. А ти гарантира доста добро зъбно здраве. Щом при мен проработи, дето съм си хаймана в това отношение, при човек с една идея по-добро начално състояние на зъбите ще работи още по-добре.

А зъболекарят ми е дал гаранция че ако си спазвам моята част (хигиената и ходене на прегледи през 6 месеца), ако се случи проблем от негова работа, ремонта е гаранционен.

И нещо друго, дето току що свърших - ако обичате ябълки, изяждането даже и на само едно средно голямо парче почиства зъбите доста прилично и премахва остатъците от обяда по тях. Сигурно и други плодове го правят, ама аз не съм твърде разнообразен в това отношение.

Коментар

За двадесет години скромна практика, не се сещам да съм таксувал пациент на тема орална хигиена.Обикновено това са обсъжда след профилактична или лечебна намеса. "Безплатни консултации" звучи като "Безплатен обяд", е нема такова чудо освен за друга категория хора. Първо ви призовавам да проявявате мъничко уважение към стоматолозите и не ни наричайте "Зъбари", а поне "Лекари по дентална медицина". Не забравяйте, че няма групова а лична отговорност и не поставяйте колегите под общ знаменател. Ако приоритети на някой от вас са гумите за оффроуд пред оралното здраве, то това е въпрос на личен избор. Не смятам, че глуповати постове в този форум, заслужават внимание. Ако Да- написах по-горе, се регистрирайте в БГ Мама, Тати или Кака. Желаете ли научни и практически съвети, призовавам, спазвайте елементарните правила са коректност.
            Мариан Христов- Beta 300 RR- 2016

Коментар

Точно затова го написах, защото очаквах тази реакция. Ако беше употребил тези усилия да напишеш няколко думи за денталната хигиена, щеше да е прекрасно. Всички (почти) това правим тук - консултираме безплатно неразбиращите от техника например.

Коментар

Първоначално публикуван от offar;2704837"
                Безплатни консултации" звучи като "Безплатен обяд", е нема такова чудо освен за друга категория хора.
                А би трябвало. Не упреквам съсловието ви - по-скоро трябва да е държавна политика.
                Първо ви призовавам да проявявате мъничко уважение към стоматолозите и не ни наричайте "Зъбари", а поне "Лекари по дентална медицина".
                В момента в който вместо "програмист" започнат да ме наричат "Инженер по информационни технологии" току виж се случило. "Зъбар" е възможно най-буквалния превод на "Dentist", като от последното не съм чул някой от колегите ви, работещи в англоговоряща държава, да се обижда.

Съжалявам, ако с нещо някого засягам, но това по никакъв начин няма да промени речника ми - това не е специалииран форум по дентална медицина. Ако някой се обижда - изцяло за негова сметка си е. Горния ми пост е именно по повод попадането ми на читав специалист, на когото дължа само уважение и който ми реши проблеми, възникнали до голяма степен включително по вина на не до там кадърни "Лекари по дентална медицина". И друг път съм споменавал по темите - единствения до сега, който предварително е направил план, заедно с цените, и го е спазил, пак заедно с цените, уточнил е кога какво ще се случи, какви ще са резултатите, какво се иска от мен и какво ще постигна спазвайки го, и това също се е случило, дал ми е касова бележка за всяка манипулация дори без сам да съм искал, настоявал е ако имам съмнения да търся второ и трето мнение, настоявал е документацията (снимки, описание на това какво е правено и т.н.) да седи у мен, обяснявал е търпеливо на всеки мой въпрос, и ми е дал гаранция че ако поради несполучлива негова работа се случи проблем, ще го поправи за своя сметка, стига да спазвам моята част от уговорката. В крайна сметка - спечелил е доверието ми. При него няма "не може". Има "Тоя проблем се решава по тоя начин, струва тия пари, и се прави за това време."

За съжаление голяма част от колегите ви (поне тия, на които съм попадал) не попадат в тая категория - касова бележка - друг път, вместо решение на проблем отговорът е бил "еми това е положението - и по зле ще става", на въпроси по отношение на хигиена отговарят с по 2 изречения с половин уста, но за сметка на това пробутват разни продукти по въпроса, за което разни дистрибутори им плащат, за работата гаранция-франция - ако ми падне пломба на втория месец след като е сложена си я плащам наново като поп и т.н. От такъв за да вземеш стара документация, снимки и т.н., трябва да го направиш едва ли не с прокурорска заповед, защото много добре знаят какво и къде са направили по начин, по който в читава държава на втория месец ще останат без диплома. Да не изпадам в технически подробности, които също са ми били надлежно обяснени, когато съм попитал, пък и когато не съм - със сигурност сте по-наясно от мен за какво иде реч. За мен е по-интересно защо подобни "специалисти" продължават да работят, но несъмнено и по тоя въпрос сте по-наясно от мен. От там и средностатистическото отношение към съсловието.

Не забравяйте, че няма групова а лична отговорност и не поставяйте колегите под общ знаменател.
                Личната отговорност е за собствената работа. Груповата е на цялото съсловие да не допуска некадърници да петнят професията. А това последното наистина го няма никакво и още повече - не виждам и усилия за промяна в тая посока.

Желаете ли научни и практически съвети, призовавам, спазвайте елементарните правила са коректност.
                Желаем, ама:
                Първоначално публикуван от offar Преглед на мнение
                ...За да прозвучим сериозно е нужен поне един час, за да бъдем разбрани правилно, а в писане ще ми отнеме 2-3.
                Това не е безплатна консултация на един човек, а такава, която ще прочетат много. Не само вие сте заети. Понякога е нужно да свалите малко гарда - всеки може да се прави на важен в това, в което е добър и на което е посветил живота си, когато е сред лаици по темата. Ама е контрапродуктивно.

Пак - не съм целял да обидя или принизя нечия работа по никакъв начин. Ако работите по гореописания начин или близък до него - моите уважения.

Със здраве....

Коментар

Здравей Спарки! Твоите постове си заслужават четенето от начало до край. Радвам се,че има пациенти като теб, които обръщат сериозно внимание върху оралното си здраве. Не съм обиден на никого, напротив, радвам се от интереса в темата. По подразбиране, защото "Форума" ми е присърце, уважавам колегите си в него. Относно "Дентист" или "Стоматолог", спорът е безсмислен. Науката се нарича Стоматология и изучава ред заболявания в устната кухина, част от тях на зъбите, така и на лигавицата, слюнчените жлези, долночелюстната става, туморни образувания, фрактури на челюстни и лицеви кости, устни, пародонт, развитието на зъбките на клетъчно ниви и смущенията в този процес , възстановяване на зъбните редици, имплантология, коригиране на отклоненията в позицията на отделни зъби и зъбните редици и тези между долна и горна дъга , заболяванията на езика и още много други. Хирургичната стоматология е сериозна дисциплина, а Лицево-челюстната е царицата на тази наука и се нарежда до най-сериозните и тежки медицински специалности. Ендодонтията се отдели като отделна специалност и се занимава с лечението на каналната система на зъбите в следствие на ненавременно лечение на кариеса. Зъбите страдат от кариозни и некариозни заболявания. Нямам нищо против да отделя време и да споделя а вас част от моите научни и практически познания, но трябва да стане систематизирано ,а не хаотично. Постове от типа "Едене на чесън" и "Що да ги лъскам" ще ги приемам с чувство на хумор. Поздрави.

П.П. Можем да отворим, като първа тема, "Кариес- що е то"- профилактика и лечение. Ще се радвам да се включат колеги.

Коментар

Първоначално публикуван от offar Преглед на мнение
                    ...
                    Знам че е бездна, и знам че трябва огромен труд за да си добър в профеията си. Респект за всеки, който го е постигнал и продължава да се развива. Радвам се че изяснихме недоразуменията.

За другото - добре дошло. Когато намериш време - отвори тема. Лично се ангажирам да съдействам тя да се чисти от ненужни постове, за да остане полезна и използваема.

Коментар

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани- емайл, дентин и цимент. То има бактериален произход, стрептококи и лактобацили. Смята се, че най-важните фактори за появата му са- Наследствена преразположеност, прием на захари и устната хигиена. Естествено не в реда на изброяване, а като триединство. Друг важен фактор е гъстотата на слюнката, която има пряка връзка със степента и скоростта на натрупване на зъбната плака. Плаката- основен виновник за появата и развитието на кариеса и първоприемник на зъбния камък. За разлика от многото реклами по телевизията, науката смята че опастноста от К. силно намалява след хранене и, логично, след измиване. Защо след хранене, ами защото голяма част от храните с по-твърда консистенция премахват плаката по механичен път. Това не важи за нишестени и други въглехидратни ястия, защото те бързо прилепват по зъбите от една страна, а от друга са чудесна храна за лактобацилите. Плака- що е то. Шест часа след измиване на зъбите по тях вече се наблюдава млечно бяла материя, което се отсранява лесно, за разлика от зъбния камък. Структурата и се състои, най-вече, от отлющени клетки на устната лигавица. При ненавременно отсраняване структурата се наслагва с хранителни остатъци, преципитирали минерали от слюнката и увеличаваща се бактериална флора. При този процес минералите изграждат кристална решетка с твърдо естество, запълнена с органична материя и хранещите се с нея бактерии.
                      Метболизмът в плаката води до повишаване на киселинноста и деструкцията на емайла, който е най-здравата зъбна тъкан. Последният е с -над 95 процената минерална съставака- хидроксил и флуорапататит, и малка минерална - около 5 процента. Веднъж нарушена повърхност води до много по-бързото развитие на К. в дентина. В различните повърхности на зъбите, той се намира на 0,1 мм до 2-2,2 мм по-надолу от емайла. Причината за тази скорост се крие в различното съотношение между минералата и органичната съставка на дентина. При него тя, ако не се лъжа, е 75 към 25 процента. В тази зона К. се разпространява крушообразно, като дръжчицата е с посока към емайла, а основната към нерва, или на друг език- зъбната пулпа. Тук се крие отговора на един често задаван въпрос- " Защо докторът ми направи такава голяма и широка дупка на зъбчето, при положение че видимо бе много малка преди неговата намеса?". При реставрацията на твърдите зъбни тъкани се спазва принципа да не остава подкопан емайл. Защо, малко е сложно?
                      К. бива повърхностен когато засяга само емайла, пожелавам ви го. Средно дълбок е тогава, когато е ангажирал и дентина. Дълбок, не пожелавам, е когато пиближава нерва. Има и още един термин, когато е в опастна близост но съдовонервния сноп. По- често К. е с тъмнокафяв цвят, но има и светла разновидност- Кариес Алба. Последният може да бъде диагностициран почти само от стоматолога ви. К. не възниква от днес за утре. Той има своите предшественици, а имено Бяло и кафяво петно, като последното се наблюдава по-често. Как се различава кафявото петно от един начален К. Това става само при преглед. Ние придвижваме острието на сондата по всички рискови повърхности, за отхвърлим или приемем диагнозата-К. Задържането на острието говори за започнала деструкия в емайла. Тогава включваме турбината.
                      Не твърдя, че съм изчерпателен но засега толкова от мен. Поздрави и по-здрави зъбчета.

Коментар

Профилактика на зъбния кариес.

Представлява комплекс от мерки, които в повечето случаи се извършват от пациента.
                        1. Хигиена, най-важен фактор. Включва избор на четка и други приспособления, пасти за зъби, тоалетни води за жабурене и др. Знаете, че има огромно разнообразие от марки и модели- с твърд, средно твърд и мек косъм. Не препоръчвам твърдите, защото при невнимателно използване водят да наранявания на венците, както и до ерозии в областта на зъбните шийки. Средните са универсални и ги препоръчвам пред останалите, стига да няма сериозни индикации за използване на такива с мек косъм. Последните се ползват при силно възпалени венци и след хирургични намеси в устната кухина. Техниката на използване започва с една предварителна нагласа за зъбчетата, като си представим всички техни повърхности. Четката и, респективно пастата, трябва да достигнат до всяка повърхност и с паравилни движения да я почистят. Тук ще се сетите, че това е невъзможно за междузъбните повърхности. Идва ред за зъбните конци. Внимателно и без голям натиск по посока на венеца те премахват зъбната плака и хранителни остатъци. След тази процедура идва ред на тоалетната вода, която при жабурене облива всички зони на зъбите и междузъбните венечни папили. Съществуват и други типове четки- електрически и междузъбни. Първите са добре познати от години, а вторите са от по-скоро на пазара. За или против ел. четки. Аз съм твърдо За качествените електрики. Движенията на техните глави са предимно с кръгообразни движения с ъгъл на въртене около 30- 45 градуса, последвани от ревърс. При подходящи движения на ръката се наблюдава висока степен на почистване по повечето зъбни повърхности, посетени от главата. Използвайки тези четки, ние ситуативно избягваме най-вредните движения с традиционната четка, а имено постъпателните. С последната трябва гавата да се движи предимно кръгообразно и нагоре- надолу. Естествено, дъвкателните повърхности изискват постъпателни движения, но това не е проблем защото емайлът там е с най-голяма дебелина. С напредването на възрастта се наблюдават атрофични изменения и в усната кухина, манифестирано с отдръпване на междузъбните лигавични папили. Последното може да бъде и резултат от различни заболявания на пародонта, наричан още- зъбодържачен апарат. Тук идва ред на междузъбните четки. При тях работната глва е доста по- малка от тази на обикновените и е разположена на 90 градуса спрямо дръжката. Обикновено се продава дръжка със сменяеми главички. Последните се раличават по диаметър, дължина и твърдост. Обикновено са с конична форма. Ползването им трябва да бъде внимателно и без много натиск за да не доведе до травматичност на венчето. Не забравяйте, че веднъж нарушена прилепчивост между зъб и венец се възстановява бавно, непълно и често никога. Този феномен се нарича Атачмант и реатачмант.
                        2. Хранителни навици.
                        Никога не завършвайте своето хранене с въглехидратен десерт и силно прилепчиви нишестени храни. Препоръчително е измиване с четка и паста,а ако нямате под ръка жабуркайте устата с вода. Дъвките бе захар могат да бъдат добър помощник, но не може се разчита само на тях. Те почистват зъбките от хранителни остатъци, свалят ПХ-о и увеличават слюноотделянето. Последното е изключително важно за Феномена на самопочистването. Ако разполагате с ябълка то тя ще свърши чудесна работа. При сдъвкването тя почиства голяма част от зъбите и ги оставя с бляскав емайл.
                        При употреба на цитруси е препоръчително, особено в детска възраст, те да се приемат под формата на сокове и, задължително, със сламка. Обливането със сокчето е непрепоръчително, а сламката гарантира директен прием към гърлото. След хапване не се препоръчва миене с четка и паста, а само нажабурване с вода.

Коментар

Колега offar , поздравления за подробностите относно грижите и причините при зъбите, темата е станала много полезна и Спарки, напълно подкрепям да поддържаш темата на ниво, почисти и моя пост ако трябва!

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                            Не било ген а
                            Гена си е ген, но ако видиш какви на пръв поглед безнадеждни случаи подлежат на корекция и лечение, направо няма да повярваш. Но това е свързано със съответното търпение, дисциплина и за съжаление - сериозни финансови средства. Естествено от един момент нататък нещата стават драстично по-трудни и с несигурен резултат, даже и да имаш всичките пари на света.

Зъболекаря при който ходя е с много специалности. Обикновено взима тежки случаи. Аз съм му от най-леките случаи - смятай за какво иде реч щом на негов най-лек случай (демек - аз), други зъболекари са казвали че нищо не може да се направи. Та, мисълта ми е че при него съм виждал разни неща, и съм подпитвал това-онова. В днешно време почти няма "не може" - въпрос на пари, време, търпение и дисциплина е. Последните две 99% от сънародниците ни обаче ги нямат. Не че ни е някаква национална черта - в читава държава наблягат на недопускането на тежки случаи, с профилактика най-вече. Тук опититите за това са хаотични и кампанийни. Ако си длъжен на 6 месеца да ходиш на зъболекар за да имаш здравна застраховка на нормална цена, и ти би се замислил.

Коментар

Като немаш кинти и става като песента„„„Камъните падат„„„„Само че зъбите ти падати не от небето

Дупе знае 2 и 200 ама са се чуди как да се оправи с едно и половина
                              К мирной жизни не пригоден.
                              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                                Като немаш кинти...
                                ...наблягаш на профилактика. Месечния размер на разходите за горепосочения "ритуал" са в рамките на 20-ина лева. Дори и да има нелечими вече процеси (например пародонтоза и подобни), добрата грижа за венците може да е разликата между това да останеш без зъби на 50 или на 70-80 години. Има ли възпалени венци (може и без да кървят), има загуба на костна маса. А има ли загуба на костна маса, дори и чисто здрави в друго отношение зъби могат да се разклатят и изпаднат.

Лошото е че 2/3 от нещата ги разбрах чак след като попаднах на нужния човек. Например за междузъбните четчици не знаех че съществуват, водата за уста беше някаква екзотика, конеца някаква крайност, а електрическата четка лигавщина за мързеливци. А то и как да стане, като цял живот съм ходил при зъболекари, които борят последствията, а не причините, ако въобще. Имах 20 годишни пломби от училише още а междувременно по няколко пъти изпадали такива, уж модерни. И не е от мат'ряла, вервай ми - просто така ги правят.

Месец само след като ми бе обяснено туй-онуй, направено ми професионално почистване и казано ми в прав текст какво да правя и защо, резултатите не закъсняха. Не съм имал кървящ венец сигурно от 3 години, а преди това се случваше на всеки месец-два.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X