Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гордея се, че съм българин!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Гордея се, че съм българин!

Въпросът е кои са българите и кои сме ние -колко от този славен народ са останали по земите ни или дали това не е просто една измислена история в която вярваме.Доколко сме тяхни и въобще на кого сме потомци?Колко от съврменниците биха могли да отговорят на добродетелите на някогашните възрожденци.
    Колко от тези събития, които си описала,са се случили в България?

Коментар

Аз се гордея само със собствени постижения, най-много и с тези на достатъчно близък човек, за това че ме е приел за близък. Страната си, България, просто я обичам. Ни ми трябва повод за това
      Днес, снижавайки се със самолета към летище София, само след 6 дни престой навън, веднага разпознах нашата си инфраструктура (мда не е трудно ), панелните блокове, задръстванията в съботен ден и т.н., все неща, които не са особено за гордост... но всъщност ми стана драго че ги виждам отново
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Gallka
        Именно, избора, затова написах, че съм полубългарка, но избрах да съм, да живея и работя тук.
        Това е похвално .Обаче се дръж като голяма балканска душа и остави всеки да слуша и хапва каквото пожелае .
        И аз не си падам по карантиите...нали има луканка .

Коментар

Нещата в България не вървят на добре

Коментар

България е малка държава с изключително инертно и прагматично население.
            Никакви великодържавни идеи, никакви фашизми и комунизми, не са минали и не минават през прктичното цедило на българския дом и праг .
            Били сме поробвани от огромни за времето си империи и сме ги търпяли тук, само докато са във възход.
            Ако залитнат и отслабнат, следва бърза раздяла и прминаване в лагера на новите силни. Тази стратегия на оцеляването провокирана от географското ни местоположение, ни е помогнала да сме резистентни към всякакви безумни изхвърляния и политически залитания.
            Умереноста и инстинкта за оцеляване на българския народ е най големият повод за гордост.
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Да Ник за съжаление си ужасно прав.
              Писна ми да съм експериментално животно и да се учат на мене да управляват.
              А времето се върви.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                .............
                Писна ми да съм експериментално животно и да се учат на мене да управляват.
                А времето се върви.
                Времето си върви - купона си тече.

Нашите проблеми изглеждат детска закачка за средностатистическия европеец. Зная го от опит. Проблемите там отдавна са пробили прага на къщата и нахълтват из дневната.
                За американците, нямам опит, но само ще ти цитирам думите на много близък мой приятел и колега, програмист в Силиконовата долина.

- Живеем в концлагер с подобрен режим на хранене !

Мисля че и всики участници тук, които вадят хляба си из тез географски ширини биха потвърдили с едно възклицание.
                - Ех, да ви имах проблемите.

Това което е проблем тук е решено в други точки на света, но това което е проблем там, от него не можеш да се скриеш дори у дома.
                Просто винаги си в Джаза, няма отмор.
                Да не давам пример с глупавата борба срещу тютюна в Калифорния, която се подема всеки път, щом Арни установи , че не може да откаже цигарите / пурите / .
                Последно редактирано от Nik Nikolov; 07-11-09, 12:43.
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Към гордостта можем да добавим и първия държавник с висше образование- Симеон Велики, завършил Магнаурската школа.

Можем да добавим и това, че сме създали държава, вклинена между двете Римски империи. Това в днешно време е равностойно, някой да вклини и направи държава между САЩ и Канада например.

Друго за гордост е , че сме си създали собствена азбука, което си е голям труд, да се направи и приложи,докато другите наготово са приели латиницата.

Друг е въпроса, че винаги сме разпиляни и хаотични.
                  Например какво ни е пречело да направим катедрали като Нотр Дам или Кьолнската катедрала, които са направени почти 100 години преди да знаем, че ще паднем под турско.Може после и да са разрушени, но щеше да има рисунки и пътеписи, от където ще се знае че е имало.
                  Защото преди турско сме били по насаление колкото Англия. Не споменавам Германия, Италия, Франция, защото са били разпокъсани княжества с шепа хора.

И накрая няма начин да не спомена Несебър
                  Когато Несебър е бил град-държава, с всички белези на съвремената цивилизация, на запад от сегашната вятърна мелница на провлака, чак до атлантическото крайбрежие на Португалия, всички са ходили облечени в кожи и са се разбирали и общували с мимики

Коментар

Мене по ме е яд ,че хората се озлобиха.С всичко останало ще се примиря някак си но отвсякъде лъха злоба и завист с това не мога.Мисленето на народа се промени.А всеизвестна максима е че в страна на бедни хора човек не може да бъде богат.
                    Сега прочетох поста на колегата ,и доколкото си спомням Несебър е бил гръцки град.

Коментар

мене пък ме е срам защото от такова славно минало да направим такова настояще..........
                      защото като намерих и върнах загубен портфейл в Германия (заедно с парите в брой) и полицайте ме попитаха откъде съм и отговорих че съм Българин те се смяха и казаха "добра шега".... не ги обвинявам.репутацията си е наше дело......
                      защото сме най-умните, най-можещите,най-потентните.и затова нямаме никаква икономика, култура,ред,правова държава.явно нямаме нужда от това. нали сме ''най'' в собствените си очи.
                      затова че в министерствата седят на кресла за по няколко хиляди лева а на Арабаконак паметника е в забвение.
                      затова че изгониха всички можещи и знаещи... че останалите въпреки всичко тук такива едвам свързват двата края.....
                      защото всичко ни е VIP.........
                      защото изсекоха горите и съсипаха природата.....
                      защото пак имахме ''цар'' за няколко години......
                      защото офроудъри карат с тракторни гуми в гората а иначе са ''природозащитници''...
                      защото сме се предали и сме склонили глави ме е срам.......
                      и пак стягам куфарите......
                      и въпреки всичко винаги ми се насълзяват очите когато се върна.......
                      висете отпуснато

Коментар

......ъъъхъъъм и СаксиБуренски е с Българско поданство и произход,но това и за миг не ми пречи да се гордея с Българското в мен.
                        Колкото до Джон Атанасов,той не е ли син на Български емигрант,ако е така кое му е Българското!?!По тази логика сигурно и ирландците и французите имат претенции !?!
                        Последно редактирано от Ico_Ns; 07-11-09, 22:51.
                        Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Първоначално публикуван от Strateg Преглед на мнение
                          ... И накрая няма начин да не спомена Несебър
                          Когато Несебър е бил град-държава, с всички белези на съвремената цивилизация, на запад от сегашната вятърна мелница на провлака, чак до атлантическото крайбрежие на Португалия, всички са ходили облечени в кожи и са се разбирали и общували с мимики
                          По същото време, че и преди това, на юг от Несебър е имало десетки полиси (Троя, Ефес, Асос, Пергамон), че и цели държави (Атина, Спарта)... цивилизовани до степен за която можем да мечтаем... Умишлено пропускам царствата на запад от Несебър и столиците им... Севтополис, Кабиле, Перперикон...

П.П. Относно полисите по нашите земи, то на първо място би трябвало да се посочи най-развития по онова време, а именно Анхиало, който е изпреварил дори Аполония. Друг е въпросът, че там са живяли предимно елински колонизатори и малко траки, за разлика от Урдо Виза, столица на просперираща тракийска държава, след чийто разпад са се пръкнали въпросните полиси...
                          Последно редактирано от giorgio; 08-11-09, 09:36.
                          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                            Мене по ме е яд ,че хората се озлобиха.С всичко останало ще се примиря някак си но отвсякъде лъха злоба и завист с това не мога.Мисленето на народа се промени.А всеизвестна максима е че в страна на бедни хора човек не може да бъде богат.
                            Сега прочетох поста на колегата ,и доколкото си спомням Несебър е бил гръцки град.
                            За жалост си прав, с пълна сила важи максимата- Я не сакам да съм добре, я сакам Вуте да е зле(. Ако всеки гледа себе си и не се опитва да пречи на останалите ще има малък напредък. Минимум от всеки от нас ще даде максимум резултат.
                            В българският език няма дума, която в множествено число завършва на Й

Коментар

...с какво точно трябва да се гордея,с коя част от историята....
                              HUSGVARNA 630 SMR
                              PEUGEOT PARTNER 2,0 HDI

Коментар

Първоначално публикуван от profesionalista Преглед на мнение
                                ...с какво точно трябва да се гордея,с коя част от историята....
                                Вземи я прочети,после питай пак-това,че темата е в спама,грам не ми звучи като оправдание за въпроса ти.
                                Ако е било вид шега или хумор някакъв-явно се смеем на различни езици.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X