Обява

Свий
Няма добавени обяви.

хижа Петрохан - свърталище на офроудъри

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Натиснете снимката за да я уголемите  Име:8d5e61231c2b5a5e236c3e8197079cd5.jpg Прегледи:1 Размер:93.0 КБ ID:7048410

ББ, Русев и Калушев най-отзад...

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:705772174_10244210015969386_8334774996106983675_n.jpg Прегледи:1 Размер:62.6 КБ ID:7048408

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:707695124_10244210011169266_695499960837050923_n.jpg Прегледи:1 Размер:40.7 КБ ID:7048409

Коментар

• Калушев бил превел три книги на български:
      • Карлос Кастанеда - Шест обяснителни постановки (Уроците на Дон Хуан), 1993 г., изд. Хелиос
      • Карлос Кастанеда - Пътят на силата. Обяснения (том 2), 1998 г., изд. Екстрем
      • Шечен Рабджам - Великото лекарство, което побеждава вкопчването в идеята за реалност, 2009 г., изд. Будистки център Тегчог Ламсанг
      Карлос Кастанеда в wikipediaв уикипедия, руският вариант - доста по-подробна статия за него)
      Тайны Карлоса Кастанеды
      Из книгата Карлос Кастанеда. Продвижение к Силе. Закрытый семинар великого мастера
      Из книгата “Огънят отвътре” на Карлос Кастанеда​
      За книгата и съдържание "Великото лекарство, което побеждава вкопчването в идеята за реалност"
      Цялата на английски - THE GREAT MEDICINE That Conquers Clinging to the Notion of Reality: Steps in Meditation on the Enlightened Mind by Shechen Gyaltsap Perna Namgyal

Интересни работи са вътре...

Между другото, запазената стая от хижата, която показаха още в началото - с разните будистки икони, статуетки, китара, стол-трон и матрак на земята - била на адвоката Ивайло Иванов (Ивей).
      Последно редактирано от jkd; 11-08-26, 23:09.

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        "Пътуване към Икстлан" на Кастанеда беше настолна книга на българския интелектуалец "вътрешен емигрант" ®️ по Таатов Златен Век.

• jkd
        jkd коментира
        Редактиране на коментар
        Да, така излиза. Даже и Атанас Русев е в темата:
        В "елитните" гимназии в тези години беше много вървежно да четеш Кастанеда. Чувствахме се специални, елитни и по-по-най.

Аз съм 75, но бях от 6 годишните. Учила съм с набора на Калушев - 74. Кастанеда беше задължително. Пинк Флойд също. Дори учителите ни се опитваха да бъдат алтернативни след 89-та. Примерно ние в час по психология, етика (последният да затвори вратата как се е казвал предмета) сме правили освен тестове за интелигентност (тип Менса) и тестове за сексуална извратеност. Беше ни много интересно. Имахме млад учител. Там сме нищили и Кастанеда.
        ---
        Аз пък съм си говорила за Кастанеда с Русев по онова време. Той учеше в НМГ. Всички бяхме повлияни, защото е много привлекателна чорба от Стоицизъм, mindfulness и подобни полезни неща.
        А в САЩ Кастанеда е бестселър. Човекът точно по времето на хипитата издава първата си книга и с нея става милионер . Ползването на треви и кактуси за постигането на различни състояния, това правят 'шаманите' (поне в “Огънят отвътре”). Припомням си и тест в една стая / Дон Хуан към ученикът му - да намери точното си място в нея/. Нещо, което единствено човек с усет на магьосник може да направи.
        Последно редактирано от jkd; 12-08-26, 06:32.

• Та...

Да, точно Деян е бил най-запален по Кастанеда но вече не помня откъде го знам. Затова са ходили в Оаксака, пещерата им се казва Икстлан...
      ---
      Когато Деян Илиев си преименува и след това изтри фейсбук профила си, последният му пост беше 6 светлини в небето, 6 резки от светлина...
      Финалната сцена на хълма: Те напускат този свят от върха на една планина в Мексико. Карлос Кастанеда и новите чираци (като Ла Горда) наблюдават как телата на учителите им се превръщат в светлинни кълба и изчезват в Непознатото.
      ---
      Никът във ФБ на Деян в някакъв момент е бил Дон Силвио Мануел (още по-висш магьосник от дон Хуан)...
      ---
      Преди трагедията е бил Силвио Мануел. По спомените ми от книгите, Силвио Мануел не е бил по-висш в йерархията от Дон Хуан, бил е един от свитата му, малчалива и тъмна фигура.
      ---
      Какво точно означава: Силвио Мануел отговаря за практическата и тайнствена стабилност на групата...
      ---
      Роля и характеристики на Силвио Мануел: Майстор на прикриването: В йерархията на шаманите неговата основна сила е съвършеното овладяване на „прикриването“ (stalking). За разлика от дон Хенаро, който е майстор на „сънуването“, Силвио Мануел отговаря за практическата и тайнствена стабилност на групата. Пазител на Къщата: Силвио Мануел е официалният собственик и пазител на голямата къща на магьосниците в Южно Мексико. Макар Кастанеда често да я нарича „къщата на дон Хуан“, тя всъщност принадлежи и се управлява енергийно от Силвио Мануел.​

А връзките горе верно са много добри - онази статия за тайните на Кастанеда, там има градивна критика... Или нещо от “Огънят отвътре”...:

Ясновидците виждали, каза дон Хуан, че отначало де­цата нямат фиксирана събирателна точка. Техните зат­ворени излъчвания са в състояние на голяма бъркотия, а събирателната им точка шари навсякъде из снопа на човека, давайки на децата огромна способност да се със­редоточават върху излъчвания, които по-късно ще бъдат напълно пренебрегнати. После, докато децата растат, по-възрастните хора наоколо им, чрез своята значителна власт, която имат над тях, принуждават събирателната им точка да стане по-стабилна посредством един все по-сложен вътрешен диалог. Вътрешният диалог е про­цес, който непрекъснато укрепва позицията на събира­телната точка, защото тази позиция е условна и има нуж­да от постоянно подсилване.
      – Истината е, че много деца виждат – продължи той. – Повечето от тези, които виждат биват смятани за чу­даци и се полагат всички усилия да бъдат поправени, да бъдат накарани да стабилизират позицията на своята съ­бирателна точка.
      – А възможно ли е децата да бъдат насърчени да за­пазят своята събирателна точка по-подвижна? – попитах аз.
      – Само ако живеят сред новите ясновидци – отвърна той. – Иначе ще се заплетат, както старите ясновидци, в лабиринтите на тъмната страна на човека. А това, повяр­вай ми, е по-лошо, отколкото да си уловен в лапите на рационалността.​

Коментар

• Хубаво е че има добри хора с достъп до интернет, които публикуват във форума всевъзможна имформация, за могат тия които нямат достъп до интернет да са информирани...

Или накратко: да препечатаме целият интернет у форума!
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          Целият интернет няма да върши никаква работа - така и така си го има .

Обаче да се намери нещо конкретно по дадена тема, от което може да се направят изводи, не е толкова лесно. Като иглата в сеното.

Официално никой нищо не казва. Всичко трябва по околни пътища да се разгадава. Туин пийкс (всички версии са възможни ).

• Danika
          Danika коментира
          Редактиране на коментар
          Който иска да търси - ще намери сам. Който не иска да търси, щото не му е интересно - ще му го сервират, сглобено съобразно вкуса на приготвящия. Ако ти е скучно - консумираш, ако не ти е, изразяваш възхита за толкова много отделено време и подминаваш.
          Всичко в рамките на цивилизоваността. )

P.S. Тези хора не са преминали в отвъдното, заради будистки практики и Кастанеда, а заради озъбена сурова реалност.

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          Това не отменя по никакъв начин изграждането на цялостната картина.

Може да излезе, че наистина са магьосници, ясновидци и лечители. Тогава какво?

• Още първата книга на Кастанеда, с която, във времето на хипитата и виетнамската война, става милионер. И как няма да стане. На първите й страници се започва с тревите, гъбите и халюциногенните растения, и как се постига познаване на реалността и възвишени състояния с тях. Отделно, Калушев в будисткия форум (в който има към 200 поста), коментираше свойствата на разни вещества, които се използват за разни цели в Тибет, и как си бил поръчал доставка за тестване директно оттам, защото от други места нямали същия ефект. Отделно мексиканската жена на Деян с майка, занимаваща се с отглеждане на гъби и лечебни растения. Отделно децата, които с всяко следващо намаляват по възраст. Тук прибавяме и Деян, който, изглежда, е заживял с Калушев в къщата му в Краево, когато е бил на шестнайсет (а Калушев тогава е над трийсетгодишен...).

Дон Хуан използваше — самостоятелно и при различни случаи, три халюциногенни растения: пейот (Lophophora Williamsii), Джимсънова трева (Datura Inoxia) и една, гъба (обикновено Psylocibe Mexicana). Още преди контакта си с европейците американските индианци са познавали халюциногенните свойства на тези три растения. Поради тези си свойства те са били широко употребявани за удоволствие, за лечение, за магьосничество и за достигане до състояние на екстаз. В специфичния контекст на своето учение дон Хуан свързваше използването на Datura Inoxia и Psylocibe Mexicana с придобиването на сила — сила, която той наричаше „съюзник“. Използването на Lophophora williamsii свързваше с постигането на мъдрост или знание за правилния начин на живот. Според дон Хуан важността на растенията беше в тяхното свойство да пораждат у човешкото същество състояния на особени възприятия. Той ме направляваше как да изпитам серия от тези състояния с цел да разкрия и да удостоверя неговото познание. Нарекох ги „състояния на необикновена реалност“, имайки предвид една необичайна реалност, противопоставена на нормалната реалност на всекидневния живот. Разликата е основана на вътрешното значение на състоянията на необикновената действителност. В контекста на учението на дон Хуан те се разглеждат като реални, макар че тяхната реалност беше разграничена от обикновената действителност.
        ...
        По този начин стигнах до следната класификация — употреба на халюциногенни растения; процедури и формули, използвани в магьосничеството; придобиване и манипулиране на предмети на силата; използване на лечебни растения; песни и легенди.
        ...
        През месеците, последвали оттеглянето ми от чиракуването, имах нужда да вникна в онова, което бях преживял, а то беше обучение в една съгласувана система от вярвания, посредством един прагматичен експериментален метод. Още от първия сеанс, в който участвах, за мен беше ясно, че учението на дон Хуан притежава вътрешна съгласуваност. Веднъж решил да ми предава своето знание, той започна да излага своите обяснения в системен ред. Да разкрия този ред и да го разбера се оказа най-трудната ми задача.

Учението: https://chitanka.info/text/2777-uchenieto-na-don-huan

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:1548.250.jpg Прегледи:1 Размер:228.2 КБ ID:7048873
        Последно редактирано от jkd; 12-08-26, 16:39.

Коментар

• Danika коментира
          Днес, 12:48
          ...
          P.S. Тези хора не са преминали в отвъдното, заради будистки практики и Кастанеда, а заради озъбена сурова реалност.

Суровата реалност е, че те са били "PDF" (© новата здравсилна лексика) и като такива трябва да бъдат убивани (спр. пловдивската случка) !
          Течет вода Кубань-реки куда велят большевики!

Коментар

• Danika
            Danika коментира
            Редактиране на коментар
            Суровата реалност е, че са седнали с мечка да ядат дренки (по българската народна мъдрост). А дали са били някакви "..исти" (будисти, фашисти, икуменисти) за мечката е било все тая.

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            А защо мислите така, какво подкрепя вашите идеи...

Всъщност, да се разбере с какво са се занимавали точно, как и от какво са живяли, какво са представлявали, е половината отговор.

• Тъкмо сега щели да строят тунел под Петрохан, в защитените зони и води. Зелените са против и вече са го блокирали през 2022-ра. Сандов, Белев се споменават във втората статия. Това е по-логично. Макар че идеята е за концесия, някаква фирма ще прибира после такси за минаване?!

Проектът е в подготвителна фаза ​https://www.bta.bg/bg/news/economy/skorosten-pat-sofiya-montana
          110 години обещания, зелени спирачки https://glasove.com/tunel-pod-petrohan-110-godini-obeshtaniya-zeleni-spirachki

Коментар

• Интервю на Савов. Красота, естетика и журналистка, която знае как да държи микрофона - "Директно с Кристияна":

Коментар

• Първоначално публикуван от jkd Преглед на мнение
              Интервю на Савов за Петрохан. Красота, естетика и журналистка, която знае как да държи микрофона - "Директно с Кристияна":

При мен упорито линкът води до това:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:YT.png
Прегледи:38
Размер:297.3 КБ
ID:7049356

Всички други линкове към клипове в тубата се отварят, но това - води до тук.

Коментар

• jkd
                jkd коментира
                Редактиране на коментар
                Нормално се отваря. 30 минути клип, не една като на скрийншота. Някаква реклама ти пуска.

• Danika
                Danika коментира
                Редактиране на коментар
                Линкът се отваря, но интервюто е за случая в Пловдив. А и jkd e редактирал анонса си. Махнал е Петрохан.

• jkd
                jkd коментира
                Редактиране на коментар
                Заглавната снимка на клиповете не се ли вижда, на нея си пише "наркотрафик на Петрохан". И в заглавието на клипа също я има, за какво да я търкаме тази дума във всяко мнение на страницата. Започва от 17:50, преди това за другия случай говорят.

• Успях да изгледам клипа от цитата тук във форумЪт. Последната 1/3 е за Петрохан. Мощен АВТОГОЛ от jkd защото отрича тезата за педофилска секта, за която той със завидно упорство ратува. Савов пита: "Кое в крайна сметка от твърденията за педофилия на Петрохан беше доказано?"
              Та-а-а-а, правя извода, че не сте гледали клипа.
              В пряк текст казва, че мощният товароподемен дрон, служил уж за наблюдение, е закупен и подарен на Петроханци от Алексей Петров.
              Сигурен е, че става дума за участие на групата в канал за "трафик на незаконни вещества и предмети", ръководен от "политици от Сглобката - кои, във всяка кръчма ще ви ги кажат" .

Коментар

• Ха-ха , аз тази дума не съм я и споменавал дори. Не е мой проблем, ако някой си прави изводи в тази посока на база изложена в темата информация, идваща от самите замесени (и от свързаните с тях околни) лица - нещата, които са писали публично, ученията и авторите, които следват, начина на живот, действията им, контактите им. Това само показва, че, на база тези проверени факти, хората автоматично започват да си мислят за нещо такова. Вместо, както бяха посъветвани от самото начало, да гледат между редовете /май така беше казано, и то не от мен/...

За сметка на това, интервюто с журналистката е красиво. А, както е известно - "Красотата е истина, а истината - красота". Затова, приемаме безрезервно, без въпроси или проверка, всички тези "от мой източник знам", "сигурен съм", "ще ви кажат във всяка кръчма". Важното е да се държи микрофона правилно.

Бонус, за който се сеща откъде е следният цитат :

...те изтъкнаха в своя защита съображението, че първият вариант на изречението доставя по-голяма естетическа наслада, призоваха като свидетел един квалифициран поет, който заяви под клетва, че красотата е истина, а истината — красота, като се надяваха по този начин да докажат, че в конкретния случай виновната страна е самият Живот, защото не бе нито красив, нито истинен. Съдиите бяха единодушни и в една вълнуваща реч обвиниха самия Живот в неуважение към съда и съответно го конфискуваха от всички присъстващи, преди да се оттеглят и отдадат на любимото си занимание вечер — ултраголфа.
                Последно редактирано от jkd; Днес, 19:13.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                X