Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ракетна печка /Rocket stove/

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ракетна печка /Rocket stove/

Не мога да се сдържа. Една от причините да не влизам в БГ форуми е точно тази нагласа " това нема да стане " " кви са тия измишльотини" " язе си знаем " " оти да се мъчим да мислим " и тн. Истината е че подобни печки могат да ни спестят доста средства (дърва) и да ни осигурят уют (топлина) на ниска цена (рокета е нискотехнологично и достъпно решение).

Тази зима ще ми е втората зима на отопление с Рокет. Постоянон се усъваршенства . предстои ми да доведа въздуха за горене отвън за да не предизвиква подналягане и навлизане не студен въздух в къщата. Предстои ми и подобряване на акумулиращата част - оказа се че при прехода от кюнец към глина към тухла се губи доста.
    Системата е от горивна камера от огнеупорни тухли, горивен тунел изграден от огнеупорна глина , извеждане с този тунел през стена в друго помещение и там е класическият варел с скрития вътре "вътрешен комин " с изолация от перлит изсипан в външна тенекия от бойлер. през целия път на дима / огъня сечението не пада под плащта на 13 см кюнец. общ път на дима - 9 метра. Системата е включена към комен със сечение 15х15 см с около 4 метра нагоре . Работи супер добре, освен д ните когато вътрешната темперетура е чувствително по- ниска от външната.
    Препоръчвам на всеки които се отоплява на дърва да разучи принципите на работа на rocket stove mass heater!

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от pinz
      ......
      Тази зима ще ми е втората зима на отопление с Рокет. Постоянон се усъваршенства . предстои ми да доведа въздуха за горене отвън за да не предизвиква подналягане и навлизане не студен въздух в къщата. Предстои ми и подобряване на акумулиращата част - оказа се че при прехода от кюнец към глина към тухла се губи доста.
      Системата е от горивна камера от огнеупорни тухли, горивен тунел изграден от огнеупорна глина , извеждане с този тунел през стена в друго помещение и там е класическият варел с скрития вътре "вътрешен комин " с изолация от перлит изсипан в външна тенекия от бойлер. през целия път на дима / огъня сечението не пада под плащта на 13 см кюнец. общ път на дима - 9 метра. Системата е включена към комен със сечение 15х15 см с около 4 метра нагоре . Работи супер добре, освен д ните когато вътрешната темперетура е чувствително по- ниска от външната.
      Препоръчвам на всеки които се отоплява на дърва да разучи принципите на работа на rocket stove mass heater!

Поздрави
      Ако и лепнеш някоя снимка си направо супер, и да не забравя това което си направил е достойно за уважение.
      За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
      0878 79 20 61 Борис

Коментар

Първоначално публикуван от pinz Преглед на мнение
        Не мога да се сдържа. Една от причините да не влизам в БГ форуми е точно тази нагласа " това нема да стане " " кви са тия измишльотини" " язе си знаем " " оти да се мъчим да мислим " и тн. Истината е че подобни печки могат да ни спестят доста средства (дърва) и да ни осигурят уют (топлина) на ниска цена (рокета е нискотехнологично и достъпно решение).

Поздрави
        Добре дошъл,и спокойно в този форум няма да те овикват много.Майтап.
        И лепни верно някое кадро на системата,че найстина звучи интересно!
        Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

Коментар

Браво колега! Покажи ни ракетата!
          Има ли част за готвене?
          0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
            Браво колега! Покажи ни ракетата!
            Има ли част за готвене?
            Като сме започнали темата за Рокета в Раз дел " Гозби, рецепти и Ястия " - при добро настройване на рокета и след като е достигнал работно състояние, на тенекията на варела може да се готви. Разбира се и това търпи усъвършенстване. Мерака ми е да успея да изпека самун хляв под похлупак от глина или масивен чугунен. Нещо като подница.
            Няма какво да се гледа на рокета, но ето малко картинки : Варела, който излъчва масивна топлина, нахлузен е върху вътрешният комин, което прави ефекта на серпентина. Горивната камера , която иска още работа , но върше работа. Там важното е да есе изолира добре за да достига по- бързо работна температура.

Наздраве !

П.
            Прикачени файлове

Коментар

Походната печка прилича на различно нещо от домашна пиролизна или акумулираща.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                Походната печка прилича на различно нещо от домашна пиролизна или акумулираща.
                И походната, и домашната ракета за отопление, работят на един принцип. За това са под общ знаменател!
                0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Поздрави и за труда да се публикува опита със снимки и описание .Виждал съм как изглежда подобна печка от външната страна ,казват и ДЖАМАЛ ,но вътре не успях да я разгадая. Къщата не беше отоплена и след като запалиха джамалите не се усещаше затопляне,но след 40 мин стана топло и странна миризма на пласмаса се оказа стопен пласмасов часовник в другата стая. Перез ноща не спахме нормало от жега.

Къщата е на поне 100години
                  FJ40 07 1984 VIVA TEL 0877 454448
                  BJ42 04 1982
                  FJ62 11 1983 skipe blago4x4
                  LZ 2 BHB

Коментар

Аз имам един въпрос... как става почистването от пепел и тн боклуци, които остават отдолу при тези тип печки, легла и прочие ? При малките рокети обръщаш и пада квото има ..
                    Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
                    A POS
                    0885600200
                    За момента пасажер

Коментар

В руските села печка представлява нещо подобно на тази която обсъждате .Комина първо ''обикаля '' в преградната стена между стаите ,като има по една ''духовка '' с вратичка към всека стая , с нея може и да се загрее побързо стаята и след нагряването да се затвори ,но може и да се ползва за готвене ,като фурна . Има и лежанка тя е почти под тавана ,но могло да полежиш ако си болен , в повечето от случаи я използвахме за правене на ''сухари'' , бях възпитаван от ветеран от ВОВ и към остатъци на хляба на масата отношение било много по строго . В стената на всяка кривка си имаше ревизия ,за чистене на сажди . Е някой път си пропушваше такава печка ,но КПД-то е много сериозно ,предвид че се топлихме в руските студове с по 3 тона въглища и се отопляваше около 80 кв. за плассмассова дограма тогава май и не се мечтаеше ,но пак лятото бяхме с един чифт прозорци ,за зимата се слагаше още един ,както и всяка вечер се затваряха ставни .

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:печка.jpg
Прегледи:1
Размер:190.1 КБ
ID:5422854
                        Горе долу е подобно нещо само че при нас беше с хоризонталните комини в стената .Дори и сега това се ползва с интерес и много малко са майстори останаха , иначе е много удобно особено за вилички които не се обитават целогодишно .

Коментар

@juri : благодарности за картинката на руската печка и за отговора за чистенето към duvi .
                          Разликата между руската / финска / немска печки и рокета е в изолирането на горивната камера и създаването на тяга точно след горивната камера - там е заровено кучето! Иначе над "рокет" частта може да следва или миндер или серпентина , развита вертикално - като при руската или .. римският хипокауст . Относно "изпушването " : за да се избегне се пали по-нагоре по пътя на дима в някоя от ревизиите , слага се шибър , който да насочва към по- къс или дълъг път.
                          @ blago4x4 : джамала би трябвало да се изучава в училище ! Идеята да сложа горивната камера в една стая а топлообменника в друга дойде точно от джамала.

... Явно с настъпването на зимата има интерес към темата ...

Замислям се за нещо като работилница - да се съберем на терен ( някой да има нужда от джамал - рокет ? ) и да построим още едно такова "съоръжение ". Ще се радвам да чуя този звук - рокет звук на турбо горене !
                          Та като казах " Турбо " - прикачам и една снимка на пещ за печене на хляб с особен капак - в долната част на капака има отвор , през който се насочва въздуха - така се получава по- интензивно горене . още едно доказателство че простите неща понякога работят по-добре !
                          Прикачени файлове

Коментар

Отдалечихме се от темата!
                            Станах пишман, че я повдигнах!
                            Колегата, лекичко ви намекна, че тената не е свързана с енергоспестяването а с ГОТВЕНЕТО!
                            В раздел "гозби, рецепти. ястия" сме!
                            Съжелявам за СПАМа!
                            Модератор ако сметне за необходимо може да изтрие и предният ми пост в който повдигнах темата за енергоспестяването.
                            Хобито ми https://www.facebook.com/bgengraving

Коментар

Първоначално публикуван от akraba1 Преглед на мнение
                              Отдалечихме се от темата!
                              Станах пишман, че я повдигнах!
                              Колегата, лекичко ви намекна, че тената не е свързана с енергоспестяването а с ГОТВЕНЕТО!
                              В раздел "гозби, рецепти. ястия" сме!
                              Съжелявам за СПАМа!
                              Модератор ако сметне за необходимо може да изтрие и предният ми пост в който повдигнах темата за енергоспестяването.
                              Сори за спама ама от къде и как тагваш тия емотикони, че откога се мъча да намеря ?

Благодаря !
                              П.п. Продължавайте в същия дух с печките !

Коментар

Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
                                И походната, и домашната ракета за отопление, работят на един принцип. За това са под общ знаменател!
                                И моята пернишка печка е на същия принцип, но не съм я намесил досега. Не е по темата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X