Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възможно ли е климатикът да работи постоянно?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Възможно ли е климатикът да работи постоянно?

В книжката на Liberty (чел съм в тази част оригинала, в бълг. превод не ми се търси в момента) пишеше нещо и за външната температура, "демек" компресорът не се включва във всички случаи при духане към стъклата, напр. при -20 гр. май все пак не работи... Има и на други места потвърждения на казаното от vladi333 - напр. преди предстоящо дълго неизползване на колата, да се пусне климатикът да поработи, за да си смаже чарколяците... Неизключването на вентилатора, освен след превъртане на 4-5 позиции пък било "профилактично", заради опасността от проникване в купето на изгорели газове . Но мен идеята да караш зимата на парно + климатик продължава да ме дразни Имал съм три други коли с климатик, една от тях ("Пасат" `91 г.) още си я карам, такава идиотщина няма ! Чат-пат съм включвал климатика и при студено вдреме, но за секунди, именно за да махне конденза по предното стъкло - за 3-4 (а "Пасата" - 6 год.) години употреба не съм губил фреони или да ми се развали климатикът... За "Пасата" четох някъде по книжките му, че климатикът "отнема" ~ 15 конски сили, за по-голям разход на гориво не съм го "дебнал" с колко точно го увеличава... При над 200 коня бензиново Liberty харчещо ~ 20 на сто тия работи с намалена мощност и увеличен разход сигурно са без значение... за хамериканските другари
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      В книжката на Liberty (чел съм в тази част оригинала, в бълг. превод не ми се търси в момента) пишеше нещо и за външната температура, "демек" компресорът не се включва във всички случаи при духане към стъклата, напр. при -20 гр. май все пак не работи... Има и на други места потвърждения на казаното от vladi333 - напр. преди предстоящо дълго неизползване на колата, да се пусне климатикът да поработи, за да си смаже чарколяците... Неизключването на вентилатора, освен след превъртане на 4-5 позиции пък било "профилактично", заради опасността от проникване в купето на изгорели газове . Но мен идеята да караш зимата на парно + климатик продължава да ме дразни Имал съм три други коли с климатик, една от тях ("Пасат" `91 г.) още си я карам, такава идиотщина няма ! Чат-пат съм включвал климатика и при студено вдреме, но за секунди, именно за да махне конденза по предното стъкло - за 3-4 (а "Пасата" - 6 год.) години употреба не съм губил фреони или да ми се развали климатикът... За "Пасата" четох някъде по книжките му, че климатикът "отнема" ~ 15 конски сили, за по-голям разход на гориво не съм го "дебнал" с колко точно го увеличава... При над 200 коня бензиново Liberty харчещо ~ 20 на сто тия работи с намалена мощност и увеличен разход сигурно са без значение... за хамериканските другари
      То при -20 и да работи - файда!
      Какво значение има колко гори и колко коня "смъква" при положение, че комфорта се подобрява? Кое е по-важното в случая? Ако караш 800км за един ден ще изхабиш точно 8литра повече гориво заради климатика (може и по-малко), но няма да си се потил като животно, няма да смърдиш после, няма да се дехидратираш - ще си свеж като репичка, но леко оцъклен заради постоянното взиране в пътя (особенно нощем) Тия 800км за които говоря съм ги карал многократно през последните 3 години... понякога с Черокито, на което още не съм оправил климатика и бих казал, че е брутален мазохизъм и съдизъм спрямо другите в колата. Виж зимата е друго нещо

Коментар

Първоначално публикуван от Y.Stoqnov Преглед на мнение
        ....
        Ама ние именно за работещ постоянно климатик през зимата говорим, а не за ползите от климатика при жегите
        Според мен гадовете от "Крайслер" просто нещо са спестили - факт, както показва и постът на Алекс Маринов, че след 2005 г. все пак им се откъсва от сърцето да сложат бутон за включване и изключване на климатика...
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
          И така, сега видях тема. Та да ви разкажа някой неща:
          Компресора на климатика се смазва с масло, досущ като двигателя на колата. А въпросното масло се разтваря във фреона. Като фабрична екстра е да се включва климатика дори когато шофьора не иска. Именно за да се смазва самият компресор. Та дори да не искате да се включи, за да си ви седи за нов. Това е невъзможно.
          Има и друг проблем, когато фреонът намалее в системата. Компресора започва ад се включва по-често за да навакса налягането в системата. Това пък от самосебеси води до увеличаване на отделения конденз. Защото замръзва вътрешната пита на климатика.
          Същото се получава и когато в системата има повече газ!
          И по инструкции е нормално да се загуби до 0,80кг. за година от фреона.
          Когато падне обаче под половината капацитета на системата, компресорът спира заради ниско налягане. Със спирането, спира и да се смазването!
          С въпросната годишна загуба се губи и част от маслото, и в един момент се получава така, че компресорът работи с по-малко масло от необходимото. Това също води до повреда!
          И тук е време за малко реклама:
          Предлагам да се възползвате от тази оферта, за да запазите за дълго живота на вашата климатична система.
          http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...1&postcount=22
          Ще се възползваме при предстоящото обслужване!
          Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Ама ние именно за работещ постоянно климатик през зимата говорим,
            Аз пък изобщо не се дразня от факта, че на някои позиции ми работи климатика и зимата. Ползвам ги за кратко, а с помощта на климатика е още по-кратко (изсушаването на стъклото). По-скоро проблемът ми е , че не е климатроник. Например лятото, след като купето се охладило достатъчно, дори най-слабата позиция на вентилатора ми идва в повече понякога. Да го изключиш е невъзможно. Следва пренасочване на вентилационните отвори, естествено винаги в неподходящата посока и... ново пренасочване... След това започва кратковременно изключване със замяна на позиция "крака и тяло с климатик" с "крака и тяло без климатик". След мах минута- обратно! Вярно, няма сравнение с кола без клима, но сравнено с климатроника е много далече. Другата ми кола е с климатроник и целогодишно е настроен на 22-23 градуса и режим AUTO. Променя се само при нужда, без да ти е грижа и да му робуваш.
            edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

Първоначално публикуван от edoors Преглед на мнение
              ... проблемът ми е , че не е климатроник. Например лятото, след като купето се охладило достатъчно, дори най-слабата позиция на вентилатора ми идва в повече понякога. Да го изключиш е невъзможно. Следва пренасочване на вентилационните отвори, естествено винаги в неподходящата посока и... ново пренасочване... След това започва кратковременно изключване със замяна на позиция "крака и тяло с климатик" с "крака и тяло без климатик". След мах минута- обратно! Вярно, няма сравнение с кола без клима, но сравнено с климатроника е много далече. Другата ми кола е с климатроник и целогодишно е настроен на 22-23 градуса и режим AUTO. Променя се само при нужда, без да ти е грижа и да му робуваш.
              Тук, според хамериканите, просто си включваш И парното заедно с климатика и си правиш температурка това най-сериозно го пишат в ръковоството - проверете... На всичкото отгоре при мен вентилационните отвори не могат да се затварят - няма такава опция, напр. да затвориш ръчно един или двата централни и да остане да духа от страничните. И при вас ли е така ?

Коментар

Същата работа е и при мене. Хамериканска им работа. Но важното е, че джипката върви, летииии
                Jeep Cherokee, 2.8 CRD Wild Dream Edition
                Nissan Almera N16 2.2 DI
                LZ1MAS

Коментар

Аз имам този навик още от Renault Scenic и ползвам точно контрола за превключване на топло/студено и със завъртането му по посока към топло се постига комфорт в салона. Така студеният въздух от климатика се смесва с малко по-топъл, постига се постоянна температура и не се налага непрекъснато да включвам и изключвам климатика или да променям посоките на въздуха. А колкото до затварянето на кръглите вентилационни отвори на таблото, които са насочени към водача и пътника - пробвайте да завъртите насочващите жалузи крайно в страни. При това изходът на въздух се затваря почти напълно и от съответния вент. отвор спира да духа.

Поздрави!
                  Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                  First impression is not always true. Get inspired.
                  Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                  Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
                    А колкото до затварянето на кръглите вентилационни отвори на таблото, които са насочени към водача и пътника - пробвайте да завъртите насочващите жалузи крайно в страни. При това изходът на въздух се затваря почти напълно и от съответния вент. отвор спира да духа.
                    Благодаря за идеята - ще пробвам !

Коментар

при мен вентилационните отвори не могат да се затварят -
                      Аз ги насочвам към тавана
                      edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

Видях един колега с Liberty беше сменил въпронсите гадни дифузьори с други. Каза ми, че са от Доч Калибър. На външен вид изглеждаха същите, но си имаха врътка за затваряне! И аз ще пробвам да сменя моите, но за сега не остава време.
                        LZ1HKW
                        Реглаж на преден и заден мост
                        My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Американските колеги-потребители изглежда ги дразни също тая работа с постоянно работещия климатик и не им изглежда "в реда на нещата" http://www.jeepforum.com/forum/f28/h...off-ac-968816/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X