Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ужасът, наречен "Летуване по Черноморието"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ужасът, наречен Созопол

Горещо ви препоръчвам Малта,но организирано от туроператорска фирмаСмешките и недомислиците започват още от 1-вия ден,та до края на почивката.Хайде,стига сте мрънкали,та нали това е вашият избор все пак
    Не казвай "Хоп" преди да си скочил

Коментар

Първоначално публикуван от Янита Преглед на мнение
      Мъника много готино са го нарисували
      Да, а и изобщо бяха много приветливи всичките момичета.
      Лошото е, че на следващата година (2009) се отбихме на път за Събора в Приморско, но за съжаление, персоналът беше съвсем друг.
      proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
      NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
      Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Няма да коментирам повече - само ще цитирам.....

Пиянството на един туризъм

неделя, 22 август 2010 Мартин Карбовски
        Човек живее заради свободното си време. Някъде там той иска две противоречиви неща - да си почине и да се забавлява. За тези цели той е склонен да похарчи много пари. Понякога е склонен да ги похарчи лошо. На Черно море обаче се случва нещо феноменално - вече 20 години туризмът у нас се развива на един особен принцип: Този на доходната неефективност.
        Доходната неефективност е забавен икономически модел - просто туристите пълнят джоба на мързеливи хора. Колкото и да е евтино това море (уж!),
        то най-често прилича на грубо бъркане в джоба с подвикване на мръсни думи. Само един пример за доходна неефективност - обикновеният платен паркинг някъде по морето. Срещу 3 лв. получавате поляна, жега, разбъркване липса на охрана, ударена броня и лошо отношение от пенсионера, събиращ парите ви без документ. Това получава клиентът. А обирджията, който държи паркинга, получава минимум следното: от 100 коли - 300 лева на ден. Минимум 9000 лева на месец. Клиентите на BG Черноморието са стадо. Те би трябвало да изискат срещу тази сума колите им да бъдат паркирани от добре обучено пиколо. Но нейсе.
        Ако тези сметки са дребни, то има една друга неизчислима сметка. Тя е свързана със здравето, хигиената и културата на туризма. Това е ужасният българо-екологичен синдром - "тръбата на плажа". Тръба на плажа, папури и малка рекичка с неустановен произход има почти на всеки километър по морето. Никой няма време да пита "каква е тая тръба?". Българинът просто слага кърпата си на метри от тръбата и плажува. Американски вестник скоро не се посвени и предупреди президента на САЩ: "Обама, не плувай, има лайна." Ставаше дума за прелестния остров Мартас Винярд. А какво да кажем за у нас - във водата плуват черепи и кости, но ние се гмуркаме бруст със завидно хигиенно самочувствие. Плажовете са мръсни като всичко останало в България, а пъхнатият в пясъка фас е начин на мислене.
        Едно момиче плаче на плажа. Ако го разпитате, ще разберете, че то е българка, учи в Барселона.
        Ужасена и променена, тя питаше: Как може да е толкова тясно тук, как може да е толкова мръсно и пренаселено?
        Тя питаше какво кара тези хора да живеят така, да плащат за зле организирана водна кочина и да си мислят, че почиват и се забавляват.
        А какво забавление пада! Примирете се: Черно море е място за пиене,
        Черно море е алкохолизъм по време на жега
        И доколко един пиян англичанин да си татуира на челото името на страната ни е реклама - това преценете сами.
        Но преценете трезво. Пиянството на един туризъм - не екологията, не културата, не кухнята - на море днес се ходи заради свободата на пиене (и пушене!). Дори сексът вече не е приоритет на туризма наоколо, кой ти гледа жени, жените тук са скъпи като навсякъде по света! Докато пиенето, ах, пиенето, наша сбъдната ваканционна мечта!
        Ясно е - утре ще се разбере, че сезонът е успешен. Успешен за хотелиери и ресторантьори. Клиентът-турист-българин обаче си остава почиващ така, както си живее - доходно за някого, неефективно за него, леко нетрезво и завинаги мръсно и безкритично.

Източник - http://www.standartnews.com/comments/details/id/733/
        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
          Няма да коментирам повече - само ще цитирам.....

Пиянството на един туризъм

неделя, 22 август 2010 Мартин Карбовски
          Човек живее заради свободното си време. Някъде там той иска две противоречиви неща - да си почине и да се забавлява. За тези цели той е склонен да похарчи много пари. Понякога е склонен да ги похарчи лошо. На Черно море обаче се случва нещо феноменално - вече 20 години туризмът у нас се развива на един особен принцип: Този на доходната неефективност.
          Доходната неефективност е забавен икономически модел - просто туристите пълнят джоба на мързеливи хора. Колкото и да е евтино това море (уж!),
          то най-често прилича на грубо бъркане в джоба с подвикване на мръсни думи. Само един пример за доходна неефективност - обикновеният платен паркинг някъде по морето. Срещу 3 лв. получавате поляна, жега, разбъркване липса на охрана, ударена броня и лошо отношение от пенсионера, събиращ парите ви без документ. Това получава клиентът. А обирджията, който държи паркинга, получава минимум следното: от 100 коли - 300 лева на ден. Минимум 9000 лева на месец. Клиентите на BG Черноморието са стадо. Те би трябвало да изискат срещу тази сума колите им да бъдат паркирани от добре обучено пиколо. Но нейсе.
          Ако тези сметки са дребни, то има една друга неизчислима сметка. Тя е свързана със здравето, хигиената и културата на туризма. Това е ужасният българо-екологичен синдром - "тръбата на плажа". Тръба на плажа, папури и малка рекичка с неустановен произход има почти на всеки километър по морето. Никой няма време да пита "каква е тая тръба?". Българинът просто слага кърпата си на метри от тръбата и плажува. Американски вестник скоро не се посвени и предупреди президента на САЩ: "Обама, не плувай, има лайна." Ставаше дума за прелестния остров Мартас Винярд. А какво да кажем за у нас - във водата плуват черепи и кости, но ние се гмуркаме бруст със завидно хигиенно самочувствие. Плажовете са мръсни като всичко останало в България, а пъхнатият в пясъка фас е начин на мислене.
          Едно момиче плаче на плажа. Ако го разпитате, ще разберете, че то е българка, учи в Барселона.
          Ужасена и променена, тя питаше: Как може да е толкова тясно тук, как може да е толкова мръсно и пренаселено?
          Тя питаше какво кара тези хора да живеят така, да плащат за зле организирана водна кочина и да си мислят, че почиват и се забавляват.
          А какво забавление пада! Примирете се: Черно море е място за пиене,
          Черно море е алкохолизъм по време на жега
          И доколко един пиян англичанин да си татуира на челото името на страната ни е реклама - това преценете сами.
          Но преценете трезво. Пиянството на един туризъм - не екологията, не културата, не кухнята - на море днес се ходи заради свободата на пиене (и пушене!). Дори сексът вече не е приоритет на туризма наоколо, кой ти гледа жени, жените тук са скъпи като навсякъде по света! Докато пиенето, ах, пиенето, наша сбъдната ваканционна мечта!
          Ясно е - утре ще се разбере, че сезонът е успешен. Успешен за хотелиери и ресторантьори. Клиентът-турист-българин обаче си остава почиващ така, както си живее - доходно за някого, неефективно за него, леко нетрезво и завинаги мръсно и безкритично.

Източник - http://www.standartnews.com/comments/details/id/733/
          Десет дни обикалях от Дуранкулак до Лозенец...

С прискърбие трябва да призная - това е положението 1:1 ...

Коментар

Няколко безплатни съвета от мен морският човек към вас БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИ. Уважаеми туристи ,когато решите да почивате в България се дръжте като в чужбина с хората които ви обслужват и можеби ще се изненадате каъв ефект има нормалното държание и малкият бакшиш.Що се отнася до качествата на храната и напитките вие да не би да можете да си купите нормално сирене от магазина например.Аз съм главен готвач в 5 звезден хотел и също така съм работил в доста държави.Наблюдението ми е ,че Българина се държи по един начин в чужбина и като делибашия в България.
            Jeep Гранд Чероки 3.1

Коментар

Първоначално публикуван от DIZELA_86 Преглед на мнение
              Колеги бях решил тая година да почивам на Созопол, но вия направо ме отказахте.
              Кажето тогава каде по черноморието е по-добре.
              Става въпрос за не много голям бюджет.
              Покрай Черноморието вземи, та иди до Беломорието! Но не на материка, а на някое близко островче, (не на Тасос обаче...). Става въпрос за малко разходи на ферибот и бензин, две хладилни чанти с мезелъци от нашенско ще ти заместят он инклузива, пък и да баба ти да не е била все он инклузив! Ще релаксираме ли, или ще се гевезим! Срещу не много голям бюджет ще си като Нептун на плажове с по 5 човека на кръст, кристално море, тишина и чистота. Ако не ти се спи на палатка, макар да не пренебрегваме огънче до морето нощем, хотелчетата са по 20- 30 евро за стая с превъзходен вид, в която, докато си плажуваш, всеки ден !!! сменят чаршафите. Никой не ти пуска бариера пред града, никой не ти иска такса за чадър и шезлонг. Никой не те гледа нервно, та даже и по някога няма кой да те гледа изобщо, защото народът е малко, а морето им огромно и супер гостоприемно. Много обичам нашето море, но...то, горкото вече не става за почивка, освен, ако не сме с изкривени модернистично-снобски представи за уж такава...

Коментар

Дали е възможно да се смени заглавието на "Ужасът да почиваш в България на Черно море".
                Не се заклевам, но май няма да почивам повече тук. Не е проблемът в бакшиша. Дори ида си платиш и надплатиш не получаваш необходимото отношение , а те гледат като поредната дойна крава.

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                  .... огънче до морето нощем,....
                  ТУК точно внимавай МНОГО !!!
                  Огън и Гърция в едно изречение не е шега работа.
                  И без огън се преживява

Коментар

Я да ви споделя мнението на човек който според форумните пророци е предател, изменник и напуснал кораба плъх, понеже по една или друга причина живее в чужбина.

Супер си ни е моренцето. Никога не ме е разочаровало. Ходя в Стария Град в Несебър от години - местенцето е рай, кръчмите са бонбон, хотелчето е шест, собствениците са винаги усмихнати и услужливи, приятелски настроени без да са раболепни. Улиците са чисти, всичко е стегнато. Което е ремонтирано или ново - изградено е с достатъчно нюх и усет за да не седи като косъм в супата на фона на старото. Археологическите паметници са неземни, всичко е супер.

Плаж Какао може и да не е съвсем евтин, но плажната мебел (шезлонги, чадъри) е трепач, удобна е, гледката е хубава, водата е читава, пясъка - приятен.

В самия Слънчев Бряг - нито стъпвам, нито имам работа, нито ме влече. Ако ми залипсва град - Бургас е на две крачки, и си остава Бургас. С крясъка на гларусите, със зеленината си, с безбройните дребни и непретенциозни капанчета, със старите сгради с весели гипсови финтифлюшки по тях, с усмихнатите красиви жени и с като цяло добродушните си и беззлобни жители.

Имам си тайна обаче: Отивам с кеф. Не отивам сноп нерви, очакващ някой на място да ме отпусне и да ми вее с кърпичка. Отивам отпуснат, с удоволствие и усмивка, и предизвиквам всеки да я отчегърта от лицето ми. Ако успеят - просто отивам другаде.

И не, не е от носталгични чувства. Както казал Шопа - "Мога да копам, мога и да не копам". Плажове си имам и в Ню Йорк, предостатъчно, чисти и уредени. Мога да ходА в Несебър, а мога и да не ходА

Просто когато ми падне да си замъкна задника там - винаги го правя с удоволствие. Но си взимам доброто настроение с мен, не разчитам летуването да ми го изгради.

Относно безкрайното застрояване между другото имам въпрос - последния път като пътувах между Варна и Слънчев Бряг ми направи впечатление че от Варна до Свети Влас има три населени места на кръст. Останалото ми се видя море, скали и поле. Не става ли там за летуване, за тези които търсят спокойствие ?

Както и да е. Едно нещо мога да ви гарантирам: Българинът умее да посреща. Или поне - по моя скромен опит. Заведенията са правени с вкус, с усет, с творческа мисъл. Всяко кътче е на мястото си. Всяко нещо е на мястото си. Всичко е правено с МЕРАК. От там нататък - нещата са до експлоатация и обстоятелства. То и една лъчезарна домакиня да хванеш - ако трябва да обслужи 1000 човека, накрая усмивката и ще увисне.
                    Последно редактирано от Goblin; 23-08-10, 17:32.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Така е, прав си, когато отидеш с кеф, а не с нерви под мишница е друго сякаш. Но аз отидох преди 2 седмици в Несебър, с особен трепет в душата, с много настройка, при близки хора и...верно - голям кеф! Докато не стъпих на плажа, който се оказа разделен на 2 - платен и безплатен. Гротеската да гледаш как на безплатния българите лежат един връз друг ... на своето море, на българския пясък и на 5 крачки 5 чужденеца, които плащат по 20 кинта за чадър и шезлонг и си веят настроението...си бе "грам'фон свири- майка плаче". Разбира се, както казваш - като не ти харесва - отиваш другаде...ама защо, на мен ми харесваше точно Несебър! Исках там...ама беше кофти, сори. Всеки отива с торба настроение, но не всеки може с чувал пари и...когато всичко около теб се окаже комерсия, то...ега ти почивката!

Коментар

Негативните отзиви за нашето черноморие, са породени от алчноста и комплексите на тези, които ни обслужват и тези които искат да са обслужвани. Алчноста кара сервитьори, хотелиери, арендатори, кметове и всякаква друга измет да иска много пари, но в същото време да дава колкото може по-малко. Комплексите пък са тези дето карат клиенти на заведени, хотели и плажове да се мислят за богове, само защото са осигурили пари(понякога и с кредити) за да отидат като "бели" хора на почивка. В много от случаите е и заради двете едновременно. Като пример ще ви дам, че хотелиера от комплекси иска всяка година все по скъпа и хубава кола, а от алчност иска много пари без да осигурява необходимото насреща. Сами можете да си отговорите защо са такива сервитьотите, арендаторите, клиентите и всички останали.
                        Именно по тази причина аз почивам на нашето черноморие, но на някой пуст плаж или даже на скали, далеч от каквито и да е горе описани "личности". Примерно така Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1744.jpg
Прегледи:2
Размер:143.1 КБ
ID:5203998 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1715.jpg
Прегледи:2
Размер:184.2 КБ
ID:5203999
                        [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Гоблин, това май беше преди време.За последната година така са се променили нещата. Към по лошо отношение.

Коментар

Така е колега живота е комерсиален,но лошо обслужване има дори на Канарите и там съм ял развалени норвежки миди и таксиметъра се опита да ме прецака.
                            Jeep Гранд Чероки 3.1

Коментар

След като се позамислих стигнах до "корена на злото" според мене. Ама темата ще се поизмести... За да има такъв плачевен резултат не е най-голяма вината на тези, които директно ни предлагат услугата. Те не са нито по-лоши или по-добри от нас. Първо - много от тях хабер си нямат от туризъм. Виновни ли са - само отчасти. По-голяма е вината на Системата, която е допуснала тези хора с този персонал (където го има) въобще да практикува. Системата си иска своето - рушвети и другото не я интересува. Няма дисциплинирани и недисциплинирани туристи. Никой не се е родил добър или лош. Всеки се е култивирал спрямо средата, която Системата е създала. В Германия едно, в Испания - друго, във Франция - трето, в Гърция - четвърто, ... в Япония ... Не е казано, че всеки германец, например, иска да почива в Германия. Защо ли? Много просто - там средата, създаена от Системата е една, а на много хора им се иска да "издивеят" малко или много за кратката си отпуска и отиват на места, където Системата е направила удобната им среда. За скандинавците няма какво да споменавам - те много често въобще не знаят в коя държава са били и едва на качване в самолета с почуда забелязват, че е имало и море наблизо. Та Системата е направила Българското черноморие една такава среда. Естествено в тази среда виреят всякакви хора със всякакво занимание. Например строителите... Виновни ли са строителите за онези бетонни пустини, които се появиха? Мое мнение - твърдо не!!! Мислите ли, че ако в Гърция Държавата и Общините отпуснат недемократичните мерки за забрана на строителство ще е по-различна картинката, отколкото у нас? Въобще няма да е по-различна, даже и по-грозна. Може ли български строител или предприемач да построи хотел без разрешение от съответната община? - Не!!! Може ли български строител или предприемач да си прави заменки "кон за кокошка", ако не му позволяват Община и Държава - Не!!! Виновен ли е предприемача, че го прави - ами не!! Не е противозаконно - за какво да е виновен. След като са му разрешили да изнесе 5-6 дюни вписани, които са "защитена територия", защото има пясъчни лилии - защо да не го направи. Той не знае колко са редки тези растения и хич не му дреме. Той си гледа неговия интерес и след като е получил строително разрешение - значи няма проблем и с обществения такъв, защото онези, които трябва да го отстояват - Община и Държава са му казали - "ето ти разрешение, ние съблюдаваме обществения имнтерес и казваме, че е спазен"...Обаче трябва да дреме на Общината или Държавата. И най-вече на Общината. Оттам тръгват нещата. А в Общината са какви??? - познахте - 100% местни (независимо от региона). Общинската власт се съгласува и с другите органи - Пожарна, РИОКОЗ и т.н. Принципа е - колкото повече разрешителни за строеж, търговска дейност и всякакви там услуги - толкова повече рушвети. Затова масовия предлагач на услугата туризъм е некомпетентен и алчен мърляч. Както казах - не е цялата вина в това, че съществува. Даже не е и 1/3 - просто Системата му е казала - "обществения интерес има нужда от тебе точно с твоята компетенция и начин на работа и измама" и толкоз. Сега... В цялата тази среда се появява субектът, наречен турист... И естествено се сблъсква с цялата тази среда. Как да се държи той??? Хипотеза първа - туристът е високо възпитан, умерен и богат. Сблъсквайки се с тази среда той постъпва по два начина - или напуска с писъци и зачертава завинаги Българското черноморие или възприема средата като своя и се държи според това, което вижда и усеща. Виновен ли е туриста за това че се държи като г...з - не!!! Системата му казва, че така е добре дошъл и той яхва средата. Хипотеза втора - туристът е пълен кретен. Сблъсквайки се с тази среда той разбира, че всичките му магарии минават, защото няма обратни санкции нито за силна музика, нито за ползването на открит огън, нито нищо. Същия този турист пуснат в Амстердам или Барселона, например се сблъсква със друга среда, съставена от същата тая Система. Там номерата му не минават и моментално бива наказан много сурово. Да не би хотелиерите и ресторантьорите и изобщо хората на услугите в Германия, Холяндия, Гърция да са по-различни от тука - НЕ!!! Ако ги поставим в тази нашата среда ще правят абсолютно същите дивотии, като местните. Примери - хиляда. Една голяма австрийска компания, работеща в сверата на инфраструктурното строителство си отвори преди години представителство в България (нарочно не цитирам името, но ако държите ще го напиша). Викахме си - ся като подизпълнители нямаме никакви проблеми - хората са австрийци все пак. Какъв беше резултата За няколко месеца усвоиха средата и започна масовото прецакване на подизпълнители и същата некачествена работа като нашите велики строители. Преди няколко месеца си имахме работа с Хърватския клон на същата компания - все едно друга фирма - точни, коректни и т.н.

Така че не обвинявайте българския турист за държането, боклуците и другите неща. Обществения интерес, приложен от държавните и общинските власти го толерират като цяло. От време навреме колкото за кумова срама викат по някой журналист, за да си лъснат имиджа, че глобили някой или затворили едно капанче. Не се заблуждавайте - затварят и глобяват тези, които не смазват Системата с рушвети. Това е. Droba, ако прочете да каже с колко пъти нараства населението на Канарите по време на Юли и Август. Да каже как се държат с полухората мароканци "кафявите униформи". Да каже как има ред и щастие за туристите и как и защо почти на никой не му минава през главата да прави глупости. Е, тук таме се случва и кое се накаже-кое не, но за масова практика въобще не може да се каже.

Дано да не съм ви досадил, скъпи читатели на тези непретенциозни редове...

Понеже бях казал, че няма да коментирам, а то какво стана... Човек не трябва да се зарича, май...
                              Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Мда... а общините разрешават да се изнасят дюни с пясъчни лилии, които те много добре знаят, че са там, без да взима абсолютно никакви рушвети... и инвеститора не нарушава никакви закони, когато ги предлага...

Нищо ни няма на законите. Стига де се спазваха, линията на застрояване щеше да е бая по-навътре, много новопоявили се курортни селища нямаше да съществуват (защото са в резервати), ако и разрешителни за строеж в земеделска земя се получаваха толково трудно, както в селата около София, то и крайморските градчета нямаше да се разрастнат толкова.
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X