Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Залепване на полиетилен

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • #31
  Мембраната ще се притиска между картона и профила по стената, а тези на десетина см ще държат картона. Картонът ще е натоварен конзолно, с рамо тези 10 см.
  В крайна сметка щом лепящата лента по стенния профил ще държи и опъва единствено 10 см найлон, може би грижливо лепене с лента ще задържи достатъчно здраво. Въпросът за ненадеждността на съединения с лепливи ленти е принципен, че такива неща стареят и изсъхват или просто отлепят, но принципните недостатъци не са приложими безусловно. Тук липсата на натоварване ще помага.

  Коментар


  • #32
   Взех препоръчания Soudal Multibond MS35 и си спретнах малък следствен експеримент.

   Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PHOTO_20210313_113120.jpg
Прегледи:265
Размер:97.8 КБ
ID:6719957


   Лепнах две парчета от фолиото на тухла и бетон. На първо четене, материалът полепна добре, но въпросът е за колко дълго.

   А на снимката мисля добре личи какъв е проблемът само с механично притискане на фолиото към тухлена стена ...

   Коментар


   • Stbd
    Stbd коментира
    Редактиране на коментар
    Зоната на притискане по неравни стени се шпаклова или съединението се опенва впоследствие.

  • #33
   Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение


   Питането ми е за строителни лепила/уплътнители в картуш 300 мл или салам 600. На картинката отдолу е това, дето го няма тук.

   Изовер имат лепило за тази цел - Vario Double Fit, на стр 7 от тази инструкция

   https://www.isover.bg/perfektniyat-skaten-pokriv

   Коментар


   • Stbd
    Stbd коментира
    Редактиране на коментар
    "Mauerwerk, Beton, Porenbeton, Putz, Holz und Metall" - мазилки, бетон, газобетон, дърво и метал. Търси се друго нещо. Лепило за полиетилен.

  • #34
   Имат, обаче това лепило е за тяхната пароизолация Vario KM Duplex. Въпросната е "полиамидна мрежа, каширана с нетъкан воал". Т.е. тяхното лепило не е сигурно как и дали изобщо ще лепи фолио от полиетилен/полиолефин.

   Отделно, дето и това лепило, както и специализираното на Кнауф, го има в каталозите, но не и в БГ магазините.

   Пак да спомена, че преди да пусна темата тук, съм изровил де що има сайт и съм пуснал запитвания към БГ вносителите на Кнауф и куп други продукти. Поради липса на каквато и да било реакция от тях, пратих питане и до немския Кнауф. От там ми отговориха, ама отговорът беше да ме пренасочат към представителите им в БГ, които обаче явно имат други разбирания за отношение към дребни клиенти.

   Немците мога да ги разбера. Хората си карат по буквата на инструкциите. В тях пише, че "това" се лепи с "онова" и точка. Импровизации по линия на ТНТМ не се допускат.

   "Онова" при тях го има в магазините и то не само с тяхната марка, но и на други производители. И цените са му като на малко по-скъпите уплътнители/лепила. Т.е. напълно нормални, дори за БГ условия. Само че "онова" тук не се предлага и никой не ти казва с какво би могъл да го замениш.
   Поради което я има тази тема и се търси споделен опит и на други места със специфични особености на националния лов, риболов и ремонти ...


   Като казах споделен опит ...

   Пароизолационното фолио на Кнауф (полиолефин) се лепи добре към металната конструкция с (каква изненада) предвидената за това двойнолепяща лента на Кнауф - Homeseal LDS Solifit-2. За разлика от лепилото тя е налична.

   Използването на алтернативи от типа на двойнолепящи ленти за мокети не мисля, че си струва, защото по-читавите такива не са особено (ако изобщо са) по-евтини от споменатата.
   Последно редактирано от Чавдар (V93); 17-03-21, 07:04.

   Коментар


   • Чавдар (V93)
    Чавдар (V93) коментира
    Редактиране на коментар
    Кольо, по стената метален профил има. UD му викат. Само че и самият той не прилепва достатъчно плътно към стената, така че някакъв уплътнител трябва да има, за да е фугата въздухонепроницаема.

   • Кольо
    Кольо коментира
    Редактиране на коментар
    Ми с пяна де. Или с каквото там друго, това не е новост в строителството.

   • Stbd
    Stbd коментира
    Редактиране на коментар
    Koльо, пяната дори е предназначена за запълване на кухини между стена и профили. Затова се използва 99% oт произведената.

  • #35
   Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
   "Онова" при тях го има в магазините и то не само с тяхната марка, но и на други производители. И цените са му като на малко по-скъпите уплътнители/лепила. Т.е. напълно нормални, дори за БГ условия. Само че "онова" тук не се предлага и никой не ти казва с какво би могъл да го замениш.
   Да не би да има известен производител и продукт за лепене на полиетилен? В Холандия и в западните краища не Германия по-скоро няма такива неща, то направо няма, но може да е субективна грешка/недоглеждане.

   Какво стана с пробата с два найлона, полиуретан (МС, по-право) и стена?

   Коментар


   • #36

    Не знам Кнауф в коя Германия ги слагаш, ама :

    https://www.knaufinsulation.de/produ...on-lds-solimur


    Друг производител в Германия

    https://www.alfa-direkt.at/alfa-ds-f...er-dampfsperre

    Geeignete Bahnen
    Dampfbremsen, Dampfsperren
    PA-, PO-, PP-, PE-Folien (glatt, leicht rau)
    и това

    https://www.alfa-direkt.de/112-alfa-...kleber#details

    Der 112 Alfa DS 100 POWER ist ein flexibler, bauelastischer Folienkleber mit sehr hoher Klebkraft und wird zum luftdichten Verkleben von fast allen marktüblichen Dampfbremsen/- sperren sowie Fensteranschlussbändern auf Aluminium, Putz, Holz, Wand uvm. verwendet.

    А пробата си отлежава. Като гледам прогнозата за времето, ще си отлежи 2 седмици.
    Не че това ще е показателно за трайността на слепването. Още повече, че беше направена при условия под оптималните - температура на въздуха около 6*, а на повърхността вероятно по-ниска.
    Ще си постудува малко.

    Междувременно, на друго място, където въпросът не търпеше отлагане и часовникът цъкаше, между фолиото и стената (гладък бетон с латекс отгоре) използвах наличното SIKA 11FC+
    Лепилото положих на 7-8 мм дебел слой и прилепих фолиото към него така, че остане слой пълнител поне 3-4 мм. Фолиото залепна прилично. Въпросът колко трайно е залепването си остава. Ще поживеем, ще видим.

    Коментар


    • Stbd
     Stbd коментира
     Редактиране на коментар
     11фц трябва да е обикновен полиуретан.

   • #37
    Това са опаковки (поръчани нарочно) на обичайни лепила и уплътнители за фуги. В българските железарии акрилните уплътнители са по няколко лева, има и мс - нали с такова започна темата.
    От всички подобни кремообразни пасти може би само моментално прилепващите модифицирани стават. За пред клиента го наричат High Tack MS или нещо друго High Tack, може да е Fast Tack. В Бриколаж и Практикер има със сигурност за 10 - 15 лв. Моменталното прилепване/High tack/Fast tack е термин, посочващ свойството да лепне веднага както лепне тиксото, а след време се проявява и прилепването заради втвърдяване в целия обем.

    Който измисли лепило за полиетилен, лесно и бързо ще стане най-богатия човек на света.

    п.п.: леплива паста - https://mr-bricolage.bg/polimerno-le...clear/p/994403
    Последно редактирано от Stbd; 17-03-21, 17:46.

    Коментар


    • #38
     Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение
     Това са опаковки (поръчани нарочно) на обичайни лепила и уплътнители за фуги. ...
     Напълно допускам , че случаят е точно такъв. Тя и цената им не е по-различна от на други продукти.

     Въпросът е какво е в опаковката. Защото това нещо явно лепи/уплътнява по-добре от други дотолкова, че немците да анонсират десетилетни гаранции.
     На други производителите изрично пишат, че не стават за тази цел.

     Именно защото нямам очаквания Кнауф да споделят по-точно какъв е съставът на предлаганото от тях лепило, затова търся информация. Търся, защото ще правя нещо за себе си и искам да стане хубаво и трайно, а не съм баш майстор, който гледа да нашляпа каквото и както му дойде и да си бие камшика, като преди това обясни на пациента, че "строителството не е точна наука".

     Разнообразието на лепила/уплътнители е огромно. Някакви драстични разлики не е като да има. Въпросът е материал от кой тип би свършил работа по-добре от другите. А "по-добре" в случая означава максимално дълго време лепилото да не се отделя от фолиото. Някакви сериозни механични натоварвания на връзката не се предвиждат.

     Коментар


     • #39
      Лепилата за мембрани са чисти или смеси на акрилни уплътнители от "влагоустойчивите", или МС полимер, казано без проверка. Може да има полиуретан - и това са всъщност трите въобще съществуващи лепилни пасти. Има още една, сулфо...янковия, но съвсем не лепи. Такива неща ги препоръчват със скрити уговорки някъде по инструкциите - за грапава повърхност, за структура (тип тъкан) и ограничаване на механичните натоварвания. Съответно се изисква ползване при стриктно спазване на технологията и използване само на предвидените продукти - без мислене, без разбиране, без изненади.
      За найлона от темата - може да се залепи с полиуретанова паста след като края на листа 20-30 мм се перфорира и съединението се натовари чак след пълно изсъхване на целия обем. Има и друг начин - с топло лепило.

      В България не може да няма от официалните лепила за мембрани и може да се тества какво е.

      Коментар


      • #40
       Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
       ...
       между фолиото и стената (гладък бетон с латекс отгоре) използвах наличното SIKA 11FC+
       Лепилото положих на 7-8 мм дебел слой и прилепих фолиото към него така, че остане слой пълнител поне 3-4 мм. Фолиото залепна прилично. Въпросът колко трайно е залепването си остава. Ще поживеем, ще видим.
       Е поживях, и видях. Седмица след полагането пароизолационната мембрана още стоеше като залепена, но само докато не я подръпнах лекичко. Отдели се от полиуретана веднага, без по нея да остане следа от него.       Коментар


       • #41
        С дюбели за външна изолация по някаква схема да се накове ,или да се сложат дюбелите и да се залепи за тях ?

        Коментар


        • Чавдар (V93)
         Чавдар (V93) коментира
         Редактиране на коментар
         Механичното притискане е вариант, но дюбели за външна изолация няма да свършат никаква работа за постигане на въздохонепроницаема фуга.

        • gy6ter
         gy6ter коментира
         Редактиране на коментар
         Първо дюбела ,после с ютия с тефлоново платно полиетилена за дюбела ?

       • #42
        Досега не съм успял да отделя полиетилен от боукит. Само не знам как ще залепне боукита към тухлата. Ще трябва някакъв чалъм за по-плътно захващане. Говоря за полиетиленова торба в която боукита е на 30+ години.

        Коментар


        • Чавдар (V93)
         Чавдар (V93) коментира
         Редактиране на коментар
         Това за кит ли? Аз съм виждал такъв само на нещо като калъп, увит с полиетилен. Има ли на картуш?

        • alexalex69
         alexalex69 коментира
         Редактиране на коментар
         Чавдар (V93) коментира
         Днес, 12:01
         Това за кит ли? Аз съм виждал такъв само на нещо като калъп, увит с полиетилен. Има ли на картуш?


         За картуш 310 мл лепило .......

        • alexalex69
         alexalex69 коментира
         Редактиране на коментар
         Тук може да се ориентираш за цената в ДЕ . https://www.idealo.de/preisvergleich...824513095.html

         Пробвал ли да търсиш в гърция или сърбия , смятам че доставката и евентуално закупуване на допълнително количество ще бъде по-бърза и лесна от ДЕ .

       • #43
        Не мисля, че имаш голям избор освен да осигуриш механични методи за закрепване.

        Летви/плантки + пяна/теракол/гъсто лепило за прилепване + дюбели за механично фиксиране на които да легне фолиото и после отново планка/летва,която да се закрепи плътно с видии например.

        Между летвите и фолиото може малко лепило за 100% обиране на фугата.

        Труда и играчката ще е с напасване на дупките между летвички и стената.

        Аз бих сменил подхода обаче, еб*м ти фолиото ако трябва да вкарам толкова труд, време, пари и усилия и пак да ми остане супер много риск от отлепяне и всичкия този труд на халост след време и без възможност за корекция на проблема.
        Бъдете живи и здрави

        Коментар


        • #44
         Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
         ...
         Аз бих сменил подхода обаче, еб*м ти фолиото ако трябва да вкарам толкова труд, време, пари и усилия и пак да ми остане супер много риск от отлепяне и всичкия този труд на халост след време и без възможност за корекция на проблема.
         План Б е отдавна измислен. Монтира се ивица фолио под окрайчващия UD профил, която после припокрива отгоре основната пароизолация и се залепва за нея. Отгоре фугата между профила и стената се уплътнява с един от многото варианти на строителни лепила/уплътнители.


         Коментар


         • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Супер, браво, важното е да си постигнеш целите и да имаш варианти.

          Аз осъзнах, че имането на повече от един вариант е само плюс, особено като след време осъзнаеш, че или си сгрешил или са те сгрешили както в моя гараж, та късметлия си още в началните етапи да обмислиш добре нещата.

        • #45
         Резултати от следствения експеримент със Soudal MS35

         Натиснете снимката за да я уголемите Име:vlcsnap-2021-03-28-09h17m30s355.png Прегледи:0 Размер:696.9 КБ ID:6725563

         Натиснете снимката за да я уголемите Име:vlcsnap-2021-03-28-09h18m17s047.png Прегледи:0 Размер:799.1 КБ ID:6725564


         След двуседмичен престой полиолефиновото фолио стоеше като залепено, но се свали лесно с ръка. По фолиото следи от лепилото няма, по лепилото остана боя от маркировката на фолиото.

         В интерес на истината трябва да се спомене пак, че експериментът не беше съвсем чист, тъй като беше проведен при условия, различни от препоръчваните от производителя, а именно, температурата въздуха беше около минималните 5*С, а стената със сигурност е била отдолу. Скоро след залепването температурите са отишли надолу, а в периода на съхнене бяха отчетени с едни от най-ниските температури тази зима, в т.ч. вероятно и под нулата.

         При по-топло време е възможно резултатите да са по-добри, но това ще го видя нататък.

         Иначе, към тухла лепилото беше хванало много добре - за сваляне трябва инструмент. За бетона - не толкова добре - свали се с ръка.

         Коментар

         Активност за темата

         Свий

         В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

         Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

         Зареждам...
         X