Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Премахване на залепен балатум

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Премахване на залепен балатум

Здравейте,

Перна ме съчмата да си ремонтирам спалнята и се сблъсках с запелен балатум.
    Стаята първоначално беше с мокет. Така я взех. Мокета беше още хубав и го оставих.
    Реших да мина на ламинат, поразмърдах мебелите и видях, че замазката е много крива. Ще трябва да се нивелира преди новата подова настилка.
    Махнах мокета, не беше лепен. Под мокета се оказа, че има балатум, който е зелепен с Господ знае какво лепило към замаската на пода.
    При опит да се махне, балатума се цепи. Горният гумиран слой се отделя, но най-долния слой остава.

Първо пробвах механично чегъртане със шпакла. Става, но за един час с големи усилия успях да почистя четвърт квадрат. Лепилото пак остава, само на места се показа замазка.
    Опитах с нагряване с пистолет за горещ въздух, не става. Също така с вода, АМБ, МРТ. Оставих до да пренощува полят с вода, никаква разлика. Локвате седи на средата на стята и нищо. Власинките са мокрят, но лепилото не се разтваря.

Някакви предложения как мога да почистя пода, за да може да се направи нивелираща замазка?
    Аз не вярвам в чудеса!
    Разчитам на тях!

От: Премахване на залепен балатум

Предполагам действието се развива в панелка, лепено е с хелметекс и е мазано обилно. Премахването на останките е трудна задача и аз се борих със същото. В крайна сметка остъргах колкото може и отгоре налепих плочки
    ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Да, панелка около 90-та година.
      Лепилото изглежда бяло, прилича ми на Ц200, но не реагира на вода по никакъв начин.
      Мазано е на по 5 см от стените плътно по целия под.
      С много стъргане започва да пада и излиза замазката.
      Аз не вярвам в чудеса!
      Разчитам на тях!

Коментар

Има начин, ама е миризлив. Пропанова горелка.

Коментар

Поне при мен това че остана част от лепилото и балатума не създаде никакви проблеми, та не се тормози излишно, махни каквото може почисти и измий добре намажи с проникващ грунд и си полагай замазката. Иначе само къртене за да се излезе на чисто
          ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Отстрани каквото можеш и с малък ъглошлайф с ламелен диск изчисти лепилото. Вдига пепел яко, но се чисти значително по-бързо, отколкото с шпакла. Иначе Марин е прав. Ако остатъците са само от лепило, изобщо не те бъркат за замазката. Под ламината няма кой да гледа какво има ....
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

За този проблем/с хелметекса/ като ми се случи за решаване , след опити с какво ли не-смивки, търкане с камбани ,стъргалки, горелка-също , но вътре става неописуемо, а и после борба със сажди,стигнахме до нож за стъргане на стъкла, -но от големите.Ширина около 8-10 см,здрав, с острота на бръснарско ножче. Ако е по източните райони, мога да ти пратя човек за показно
              Ако е необходима саморазливка,просмуканото лепило в замазката не е проблем , но трябва да се шприцова с препоръчаното от производителя, а не с проникващ грунд, защото няма къде да прониква.

Коментар

Правилно заточен (като трънска тесла) лист от ресор, е единственият сравнително работещ инструмент.
                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                Даника
                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Свали колкото можеш, грундирай с нещо като Бороконтакт, или каквото препоръчва производителя и си плискай саморазливната отгоре. Не виждам чак такъв проблем. за пясъчно-циментова замазка е по-проблемно.
                  Даже аз бих разлил направо върху баламатума. Може да го надереш леко, та да се хване по-добре.
                  Иначе както казват колегите, голям филм.

Ако замазката е постна, с ресора не правиш нищо освен дупки. Макар че опитът ми казва, че едно време не са жалили цимент.
                  Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

http://www.topshop.bg/produkti-zadom...renovator.html
                    това е точния инструмент, пробвал съм го. Нямам в предвид точно тази марка но ми беше най лесно да го покажа . Аз имам подобна закупена от Лидл за 35 лева.
                    емил златков
                    паджеро 2.5тд
                    ве стром 650

Коментар

Снощи се прибрах късно и нямах време да работя. Сипах две кофи вода на пода и си легнах. ОСтавих ги да преспи така, да си помисли. Днес сутринта постихнах малък успех.
                      С макетно ножче леко,леко все едно махам боя от стъкло. Пада. Намокреното пада една идея по-лесно от сухото. Преди да изляза сипах още вода. Едно предимство да съм първи етаж, няма кого да наводня поне

Подът е много крив. Старата замазка, която се показа е гладка, наподобавя шлайфан бетон като гладкост. Крива е много обаче. Грубо казано на планини и падини, като разликите са от порядъка на 2-3 сантиметра.
                      Почетох за саморазливните замазки, но им дават попълване на 2-3мм. Има няколко за по-големи неравности, но са ужасяващо скъпи и разходът на мм2 е голям.

За момента се ориентирам към пясъчно-циментова, но искам да одера пода и да видя къде колко е криво.
                      Аз не вярвам в чудеса!
                      Разчитам на тях!

Коментар

Пясъчно-циментова 5 торби пясък, 1 цимент и 20 литра вода (за водата не съм сигурен, може и повече да беше, важното е да стане на чорба). Хубаво разбъркване с ел. бъркалка и изливаш и заравняваш с един голям мастар. Ако останат тук-там дупчици си ги дозамазваш след изсъхването. Ама това ще стане след 1-2 седмици най-рано при тия температури, ако не е отоплена стаята. Скоро ги правих тия гимнастики. Цената на материалите е към 20 лв.
                        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Преди около 3 години реших в коридора да си налепя гранитогрес, също бяхме с балатум, който като при тебе се оказа доста здраво залепен - пробвах с доста неща (с горелка не съм, признавам си), но успях по следния начин - нарязах балатума на ивици по дължина, за да може по-лесно да се отлепват самите ивици, след това на доста места остана от лепилото + мъх от балатума - заливам с технически ацетон на малки петънца, чакам малко и после с обикновена шпакла се изстърга доста лесно, като мога да кажа, че на около 90% махнах лепилото - естествено трябва добра вентилация, че иначе ще е много весело
                          Hristo Draganov
                          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                            ... естествено трябва добра вентилация, че иначе ще е много весело
                            Вентилацията едно на ръка, но ползването на подходящи предпазни средства (противогаз) си е задължително, ако човек си цени здравето! Че на времето в нашето посолство в Стокхолм се наблюдаваше следната картинка: Някой малоумен посланик през годините наредил ремонт, при който върху разкошната мозайка по коридорите е бил налепен лайнянокафяв мокет. При последващо махане на мокета за почистване на мозайката от лепилото използваха някакъв много силен разтворител, от изпаренията на който в цялата сграда просто не се дишаше. А работниците от БОДК работеха без никакви предпазни средства ...

Така че, свалянето на лепилото с някаква химия е вариант, обаче в жилището известно време не трябва да живее никой, а работещият трябва да си помисли с какво да си предпази дробовете.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                              Правилно заточен (като трънска тесла) лист от ресор, е единственият сравнително работещ инструмент.
                              Какво значи "заточен като трънска тесла" ?
                              Много остро заточен или някакъв пиниз при преден и заден ъгъл на рязане, или нещо друго?

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X