Обява

Свий
Няма добавени обяви.

При продажба на жилище

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• При продажба на жилище

Има вероятност да продам апартамента си и въпросът ми е такъв - дължа ли някакви данъци или такси на държавата за сумата, която ще взема при продажбата?
    Много ще съм ви задължен за отговорите, защото не отбирам от тая материя!
    Не мисли като човек!

До: При продажба на жилище

Май по новите изисквания - 10%. Защо не питаш в данъчното?
    Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
    Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Преди години си спомням че се дължеше данък печалба (10%) ако жилището не ти е основно (не си живял в него повече от 3 години или нещо такова), но не съм се задълбочавал (не продадох апартамента), така че провери Внимателно!

Коментар

кога си купил жилището?

прилагам ти извадка от закона

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:

а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

ако не попадаш в тези хипотези дължиш 10% върху положителната разлика в цената.
        Последно редактирано от Михаил; 23-03-10, 07:52. Причина: допълване
        Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Еха, знаех си аз , че тук ще намеря отговорите!
          Жилището ми е основно, придобил съм го преди по-вече от 15год. Така че, според извадката, която Михаил дава, аз не би трябвало да дължа никакви такси. Правилно ли съм разбрал?
          Не мисли като човек!

Коментар

Първоначално публикуван от Pretor
            Колегата пита дали ще дължи някакви данъци или такси на държавата за сумата, която ще вземе при продажбата?
            Въпроса му не е за таксите по прехвърлянето.
            Много точно! Радостното е, че държавата няма да ми начисли никакъв данък на парите, които ще взема от продажбата.

buysell, твоята информация също е ценна. Доколкото знам тези такси по принцип се поемат от купувача, освен ако няма някаква друга уговорка. Или допълнителна уговорка - да се представи пред нотариуса по-ниска цена, та и таксите да са по-ниски.
            Не мисли като човек!

Коментар

Колега ,при уговарянето на сделката с с купувача , би следвало да изискаш всички разходи по прехвърлянето на собствеността да са за негова сметка . Законовият притцип е , че се разделят поравно между теб и него , но на практика , и разбирасе след изрично уточняване, разходите се поемат от купувача . Таксата при нотариуса за изповядване на сделката по прехвърлянето , както и равна на нея такса за изготвяне на нотариалният акт - ако ти я изготвя нотариуса , а не адвокат . Таксата за вписване на имота в регистрите на агенция по вписването - те се поемат от купувача , но се заплащат обктовенно при нотариуса . Таксата за придобиване на собственост в полза на Общината -
              логично е да е плати от новият собственик . Освен това и дължимите аданъци върху недвижимиян имот - трябва да са платени преди прехвърлянето и да си извадиш удостоверение ,че са платени , като покле го представяш при нотариуса. Но съвета ми е - 1. Договори се с купувача ,че всички такси са за негово сметка 2. Отиди при нотариус ,кажи му че искаш да изпонясаш при него сделката и той да ти изготви нотариален акт / ТАКА СИ СПЕСТЯВАШ ТИЧАНЕТО ПРИ АДВОКАТ / Нотариуса ще ти саде списък с всички необходими документи . Успех !

Коментар

Момичета и момчета, благодарности на всички! Седянката по темата е много ползотворна за мен, надявам се в скоро време да ви се похваля не само за продажбата на апартамента, но и за покупката от моя страна на ... но да не избързвам, да караме поред.

pir0, специални благодарности!
                Не мисли като човек!

Коментар

Сега: доколкото аз разбрах въпроса и съответно отговорих по начина по който го разбрах, иде реч за данъци и такси дължими от страна на продавача.... НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ДАНЪЦИ И ТАКСИ ДЪЛЖИМИ ПРИ ИЗПОВЯДВАНЕ НА СДЕЛКАТА,....... те са дължими от купувача, дали по закон, по навик или по традиция.... Въпроса бил и е: какви данъци и такси ще дължи продавач върху суми получени при тази продажба.....

В този ред на мисли: който има да каже нещо - да заповяда.

За останалите, и те си знаят кои точно - АЗ няма да толерирам тона и посока на дисскусия в тоя вид, в който беше проведена в моето отсътствие.
                  Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                    Сега: доколкото аз разбрах въпроса и съответно отговорих по начина по който го разбрах, иде реч за данъци и такси дължими от страна на продавача.... НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ДАНЪЦИ И ТАКСИ ДЪЛЖИМИ ПРИ ИЗПОВЯДВАНЕ НА СДЕЛКАТА,....... те са дължими от купувача, дали по закон, по навик или по традиция.... Въпроса бил и е: какви данъци и такси ще дължи продавач върху суми получени при тази продажба.....

В този ред на мисли: който има да каже нещо - да заповяда.

За останалите, и те си знаят кои точно - АЗ няма да толерирам тона и посока на дисскусия в тоя вид, в който беше проведена в моето отсътствие.
                    Ето таблица с такси,нотариални и държавни.Данък вече разбрахме че не дължи колегата.

ПС:Във форума това е максимума,който можеш да се извлече като инфо,защото информацията на колегата не е достатъчна.За следващи действия да се ползват хора,които се занимават с това.В този кръг на професионалисти НЕ визирам брокерите.Предварително за пореден път се извинявам на всички брокери,които не са срам за професията си.
                    Прикачени файлове
                    Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                    NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

adwokat, благодарско!
                      Наистина, аз не съм се и надявал на по-вече, защото информацията, която давам е малко. Но какво да правя, нали съм новобранка и нямам право да пускам обяви за продажба, та макар и на собственото си жилище. Пък и ще бъде прекалено хубаво, ако именно в този форум намеря купувач, макар че ... неведоми са пътищата Господни. Ако пък някой се интересува-да пита, нали така!?

Още един път-благодарско на всички! Даже и на Мещера дето спами.
                      Не мисли като човек!

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
                        Ето таблица с такси,нотариални и държавни.Данък вече разбрахме че не дължи колегата.
                        ..............................................................................................
                        ...........................................................................................
                        Ще си позволя да ти цитирам един мой предишен пост:
                        http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...2&postcount=11

Що ми се струва, че ......... посочената от теб таблица е .... старата ...? ...
                        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                          Ще си позволя да ти цитирам един мой предишен пост:
                          http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...2&postcount=11

Що ми се струва, че ......... посочената от теб таблица е .... старата ...? ...
                          Не ти се струва-старата е от 99 г.Старата е и за ориентир става.Ти обаче правилно си попитал:"защо не четете."
                          Нечетенето драги е вековна човешка черта,която позволява адвокатите да работят.Написал си обаче нещо неправилно:"Никой не е казал, че не може Вие да си го напишете .... дори на ръка!".Аз обаче твърдя,че не трябва всеки да може и твърдението ще го подкрепя с стотици примери,за хора,които сами са си писали договорите и след това и "стадо" адвокати не може да им помогне.
                          Успех на всички.

Всяка жаба да си знае гьола,мястото в него и реда на квакане.
                          Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                          NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
                            Не ти се струва-старата е от 99 г.Старата е и за ориентир става.Ти обаче правилно си попитал:"защо не четете."
                            Нечетенето драги е вековна човешка черта,която позволява адвокатите да работят.Написал си обаче нещо неправилно:"Никой не е казал, че не може Вие да си го напишете .... дори на ръка!".Аз обаче твърдя,че не трябва всеки да може и твърдението ще го подкрепя с стотици примери,за хора,които сами са си писали договорите и след това и "стадо" адвокати не може да им помогне.
                            Успех на всички.

Всяка жаба да си знае гьола,мястото в него и реда на квакане.
                            Пак по адвокатски избягвате моралната отговорност, че през 2010 г. поствате старата таблица, променена от 01.07.2009 г ако не се лъжа.
                            Проекто нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот можете и сам да си напишете, агенциите за недвижими имоти до скоро здраво бълваха такива, а задължение и отговорност на нотариуса е да е го провери.
                            А в случая, като сте продавач Ви интересува да си получите парите преди да положите подписите. За купувачите обаче е по-сложно.
                            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                              Пак по адвокатски избягвате моралната отговорност, че през 2010 г. поствате старата таблица, променена от 01.07.2009 г ако не се лъжа.
                              Проекто нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот можете и сам да си напишете, агенциите за недвижими имоти до скоро здраво бълваха такива, а задължение и отговорност на нотариуса е да е го провери.
                              А в случая, като сте продавач Ви интересува да си получите парите преди да положите подписите. За купувачите обаче е по-сложно.

Много добро попадение, най-вече в часта с избягването на отговорността...... Адвокатът, когато подготвя текста на някакъв договор, полага ли си подписа заедно със страните по договора? Както го правят нотариусите при изповядване на сделката и подписване на нотариалния акт? Или както го правят, толкова презираните брокери, при подгатвянето и подписването на предварителния договор......

Да не говорим, че в презумпцията на доста практикуващи адвокати не е защита на правата на свои клиенти, а създаването на "плодородна нива" за изхранването си за вбъдещо......

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X