Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гордея се, че съм българин!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Гордея се, че съм българин!

От скоро съм тук и ми харесва. Обиколила съм почти цяла Европа и част от Африка, но обичам и харесвам България. Аз съм полубългарка, но съм родена и израсла тук и навсякъде казвам, че съм българка и нямам комплекси от това. Радвам се, че има хора като вас в България, хора с ценности и собствено мнение. Искам да видя какво мислите за това кое ни кара да се гордеем, и кое не, че сме българи. Благодаря Ви И моето мнение(или само малка част от това, което ме кара да бъда горда или не).Гордея се, че съм българка защото:

1. Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изработена през 1939 г. от Джон Винсент Атанасов - българин.
    2. В модели на "Сузуки", "Тойота", "Фиат", "Опел", "Хонда" се вграждат принципно нови автоматични скоростни кутии, изработени от Румен Атанасов - българин.
    3. Откриването на явлението ''шести сърдечен тон'' (1973 г.) спомага за пълно опознаване на сърдечната дейност и избягване на диагностични грешки. Откривател е професор д-р Иван Митев - българин.
    4. През 1977 г. ''Вояджър'' полита в търсене на разумен живот. На златния диск на борда е записана песента "Излел е Дельо хайдутин", изпята от Валя Балканска - българка.
    5. Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван за суперефектите на ''Матрицата'', е Георги Боршуков - българин.
    6. Компанията ''Кеър Електрикс'', която разработва първия безжичен сърдечен монитор, използван днес в болниците по целия свят, е основана и ръководена от Петър Петров - българин.
    7. Върху опаковката на всеки млечнокисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечнокиселата бактерия, д-р Стамен Григоров - българин.
    8. През 1995 г. ''Опакованият Райхстаг'' привлече 5 млн. посетители в центъра на Берлин. Уникалният проект е дело на авангардните творци Жан-Клод и Кристо - българин.
    9. Световният рекорд за 100 m бягане с препятствия за жени е 12,21 секунди. Поставен е преди 15 години и е петият световен рекорд на Йорданка Донкова - българка.
    10. Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е проф. Димитър Съселов - българин.
    11. За първи път в света жена участва в боен полет по време на Балканската война. Името й е Райна Касабова - българка.
    12. През февруари 2003 г. категориите "Най-популярен албум'' и ''Най-популярни артисти'' в класацията за техно музика на световен музикален сайт са оглавени от "Gravity Co" - Петър Съмналиев, Явор Захариев, Ясен Филипов и Стефан Попов - българи.
    13. Монументалната статуя на Леонардо да Винчи, която посреща гостите на Вечния град на входа на римското летище, е дело на скулптора Асен Пейков – българин.
    14. Автори на проекта за националната страна на немските евромонети с най-високи стойности – 1 и 2 евро, са Хайнц Хойер и Снежана Хойер – българка.
    15. Шампионът по свободна борба, който пропуска само 2 победи в над 1500 официални мача с противници от 5 континента, отказва предложенията за чуждо поданство с думите: "Дан Колов е българин".
    16. Прототипът на електронния ръчен часовник – "първият напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам", е създаден от Петър Петров – българин.
    17. На световната олимпиада по математика в Токио през юли 2003 г. първото място и златни медали спечелват Калоян Славов, Росен Кралев, Александър Лишков, Добромир Рахнев, Илия Цеков и Румен Зарев – българи.
    18. Написването на новите учебници по математика за IX и X клас на училищата в САЩ е възложено от американската организация "Най-добрите практики в обучението" на екип от български математици и учители.
    19. Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектронното състояние на веществата, направено през 1937 г. от акад. Георги Наджаков - българин.
    20. Най-много световни титли в художествената гимнастика, многобой, имат Мария Гигова (1969, 1971, 1973) и Мария Петрова (1993, 1994, 1995) – българки.
    21. Главният конструктор на първия в света многоцелев самолет "Дъглас ДС-3", за когото Нийл Армстронг признава: "От него както аз, така и всички американски пилоти, сме се учили на авиация", е Асен Йорданов – българин.
    22. На първата изложба на сюрреалистите в Салона на независимите в Париж са представени творби на Хуан Миро, Макс Ернст, Андре Масон, Ханс Арп, Пикасо и Жорж Папазов – българин.
    23. Най-добрият студент от Европа, Близкия Изток и Африка на компютърната академия "CISCO Systems" за 2003 г. е на 15 г. и завършва нивото за професионален CCNP (CISCO Certified Network Professional). Казва се Йордан Кацаров и е българин. (До преди ок. 2 г. само 16 души в света бяха успели да завършат това най-високо ниво на академията, като трима от тях са българи - информацията е от клюки, та дано не греша с нея.)
    24. Идеите, развити в книгата "Звезда на съгласието" (1916 г.), служат на американския президент Уилсън за формулиране на неговите "14 точки" за омиротворяване на света и полагане основите на Обществото на народите. Автор на "Звезда на съгласието" е Никола Димков – българин.
    25. Един от най-старите рекорди в леката атлетика е в дисциплината "скок на височина" (жени) – 209 cm. Постижението, което не е подобрено или повторено вече почти 20 г., принадлежи на Стефка Костадинова – българка.
    26. Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия е 16-годишният Тодор Нанчев – българин.

Но..НЕ се гордея, че съм българка когато:- Ме блъскат автомобили по пешеходни пътеки.

- По пазарите гледат да ме извозят с каквото могат.
    - Таксиметровите шофьори надуват сметките, та две не виждат
    - когато ми е изряден автомобила, катаджиите се заяждат че не си мясам на снимката
    - народните ни представители са турци, педофили или обикновени малоумници
    - кулинарният лукс е животински дреболии

- в градския транспорт е гъзария да се возиш без билет, а като те спипат да се правиш на гъзар и да обвиняваш колко са зле автобусите/тролеите, след като не даваш и стотинка за тях
    - деца се бият по дискотеките, а охранителите седят и се кефят на гледката
    - същите охранители пускат непълнолетни момичета в нощните дискотеки срещу свирка в кенефите (гарант инфо)
    - музикалния мироглед на 80% от хората над 25г. се ограничава с Планета и старите соц. парчета
    -не ме кефи, когато на концерт на Глен Хюз в Пловдив се продават 30 билета...
    - ... Епизод свирят пред 40 души на центъра...
    - ... а на Пайнер турнетата улиците буквално остават пусти
    - не ме кефи, когато някакъв мизерен 'скинар' пребива мой приятел в градската градина, а мъжете наоколо просто гледат с интерес... включаю и общинска охрана. Това е..
    Последно редактирано от giorgio; 24-10-09, 17:29.
    В българският език няма дума, която в множествено число завършва на Й

До: Гордея се, че съм българин!

Тъжният Факт е, че повече от 80% от Поводите ти за гордост (от Горният пост) са Направени от Българи ЖИВЕЕЩИ и РАБОТЕЩИ в Чужбина
    Да бе Готини сме и способни, ама не и у нас, тук си правим втората половина от поста ти
    А повод за Гордост Винаги ще се намери! Затова и си живеем тук, а не сме емигрирали всички

Браво за Патриотизма!

Коментар

Гордея се че съм Българин понеже мога да се гордея с повечето Българи които познавам и се радвам че съм като тях.

Изброяването на всеки емигрант с български корен който е постигнал нещо след като е напуснал България нито увеличава, нито намалява гордостта ми.

Не сме ФИРОМ да се нуждаем от присвояване на чужди постижения за да се почувстваме нация.

По тази причина продължавам да мисля че отъждествяването на Джон Атанасов с България не може да е извор на гордост, още по-малко постиженията на Румен Антонов(Антонов, не Атанасов), които се реализираха след като човекът мина през иглени уши за да напусне България и да може най-после да реализира проектите си.

Гордостта от това което са постигнали дедите ни е боята с която рисуваме по стената на това което сме постигнали ние. Ако не сме постигнали нищо, остава да рисуваме по себе си. Което ще ни направи туземци.
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Уважаема, едва ли е нужно да споменавам, че се радвам винаги на постиженията на сънародници, но пък това да е единствената причина, за националната ми гордост...
        Впечатли ме обаче това:
        Първоначално публикуван от Gallka Преглед на мнение
        ... - кулинарният лукс е животински дреболии...
        , че се срамувате от кулинарните вкусотии. Ако знаете с какво удоволствие похапвам шкембе чорба, обилно гарнирана с чесън и лют пипер, вероятно много ще се срамувате и от мен...
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

И още, това

- музикалния мироглед на 80% от хората над 25г. се ограничава с Планета и старите соц. парчета
          -не ме кефи, когато на концерт на Глен Хюз в Пловдив се продават 30 билета...
          - ... Епизод свирят пред 40 души на центъра...
          - ... а на Пайнер турнетата улиците буквално остават пусти
          Под събирателното "старите соц. парчета" разбирам песни като "След десет години" или "Ти ужасно закъсня". Ако трябва да избирам дали да слушам тях или Глен Хюз, то последния определено може да ходи да прави концерти на ескимосите в Инуит.
          И изобщо нечии музикални предпочитания не са абсолютно никакъв критерий за това да се срамувам ли или не.

П.П. Като твърд фен на карантията мога да кажа, че този който не е опитвал пържен далак, шкембе на разсол или черен дроб алангле на тиган е оставил голям пропуск във вкусовите си спомени и възприятия.
          Последно редактирано от Тихомир; 24-10-09, 18:34.

Коментар

В последните години, чужденците ме дразнят много. Преди не ми пречеха. Но все едно, никога не съм се замислял защо ми е приятно, или се гордея, когато има повод, че съм българин. Просто съм. Част от страна със страшна история, и дано по-хубаво бъдеще, част от народ, който е добър, когато го оставят на мира, за да има време за това.

Коментар

И да се гордея, и да не се гордея - все съм си Българин!

Така че по-добре да се гордея!

Коментар

Изборът не е мой и това обезсмисля и "гордост" и "срам". Просто факт, който не прави другите гордеещи се от други потекла с нищо повече от който и да е абориген... А къде да си изживееш живота, може и да пробваш да избереш
                Последно редактирано от сто; 24-10-09, 21:23. Причина: правопис...

Коментар

аз съм Българин и вообще не ми пука за някакви измислени критерии
                  Последно редактирано от Юли; 24-10-09, 21:27.
                  sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Има доста неточности в "постиженията"...няма да влизам в подробности. Звучи като реферат за "сондиране" на мнения, писан от човек живеещ в България. Иначе Хърваите си ядат шкембе на яхния, имат супер деликатеси от език(свински, телешки) - а кървавицата и дробчетата съвсем не са чужди в Австрия...

P.S. Мамка му, защо не Ви снимах днес оня олигофрен дето беше стъпал със скейтборда на седалката в метрото...(не в BG).

Коментар

Също един малко известен факт:
                      In 1937, Bulgarian physicist Georgi Nadjakov found that, when placed into an electric field and exposed to light, some dielectrics acquire permanent electric polarization in the exposed areas[2]. That polarization persists in the dark and is destroyed in light.
                      което е довело до изобретяване на копирните машини

Коментар

http://www.sibir.bg/blog/konova/?blo...e&artID=142699
                        Оказа са, че реферата не е нов...

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                          Изборът не е мой и това обесмисля и "гордост" и "срам". Просто факт, който не прави другите гордеещи се от други потекла с нищо повече от който и да е абориген... А къде да си изживееш живота, може и да пробваш да избереш
                          +1
                          Има неточности, като започнем с първа точка от конспекта кой бил измислил компютъра. Дайте да спрем на база невярна информация да се превъзнасяме, че смешна работа става.
                          Мексиканците също смятат, че са номер 1

http://www.e-bane.net/modules.php?na...ticle&sid=1675
                          НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ:
                          Неоправдано голяма. Повечето мексиканци се гордеят невероятно от принадлежността си (нещо което за съжаление ни липсва в България). Имат някаква фикс идея за “супер Мексико” – ние сме най-добрите.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                            Уважаема, едва ли е нужно да споменавам, че се радвам винаги на постиженията на сънародници, но пък това да е единствената причина, за националната ми гордост...
                            Впечатли ме обаче това:, че се срамувате от кулинарните вкусотии. Ако знаете с какво удоволствие похапвам шкембе чорба, обилно гарнирана с чесън и лют пипер, вероятно много ще се срамувате и от мен...
                            Не става въпрос за нашия вкус, а за това какво може да си позволи да си купи средностатистическия българин. Няма как да се срамувам от кулинарния вкус на някого. )

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                            И още, това

Под събирателното "старите соц. парчета" разбирам песни като "След десет години" или "Ти ужасно закъсня". Ако трябва да избирам дали да слушам тях или Глен Хюз, то последния определено може да ходи да прави концерти на ескимосите в Инуит.
                            И изобщо нечии музикални предпочитания не са абсолютно никакъв критерий за това да се срамувам ли или не.

П.П. Като твърд фен на карантията мога да кажа, че този който не е опитвал пържен далак, шкембе на разсол или черен дроб алангле на тиган е оставил голям пропуск във вкусовите си спомени и възприятия.
                            Момчета..не ме разбрахте май нямам намерение да споря с никого, това е мое виждане и го споделих.Моите критерии са си мои, не ги натрапвам на никого.

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                            Изборът не е мой и това обесмисля и "гордост" и "срам". Просто факт, който не прави другите гордеещи се от други потекла с нищо повече от който и да е абориген... А къде да си изживееш живота, може и да пробваш да избереш
                            Именно, избора, затова написах, че съм полубългарка, но избрах да съм, да живея и работя тук.
                            Последно редактирано от alex_markov; 24-10-09, 23:15.
                            В българският език няма дума, която в множествено число завършва на Й

Коментар

Първоначално публикуван от Gallka
                              Момчета..не ме разбрахте май нямам намерение да споря с никого, това е мое виждане и го споделих.Моите критерии са си мои, не ги натрапвам на никого.
                              Tочно същото се касае и за моят пост.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X