Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Манталитетът и възпитанието ни ли определят поведението ни на пътя ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Манталитетът и възпитанието ни ли определят поведението ни на пътя ?

София стана х милионен град. Повече коли по улиците, респективно по-голямо разнообразие "модели" зад волана. Повод да се замисля и да си сверя часовника е следният:

все по-често на места, където съм с предимство и спирам, за да дам път на някого - ми се случва този който трябва да изчака (за да се включи или на кръстовище) да си минава гледайки дори в противоположна посока

все по-често когато се свия до бордюра, за да направя път на линейка след като отмине продължавам да си чааааааааакам докато си продължа в лентата

сигурна съм, че могат да се дават още много примери

неотдавна един мил господин благослови мен и цялата ми рода и крещеше "айде карай ма ...........", за да продължи в еднопосочната затворена за него улица от която аз идвах и на която има знак стоп докато чаках да минат колите по улицата която пресичам и продължавам направо .....(тоест той идва срещу мен)
    Понеже ме нервира отворих прозореца и го попитах - знака, че влизаш в забранена улица не го ли виждаш (не казвам, че не съм нарушавала - но не агресивно и старателно съм се връщала при идваща кола) -отговор "Ти ..... да не си катаджийка маааааа, да ти ..... и така до дядо ми "

На какво обаче се дължи в крайна сметка.

До: Манталитетът и възпитанието ни ли определят поведението ни на пътя ?

Да, какво друго.

Коментар

Дължи се на тоталната липса на контрол. Човек е пластично животно. Разпасва се дотам, докъдето почнат шамарите. А, нямало кой да бие шамари?... значи пристигнахме в България.

Историята отдавна е показала, че масовото възпитание е неикономичен и изобщо нискоефективен начин за постигане на ред.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Дължи се на тоталната липса на контрол. Човек е пластично животно. Разпасва се дотам, докъдето почнат шамарите. А, нямало кой да бие шамари?... значи пристигнахме в България.

Историята отдавна е показала, че масовото възпитание е неикономичен и изобщо нискоефективен начин за постигане на ред.
        Нe-e-e, дължи се на географската "зона на бозата", в която живеем - там, където се пие боза (която сама по себе си като напитка, лично на мен ми харесва) е така. Не е въпрос на контрол и т.н. а на манталитет. Защото има и културни водачи, но са малцинство и се разтварят в морето от .....
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Смес от двете е.
          Но основно е поради липсата на шамари. И немец да пуснеш в нашето движение, до две седмици става бетер нашенец.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

...и боза пропиват. Но не е бозата виновна. Има ред места, където тази съвсем приемлива напитка е непозната, а идиотите по улиците - досущ еднакви.

Коментар

Добре де, въртял съм доста по Европа и преди да има камери. Шанса да видиш "контролен орган" клони към нула. Еле пък скрит в храсталак, то не че имат много неорязан храсталак, ама не карат като тук.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Добре де, въртял съм доста по Европа и преди да има камери. Шанса да видиш "контролен орган" клони към нула. Еле пък скрит в храсталак, то не че имат много неорязан храсталак, ама не карат като тук.
                Не знам какви са твоите впечатления, но препатили разказват, че както нямало контролни органи, така все се намирал някой, който да те спре на втората-третата простотия. И като те спре, почва да пише, пише, пише...

Това на местата, където се движат нормално. На другите места, било като у нас. Само процедурите различни.

Камерите се вместват перфектно и в едната, и в другата картинка. Важна е организацията.

Коментар

Не знам какви са твоите впечатления, но препатили разказват, че както нямало контролни органи, така все се намирал някой, който да те спре на втората-третата простотия. И като те спре, почва да пише, пише, пише...

Това на местата, където се движат нормално. На другите места, било като у нас. Само процедурите различни.

Камерите се вместват перфектно и в едната, и в другата картинка. Важна е организацията.
                  Точно така е. Просто бдителни граждани им сигнализират, а не примигват с фарове.
                  Защо ли не е се е налагало да ме "контролират" в последните десетина години?

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                    Нe-e-e, дължи се на географската "зона на бозата", в която живеем - там, където се пие боза (която сама по себе си като напитка, лично на мен ми харесва) е така. Не е въпрос на контрол и т.н. а на манталитет. Защото има и културни водачи, но са малцинство и се разтварят в морето от .....
                    Съгласен с определението за "бозаджийският" манталитет. Предполагам,че случките от въпроса на авторката са от Софийския пейзаж.Изпитваме ги ежедневно , но считам че нямаме друг изход освен културната реакция на диващината.Напоследък си налагам тотален контрол над собствените реакций, опитвам се и на жена ми , колеги и т.н.. Няма как да ни "разтворят" , ако толерантните сме повече.Не казвам че е лесно да си възпитан с простака , но после се чувствам удовлетворен.А защо в провинцията такива случки са изключение и там е удоволствие да шофираш?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                      Точно така е. Просто бдителни граждани им сигнализират, а не примигват с фарове.
                      Пак до организация. Ако 1/3 от милиционерите, които са по пътя, обработват сигнали на граждани, другите 2/3 спокойно могат да получат други задачи, различни от висенето зад храстите.

Случайно да знае някой телефон или интернет-адрес за сигнали за опасно шофиране?

---
                      п.с. в мен се борят две настроения - от една страна, не съм доносник, от друга - за някои случаи и доносник бих станал.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                        ...А защо в провинцията такива случки са изключение и там е удоволствие да шофираш?
                        Я пак

Единственото място където съм карал което отговаря на това описание е Ахтопол. Където никой не дава мигач, понеже всеки знае накъде е тръгнал другия и накъде ще завие. Предполагам важи и за други населени места от този калибър. Нагоре си става същата лудница като в София.
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Не мисля, вече не, че е до контролен орган, страх от наказание, или някакъв респект

наглото отнемане на предимство вече мисля го прави наглия човек - в крайна сметка, ако го удариш и чакаш КАТ ще подлежи на санкции освен тенекиите, и просто в наглостта си стига до там - другите ще ме пазят, нали и те не искат да хвърлят колите си в сервиз ...... по-скоро така си го обяснявам

има и хора, които кимват към направения жест и благодарят, а преди това кротко са си чакали ...

харесва ми да карам в София, задръствания не ме нервят .... обаче груби нагли прояви ме вбесяват и провокират да отговоря на лошото с лошо

Коментар

---
                            п.с. в мен се борят две настроения - от една страна, не съм доносник, от друга - за някои случаи и доносник бих станал.
                            И доносник да станеш,ползата е съмнителна.
                            Кой си ти(или аз) да караш хората(длъжностните лица) да си вършат работата?!
                            Изпробвал съм го веднъж-дваж– без резултат.А случаите бяха фрапиращи.(мноого почерпени граждани зад волана).
                            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от Софианитка Преглед на мнение
                              Не мисля, вече не, че е до контролен орган, страх от наказание, или някакъв респект

наглото отнемане на предимство вече мисля го прави наглия човек - в крайна сметка, ако го удариш и чакаш КАТ ще подлежи на санкции освен тенекиите, и просто в наглостта си стига до там - другите ще ме пазят, нали и те не искат да хвърлят колите си в сервиз ...... по-скоро така си го обяснявам
                              ...
                              То ясно, че има и свестни хора, но те в никое общество не доминират. А тия, наглите - в едни места ги оправят нагли глоби, в други (тук) нищо не ги оправя. Както се разбра, в Турция полицията даже направо бие най-наглите нарушители по кръстовищата.

Съвсем доскоро имах кола, която ми струва седмичната заплата и при това не променя формата си от леки удари (Трабант). Не е истина колко врати и калници съм сгънал с нея. В две РПУ ми бяха научили наизуст ЕГН и ЛК от писане. НЕ, не се научават идиотите и това е.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X